Επισκέπτης Δημοσ. 7 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2010 Ασχολούμαι με την κιθάρα ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτος εδώ και 2 χρόνια. Συνήθιζα να παίζω τραγούδια που μου αρέσουν, μέταλ κυρίως, από ταμπιλατούρες, χωρίς να έχω γνώσεις θεωρίας. Τελευταία όμως με έχει χτυπήσει η μανία του να θέλω να εκφραστώ με την δική μου μουσική. Χρειάζομαι λοιπόν, από όσους ξέρουν συμβουλές πάνω στον αυτοσχεδιασμό... Τί λέτε;
nikoskon Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Μαθήματα αυτοσχεδιασμού μέσω ενός φόρουμ δεν γίνεται. Ο αυτοσχεδιασμός είναι όπως και η ποίηση. Προϋποθέτει γνώσεις ώστε να μπορείς να εκφράζεσαι μέσα από αυτές. Έτσι και στην μουσική αφού αποκτήσεις γνωση, τότε θα μπορείς να ασχοληθείς με το αυτοσχεδιασμό και να τον μελετήσεις. Διδάσκονται και μαθήματα αυτοσχεδιασμού, αλλά προσωπικα πιστεύω πως όσο πιο πολλά ακούσματα έχει ένας εκτελεστής και εφόσον έχει κατανοήσει την μουσική, μπορεί να αυτοσχεδιάζει άνετα.
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Σαφώς και χρειάζονται γνώσεις θεωρίας! Μήπως υπάρχει κάποιο καλό tutorial στο internet για αυτό τον σκοπό;
becausE Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 http://www.ultimate-guitar.com/lessons/ Όλο και κάτι θα βρεις πιστεύω
oneofthem Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 άλλο ο αυτοσχεδιασμός και άλλο η σύνθεση, μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα ποιο από τα δύο σε ενδιαφέρει περισσότερο λοιπόν? ο αυτοσχεδιασμός προϋποθέτει εξάσκηση και γνώσεις είτε αυτές προέρχονται από θεωρία είτε από προηγούμενη εξάσκηση και έχει να κάνει με το πόσο 'γρήγορα' μπορείς να παίξεις (για αυτό και η jazz λόγω αυτοσχεδιασμού αναφέρεται ως 'γρήγορη' μουσική πολλές φορές) η σύνθεση / δημιουργία μουσικής το μόνο που χρειάζεται είναι γούστο, οι γνώσεις βοηθούν άλλοτε και άλλοτε εμποδίζουν (γιατί βάζουν 'κανόνες', οι βασικές γνώσεις βέβαια σίγουρα βοηθούν πολύ) αλλά δεν είναι απαραίτητες για τη σύνθεση, σε αρχικό στάδιο απλά παίζεις νότες και κρατάς όποιες σου αρέσουν οι κιθαρίστες που αυτοσχεδιάζουν θα έλεγα πως κάνουν πιο εύκολη δουλειά από αυτούς που γράφουν τραγούδια γενικά αλλά είναι σχετικό αυτό εξαρτάται και από τα τραγούδια
Επισκέπτης Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2010 Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο αυτοσχεδιασμός νομίζω. Για παράδειγμα, αν μου έρθει μια μελωδία στο κεφάλι μπορώ να την αποτυπώσω στην κιθάρα αλλά αυτό θα μου πάρει αρκετή ώρα... Αυτό που θέλω να μπορώ να κάνω είναι να ανταποκρίνομαι γρήγορα, να ξέρω τον ήχο μιας νότας πριν καν την αγγίξω, κάπως έτσι φαντάζομαι πως αυτοσχεδιάζουν οι έμπειροι κιθαρίστες...
