Προς το περιεχόμενο

Πανικος και καρδιακοι παλμοι

dgsvid

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Αφου πηγες σε γιατρο και δεν ριναι κατι παθολογικο, προτεινω να συμβουλευτεις ψυχολογο

Αποστολή από iPhone με το Insomnia.app

ο ψυχολογος δεν ειναι γιατρος.

Δημοσ.
@dgsvid Είχες πρόσφατα κάποιον θάνατο συγγενικού σου προσώπου?

Είχα εγώ στην περίπτωσή μου, όχι συγγενικού αλλά αρκετά κοντινού.

Βέβαια οι κρίσεις πανικού άρχισαν να εκδηλώνονται σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο μετά, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο έχει σχέση...

[...]σκετη ταχυκαρδια λιγο δυσκολα να σε πιανει ετσι στα καλα καθουμενα. προσπαθησε να παρατηρησεις και αλλα σημαδια "συνοδα συμπτωματα ειναι ο ιατρικος ορος".[...]

Αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αν δεν κάνω λάθος. Σε περιπτώσεις περιορισμένης κρίσης μπορεί να έχει ακόμα και ένα ή δυο συμπτώματα (στην περίπτωσή μου έχω συνήθως 2 ή 3).

Κατά τα άλλα συμφωνώ με το να κοιτάξει έναν παθολόγο ή καρδιολόγο και εφόσον όλα είναι καλά και τα συμπτώματα επιμένουν κάποιον ψυχολόγο/ίατρο.

Γεγονός είναι πάντως πως από τότε που αναγνώρισα το πρόβλημα, και έκατσα να ψάξω πως ακριβώς εκδηλώνεται κάποιο σύμπτωμα σταμάτησα να αγχώνομαι υπερβολικά κάθε φορά που το πάθαινα και η συχνότητά τους μειώθηκε αισθητά.

Α ναι, και κόψε την καφεϊνη :P

Δημοσ.

Κατα πασα πιθανοτητα οπως προαναφερθηκε ειναι κρισεις πανικου.Οσο πιο γρηγορα αρχιζεις να το "πολεμας" τοσο πιο γρηγορα θα ξεμπλεξεις.Εγω θα σου προτεινα να το κοιταζες και σε ψυχιατρο εκτος απο ψυχολογο που αναφερθηκε...

Δημοσ.
ε ναι αυτο λεω

οτι αφου δεν ειναι παθολογικο, τοτε μπορει να το ψαξει αλλιως.

ψυχιατρο τοτε, οχι ψυχολογο!

Δημοσ.

Από κρίσεις πανικού πάμε καλά οικογενειακώς. Πρόσφατα πήγα συγγενικό μου πρόσωπο στο νοσοκομείο λόγω μεγάλης κρίσης πανικού. Είχε κατά καιρούς μικρές κρίσεις πανικού ( όταν λέω μικρές εννοώ ότι η δουλειά της και η κοινωνική της ζωή δεν είχε επηρεαστεί).

Μου λέει μία μέρα " δεν είμαι καλά , πήγαινε με στο νοσοκομείο" , παίρνουμε ένα ταξί, κατευθυνόμαστε προς το νοσοκομείο, την έβλεπα στο αμάξι ότι άρχισε να κλείνει τα μάτια συχνά, είχε γίνει κάτασπρη και με το που βγαίνουμε από το ταξί ( βλακεία που δεν είπα στον ταξιτζή να μας αφήσει μπροστά ακριβώς) καταρρέει και προσπαθούσα να την κρατήσω μόνη μου. Με βλέπουνε σε μία κοντινή καφετέρια φέρνουνε μία καρέκλα να κάτσει, έρχεται μία νοσηλεύτρια ( την ειδοποιήσανε από τη καφετέρια), ήρθανε με το καροτσάκι , τη μαζέψανε, της βάλανε μάσκα οξυγόνου και τα σχετικά. Δεν είχε λιποθυμήσει , είχε πάθει κάτι σαν απώλεια συνείδησης, δε ξέρω πώς λέγεται ακριβώς.

