Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αγαπητέ linuxovios, γνωστοί άγνωστοι υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Και περισσότερο ζήλο φαίνεται πως παρουσιάζουν οι... λιμπεραλιστές παρά οι... συντηρητικοί. ;)

Όσο για την είδηση, υποθέτω ότι πρόκειται για μια λίγο κακή μετάφραση. Αν όντως η πιστή μετάφραση είναι αυτή που παρουσιάζεται, τότε είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά που υποστηρίζει η IIPA. Και τα περί black list κλπ. ακούγονται τουλάχιστον αστεία, αν όχι επικίνδυνα.

Από την αλλη όμως, θα έπρεπε το ανοιχτό λογισμικό να ανταγωνίζεται επι ίσοις όροις το proprietary, και όχι να προμοτάρεται τυφλά εις βάρος της λειτουργικότητας του οργανισμού ή υπηρεσίας. Αν όντως μια open source εφαρμογή προσφέρει περισσότερα πλεονενκτήματα (συμπεριλαμβανομένου και του μικρού κόστους**) από την αντίστοιχη proprietary, τότε καλώς να έρθει. Αν, όμως, η proprietary εφαρμογή ειναι πιο αποδοτική και κατάλληλη, τότε κακώς επιβάλλεται κάτι άλλο.

Δείτε τον ιδιωτικό τομέα. Επέβαλλε κανείς, σε όσες επιχειρήσεις επέλεξαν π.χ. Linux OS, να πάρουν open source? Προφανώς όχι. Έτσι έκριναν, έτσι έπραξαν. Φυσική επιλογή (sort of). Ομοίως και όσες επιχειρήσεις επέλεξαν να δώσουν τα δικά τους ιδιωτικά λεφτά για να αγοράσουν Windows. Σε ένα open minded δημόσιο τομέα θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ελευθερία της "φυσικής επιλογής" βάσει των συγκεκριμένων αναγκών.

** αυτό είναι κάτι που χρίζει μελέτης, καθώς το open source έχει σχεδόν μηδενικό κόστος απόκτησης, αλλά ίσως μεγαλύτερο κόστος συντήρησης (από άποψη IT υπηρεσιών).

• Απαντ. 57
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Από την αλλη όμως, θα έπρεπε το ανοιχτό λογισμικό να ανταγωνίζεται επι ίσοις όροις το proprietary, και όχι να προμοτάρεται τυφλά εις βάρος της λειτουργικότητας του οργανισμού ή υπηρεσίας. Αν όντως μια open source εφαρμογή προσφέρει περισσότερα πλεονενκτήματα (συμπεριλαμβανομένου και του μικρού κόστους**) από την αντίστοιχη proprietary, τότε καλώς να έρθει. Αν, όμως, η proprietary εφαρμογή ειναι πιο αποδοτική και κατάλληλη, τότε κακώς επιβάλλεται κάτι άλλο.

Αμην, πατερ... Αυτο προσπαθω να πω και γω. Η επισημη ανακοινωση, εκτος απο αυτο, εχει πολλα ασχημα σημεια, οπως για τη Λιστα 301, αλλα και το γεγονος οτι το opensource "υπονομευει τα πνευματικα δικαιωματα". Οπως ειπα στο πρωτο ποστ, θα τους κοστισει σε PR αρκετα. Αλλα θα μου πεις, εταιριες ειναι, τα συμφεροντα τους υπερασπιζονται. Το Munlich Linux και η αποτυχια της ms και της accenture στο London Stock Exchange (τωρα τρεχουν και αυτοι linux) τους ετσουξε, αφου μιλαμε για εκατομμυρια χαμενα απο αδειες. Οπως και ο VLC ετσουξε την Cyberlink. Οποτε, εχουν παθει ενα μικρο σοκ.

Η υπογραφη ειναι ειδικα σχεδιασμενη για να εξαγριωνει τον gdp. Μην δινετε σημασια...

Δημοσ.

Μπορεί το ανοιχτό λογισμικό να μην φτάνει σε απόλυτες επιδόσεις το closed source λογισμικό, αλλά όταν το πρώτο καλύπτει το 90% των αναγκών σου και είναι δωρεάν, ενώ το δεύτερο το 100% και κοστίζει 100/200/300 ευρώ, ζυγίζεις τα πράγματα και βλέπεις τι σε συμφέρει ;)

Δημοσ.
Η πνευματική ιδιοκτησία ανήκει στον λαό, όχι σε κερδοσκοπικές εταιρίες που εμπορεύονται φαντάσματα.

