Skylined Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Πώς σας φαίνονται οι δύο φίλοι μας στο βίντεο (ξέρω πως είναι από σαπουνάδα μη στενοχωριέστε). Είναι στ' αλήθεια Τούρκοι; Έχω σχηματίσει την άποψη πως οι Τούρκοι της Τουρκίας είναι μάλλον Έλληνες, Σλάβοι, λοιποί Ευρωπαίοι, προϋπάρχοντες μεσογειακοί πληθυσμοί, Αρμένιοι, Πόντιοι, Άραβες (εξαραβισμένοι), Κούρδοι και ελάχιστοι γνήσιοι Τούρκοι - Μογγόλοι σχηματομάτηδες ελαφρά σκουρόχρωμοι. Βέβαια και από την άλλη μερια του Αιγαίου πολλοί Έλληνες έχουν τούρκικα ή σλαβικά επίθετα που τελειώνουν σε -όγλου, που ξεκινούν από Χατζή- , Καρά- , επίθετα του στυλ Ντούτσης, Γκιόλιας, Μπακιρτζής, Γκιουλέκας, Καραμανλής κτλ που κάθε άλλο παρά ελληνικά είναι. Εντύπωση εδώ στο εξωτερικό που είμαι και βλέπω ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου μου προκάλεσε το γεγονός ότι εμφανισιακά αλλά και στη συμπεριφορά ο Έλληνας μοιάζει πάρα πολύ πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα με τους Ισπανούς (μιλάμε για τρελή ομοιότητα), μετά με τους Τούρκους, Σύριους, Αλβανούς, Βούλγαρους και τέλος Ιταλούς. Αφού στο κεμπάπ σόπ αυτός που με σέρβιρε μια φορά ήταν ο κλασικός ορισμός της ελληνόφατσας και όταν τον ρώτησα μου είπε πως είναι Τούρκος. "Είσαι ολόιδιος με Έλληνα" του είπα εγώ γιατί απλά δε μπορούσα να το κρατήσω μέσα μου και το θεώρησε ως κοπλιμέντο και σε ανταπόδοση μου έκανε ένα σούπερ γενεόδωρο σαντουιτς. Γι' αυτό τελικά συμπεραίνω πως λόγω της σχολικής μου εκπαίδευσης είχα εστιάσει στις διαφορές και την έχθρα μεταξύ των πληθυσμών αλλά ποτέ δεν έμαθα για αυτά που τους ενώνουν - έστω και τις επιφανειακές εμφανισιακές ομοιότητες. Τζάμπα ήταν φορτωμένο το κεφάλι μου τόσα χρόνια με άχρηστα πράγματα και τώρα πρέπει να δω πώς θα τα απορρίψω έτσι ώστε να μάθω να βλέπω πιο αντικειμενικά και λιγότερο οπαδικά τους ανθρώπους. Στην τελική ακόμα και αν δε μοιάζουν εμφανισιακά με εμένα τί έγινε; Μήπως πρέπει να τους μισώ ή να τους φοβάμαι ;
AGNUSDeI Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 και στην Γερμανία θα μπορούσες να βρείς ένα Γερμανό (μεμονωμένο) που να μοιάζει με Ελληνα. αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί είναι ίδιοι με τους Ελληνες. είναι ο μέσος ορος ενός λαου που πρέπει να εξετάζουμε, δηλαδή κατά ποσο ο μέσος ορος των Τούρκων, Αλβανών, Ισπανών κλπ. μοιάζει με τον μέσο ορο των Ελλήνων (και όχι μεμονωμένα άτομα/ομάδες)... πιο ασφαλή συμπεράσματα βγάζει κανεις αν επισκεφθεί μια χωρα πάντως.
Blondeamon Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Αυτό θα σου έλεγα...έχεις πάει ποτέ Τουρκία ?
Skylined Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Καλά ναι, έχετε δίκιο, κρίνω από τους ανθρώπους που έχω συναντήσει στην καθημερινότητά μου πράγμα το οποίο δε συνιστά επιστημονική λαογραφική εθνολογική έρευνα αλλά μόνο εμπειρική. Σίγουρα δεν έχω πάει στην Τουρκία, ούτε στην Ισπανία άλλα όποτε βλέπω Ισπανό ή Ισπανή έχουν κάτι το πολύ κοντά στο ελληνικό στη φάτσα, στον τρόπο που σε κοιτάνε, στον τρόπο που στέκονται και στην προφορά και αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που έχω φανταστεί. Αλλά για ένα πράγμα είμαι σχεδόν απόλυτα σίγουρος, ότι οι Τούρκοι της Τουρκίας δεν είναι κανονικοί Τούρκοι δηλαδή μογγολική φυλή άλλα κάτι άλλο.
