Προς το περιεχόμενο

κομπόστ στο μπαλκόνι

haris_216

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

όταν πριν αρκετά χρόνια πιτσιρικάς ζούσα σε σπίτι με κήπο, δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτόν. δεν έπιανα τσαπί στο χέρι που λένε. τώρα που ο ανάποδος ον άνθρωπος (εγώ!!!) μένω σε διαμέρισμα και υπάρχει περιορισμένος χώρος, τα θέλω όλα. και φυτά (πολλά) και ανακύκλωση και ζώα (τρεις γάτες κι ένα σκύλο) και κομπόστ και τραπεζάκι και και και:confused:

συγκεκριμένα για το θέμα του κομπόστ θέλω να ξεκινήσω αλλά έχω ακόμα κάποιες απορίες. έχω διαβάσει αρκετά στο ιντερνετ και είδα ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει στο μπαλκόνι. τα ερωτήματα που έχω είναι:

για την κομποστοποίηση στο μπαλκόνι είναι απαραίτητοι οι γεωσκώληκες. τι γίνεται όμως όταν το κομπόστ ετοιμασθεί και το αφαιρέσουμε για τοποθέτηση στα φυτά; οι γεωσκώληκες μεταφέρονται και αυτοί εκεί; αν ναι, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται να προστεθούν και άλλοι για να συνεχισθεί η διαδικασία στο δοχείο;

εφόσον η διαδικασία απαιτεί ανακάτεμα και ταυτόχρονα γίνεται και συνεχής προσθήκη νέων υλικών/οργανικών απορριμάτων δεν βρίσκεται όλη η μάζα σε μόνιμη ημιτελή φάση; πως διαχωρίζεται το έτοιμο από αυτό που βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας;

Δημοσ.

προς τον τοπικ σταρτερ, καλη η ιδεα να φτιαχνεις φυσικο λιπσσμα αλλα την μποχα την σκεφτηκες; δεν νομιζω οτι θα αντεχεις να ανοιγεις μπαλκονοπορτα.

ασε που αν το δει αυτο η γυναικα σου/γκομενα σου/επικειμενο καμακι/μελλοντικη γκομενα, θα σε κραξει και θα εχει και δικιο μαλλον

Δημοσ.
προς τον τοπικ σταρτερ, καλη η ιδεα να φτιαχνεις φυσικο λιπσσμα αλλα την μποχα την σκεφτηκες; δεν νομιζω οτι θα αντεχεις να ανοιγεις μπαλκονοπορτα.

ασε που αν το δει αυτο η γυναικα σου/γκομενα σου/επικειμενο καμακι/μελλοντικη γκομενα, θα σε κραξει και θα εχει και δικιο μαλλον

σε πολλούς τομείς έχουμε τα ίδια "ψώνια" (με εξαίρεση τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα και τα photo μοντέλα;) ) συνεπώς δεν θα υπάρχει θέμα. ουσιαστικά η όλη ιδέα του κομπόστ δεν είναι μόνο η παραγωγή λιπάσματος αλλά και η μείωση των οικιακών απορριμάτων. χρησιμοποιείς απ' όσο διάβασα υπολείματα σαλάτας, τσόφλια αυγών, φρούτα, κλπ. σχετικά με τις δυσάρεστες οσμές (βλέπε μπόχα) όπου διάβασα ανθρώπους που το κάνουν αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καθόλου τέτοιο θέμα. γι' αυτό και ξεκίνησα το θέμα μήπως μάθω/ουμε κάτι παραπάνω από αυτούς που ξέρουν

Δημοσ.

Εδώ http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_28.html έχει οδηγίες και τί χρειάζεσαι. Ωστόσο νομίζω οτι είναι λίγο δύσκολο να γίνει στο μπαλκόνι.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μια ειδική συσκευή που κάνει κομπόστ και μπορείς να την έχεις και μέσα στο σπίτι. Τσέκαρε αυτό: http://www.greenpeace.org/greece/137368/137396/138748

---------- Προσθήκη στις 21:48 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 21:46 ----------

Και εδώ θα σου λυθούν οι περισσότερες απορείς εδώ

Δημοσ.
σε πολλούς τομείς έχουμε τα ίδια "ψώνια" (με εξαίρεση τα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα και τα photo μοντέλα;) ) συνεπώς δεν θα υπάρχει θέμα. ουσιαστικά η όλη ιδέα του κομπόστ δεν είναι μόνο η παραγωγή λιπάσματος αλλά και η μείωση των οικιακών απορριμάτων. χρησιμοποιείς απ' όσο διάβασα υπολείματα σαλάτας, τσόφλια αυγών, φρούτα, κλπ. σχετικά με τις δυσάρεστες οσμές (βλέπε μπόχα) όπου διάβασα ανθρώπους που το κάνουν αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καθόλου τέτοιο θέμα. γι' αυτό και ξεκίνησα το θέμα μήπως μάθω/ουμε κάτι παραπάνω από αυτούς που ξέρουν

στον κηπο μου παντως βρωμαγε:rolleyes:

Δημοσ.

haris_216 ελπίζω να διάβασες στο λίνκ του minarokefte το εξής:

Ο χώρος κομποστοποίησης για λόγους αισθητικής και υγιεινής, δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Δημοσ.
Εδώ http://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_28.html έχει οδηγίες και τί χρειάζεσαι. Ωστόσο νομίζω οτι είναι λίγο δύσκολο να γίνει στο μπαλκόνι.

