Προς το περιεχόμενο

Τόνοι και ελληνικά ερωτηματικά

isay

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πάντως τό θέμα με τούς τόνους πιστεύω πως είναι καθαρά θέμα ταχύτητας στό πληκτρολόγιο καί στούς υπολογιστές μόνο. στόν απτό γραπτό ,παραδοσιακό ,με στυλό ή μολύβι τρόπο, δεν έχω δεί ακόμη κανέναν νά τούς παραλείπει. προσωπικώς είμαι υποστηρικτής της επιστροφής καί τού πολυτονικού συστήματος μιάς καί γενικώς όλοι λίγο πολύ θά έχουμε βρεθεί σέ 1 κατάσταση όπου διαβάζοντας κάτι δέν καταλαβαίνουμε τό ύφος τών αναγραφομένων.

Εγώ πάντως λόγω ταχύτητας συχνά παραλείπω τους τόνους στο χειρόγραφο, στον υπολογιστή βάζω κανονικά.

• Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

1. Τόνοι γιατί είναι άχρηστοι όπως το η , ι , ει , οι και όλα τα παρεμφερή για να πεις το ίδιο πράγμα

2. Ερωτηματικά - γιατί το αγγλικό ερωτηματικό και το ελληνικό είναι σε διαφορετική θέση στο keyboard και ο κόσμος έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί το αγγλικό.

Προσωπικά χωρίς να θέλω να προκαλέσω κανέναν με το troll σχόλιο , θεωρώ όλη την ελληνική γλώσσα άχρηστη καθώς την μιλάνε μόνο 20.000.000 άτομα (+ τα άτομα που την μιλάνε δεν είναι να πεις η αφρόκρεμα των bussiness)

Όσον αφορά εμένα τα όταν κάνω παιδιά Θα κοιτάξω να μάθουν αγγλικά από μωρά.

Δημοσ.

Ε με την ίδια λογική ας καθιερώσουμε 2-3 γλώσσες μόνο παγκοσμίως και να τελειώνει η υπόθεση.

(Αγγλικά-Γερμανικά-Ισπανικά).

Δημοσ.

Φυσικά αυτή η λογική είναι μια χαρά δεν ξέρω σε τι εξυπηρετούν τα επικοινωνιακά εμπόδια. Ακόμα καλύτερα μόνο μία γλώσσα παρά 2-3

Αν πας για τρεις ξεχνάς τα Κινέζικα ..

Δημοσ.

1. Τόνοι γιατί είναι άχρηστοι όπως το η , ι , ει , οι και όλα τα παρεμφερή για να πεις το ίδιο πράγμα

2. Ερωτηματικά - γιατί το αγγλικό ερωτηματικό και το ελληνικό είναι σε διαφορετική θέση στο keyboard και ο κόσμος έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί το αγγλικό.

Προσωπικά χωρίς να θέλω να προκαλέσω κανέναν με το troll σχόλιο , θεωρώ όλη την ελληνική γλώσσα άχρηστη καθώς την μιλάνε μόνο 20.000.000 άτομα (+ τα άτομα που την μιλάνε δεν είναι να πεις η αφρόκρεμα των bussiness)

Όσον αφορά εμένα τα όταν κάνω παιδιά Θα κοιτάξω να μάθουν αγγλικά από μωρά.

Σιντροφε Αλεκς_000,

να κςερις οτι δεν ιςε ο μονος πυ ιχε αφτι τιν ιδεα (με τιν οπια προςοπικα διαφονο, αλα δεν ινε αφτο το θεμα ςτιν απαντιςι μυ). Ιςος το εχις πςακςι, ιςος κε οχι, αλα το ςκεφτικαν προτι ι Ποντιι πυ εμεναν ςτι Σοβιετικι Ενοςι κε ιχαν εφαρμοςι το ικοςαγραματο αλφαβιτο, ενο το ςιςτιμα τυς ιταν πλιρος ατονικο. Παρολ' αφτα δεν μπορεςε να επιζιςι για πολι μεςα ςτο ςοβιετικο καθεςτος πυ προοθυςε με καθε τροπο τιν απαλιπςι καθε εθνικις ταφτοτιτας.