Blondeamon Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δεν μοιάζουμε μεταξύ μας, απλά οι μεσογειακοί μοιάζουμε λίγο πολύ όλοι .
Skylined Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δεν μοιάζουμε μόνο μεταξύ μας, απλά οι μεσογειακοί μοιάζουμε λίγο πολύ όλοι . Στο έφτιαξα λίγο. Ναι το δέχομαι αυτό, οπότε και οι Τούρκοι, οι γνήσιοι, οι κεντρο-Ασιάτες, δε μοιάζουν με τους μεσογειακούς Τούρκους της σημερινής Τουρκίας. "Τουρκάλες" από την Τουρκία
Merdock Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Γι' αυτό τελικά συμπεραίνω πως λόγω της σχολικής μου εκπαίδευσης είχα εστιάσει στις διαφορές και την έχθρα μεταξύ των πληθυσμών αλλά ποτέ δεν έμαθα για αυτά που τους ενώνουν - έστω και τις επιφανειακές εμφανισιακές ομοιότητες. Τζάμπα ήταν φορτωμένο το κεφάλι μου τόσα χρόνια με άχρηστα πράγματα και τώρα πρέπει να δω πώς θα τα απορρίψω έτσι ώστε να μάθω να βλέπω πιο αντικειμενικά και λιγότερο οπαδικά τους ανθρώπους. Στην τελική ακόμα και αν δε μοιάζουν εμφανισιακά με εμένα τί έγινε; Μήπως πρέπει να τους μισώ ή να τους φοβάμαι ; Οι Τούρκοι μια χαρά είναι.Το πρόβλημα βρίσκεται στους φανατισμένους στρατιωτικούς τους και σε κάποιους φανατισμένους ισλαμιστές.Με τον απλό λαό δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε.(όπως γενικά με τον απλό λαό κάθε κράτους). Οι κυβερνήσεις και οι φανατικοί (και αν μιλάμε για φανατικούς ισλαμιστές ακόμα χειρότερα) είναι αυτά που δημιουργούν τις εντάσεις ανάμεσα στα κράτη/λαούς. Στο θέμα της εμφάνισης όπως είπε και το παιδί παραπάνω,όλοι οι μεσογειακοί λαοί μοιάζουμε (λιγότερο ή περισσότερο) μεταξύ μας.
Skylined Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 μου αρέσουν πολύ αυτά που γράφει ο Merdock και συμφωνώ 100%
nikos21aek Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Ωραίο ότι να ναι thread για να μπουκάρουν οι γνωστοί μεν και δεν και να φτάσει τα 5000 posts που θα ανακυκλώνουν τα ίδια πράγματα. Ήμουν και εγώ εδώ και συμφωνώ με τους από πάνω.
Skylined Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Ήμουν και εγώ εδώ αυτό κάποτε το γράφαμε στους τοίχους ή σε διάφορα απίθανα μέρη που εξερευνούσαμε ---------- Προσθήκη στις 04:35 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 04:24 ---------- Ωραίο ότι να ναι thread για να μπουκάρουν οι γνωστοί μεν και δεν και να φτάσει τα 5000 posts που θα ανακυκλώνουν τα ίδια πράγματα. Πάντως δε βλέπω γιατί να υπάρξει η οποιαδήποτε σύγκρουση - διαφωνίες πάντα υπάρχουν - αν η συζήτηση περιστραφεί αποκλειστικά γύρω από το θέμα της εμφάνισης των "Τούρκων" και δεν επεκταθούμε σε πολιτικοϊστορικές έχθρες και μίση. Ίσα ίσα νομίζω ότι πολλοί υπερεθνικιστές θα σπεύσουν με χαρά να συμφωνήσουν ότι οι κάτοικοι της Τουρκίας δε μοιάζουν να είναι Τούρκοι στην εμφάνιση και το ίδιο θα πράξουν πολλοί της αντίθετης μεριάς.
AGNUSDeI Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 πιο σημαντική θεωρώ πάντως την νοοτροπία ενός λαου παρα την εμφάνιση. και οι Λευκορώσοι η οι Ουκρανοί μπορεί να μοιάζουν με τους Γερμανούς οι τους Δανούς στην εμφάνιση, αλλα δεν μοιάζουν και στη νοοτροπία/συμπεριφορά (η αντίστοιχα οι Κινέζοι με τους Ιάπωνες). και ναι, προτιμώ (κατά μέσο ορο) τους Ελληνες από τους Τούρκους η τους Αλβανούς (για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να τους αναλύσω, όχι ρατσιστικούς πάντως), αλλα δεν προτιμώ τους Ελληνες από τους Ιταλούς οι Ισπανούς (όσο αναφορά την νοοτροπία) ΥΓ. άντε... αλλα 4989 για να φτάσουμε τα 5000 post...