Εχεις απόλυτο συντροφέ. Καθόμαστε λοιπόν εδώ? Φυγαμε κατευθίαν για Κούβα!!!!!!

ή μαλον πανε εσύ και ερχομαι εγώ.............

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαφωνώ για τα περι κάλυψης των αναγκών. Επίσης διαφωνώ για το "ελεύθερο" της επιλογής linux vs windows είτε στο desktop είτε στον IT χώρο. Ειδικά στο desktop, επιλογές δεν υπάρχουν και αυτό δεν έγινε με κάποιο "φυσικό" τρόπο (π.χ. το καλύτερο επικρατεί) αλλά με παράνομο και συγκαλυμμένο τρόπο.

Τεράστια κουβέντα βέβαια.

Υ.Γ. Όσο για το TCO (total cost of ownership), cudos στην προπαγάνδα της MS που κατάφερε να γίνει αποδεκτή

Επεξ/σία από linuxovios
Δημοσ.
Μπορεί το ανοιχτό λογισμικό να μην φτάνει σε απόλυτες επιδόσεις το closed source λογισμικό, αλλά όταν το πρώτο καλύπτει το 90% των αναγκών σου και είναι δωρεάν, ενώ το δεύτερο το 100% και κοστίζει 100/200/300 ευρώ, ζυγίζεις τα πράγματα και βλέπεις τι σε συμφέρει ;)

Ναι, αλλα αμα καλυπτει το 10% (drupal);; Αλλα αυτο ειναι η εξαιρεση στον κανονα, οποτε γι αυτο και η αυξηση σε linux/openoffice σε τοσες χωρες. Οπως ειπα, τους τσουζει και κοιτανε να το περιορισουν. Αμ δε... Αυτο με τις "πατεντες" δεν τους εκατσε, βλεπεις...

Σημ: Ρε σεις, ειμαστε στο watchlist, μαζι με την Πολωνια και την Βραζιλια. Βαλανε και τους Ελβετούς. Σε λιγο θα βαλουν μεσα και Γερμανους και Αγγλους. :lol: Καλα τα ατομα δεν παιζονται. Θα μπορουσαν απλώς να που αυτο περι τεχνητης προτιμησης και να τελειωνει το θεμα, αλλα τωρα εχουν γινει περιγελος ακομα και σε mainstream εφημεριδες οπως η guardian

Δημοσ.
Διαφωνώ για τα περι κάλυψης των αναγκών. Επίσης διαφωνώ για το "ελεύθερο" της επιλογής linux vs windows είτε στο desktop είτε στον IT χώρο.

Βρε συ, σε ένα δημόσιο που λειτουργεί σωστά (όχι όπως το Ελληνικό), αν το open source συμφέρει συνολικά, γιατί να μην το προτιμήσουν? Αν ΔΕΝ συμφέρει, γιατί πρέπει να επιβληθεί με κόστος την λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα?

Ειδικά στο desktop, επιλογές δεν υπάρχουν και αυτό δεν έγινε με κάποιο "φυσικό" τρόπο (π.χ. το καλύτερο επικρατεί) αλλά με παράνομο και συγκαλυμμένο τρόπο.

Τεράστια κουβέντα βέβαια.

Τι εννοείς "δεν υπάρχουν επιλογές"? Θεωρείς ότι π.χ. οι τρέχουσες διανομές Linux δεν καλύπτουν τις ανάγκες μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ενός σχολείου? Αν ναι, τότε γιατί είναι κακό να χρησιμοποιηθεί το proprietary που καλύπτει τις ανάγκες αυτές?

Υ.Γ. Όσο για το TOC (total cost of ownership), cudos στην προπαγάνδα της MS που κατάφερε να γίνει αποδεκτή

Για πες μας και για το κόστος συντήρησης. Νομίζεις ότι κοστίζει το ίδιο η συντήρηση και διαχείριση ενός grid υπολογιστών με Linux όσο και με Windows? :rolleyes:

Δεν λέω ότι η συνολική σούμα είναι ακριβότερη, αλλά ένα σεβαστό κόστος θα το' χεις eventually.

