SilverCloak Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Ψηφιακη τηλεοραση = μεταδοση της εικονας ως pixels. Μετα καθε pixel κωδικοποιειται ως ενας αριθμος, αναλογα με το χρωμα του. Ενω αναλογικη τηλεοραση = μεταδοση της εικονας ως αναλογικες γραμμες. Καθε γραμμη κωδικοποειται ως ενας ηλεκτρικος παλμος. Όπως λέει ένας καθηγητής μου, όλα είναι αναλογικά. Η μετάδοση πάλι αναλογική είναι (επίπεδο 1- physical), απλά γίνεται κωδικοποίηση σε ψηφιακό στο επόμενο επίπεδο (datalink). Στην παλιά καλή τηλεόραση, δεν υπήρχαν επίπεδα και μπούρδες, βέβαια. Ήταν απλώς μια ταλαιπωρία. Επίσης τι εννοείς απώλεια λόγω μετατροπής; Αυτό πάντα θα ισχύει. Πάντα έχουμε D/A και A/D πριν τη μετάδοση και μετά τη λήψη, αντίστοιχα. Είπαμε, όλα είναι αναλογικά. Επίσης, προσοχή με τις ισότητες. Ψηφιακή μετάδοση και HD δεν μπαίνουν στην ίδια εξίσωση, όπως δεν μπαίνουν πορτοκάλια και σφουγγαρίστρες. Εννοώ προφανώς ότι είναι άλλα πράγματα! Το μόνο συσχετισμό τον σκιαγράφησες βέβαια: με την ψηφιακή μετάδοση μπορείς να μεταδώσεις HD σήμα, ενώ με την αναλογική όχι (δεν ισχύει ακριβώς - μπορείς, αλλά πρέπει να φτιάξουμε νέο σύστημα HD-PAL )
kurkosdr Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Δημοσ. 9 Απριλίου 2010 Όπως λέει ένας καθηγητής μου, όλα είναι αναλογικά. Η μετάδοση πάλι αναλογική είναι (επίπεδο 1- physical), απλά γίνεται κωδικοποίηση σε ψηφιακό στο επόμενο επίπεδο (datalink). Στην παλιά καλή τηλεόραση, δεν υπήρχαν επίπεδα και μπούρδες, βέβαια. Ήταν απλώς μια ταλαιπωρία. Επίσης τι εννοείς απώλεια λόγω μετατροπής; Αυτό πάντα θα ισχύει. Πάντα έχουμε D/A και A/D πριν τη μετάδοση και μετά τη λήψη, αντίστοιχα. Είπαμε, όλα είναι αναλογικά. Καλα, μην βαρατε. Αμα το παρουμε ετσι και οι σκληροι δισκοι σε "αναλογικο" σημα αποθηκευουν. Οταν λεμε ψηφιακο σημα εννοουμε οτι μπορεις να διακρινεις αριθμους μεσα στο σημα (δηλαδη 0 και 1 τα οποια οργανωνονται σε ομαδες και σχηματιζουν αριθμους) σε αντιθεση με το αναλογικο που ειναι ηλεκτρικοι παλμοι. Φυσικα, και τα 0 και 1 ως ηλεκτρικοι παλμοι αποθηκευονται (και αρα απο την αποψη των φυσικων ειναι "αναλογικα"), αλλα αφου μπορεις να διακρινεις τα 0 και 1 μεταξυ τους, σε αντιθεση με τους αναλογικους ηλεκτρικους παλμους που ειναι ενα συνεχες πραγμα, αυτο εγω το θεωρω ψηφιακο. Οσον αφορα τα περι μετατροπης, σε αντιθεση με τα ηχεια, οι LCD τηλεροασεις μπορουν να δεχθουν απευθειας ψηφιακο σημα (δηλ αλληλουχια αριθμων), οπου καθε αριθμος αντιστοιχει σε ενα pixel. Η τιμη αυτου του αριθμου καθοριζει το χρωμα του συγκεκριμενου pixel. Δεν υπαρχει DAC (digital to analog conversion) μετατροπη στις LCD. Επίσης, προσοχή με τις ισότητες. Ψηφιακή μετάδοση και HD δεν μπαίνουν στην ίδια εξίσωση, όπως δεν μπαίνουν πορτοκάλια και σφουγγαρίστρες. Εννοώ προφανώς ότι είναι άλλα πράγματα! Το μόνο συσχετισμό τον σκιαγράφησες βέβαια: με την ψηφιακή μετάδοση μπορείς να μεταδώσεις HD σήμα, ενώ με την αναλογική όχι (δεν ισχύει ακριβώς - μπορείς, αλλά πρέπει να φτιάξουμε νέο σύστημα HD-PAL ) Οπως ειπα στο προηγουμενο ποστ, το προτυπο DVB-T παρεχει δυνατοτητα για HD αναλυσεις, αλλα εξαρταται απο το καναλι το αν θα το χρησιμοποιησει. Αντιθετα το PAL εχει fixed αναλυση στις 576 γραμμες. Υπηρχαν πειραματικα HD-NTSC προτυπα στην Ιαπωνια, αλλα κανενα δεν περπατησε. Τελος offtopic, διευκρινισεις με pm.
isspro Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 κανα νεο εχουμε παιδια πανω στο θεμε: ψηφιακη τηλεοραση?