mitsikas Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2010 Εμένα στο εξωτερικό με περνάνε για Ιταλό αν δεν τους πω τί είμαι. Ως στιγμής κανένας δεν κατάλαβε, αν δεν του πω, ότι είμαι Έλληνας. Μου λένε βασικά ότι η προφορά μου Ιταλοφέρνει όπως και η φάτσα μου. Και ένας μια φορά που ήθελε να με πειράξει, έκανε πλάκα μιλώντας τα αγγλικά με "αμερικανοϊταλική" προφορά. Ακόμα και τους ελληνορθόδοξους ναούς πολλοί τους νομίζουν για καθολικούς. Εγώ όμως αν ακούσω έναν Ιταλό και έναν Έλληνα να μιλάει αγγλικά θα καταλάβω κατ'ευθείαν ποιός είναι Έλληνας και ποιός Ιταλός. Για τους ξένους όμως μάλλον δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο. Στη Ρώμη πάλι μια φορά που ήμουν όλοι κατευθείαν μου μιλούσαν στα Ιταλικά και καταλάβαιναν ότι είμαι ξένος όταν τους μιλούσα στα αγγλικά (δεν μιλάω ιταλικά). Γενικά όπως τους έβλεπα τους Ιταλούς σαν συμπεριφορά, νοοτροπία, κινήσεις, εκφράσεις, δεν έβλεπα καμία διαφορά από τους Έλληνες και στη Ρώμη χωρίς πλάκα ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Για Ισπανό ή Τούρκο δεν με πέρασε κανείς ως τώρα. Μια φορά μόνο που για πλάκα διάβαζα δυνατά ένα ισπανικό κείμενο, χωρίς όμως να ξέρω ισπανικά, απλά παπαγαλίζοντας τις λέξεις μου είπαν ότι η προφορά μου ήταν ίδια ισπανική. Εντάξει γενικά νομίζω ότι οι Ευρωπαϊκοί λαοί της μεσογείου λογικό είναι να μοιάζουμε και να έχουμε πολλά κοινά. Εξάλλου κοινή είναι η ιστορία μας εδώ και 2500 χρόνια. Τώρα για τους Τούρκους ναι οκ μοιάζουμε με πολλούς αλλά γενικά είναι κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο μελαμψοί από τους Έλληνες. Θα δεις και αρκετά ανοιχτόχρωμους, αλλά τα μελανούρια είναι κατά τι περισσότερα. Τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται εμένα. Τα φαγητά μας μπορεί να είναι ίδια όπως και η τουρκομπουζουκοσκυλοποπ "μουσική", πολιτιστικά όμως από θέμα νοοτροπίας, συμπεριφοράς και κοσμοθεώρησης νομίζω διαφέρουμε περισσότερο απ' όσο νομίζουμε ότι μοιάζουμε. Οι Ευρωπαίοι Τούρκοι είναι αρκετά λιγότεροι από τους ανατολίτες Τούρκους και όπως τους έχω δει (έξω, όχι στην Τουρκία) αυτή είναι η κυριότερη διαφορά τους από τους Έλληνες. Θα έλεγα ότι στους Τούρκους το ποσοστό στη συμπεριφορά ως Ευρωπαίοι - Ανατολίτες είναι κάπου 20 - 80, ενώ στους Έλληνες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50 - 50. Είναι μάλλον και θέμα θρησκείας που δημιουργεί μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Γενικά οι Τούρκοι προσαρμόζονται δυσκολότερα στις δυτικές χώρες από ότι οι Έλληνες. Από τη άλλη εμείς και στις δυτικές χώρες μπορούμε να ζήσουμε, αλλά και στις ανατολικές με την ίδια ακριβώς ευκολία. Είναι αυτό το 50 - 50 που λέω πιο πάνω. Χωράμε παντού Αυτά από την εμπειρία μου.