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μια ειδική συσκευή που κάνει κομπόστ και μπορείς να την έχεις και μέσα στο σπίτι. Τσέκαρε αυτό: http://www.greenpeace.org/greece/137368/137396/138748

---------- Προσθήκη στις 21:48 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 21:46 ----------

Και εδώ θα σου λυθούν οι περισσότερες απορείς εδώ

φίλε minarokefte σε ευαχριστώ πολύ για τα link. απάντησαν σχεδόν όλες μου τις απορίες

---------- Προσθήκη στις 15:04 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:01 ----------

haris_216 ελπίζω να διάβασες στο λίνκ του minarokefte το εξής:

σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση άλλη αυτό αφορά την χρήση μέρους του κήπου για κομπόστ με την απλή χρήση κάποιου πλέγματος ή κάποιας ξύλινης κατασκευής. απ' ότι είδα και στα link του minarokefte αλλά και αλλού, ο ειδικός κάδος μπαλκονιού δεν παρουσιάζει τέτοια θέματα

---------- Προσθήκη στις 15:07 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:04 ----------

στον κηπο μου παντως βρωμαγε:rolleyes:

evabb είχες τον ειδικό κάδο ή απλά ένα σωρό;

Δημοσ.
τα θέλω όλα. και φυτά (πολλά) και ανακύκλωση και ζώα (τρεις γάτες κι ένα σκύλο) και κομπόστ και τραπεζάκι

To τραπεζάκι τι είναι;

Δημοσ.
To τραπεζάκι τι είναι;

ξύλινο με τέσσερα πόδια:-)

το ανέφερα γιατί στον ίδιο χώρο του μπαλκονιού υπάρχει και αυτό για καφέ, πίτσα και ότι άλλο τις ζεστές βραδιές του καλοκαιριού

Δημοσ.

Ένας γνωστός μου παρήγγειλε απ' το ίντερνετ ένα σύστημα κομπόστ που ... λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα τραπεζάκι κλειστό με διάφορα επίπεδα. Εκεί μέσα λοιπόν εναποθέτει όλα τα οργανικά απόβλητα του σπιτιού του για να τα καταβροχθίσουν λαίμαργα κόκκινα σκουλήκια (που παρήγγειλε έξτρα, επίσης από το ίντερνετ) τα οποία αναπαράγονται, με τον καιρό καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες και στο τελευταίο από κάτω επίπεδο της συσκευής ιζηματοποιείται αυτή η σκόνη από όλη την επεξεργασία που αποτελεί ΤΟΠ λίπασμα για φυτά.

ΑΠό ένα πρόχειρο ψάξιμο στο ίντερνετ βρήκα αυτό (αν και στάνταρ ο γνωστός μου έχει κάποιο διαφορετικό, γιατί το τραπεζάκι του ήταν στρογγυλό)

Ξέχασα να αναφέρω το πολύ βασικό: ΔΕΝ μυρίζει ΤΙΠΟΤΑ προς τα έξω. Κάτι παίζει με PH και τα τοιαύτα, μου τα εξήγησαν αλλά δεν τα θυμάμαι.

Ούτε βέβαια φαίνεται, όταν το' χεις σκεπασμένο, ότι εκεί μέσα κατοικούν κόκκινα σκουλήκια που τρώνε τα σκουπίδια σου.

Η γνώμη του παιδιού ήταν πολύ θετική μετά από ενάμιση χρόνο χρήσης. Μένει σε πολυκατοικία με μεγάλο μπαλκόνι (δηλ.δεν κινδυνεύει να το μπερδέψει με το τραπεζάκι του καφέ) και υπόγειο (θέλουν δροσιά για τις μέρες του καύσωνα). Στην παγωνιά, τα έβαζε μέσα.

Είναι ευαίσθητα τα χρυσά μου.

red_wigglers.png

Δημοσ.

Στο μπαλκονι συμβατικη κομποστοποιηση δεν μπορεις να κανεις. Δεν υπαρχει επαφη με εδαφος ωστε να εισχωρουν οι απαραιτητοι μικροοργανισμοι στο σωρο.

Μονο με σκουλήκια μπορει να γινει κατι, αλλα θα πρεπει να προσεχεις πολυ τί και πόσο ρίχνεις γιατί το οικοσύστημα που θα δημιουργήσεις έχει ευαίσθητη ισορροπία και πολύ εύκολα μπορει να διαταραχτεί με συνέπεια άσχημες μυρωδιές..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...