Δημοσ.
Βρε συ, σε ένα δημόσιο που λειτουργεί σωστά (όχι όπως το Ελληνικό), αν το open source συμφέρει συνολικά, γιατί να μην το προτιμήσουν? Αν ΔΕΝ συμφέρει, γιατί πρέπει να επιβληθεί με κόστος την λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα?

Δε διαφωνώ σε αυτό που λες. Αν είναι πιο efficient το proprietary, τότε να το βάλουν, by all means!!! Εγώ αναφέρομαι στο γεγογονός ότι η επιλογή πλατφόρμας δε γίνεται πάντα με αντικειμενικά κριτήρια. Πόσες μίζες ή "ανταποδοτικά ωφέλη " (sic) έχουν πέσει για να μπουν πλατφόρμες win σε υπηρεσίες?

Τι εννοείς "δεν υπάρχουν επιλογές"? Θεωρείς ότι π.χ. οι τρέχουσες διανομές Linux δεν καλύπτουν τις ανάγκες μιας δημόσιας υπηρεσίας ή ενός σχολείου? Αν ναι, τότε γιατί είναι κακό να χρησιμοποιηθεί το proprietary που καλύπτει τις ανάγκες αυτές?

Απλά αναφέρομαι στο ότι κανείς δεν πήγε να αγοράσει laptop με επιλογή για open source και φυσικά έχει παγιωθεί μια κατάσταση εδώ και δεκαετίες με αυτή τη νοοτροπία, η οποία φυσικά είναι δύσκολο να αλλάξει. Πώς φτάσαμε ως εδώ? Με φυσικό και αβίαστο τρόπο ή με συμφωνίες παράνομες κάτω από το τραπέζι?

Το ίδιο και για μια υπηρεσία ή για ένα σχολείο. Πότε εξετάστηκαν σοβαρά οι λύσεις open source? Πόσοι IT του δημοσίου πρότειναν τέτοιες λύσεις? Πώς να προτείνεις βέβαια αν δεν ξέρεις πού σου παν τα τέσσερα και όταν δεν παίζει μίζα...

Για πες μας και για το κόστος συντήρησης. Νομίζεις ότι κοστίζει το ίδιο η συντήρηση και διαχείριση ενός grid υπολογιστών με Linux όσο και με Windows?

Δεν λέω ότι η συνολική σούμα είναι ακριβότερη, αλλά ένα σεβαστό κόστος θα το' χεις eventually.

Δεν είμαι IT για να μιλήσω για μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχω διαβάσει αρκετή βιβλιογραφία που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της MS για το TCO του open source και έχω πειστεί.

Αλλά ας πάμε σε ένα απλό παράδειγμα της ελληνικής πραγματικότητας. Πόσα εκ. ευρώ θα είχε εξοικονομήσει το ελληνικό δημόσιο αν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας είχε προτιμήσει open source λύσεις έναντι αυτών της MS? Χρειάζεται να χρυσοπληρώνουμε την MS για να μάθουν τα παιδιά να surf-άρουν ή να χειρίζονται μια σουΐτα office? Σκέψου πόσες άδειες ΔΕΝ θα είχε πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος στην MS. Σκέψου πόσες λιγότερες αναβαθμίσεις θα είχε χρειαστεί να κάνουν όλα τα σχολικά εργαστήρια αν έτρεχαν linux. (Το ubuntu 9.10 παίζει άνετα σε hardware 10ετίας). Για ποιο TCO να μας πει η MS...

Y.Γ. Η τραγικότητα και η ξεφτίλα μας φαίνεται από το εξής παράδειγμα : Χθες μια κόρη συναδέλφου (φοιτήτρια) είχε έρθει σπίτι μου για να της εγκαταστήσω λογισμικό στο FUBAR laptop της. Μου είπε λοιπόν ότι το είχε αγοράσει με την επιδότηση που έδιναν τότε στους φοιτητές και για να εκμεταλλευθεί την επιδότηση έπρεπε να αγοράσει και το MS Office, το οποίο και αγόρασε. Σε μειιωμένη τιμή βέβαια (50 ευρώ αν θυμάμαι καλά, μου είπε), αλλά ΓΙΑΤΙ? Δεν μπορούσαν όλα τα φοιτητικά laptop να τρέξουν open office? Πόσα μπουμπούκια του ελληνικού δημοσίου θησαύρισαν από αυτή την ιστορία (σε μίζες από την MS) και εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου που πλήρωνε τις άδειες office ως επιδοτήσεις στους Έλληνες φοιτητές? Αλλά ποιος να ασχοληθεί και γιατί...