______0005lkhk4q.jpg

Για περιςοτερα μποριτε να διαβαςετε αφτο http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mprBJ8pjTakJ:www.tlg.uci.edu/~opoudjis/dist/agtzidis.htm+%22%CE%97+%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82+%CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B5+%CE%B1%CF%80%CF%8C+%CF%84%CE%BF+%CE%92%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B9%22&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=us&client=firefox-a&source=www.google.com τυ καταπλικτικυ ιςτορικυ Βλαςι Αγτζιδι (Βλάση Αγτζίδη)

κε ενα μικρο αποςπαζμα:

"Tα 24 γραματα προτι αςυς Ελενας μεταχιριςτανατα ι Ιωνες κεπεκι ι Αθινει κιςτερνα ολ ι αλι Ρομει. Ακομαν υς ατορα ςο πυρζυαδικον τιν Ελαδαν ταλφαβιτον τΕφκλιδι εχνε. Εμις πα το ςοςτον πολα μακρα κεπιγαμε αν κε επρεπεν να παμε. Εβγαλαμε μονον τα περιςα -η- κε -ω- κε το -ξ- κε το -ψ-. Τα διο προτα γιατι ατορα κςαι κεπεμνανε ςιν γλοςανεμυν κε τα διο τελεφτεα για να λιπ ι ςινχιςι. Επιδι ατα διπλα ελεγανατα κε διπλα ατα ινε κε πρεπ να γραφκυνταν με διο γραματα. Το επιχιριμαν τι ςιντομιας κε εφκολιας πυ φερνε καπιι πυδεν κι κρυι. Κιαν ενυνιζαν ατο ντο λεγνε, κι θα ελεγανατο καμιαν. Γιατι αν εν εφκολια μεναν γραμαν να γραφομε διο φτονκυς, γιατι να περιορισκομες ςατα κεκα μονο κε να μι διπλαςιαζομε κε ταλα κε να τριπλασιαζοματα αν αγαπατε αμον ντεπιναν ι καλογερ κε αμον ντο εςαν γραμενα τα παλεα τα θριςκεφτικα τα βιβλια! Ατο ολιγον να νυνιζιατο κανενας εγρικα πος παλαλοςινια εν. Οχι εφκολιαν, διςκολιαν διγνε τα διπλα τα γραματα."

Αναφορικα με τα ανκλικα, οντος ινε χριςιμα, αλα αν ιςυν πλιρος ανκλοφονος κε μονο κε ςπυδαζες ςε ανκλοφονο πανεπιςτιμιο εχοντας να μαθις ενα ςορο ορυς με ελινικι ριζα, θα εκτιμυςες αμεςος τι γλοςα αφτι πυ εςι δεν θεορις κε τοςο ςιμαντικι κε θα εφχοςυν να τιν ικςερες απο πριν. Траст ми ;)

Δημοσ.

Ε με την ίδια λογική ας καθιερώσουμε 2-3 γλώσσες μόνο παγκοσμίως και να τελειώνει η υπόθεση.

(Αγγλικά-Γερμανικά-Ισπανικά).

μονο μη το βαλεις σε ψηφοφορια παγκοσμια γιατι σε σκισανε οι κινεζοι

Δημοσ.

Οι περισπωμένες, οξείες, δασείες κτλ έπαιζαν ρόλο στα αρχαία ελληνικα όσον αφορά στον τρόπο που προφέρεται μια λέξη. Πχ το όνομα Ελένη που παίρνει δασεία υποτίθεται ότι διαβαζόταν με ένα h μπροστά στα αρχαία ελληνικά. Γι'αυτό το λόγο στα αγγλικά το συγκεκριμένο όνομα έχει μεταφερθει ως Helen.

Εφ'όσον πλέον δεν παίζουν κάποιον ρόλο στην προφορά όμως θεωρήθηκε λογικό να καταργηθούν προφανώς.

Δημοσ.

Θα εξαφανιστούν οι τόνοι;Δεν το ήξερα πως είναι είδος προς εξαφάνιση.Ωραίο ψάρι πάντως και υγιεινό,φυσικά ομώς πρέπει να είναι βιολογικό.Ή άγριο από παρθένα θάλλασα,να μην πήγε μακριά.Ο άνθρωπος φταίει.

Δημοσ.

Οι περισπωμένες, οξείες, δασείες κτλ έπαιζαν ρόλο στα αρχαία ελληνικα όσον αφορά στον τρόπο που προφέρεται μια λέξη. Πχ το όνομα Ελένη που παίρνει δασεία υποτίθεται ότι διαβαζόταν με ένα h μπροστά στα αρχαία ελληνικά. Γι'αυτό το λόγο στα αγγλικά το συγκεκριμένο όνομα έχει μεταφερθει ως Helen.

Εφ'όσον πλέον δεν παίζουν κάποιον ρόλο στην προφορά όμως θεωρήθηκε λογικό να καταργηθούν προφανώς.