Έκανε όλες τις εξετάσεις που της υποδειχτήκανε για να καταλήξουμε ότι δεν είναι παθολογική αιτία ( μέσα σε αυτές ήταν αξονική, εγκεφαλογράφημα , πώς λέγεται κ.λ.π.). Παίρνει αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά ( νομίζω) και είναι πολύ καλύτερα. Θα πάει και σε ψυχολόγο όμως, δε νομίζω ότι παίρνοντας μόνο χάπια λύνεται το πρόβλημα.

Προσωπικά παθαίνω σχετικά ελεγχόμενες κρίσεις πανικού, πιο πολύ σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όπου νιώθω ότι δεν μπορώ να φύγω εύκολα ( π.χ. αυτήν την εποχή δεν μπορώ να κάνω δουλειά γραφείου, να είμαι κλεισμένη σε ένα γραφείο για πολλές ώρες). Με το που βγω λίγο έξω και πάρω τον αέρα μου είμαι κυριλέ μετά. Θα πάω όμως να το ψάξω όμως, καταρχάς να αποκλείσω παθολογικά αίτια.

Επίσης ξέρω ότι κρίσεις πανικού παθαίνουν συχνά άτομα με υπερθυρεοειδισμό, δε ξέρω όμως αν στέκει αυτό ιατρικώς.

Δημοσ.

εγω που τις εχω χωρις εξωτερικους παραγοντες τι να πω? και το 95% χωρις εσωτερικους επισης (τουλαχιστον ετσι το νοιωθω εγω)

Δημοσ.

δεν είμαι γιατρός αλλά για κρίση πανικού μιλάμε λογικά (btw δεν είναι στη φαντασία μας όπως γράφτηκε), έχω ασχοληθεί και έχω την προσωπική μου άποψη γιατί με αφορά όπως και όλους απλά όταν είναι συχνότερο γίνεται πρόβλημα

το θέμα με τις κρίσεις πανικού, την ευσυγκινησία κτλ είναι το πόσο βοηθάει η γενικότερη κατάσταση του σώματος στην πιο εύκολη ανάπτυξη αυτών των ψυχολογικών συμπτωμάτων που πυροδοτούν και τα σωματικά συμπτώματα που είναι και το πρόβλημα

προσωπικά δεν πιστεύω πως όταν οι άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού έχουν πάντα πραγματικά, λογικά, αντικειμενικά τόσο μεγάλες φοβίες και έντονα και ξεκάθαρα ψυχολογικά προβλήματα αλλά πως αυτά απλά είναι η αφορμή, η σκανδάλη και για αυτό δεν ξέρω αν ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει ικανοποιητικά (σίγουρα θα βοηθήσει βέβαια)

γιατί οι άνθρωποι που το παθαίνουν (πιο συχνά) ενώ εντοπίζουν κάποιες ψυχολογικές αφορμές που πυροδοτούν μια ταχυπαλμία πχ ή μια προετοιμασία για δάκρυα, δεν σκέφτονται ή λαμβάνουν υπόψιν τόσο έντονα αυτές τις αφορμές στο μυαλό τους και τις αναγνωρίζουν ως λογικά ασήμαντες για τέτοια αντίδραση εκ μέρους του σώματος, οι ίδιοι δλδ όχι κάποιος τρίτος ενώ επίσης στον ίδιο άνθρωπο μπορεί να συμβαίνει μία περίοδο ενώ μία άλλη όχι χωρίς να έχει αλλάξει εξίσου δραματικά και το ψυχολογικό του περιβάλλον

προσωπικά πιστεύω πως ξεκινά πρώτα από τη φυσική κατάσταση του οργανισμού η οποία σχηματίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις ψυχολογικής αντίδρασης και επομένως όταν δεν είναι καλή οδηγεί σε πιο έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις ενώ η ψυχολογική αιτία μπορεί να μην είναι πραγματικά τόσο έντονη

όταν λέω φυσική κατάσταση σκέφτομαι πχ την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου που είναι σαφώς είναι βαρόμετρο για την ψυχολογία του ανθρώπου, την αλλαγή για μεγάλο χρονικό διάστημα του προγράμματος ύπνου πχ ξυπνάς την νύχτα κοιμάσαι την ημέρα, τις ορμόνες που όλα αυτά πιστεύω πως επηρρεάζουν δραματικά και είναι νούμερο ένα παράγοντες της διάθεσής μας και επομένως των ψυχοσωματικών αντιδράσεών μας απέναντι σε οποιοδήποτε ερέθισμα