gf030 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2010 Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο αυτοσχεδιασμός νομίζω.Για παράδειγμα, αν μου έρθει μια μελωδία στο κεφάλι μπορώ να την αποτυπώσω στην κιθάρα αλλά αυτό θα μου πάρει αρκετή ώρα... Αυτό που θέλω να μπορώ να κάνω είναι να ανταποκρίνομαι γρήγορα, να ξέρω τον ήχο μιας νότας πριν καν την αγγίξω, κάπως έτσι φαντάζομαι πως αυτοσχεδιάζουν οι έμπειροι κιθαρίστες... Αυτο που λες δεν ειναι αυτοσχεδιασμος, ειναι το να ακους κατι και να το μεταφραζεις σε νοτες χωρις να πιασεις οργανο, να στο πω ετσι απλα. Ο αυτοσχεδιασμος ειναι κατι πολυ δυσκολοτερο και δεν διδασκεται, ποσο μαλλον σε ενα φορουμ.
Επισκέπτης Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 Ρε παιδιά δεν ζήτησα από κανέναν να μου κάνει μαθήματα μέσω του φόρουμ... έλεος. Με πολύ απλά λόγια (πιο απλά δεν μπορώ) αυτό που θέλω είναι να παίζουν συγχορδίες κι εγώ να μπορώ να σολάρω εκείνη τη στιγμή, αυτό. Από εκεί και πέρα, ρωτάω, τί πρέπει να μάθω από θεωρία ώστε να πετύχω αυτό το αποτέλεσμα, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
ZELDA Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2010 καταρχην πρεπει να μαθεις κλιμακες , οταν μαθεις να τις παιζεις στα δαχτυλα σε ολους τους τονους δαχτυλοθεσιες τοτε προχωραμε ξεκινα απο καποια ευκολη κλιμακα πεντατονικη πχ και μην βιαζεσε να σολαρεις το σολο -αυτοσχεδιασμος-ταξιμι ειναι το δυσκολοτερο μερος ενος μουσικου και το ταιλευταιο θα ελεγα χρειαζονται παρα πολλα ακουσματα νομιζω οτι ξεκινας απο το τελος , πάρτο αλλιως απευθηνσου σε καποιοτ δασκαλο καλυτερα.
gf030 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Ακριβως αυτο. Αυτο που ζητας ειναι σαν να μην ξερεις προσθεση, αφαιρεση και να θες να μαθεις με τη μια ανωτερα μαθηματικα. Παρτο απ' την αρχη και ξεκινα με: 1.Aκουσματα 2.Aκουσματα 3.Aκουσματα 4.Aκουσματα 5...... Αν δεν υπαρχουν αυτα στο μυαλο σου, στο αυτι σου, αν δε σου εχει γινει πλυση εγκεφαλου απο ακουσματα της μουσικης που θελεις να ασχοληθεις, σε οποιο ωδειο και δασκαλο να πας δε θα καταφερεις και πολλα... Μετα: Ξεκινα να "ακονιζεις" τα αυτια σου. Μαθε σιγα σιγα να ξεσηκωνεις μικρες φρασεις, προχωρα σε ποιο συνθετες, οτι σε δυσκολευει παιχτικα καντο ασκηση και παιζε το απο ολους τους τονους και ολες τις πιθανες θεσεις, μαθε να ακους συγχορδιες, και σε μερικα χρονακια και αν σου εχει μεινει ορεξη, ισως τα καταφερεις.
timekeeper Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2010 Ο Satriani είχε πει ότι πρέπει αφού μάθεις τεχνική, μετά να την πετάξεις από το παράθυρο. Απίστευτη σοφία και βασικά υποδεικνύει γιατί αντιμετωπίζεται ως μουσικός και όχι σαν κιθαρίστας. Πάνω κάτω συμφωνώ κι εγώ με όσα είπανε οι προηγούμενοι. Πρόσεχε όμως το τρυπάκι που πέφτουμε οι περισσότεροι με τις κλίμακες: αν ακολουθείς πιστά τους κανόνες θα ακούγεσαι πολύ προβλέψιμος. Πάντως πιστεύω ότι για να μπορείς πραγματικά να αυτοσχεδιάσεις και να ξεφύγεις από την στεγνή πεντατονική και το σολάρισμα πάνω από σολ ματζόρε (που είναι το ψωμοτύρι των ελληνικών γκρουπ, γι αυτό και ακούγονται χάλια οι περισσότεροι) πρέπει να λιώσεις πολλές κιθάρες από το παίξιμο...
