localy Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 εχω την P5B asus μητρικη και θελω να ρωτησω το εξης στο bios εχει δυο επιλογες για sata το enhanced και το compatible .πιο να διαλεξω??? λειτουργικο εχω τα windows xp και οι δισκοι μου ειναι SATA
parsifal Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 Αφού έχεις εγκαταστήσει ήδη Windows, καλύτερα να μην πειράξεις τη συγκεκριμένη ρύθμιση γιατί η αλλαγή της είναι πιθανό να οδηγήσει σε αδυναμία εκκίνησης των Windows με BSOD. Θεωρητικά, η καλύτερη επιλογή είναι σετάρισμα των SATA Ports σε AHCI mode. Αυτή η ρύθμιση όμως δημιουργεί ένα προβληματάκι σε όσους προσπαθούν να εγκαταστήσουν Windows XP ή 2000: Χρειάζεται F6 κατά το setup και εισαγωγή δισκέτας με τον κατάλληλο textmode driver για τον SATA controller, ώστε να αναγνωριστεί και ο σκληρός δίσκος.
IOSTEFO Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Κι`αυτός που δεν έχει floppy τι κάνει; υπάρχει άλλος τρόπος ;
parsifal Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Ενσωμάτωση του σχετικού driver στο δισκάκι εγκατάστασης των Windows. Υπάρχουν εργαλεία γι' αυτήν τη δουλειά, το πιο γνωστό είναι ίσως το nLite.
oneofthem Δημοσ. 13 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2010 εχω την P5B asus μητρικη και θελω να ρωτησω το εξης στο bios εχει δυο επιλογες για sata το enhanced και το compatible .πιο να διαλεξω??? λειτουργικο εχω τα windows xp και οι δισκοι μου ειναι SATAαν έχεις περάσει λειτουργικό τότε δε χρειάζεται να το πειράξεις αν δεν έχεις περάσει ακόμη τότε κανονικά πας enchancedenhanced σημαίνει ότι θα λειτουργεί ως sata έχοντας κάποιες δυνατότητες που προσφέρει το sata ενώ compatible σημαίνει πως θα λειτουργεί ως ide αν θα έχεις μόνο ένα δίσκο με λειτουργικό όμως και compatible να βάλεις δεν αλλάζουν πολλά αφού δε χρειάζεσαι δυνατότητες raid, hs, ahci που θα χάσεις λόγω του compatible
ohristou Δημοσ. 13 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 13 Μαρτίου 2010 αν έχεις περάσει λειτουργικό τότε δε χρειάζεται να το πειράξεις αν δεν έχεις περάσει ακόμη τότε κανονικά πας enchancedenhanced σημαίνει ότι θα λειτουργεί ως sata έχοντας κάποιες δυνατότητες που προσφέρει το sata ενώ compatible σημαίνει πως θα λειτουργεί ως ide αν θα έχεις μόνο ένα δίσκο με λειτουργικό όμως και compatible να βάλεις δεν αλλάζουν πολλά αφού δε χρειάζεσαι δυνατότητες raid, hs, ahci που θα χάσεις λόγω του compatible Mας λες λιγο τι ειναι το hs και το ahci;
oneofthem Δημοσ. 14 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2010 βεβαίως το hot swap που κακώς έγραψα σαν hs γιατί δεν θα το βρεις πουθενά γραμμένο έτσι, είναι η δυνατότητα να αλλάζεις ένα κομμάτι h/w (στην περίπτωσή μας τους δίσκους) εν ώρα λειτουργίας του υπολογιστή αυτό το χρειάζονται οι server που πρέπει να γίνει η αλλαγή ενός κομματιού χωρίς να κλείσει ο server γιατί μπορεί να εξυπηρετεί κόσμο εκείνη την ώρα το ahci είναι ένα interface, μια τεχνολογία που επιτρέπει τη χρήση του hot swap, του ncq κλπ το ncq είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στους δίσκους να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά τους (πρακτικά όχι πάντα) οπότε πρακτικά δεν έχει τεράστια μειονεκτήματα αν βάλεις ένα δίσκο sata να παίξει ως ide (στο compatible / legacy ide mode) εκτός αν θέλεις να κάνεις sata raid ή να χρησιμοποιήσεις το ahci δλδ το hot swap ή το ncq πιο συγκεκριμένα αν έχεις μηχανικό δίσκο sata δεν χάνεις πολλά αν τον βάλεις σε ide αλλά δεν έχεις και κανένα λόγο να το κάνεις αυτό (πέρα από λάθος) αν έχεις ssd είναι πιο περίπλοκο το θέμα γιατί υπάρχουν προβλήματα με το firmware των ssd για παράδειγμα στον ocz ssd που πήρα από όσα διάβασα θα τον βάλω σε compatible / legacy ide mode αλλιώς κάθε φορά που θα αλλάζω firmware θα πρέπει να αλλάζω και mode (αν δεν κάνω λάθος?) http://en.wikipedia.org/wiki/NCQ http://en.wikipedia.org/wiki/Hot_swap http://en.wikipedia.org/wiki/Ahci
ohristou Δημοσ. 14 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2010 Σε windows 7 τι προτεινεται compatible h enhanced. Στη δευτερη περιπτωση αμα κανω καθαρη εγκατασταση μετα απο φορματ θα μου ζητησει τιποτα οδηγους η τιποτα αλλο κατα την διαρκεια της εγκαταστασης; Δεν εχω floppy.
rodi Δημοσ. 14 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 14 Μαρτίου 2010 Τα windows 7 νομίζω υποστηρίζουν κανονικά το ahci οπότε δε θα χρειαστείς δισκέτα για την εγκατάσταση. Καλύτερα να το ρυθμίσεις στο enhanced γιατί σου δίνει κάποιες παραπάνω λειτουργίες, όπως αναφέρει και ο oneofthem, που αργότερα ίσως σου φανούν χρήσιμες. Το achi είναι η εγγενής λειτουργία για το sata και θεωρητικά είναι πιο αποδοτικό.
ohristou Δημοσ. 19 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2010 Την αλλαγη θα την κανω απο το βios, και ποιοα η συνιθισμενη καρτελα και επιλογη αντιστοιχα;
rodi Δημοσ. 21 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2010 Εμένα το έχει στην καρτέλα Integrated Peripherals στην επιλογή OnChip SATA Type την οποία μπορώ να ρυθμίσω σε Native IDE, RAID ή AHCI. Και λίγο διαφορετικά να το λέει μόλις το δεις θα το καταλάβεις σίγουρα.
Arxontis Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Εγω αλλαξα την παραπανω λειτουργια απο Legacy σε AHCI μου εδωσε καλυτερες ταχυτητες οσον αφορα την μεταφορα δεδομενων ΑΛΛΑ μετα απο επανεκκινηση μου εμφανιζει τον C: σαν Εξωτερικο Σκληρο Δισκο γιατι αυτο? εκανα κατι λαθος και δεν το πηρα χαμπαρι? Δουλευω Win7 με AMD x4 6200 στα 2.3Gh και μητρικη DFI Dark LAnParty DK 790GX-m2rs
rodi Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Το ίδιο περίπου και σε μένα, δείχνει το σκληρό κανονικά στο my computer σαν local disk αλλά εμφανίζει στο tray το εικονίδιο της ασφαλής κατάργησης για τον c: όπως κάνει για τους εξωτερικούς δίσκους. Δεν έχω βάλει βέβαια driver για τη μητρική μετά την εγκατάσταση των windows μήπως έχει σχέση (win 7 επίσης με ati chipset). Μάλλον λειτουργεί έτσι επειδή υπάρχει η δυνατότητα για hot swap στο ahci. Δε το έψαξα και παραπάνω για να είμαι ειλικρινής.
Arxontis Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2010 εκει πηγε και το μυαλο μου εμενα Hot Swap αλλα ηθελα και την επιβεβαιωση
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.