ναι το σωστό είναι να συμβουλευτείς ιατρό αλλά δεν είναι ακριβώς δουλειά του παθολόγου/γενικού/καρδιολόγου ιατρού να ασχοληθεί με αυτά η δουλειά τους είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα συμπτώματα άμεσα και υπεύθυνα σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες για συγκεκριμένες περιπτώσεις και για αυτό το πολύ πολύ να σου πει να αποφεύγεις ότι πιστεύεις πως το επιδεινώνει, δεν είναι δυνατό να βρεις κάτι εκτός αν πια σε βάλουν κάτω και σου πετάξουν τα μάτια στις εξετάσεις

ένας ορμονολόγος όμως ίσως να είναι πιο κατάλληλα εκπαιδευμένος για να σε ενημερώσει για το συγκεκριμένο θέμα

• Super Moderators
Δημοσ.
Γεια σας,ειμαι 28 ετων και εχω σοβαρες υποψιες οτι πασχω απο αγχωδη διαταραχη.Πριν ομως αποκλεισω το ενδεχομενο παθολογικων αιτιων θα θελα να παρω καποια συμβουλη για αυτο που με προβληματιζει.

Υπαρχουν στιγμες που νιωθω ενα ενα περιεργο συναισθημα στο στηθος και μου προκαλει φοβο και ταχυκαρδια και αυτοματως σκεφτομαι εντονα οτι κατι θα παθω.Η καρδια μου χτυπαει σε πολυ εντονους ρυθμους,ξεπερναει μερικες φορες και τους 200 παλμους,ενω οταν μου περναει σκεφτομαι οτι την επομενη φορα θα γινει το χειροτερο.Εντυπωσιακο ειναι οτι πολλες φορες με εχει πιασει μπαινοντας μεσα στο μετρο,πραγμα που σημαινει οτι ισως δεν θα πρεπε να ανησυχω οτι ειναι κατι με την καρδια μου αλλα απ το φοβο μου.Πριν 2 βδομαδες εκανα ενα τεστ κοπωσεως και ειχα την τυχη να με πιασει εκεινη την ωρα.Ο γιατρος μου ειπε οτι ειναι μια ταχυκαρδια φυσιολογικη και οχι απο αυτες που ειναι επικινδυνες και οτι ολα ειναι φυσιολογικα χωρις αρρυθμιες ,χωρις τιποτα. Το ερωτημα μου ειναι ομως,ειναι ικανος ο φοβος που νιωθω,απο μονος του να μου ανεβασει σε τοσο μεγαλο βαθμο τους παλμους μου?

Ευχαριστω πολυ

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα σου πει τι σου συμβαίνει!

Προσωπικά πάντως που είχα αντίστοιχα συμπτώματα (μια δυσφορία στο στήθος, συνοδευόμενη απο ταχυκαρδίες & κρύο ιδρώτα), ένοχη ήταν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (heart burn) που ανακάλυψε ο γαστρεντερολόγος (αφού πέρασα από καρδιολόγους, triplex κλπ :P ) και 1.5 μήνα τώρα που παίρνω θεραπεία δεν είχα ποτέ ξανά άλλη παρενέργεια! Επίσης πριν μάθω ακριβώς τι έχω ο ψυχολογικός παράγοντας έπαιζε τεράστιο ρόλο γιατί τα συμπτώματα και το άγχος ήταν πολύ πιο έντονα λόγω του πανικού μιας και δεν ήξερα τι έχω ή φοβόμουν ότι θα με πιάσει στο δρόμο ή γενικώς σε φάσεις που δεν θα βρισκόμουν στο σπίτι κλπ...

B)

Δημοσ.

είχα γράψει κάτι εδώ αλλά επειδή αφορά θέμα υγείας το έσβησα γιατί φοβάμαι ότι θα με χαντακώσετε...

πάντως αφου σε εξέτασε γιατρός, μια χαρά θα είσαι.

πανε και σε κανέναν άλλον να είσαι σίγουρος.

πάντως κι εγώ είμαι επιρρεπής στην ταχυπαλμία.. . .

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...