Δηλαδή στα αγγλικά τίμησαν την original προφορά και εμείς το λέμε στο περίπου !!

Το ερώτημα μου έχει να κάνει με το ότι προφανώς δεν πήγαμε από τα αρχαία στα νέα σε ένα βράδυ. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το πολυτονικό καταργήθηκε όταν ακόμα η καθαρεύουσα (ή κάτι τέτοιο) χρησιμοποιούνταν όπου και σίγουρα έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο και η υποψία μου είναι πως μάλλον η κατάργηση οδήγησε ή τουλάχιστον επισπεύσουμε την απλοποίηση της ελληνικής παρά το αντίθετο.

Και υπόψη, της θεωρητικής δεν είμαι και αν δεν είχα spellchecking δεν θα πίστευες πόσο ανορθόγραφος είμαι. Απλά έχω αρχίσει να σχηματίζω την εντύπωση πως αυτοί που πληρώνονταν για να με μορφώσουν ρε έριξαν άγρια.

Διάβαζα ένα άρθρο για το πως οι νέοι στην Ιαπωνία σήμερα συνηθίζουν να γράφουν μόνο με απλοποιημένους χαρακτήρες αντί να χρησιμοποιούν τα πολύπλοκα ιδεογράμματα και το άρθρο επισήμανε πόσο αρνητικό είναι αυτό για τη γλώσσα τους. Ποιο έξυπνοι είναι δηλαδή αυτοί !? Και εδώ θέλω να κολλήσω και κάτι άλλο που βρήκα "Ποιό εἶναι πιὸ σημαντικό: ἕνα μαθησιακὸ ἐπιχείρημα ἢ ἕνα πολιτιστικό;" Γιατί με αυτή την λογική μπορούμε να αρχίσουμε να γράφουμε όλα τα "ι" με γιώτα.

Δημοσ.

1. Το πολυτονικό δεν καταργήθηκε ενώ η καθαρεύουσα ήταν σε ισχύ.

2. Ακόμα και στην καθαρεύουσα το πολυτονικό δεν έπαιζε κάποιο ρόλο, η καθαρεύουσα δεν είχε την ιδιαίτερη προφορά των αρχαίων ελληνικών.

Από την κατάργηση των τόνων μέχρι το να τα γράφουμε όλα με γιώτα υπάρχει μια άλφα απόσταση.

Δημοσ.

Από την κατάργηση των τόνων μέχρι το να τα γράφουμε όλα με γιώτα υπάρχει μια άλφα απόσταση.

Το ίδιο επιχείρημα δεν είναι ? Δεν έχει διαφορά στην προφορά και είναι μαθησιακά πιο εύκολο.

Δηλαδή πώς; Χελένη;

Δεν έχω ιδέα, αυτό προσπαθώ να καταλάβω.

Όπως διαβάζω, το πολυτονικό επινοήθηκε από την Αριστοφάνη τον Βυζάντιο γύρω στα 200 π.Χ και το επανέφεραν βυζαντινοί μελετητές, γύρω στα 800-850 μ.Χ, όταν και γενικεύτηκε η χρήση των πεζών γραμμάτων.

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως από τη στιγμή που επινοήθηκε "για να βοηθήσει τους ξένους μελετητές της αρχαίας ελληνικής γλώσσας να την διαβάζουν και να την προφέρουν σωστά" χρησιμοποιώντας το εξυπηρετείται πολύ καλύτερα η συνέχεια της ελληνικής γλώσσας.

• Super Moderators
Δημοσ.

Διάβαζα ένα άρθρο για το πως οι νέοι στην Ιαπωνία σήμερα συνηθίζουν να γράφουν μόνο με απλοποιημένους χαρακτήρες αντί να χρησιμοποιούν τα πολύπλοκα ιδεογράμματα και το άρθρο επισήμανε πόσο αρνητικό είναι αυτό για τη γλώσσα τους. Ποιο έξυπνοι είναι δηλαδή αυτοί !? Και εδώ θέλω να κολλήσω και κάτι άλλο που βρήκα "Ποιό εἶναι πιὸ σημαντικό: ἕνα μαθησιακὸ ἐπιχείρημα ἢ ἕνα πολιτιστικό;" Γιατί με αυτή την λογική μπορούμε να αρχίσουμε να γράφουμε όλα τα "ι" με γιώτα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_writing_system

http://en.wikipedia.org/wiki/Kanji

έχουν κάμποσους τρόπους γραφής βέβαια και τα "romaji" είναι ένας από αυτούς...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...