Δημοσ.

Απλά αναφέρομαι στο ότι κανείς δεν πήγε να αγοράσει laptop με επιλογή για open source και φυσικά έχει παγιωθεί μια κατάσταση εδώ και δεκαετίες με αυτή τη νοοτροπία, η οποία φυσικά είναι δύσκολο να αλλάξει. Πώς φτάσαμε ως εδώ? Με φυσικό και αβίαστο τρόπο ή με συμφωνίες παράνομες κάτω από το τραπέζι?

Ώπα, πότε έγινε commercial λύση το open source και δεν το πήρα χαμπάρι; Όλη η μαγεία του linux είναι η επιλογή του τι θέλω να εγκαταστήσω. Αν μου έρθει ένα bloated ubuntu με 100 proprietary εφαρμογές του κατασκευαστή τι να το κάνω; (εκτός από delete του partition και εγκατάσταση από το official iso)

Δημοσ.
Δε διαφωνώ σε αυτό που λες. Αν είναι πιο efficient το proprietary, τότε να το βάλουν, by all means!!! Εγώ αναφέρομαι στο γεγογονός ότι η επιλογή πλατφόρμας δε γίνεται πάντα με αντικειμενικά κριτήρια. Πόσες μίζες ή "ανταποδοτικά ωφέλη " (sic) έχουν πέσει για να μπουν πλατφόρμες win σε υπηρεσίες?

Αυτό ομως είναι σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα της Ελλάδας, όταν επικρατεί τέτοια διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Σε Γερμανίες π.χ. που είναι πιο περιορισμένο το φαινόμενο, τα πράγματα λειτουργούν σχετικά καλύτερα.

Κατ' αρχήν συμφωνώ ότι τα περισσότερα λαπτοπς έχουν ενσωματωμένη στην τιμή την άδεια χρήσης της εκάστοτε έκδοσης των Windows, και αυτό είναι ένα εμπορικό κεκτημένο της MS. Ωστόσο, χωρίς να παρακολουθω τακτικά την αγορά των laptops, πιστεύω πως όλο και κάποια μηχανήματα θα κυκλοφορουν με linux. Π.χ. ξέρω ότι η Dell πουλάει desktops (πιθανότατα και laptops) με προεγκατεστημένο Ubuntu.

Βέβαια, θα μου πεις πως το 90% φοράνε Windows, και σ' αυτό δεν έχω κάτι να σου αντιπαραθέσω, εκτός από το γεγονός ότι είναι λίγ-πολύ αναμενόμενο όταν έχεις (ως open source σκηνή) τόσο φτωχή εμπορική εκπροσώπηση.

Το ίδιο και για μια υπηρεσία ή για ένα σχολείο. Πότε εξετάστηκαν σοβαρά οι λύσεις open source? Πόσοι IT του δημοσίου πρότειναν τέτοιες λύσεις? Πώς να προτείνεις βέβαια αν δεν ξέρεις πού σου παν τα τέσσερα και όταν δεν παίζει μίζα...

Το λες και ο ίδιος. Χρειάζεται βούληση από τους κατάλληλους ανθρώπους για να γίνει αυτό. Οι καταλληλοι άνθρωποι όμως... δεν υπάρχουν, και την θέση τους την έχουν πάρει διάφοροι "άξιοι".

Δεν είμαι IT για να μιλήσω για μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχω διαβάσει αρκετή βιβλιογραφία που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της MS για το TCO του open source και έχω πειστεί.

Αλλά ας πάμε σε ένα απλό παράδειγμα της ελληνικής πραγματικότητας. Πόσα εκ. ευρώ θα είχε εξοικονομήσει το ελληνικό δημόσιο αν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας είχε προτιμήσει open source λύσεις έναντι αυτών της MS? Χρειάζεται να χρυσοπληρώνουμε την MS για να μάθουν τα παιδιά να surf-άρουν ή να χειρίζονται μια σουΐτα office? Σκέψου πόσες άδειες ΔΕΝ θα είχε πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος στην MS. Σκέψου πόσες λιγότερες αναβαθμίσεις θα είχε χρειαστεί να κάνουν όλα τα σχολικά εργαστήρια αν έτρεχαν linux. (Το ubuntu 9.10 παίζει άνετα σε hardware 10ετίας). Για ποιο TCO να μας πει η MS...

