Προς το περιεχόμενο

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

beatshooter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Ειλικρινά, δεν ξέρω. Το αρχικό άρθρο από το Defencenet έκανε λόγο για "δημοσιοποίηση" και αναγκαστική "παραδοχή" μετά από επικοινωνία ένας δημοσιογράφου (ο οποίος δεν κατονομάζεται) με το ΓΕΕΘΑ και καθώς πλέον το θέμα δεν μπορούσε να αποσιωπηθεί, υπήρχαν μάρτυρες.

Το θέμα είναι ότι τον όρο "αβλαβή διέλευση" (τον οποίο αμφισβητεί το Defencenet, ως επί της ουσίας του) τον χρησιμοποιεί πολιτικό κόμμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σχολιάζοντας το περιστατικό. Άρα, κάπου θα πρέπει να υπάρχει αυτή η διατύπωση. Υποθέτω, δηλαδή.

Γενικά, ο προβληματισμός μου εξαρχής είχε να κάνει με την τεκμηρίωση της παραδοχής από πλευράς ΓΕΕΘΑ. Εδώ στο insomnia, όταν ανεβάζουμε μια είδηση, μεταφρασμένη ή απευθείας, θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρχει πηγή. Πώς γίνεται ιστότοπος που ασχολείται εξειδικευμένα με θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, να μην παραθέτει πηγές (δε μιλάω για δημοσιογραφικά απόρρητα), δεν το καταλαβαίνω.

Κατά τα άλλα, γενικά, δε νομίζω να γίνονται επίσημες ανακοινώσεις, όμως δεν ασχολούμαι πολύ με το θέμα αυτό.

Θυμάμαι παλιότερα, στο πλαίσιο κάποιας συζήτησης εδώ στο insomnia, άρχισα τα τηλέφωνα για να μάθω στα πόσα μίλια, αέρα και θάλασσας, ορίζει επίσημα η χώρα μας τον κυριαρχικό της χώρο. Τους είπα ότι είμαι ερασιτέχνης ψαράς και δε θέλω να έχω τίποτε μπλεξίματα με Τουρκικές ακταιωρούς. Από το Λιμενικό, αφού με ρώτησαν από ποιο κανάλι τηλεφωνώ, με παρέπεμψαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου με συνέδεσαν με τρία διαφορετικά τμήματα: αφού πρώτα μου είπαν να τηλεφωνήσω στο Λιμενικό και τους απάντησα ότι το Λιμενικό με παρέπεμψε σε αυτούς, με ρώτησαν, ισάριθμες φορές, από ποιο κανάλι τηλεφωνώ, και τελικά μου ζήτησαν το τηλέφωνό μου για να ενημερωθούν (από ποιον, δεν ξέρω) και να μου απαντήσουν. Όσο πήρε εσάς ο Ποντίφικας να κανονίσετε έξοδο για σινεμά, άλλο τόσο τηλεφώνησαν και σε εμένα. Γενικά, το πρόβλημα για μένα δεν είναι οι προκλήσεις των Τούρκων -αυτοί τα συμφέροντά τους κοιτάζουν- όσο η ανυπαρξία μακροπρόθεσμων, ρητά συμφωνημένων και διατυπωμένων, ρεαλιστικών στόχων στην εξωτερική μας πολιτική.

• Απαντ. 441
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι τον όρο "αβλαβή διέλευση" (τον οποίο αμφισβητεί το Defencenet, ως επί της ουσίας του) τον χρησιμοποιεί πολιτικό κόμμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σχολιάζοντας το περιστατικό. Άρα, κάπου θα πρέπει να υπάρχει αυτή η διατύπωση. Υποθέτω, δηλαδή.

Δεν ξέρω τι ψάχνουν από το defencenet, ή μάλλον καταλαβαίνω, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα "επί της ουσίας". Για όποιον ενδιαφέρεται να κατανοήσει τις διεθνείς συνθήκες περί αβλαβούς διελεύσεως άρθρα 18-19 της UNCLOS. Η κεντρική ιδέα των συνθηκών είναι πως η θάλασσα διασχίζεται από όλους φτάνει να μην ενοχλεί με στρατιωτικό, κυριαρχικό, ή οικονομικό τρόπο το κράτος κάτω από του οποίου την κυριαρχία βρίσκεται η θαλάσσια περιοχή. Για τους πιτσιρικάδες που διαβάζουν μόνο τίτλους για Τουρκία-Ελλάδα χωρίς να καταλαβαίνουν που είναι το ουσιαστικό πρόβλημα, μια ανάγνωση του Law of The Sea (με λίγες γεωφυσικές γνώσεις βαθών και αποστάσεων) θα τους λύσει πολλές απορίες. Και μια και είμαστε και θαλασσοχώρα είναι και ψιλο-υποχρεωτική.

Δημοσ.

Οταν ενα πολεμικό πλοίο εχει τα συστήματα του ανοικτα,παύει να ειναι αβλαβής η διέλευση.

Τα ΧΥ ειναι 6ΝΜ(διατηρώντας το δικαίωμα να τα επεκτείνουμε στα 12 ως ορίζεται απο τις διεθνής συνθηκες) τα εναέρια ειναι 10,επι της ουσίας ομως δεν υπάρχουν γιατι πολυ απλα οτι θελουν κανουν οι απεναντι,το καλοκαιρι που σκάλωσε ενα αλλο πλοίο,το ΓΕΕΘΑ δεν έβγαλε αχνα,μεχρι που πηγαν οι Κατοικοι του Καστελόριζου και ανέσυραν τμήμα του θόλου του Σόναρ.

Δημοσ.

περιεργα πραγματα συμβαινουν το τελευταιο καιρο στη χωρα μας.

πολυ φοβαμαι πως κατι ετοιμαζουν....

Δημοσ.

εγω αμα ημουν ψαρας εκει και ειχα οπλο μαζι μου θα τους πυροβολαγα .

Δηλαδη τι μπορουν να κανουν οτι θελουν , σε αυτην την χωρα και εμεις να τους παρακολουθουμε απλως.

Δημοσ.
εγω αμα ημουν ψαρας εκει και ειχα οπλο μαζι μου θα τους πυροβολαγα .

Δηλαδη τι μπορουν να κανουν οτι θελουν , σε αυτην την χωρα και εμεις να τους παρακολουθουμε απλως.

φύλα την μαχητικότητα σου για τον εσωτερικό "εχθρό"...

ξέρεις... ...(...το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι...;)...)...

Δημοσ.
φύλα την μαχητικότητα σου για τον εσωτερικό "εχθρό"...

ξέρεις... ...(...το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι...;)...)...

θα μπορουσα να εμβολισω το πλοιο με το καικι μου :-D

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Την επόμενη φορά που θα έρθουν λέω να νοικιάσω κανένα σκάφος και να πάω κοντά τους να τους κάνω μια επίδειξη ......."τρυφερών" :lol:. Τα έχουμε όλα, έχουμε και αυτούς τους γείτονες :mad:

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...