Super Moderators Thresh Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 Super Moderators Δημοσ. 20 Μαΐου 2010 κανα νεο εχουμε παιδια πανω στο θεμε: ψηφιακη τηλεοραση? ο τίτλος λέει 18 Ιουνίου, τι νέο να έχουμε?
Mike pizza man Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Γιατί τέτοια αδημονία; Εγώ πιστεύω πως βλέπω 99% τέλεια εικόνα στη tv. Δεν βλέπω τι περισσότερο θα προσφέρει στον μέσο τηλεθεατή, ενώ ήδη συνεπάγεται κάποιο κόστος (βλ. ψηφιακός δέκτης).
Γιάννης Platano Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Γιατί τέτοια αδημονία; Εγώ πιστεύω πως βλέπω 99% τέλεια εικόνα στη tv. Δεν βλέπω τι περισσότερο θα προσφέρει στον μέσο τηλεθεατή, ενώ ήδη συνεπάγεται κάποιο κόστος (βλ. ψηφιακός δέκτης). Συμφωνω απολυτα.Εχω πολυ καλο σημα και δεν ξερω αν μου προσφερει κατι παραπανω το ψηφιακο.
BIGSTELIOS Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Συμφωνω απολυτα.Εχω πολυ καλο σημα και δεν ξερω αν μου προσφερει κατι παραπανω το ψηφιακο. Οπως και να το κανουμε η σωστη μεταδοση ψηφιακου σηματος ειναι ανωτερη απο αυτη της αναλογικης θα το δεις οταν θα ξεκινησει και θα μπορεις να συγκρινεις.
Deponakias Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Το ψηφιακο σημα θα προσφερει περισσοτερο σε περιοχες που το αναλογικο σχημα δεν ειναι τοσο καλο... Ακομα και στην αττικη και μεσα στην αθηνα(πχ γλυφαδα) το σημα ειναι πολυ κακο... Επισης σε επαρχια και νησια...
Γιάννης Platano Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Οπως και να το κανουμε η σωστη μεταδοση ψηφιακου σηματος ειναι ανωτερη απο αυτη της αναλογικης θα το δεις οταν θα ξεκινησει και θα μπορεις να συγκρινεις. Σιγουρα θα δοκιμασουμε σε μια tv και αναλογα θα πραξουμε. Το ψηφιακο σημα θα προσφερει περισσοτερο σε περιοχες που το αναλογικο σχημα δεν ειναι τοσο καλο...Ακομα και στην αττικη και μεσα στην αθηνα(πχ γλυφαδα) το σημα ειναι πολυ κακο... Επισης σε επαρχια και νησια... Σε αυτες τις περιπτωσεις με κακο σημα θα ειναι πολυ καλη λυση.
Tzimmys Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Με την ευκαιρία να πω κάτι ακόμα θετικό που έμαθα. Πολλοί μάλλον θα το ξέρετε, αλλά θα το πω. Με το ψηφιακό σήμα, ακόμα και οι παλιές κεραίες που δεν πιάνανε πολύ καλά, θα είναι αρκετές. Φανταστείτε ότι ακόμα και οι μικρές κεραιούλες που δίνουν με tv tuners, αρκούν. Φανταστείτε τις μεγάλες.
Deponakias Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Τα κρατικα καναλια ποτε θα μπουν? Εννοω και τα νετ ετ1 ετ3 αλλα και τα - σινέ+ - πρίσμα+ - σπορ+ - info+ τα οποια ειναι σε mpeg 2... Θα προλαβουμε να δουμε κανα ματς απο μουντιαλ σε ψηφιακο?
Γιάννης Platano Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Δημοσ. 23 Μαΐου 2010 Τα κρατικα καναλια ποτε θα μπουν?Εννοω και τα νετ ετ1 ετ3 αλλα και τα - σινέ+ - πρίσμα+ - σπορ+ - info+ τα οποια ειναι σε mpeg 2... Θα προλαβουμε να δουμε κανα ματς απο μουντιαλ σε ψηφιακο? Με επιφυλαξη αλλα νομιζω κατι εχω διαβασει για καταλικτικη ημερομηνια αναλογικου σηματος το ...2014.
Προτεινόμενες αναρτήσεις