engl Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2010 Ασχολούμαι με την κιθάρα ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτος εδώ και 2 χρόνια.Συνήθιζα να παίζω τραγούδια που μου αρέσουν, μέταλ κυρίως, από ταμπιλατούρες, χωρίς να έχω γνώσεις θεωρίας. Τελευταία όμως με έχει χτυπήσει η μανία του να θέλω να εκφραστώ με την δική μου μουσική. Χρειάζομαι λοιπόν, από όσους ξέρουν συμβουλές πάνω στον αυτοσχεδιασμό... Τί λέτε; εχεις σκεφτει να απευθυνθεις σε ενα δασκαλο κιθαρας?
engl Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2010 Ασχολούμαι με την κιθάρα ερασιτεχνικά ως αυτοδίδακτος εδώ και 2 χρόνια.Συνήθιζα να παίζω τραγούδια που μου αρέσουν, μέταλ κυρίως, από ταμπιλατούρες, χωρίς να έχω γνώσεις θεωρίας. Τελευταία όμως με έχει χτυπήσει η μανία του να θέλω να εκφραστώ με την δική μου μουσική. Χρειάζομαι λοιπόν, από όσους ξέρουν συμβουλές πάνω στον αυτοσχεδιασμό... Τί λέτε; εχεις σκεφτει να απευθυνθεις σε ενα δασκαλο κιθαρας?
nikoskon Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2010 Δημοσ. 6 Σεπτεμβρίου 2010 Ο Satriani είχε πει ότι πρέπει αφού μάθεις τεχνική, μετά να την πετάξεις από το παράθυρο. Απίστευτη σοφία και βασικά υποδεικνύει γιατί αντιμετωπίζεται ως μουσικός και όχι σαν κιθαρίστας. Αν όντως το είπε αυτό ο Satriani, μεγαλύτερη πατάτα δεν θα μπορούσε να είχε πει. Για αυτό είναι καλύτερα να τον ακούς να παίζει κιθάρα, παρά να μιλάει. Α.Η τεχνική είναι το Α και το Ω για να εκτελείς. Β.Η τεχνική μαζί με τις θεωρητική γνώση είναι για να συνθέτεις για ένα συγκεκριμένο όργανο. Γ.Η τεχνική μαζί με την μουσική αντίληψη(που προϋποθέτει και ένα βασικό γνωστικό υπόβαθρο) είναι για να αυτοσχεδιάζεις. Και τα είπα πολύ μπακαλίστικα. Αλλά έτσι είναι σε γενικές γραμμές. Η τεχνική παίζει παντού και πάντα. Απο εκεί και έπειτα παρατηρώ πως όλοι όσοι θέλουν να αρχίσουν να παίζουν ένα όργανο, ζητάνε πληροφορίες για βιβλία και πηγές μέσω Internet. Παιδιά λυπάμαι που σας το λέω, αλλά έτσι δεν μαθαίνεις να παίζεις. Απλά γρατσουνάς μια κιθάρα και το παίξιμο αυτό ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν τα αυτιά σου, νομίζοντας πως έμαθες να παίζεις κιθάρα. Αν ήταν τα πάντα να μαθαίνονται από βιβλία πηγές χωρίς δασκάλους, τότε να κλείσουν τα πανεπιστήμια και να μοιράζουμε βιβλία. Αλήθεια, θα ήθελα να γίνω πυρηνικός φυσικός. Μπορείτε να μου προτείνεται τα κατάλληλα βιβλία για να τα καταφέρω; Είναι εντελώς λάθος να προτείνουμε σε κάποιον να μάθει ένα όργανο μόνος του, εκτός και αν δεν έχει άλλη επιλογή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.