Sylvia88 Δημοσ. 14 Απριλίου 2010 Δημοσ. 14 Απριλίου 2010 Πολύ εύστοχο τόπικ :-) Θα πω την εμπειρία μου πως τους νιώθω εδώ και πως τους ένιωσα όταν επισκέφτηκα την Κωνσταντινούπολη. Οι διαφορές μας είναι ...ελάχιστες !Συμφωνώ με τους άλλους χρήστες πως λίγο πολύ όλοι οι μεσογειακοί λαοί μοιάζουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ. Η νοοτροπία των Τούρκων μοιάζει πολύ με την δική μας :Θέλουν να περνάνε καλά,βάζουν την οικογένεια πάνω απ'όλα(καλά σε αυτό το θέμα είναι και λίγο πιο αιμοβόροι),έχουμε σχεδόν ίδια φαγητά,πολλά κοινά μουσικά ακούσματα(ο κλέψας του κλέψαντος ),δεν αντέχουν τον κρύο καιρό της Κεντρικής Ευρώπης,και συνήθως κάνουν παρέα με άλλους συμπατριώτες αντί με ανθρώπους της χώρας στην οποία ζούνε(όπως και εμείς,πάντος δεν έχω δει κανέναν γνωστό μου να κάνει κανονική παρέα με Γερμανό ) Επειδή έχω δουλέψει μαζί τους και έχω πάει σχολείο με κάποιους,τους θεωρούσα καλύτερη παρέα από'τι έναν Γερμανό ή Ιταλό.Οι Γερμανοί δεν καταλαβαίνουν το χιούμορ μας πολλές φορές,οι Ιταλοί δε, ξέρουν να μιλάνε μόνο για τον εαυτό τους (προσωπική εμπειρία,βέβαια μπορεί να έτυχα και σε ακραίες περιπτώσεις,αλλά οκ και ο σύζυγος της αδερφής μου είναι κλασσικό παράδειγμα Ιταλού ) Εχω καταλάβει πως,οι Τούρκοι ζητάνε πιο πολύ την φιλία ανάμεσά μας παρά εμείς με εκείνους (και λόγο ιστορίας βέβαια).Πάντα όμως τους έβλεπα να είναι πιο φιλικοί προς τα εμάς παρά με έναν Γερμανό-Ιταλό. Η εμπειρία μου στην Κωνσταντινούπολη ήταν ακριβώς ίδια,ευχάριστοι άνθρωποι,με κέφι,και πολύ φιλόξενοι όπως εμείς(έτσι όπως φημιζόταν η χώρα μας πάντος παλιά ) Δεν θεώρησα στιγμή πως είμαι σε ξένη χώρα. Όλα μου ήταν οικεία,ειδικά όταν έφευγες από την Πόλη και πήγαινες σε κάποιο χωριό,νόμιζα πως έφτανα σε κάποιο δικό μου στην Ήπειρο :confused: Έτσι τους έζησα και τους ζω σήμερα.Νιώθω όμορφα γιατί από την μία είχα την ευκαιρία να βγάλω από πάνω μου την προκατάληψη,ότι θα'ρθουν ξανά μια μέρα να μου σφάξουν την μάνα και το σόι μου και ότι θα μου πάρουν την πατρίδα (παρεπιμπτώντος,με κάποιους που είχα κάτι ανάλογες συζητήσεις,μου είχαν πει πως δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται κάτι αντίστοιχο με τους Έλληνες ,τα καμώματά σας φτάσαν στα αυτιά τους,να είστε σίγουροι ) Θέλω να πιστεύω πως το παρελθόν έγινε μάθημα και να μην τύχουν ΠΟΤΕ ξανά στιγμές πολέμου
MastroGiannis Δημοσ. 14 Απριλίου 2010 Δημοσ. 14 Απριλίου 2010 Η διαφορετικότητα μεταξύ ανθρώπων είναι πολύ σχετικό πράγμα και εξαρτάται από το επίπεδο παρατήρησης. Για παράδειγμα, εγώ είμαι διαφορετικός από τον γείτονά μου. Όμως είμαστε και οι δύο Ηπειρώτες και αυτό μας κάνει ίδιους μεταξύ μας αλλά διαφορετικούς από τους Κερκυραίους. Έτσι και με τους Τούρκους. Είμαστε διαφορετικοί σε επίπεδο κράτους αλλά ίδιοι σε επίπεδο ...Μεσογείου. Όσο για την έχθρα που είπε η Sylvia88 μεταξύ των δυο λαών, αυτή νομίζω βρίσκεται μόνο σε επίπεδο... δελτίου ειδήσεων!
petros_samurai Δημοσ. 15 Απριλίου 2010 Δημοσ. 15 Απριλίου 2010 Εγω με τον γειτονα μου γεννηθηκαμε στην ιδια χωρα στην ιδια πολη στο ιδιο νοσοκομειο με διαφορα ωρων,μεγαλωσαμε με 50 μετρα να μας χωριζουν πηγαμε στο ιδιο σχολειο και υπηρετησαμε στο ιδιο στρατοπεδο αλλα δεν εχουμε καμια σχεση,ουτε στην εμφανιση ουτε σε τιποτα...οι ανθρωποι δεν χωριζοντε σε χρωμματα ουτε σε φυλες.Ειμαστε ανθρωποι και πατριδα μας ειναι η Γη,οσοι το καταλαβαινουν καλως οι υπολοιποι που πιστευουν πως ειναι κατι το ανωτερο η διαφορετικο να πανε στον Αρη.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.