Από την άλλη όμως, είναι πιο φθηνή η υποστήριξη Windows μηχανημάτων παρά Linux, και αυτό είναι λογικό όταν έχεις μικρότερη εξειδίκευση και δυναμικό στο δεύτερο. Πολύ μικρότερη! Επιπλέον, το ότι οι Linux διανομές είναι τόσες πολλές δεν βοηθάει, καθώς μια σοβαρή επιχείρηση θα προτιμήσει την εμπορική ασφάλεια ενός σοβαρού κατασκευαστή (π.χ. MS) παρά να μπει σε πειραματισμούς και μελέτες για το ποια διανομή θα διαλέξει, τι μπορεί να τις κάτσει στην πορεία κλπ. Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος συντήρησης, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες επιλογής ως λύση. Επανερχόμαστε δηλαδή και πάλι στην φτωχή εμπορική εκπροσώπηση/παρουσία του open source.

Γιατί αντί οι ίδιοι οι παραγωγοί software να τα διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως ποιοτικά και αξιόπιστα, επέλεξαν να τα διαφημίσουν ως ΤΣΑΜΠΑ, νομίζοντας ότι θα βασιστούν στους young home users γα να εξαπλωθούν. Το αποτέλεσμα? Λίγες large scale επιχειρήσεις και οργανισμοί παίρνουν στα σοβαρά τις διάσπαρτες προσπάθειες της open source κοινότητας.

Δημοσ.

Τώρα που μας κόβουν και τον 14ο μισθό, να δείτε που θα τα γράψουμε τα πνευματικά τους δικαιώματα. Περιμένετε και θα δείτε που θα φτάσει η πειρατεία. Μέχρι και το σουβέρ, πειρατικό θα είναι...

Δημοσ.
Τώρα που μας κόβουν και τον 14ο μισθό, να δείτε που θα τα γράψουμε τα πνευματικά τους δικαιώματα. Περιμένετε και θα δείτε που θα φτάσει η πειρατεία. Μέχρι και το σουβέρ, πειρατικό θα είναι...

καλά όχι ότι τώρα δεν έχει φτάσει :lol:

αλλά όπως είχε γράψει κι ένα μέλος κάπου εδώ μέσα νομίζω "μας δίνουν 700€ (και ούτε) και περιμένουνε να είμαστε νόμιμοι;"

άντε γεια...

Δημοσ.

Καλα κανουν οι εν λογο εταιρειες. Δυο εχθρους εχουν, 1 τους opens sources 2 τους πειρατες, η βλακια τους ειναι ο τροπος της επιθεσης που εκαναν, δηλαδη εξισωνουν το open source με ενα πολιτικο συστημα το οποιο εχει ναυαγησει. Εμενα αυτη η ειδηση ενα πραμα μου λεει "οι εταιριες software περνανε δυσκολα".

@linuxovios Δεν καταλαβαινω το flame σου. Δηλαδη γιατι να βαλουν στα σχολεια lunix, για να μαθουν οτι υπαρχει και αυτο το λειτουργικο, και μετα το σχολειο να πανε για ECDL? Ξερεις πολλες εταιριες που στα γραφεια τους εχουν liunx? τεσπα. Αν σου αρεσουν τα opne sources να τα χρησιμοποιεις, αν σου αρεσουν πολυ να τους κανεις και μια διαφημηση, αλλα οχι και να πεφτεις στο επιπεδο της εν λογο εταιριας, αυτοι λενε οτι το open source ειναι κομμουνια και εσυ λες οτι αυτοι ειναι τρομοκρατες :lol:.

ΥΓ: για video player εχω VLC, για τα ζιπακια μου 7-zip και για τα sites εχω google chrome. Ναι! δε προτιμω ενα σπασμενο rar.

Δημοσ.
καλά όχι ότι τώρα δεν έχει φτάσει :lol:

αλλά όπως είχε γράψει κι ένα μέλος κάπου εδώ μέσα νομίζω "μας δίνουν 700€ (και ούτε) και περιμένουνε να είμαστε νόμιμοι;"

άντε γεια...

Αν και offtopic συμφωνω απολυτα (αν και περνω λιγοτερα λογου ημιαπασχολησης :cry:)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...