Προς το περιεχόμενο

Linux Home Server

achatzi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

ένα απλό 100ρι δίκτυο είναι υπεραρκετό για streaming.

Άρα, σε wireless 802.11n, ή, επειδή εγώ προτιμώ το καλώδιο, να το περάσω ανάμεσα από τοίχο.

Αυτή η λύση με το ηλεκτρικό δίκτυο (βάζεις ethernet προσαρμογείς στις μπρίζες), αξίζει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κοστίζει λίγο ακριβά (καμμια 80ρια ευρώ και παραπάνω...) αλλά αξίζει. Γενικά σε τέτοια θέματα δεν πολυ εμπιστεύεσαι το ασύρματο.

Από την άλλη, αν υπολογίσουμε αυστηρά το πόσο bandwidth χρειάζεται το streaming, ακόμα και σε 10ρι δίκτυο περνάει μια χαρά, (ακόμα και για HDEF) Τώρα σε ασύρματο, ανάλογα τον χώρο....

Να σου μιλήσω εκ πείρας. Πήρα router 150 Ευρώ και usb κάρτα 50 ευρώ 802.11n με 300mbps bandwidth (και τα δύο) και όποια ταινία 1080p δοκίμασα, δεν έπαιζε χωρίς stuttering. Δυστυχώς, το wireless δεν είναι αρκετά σταθερό για HD streaming. Αντιθέτως το wired, όπως είπε και ο φίλος poscaman, είναι μια χαρά. Σχετικά με τα powerline διάφορα reviews που διάβασα σε άλλους δουλεύουν μια χαρά σε άλλους όχι. Αν θες, το ρισκάρεις. Για εμένα η πιο σίγουρη λύση είναι το καλώδιο Ethernet.

Μία ερώτηση που ήθελα να κάνω σχετικά με το RAID. Όπως έχω αναφέρει θέλω να κάνω ένα software RAID 5 που θα αποτελείται από 3x1TB και 2x500GB, για τα αρχεία μου. H ερώτηση είναι η εξής: αν θελήσω σε αυτό το RAID να προσθέσω άλλον ένα δίσκο γίνεται εύκολα και χωρίς να χάσω δεδομένα; Αν ναι, πως;

Ευχαριστώ

Μία ερώτηση που ήθελα να κάνω σχετικά με το RAID. Όπως έχω αναφέρει θέλω να κάνω ένα software RAID 5 που θα αποτελείται από 3x1TB και 2x500GB, για τα αρχεία μου. H ερώτηση είναι η εξής: αν θελήσω σε αυτό το RAID να προσθέσω άλλον ένα δίσκο γίνεται εύκολα και χωρίς να χάσω δεδομένα; Αν ναι, πως;

Ευχαριστώ

Ναι, αν εξοικειωθείς με τα σχετικά εργαλεία, γίνεται εύκολα και αξιόπιστα.

Υπάρχουν πολλά εισαγωγικά όπως αυτό που αναφέρει ο poscaman, δες και το Linux Raid Howto.

Επειδή δεν θυμάμαι αν αναφέρεται, μπορείς να κάνεις "grow" ένα raid 5 array ως εξής:

1. Προσθέτεις την επιπλέον μονάδα στο array (δεν είναι απαραίτητο να είναι ολόκληρος δίσκος, μπορεί να είναι οποιοδήποτε block device -π.χ. partition, LVM logical volume, ένα άλλο raid array, οτιδήποτε-).

π.χ. για να προσθέσουμε ολόκληρο τον δίσκο /dev/sdx στο array /dev/md0:
    >mdadm --add /dev/md0 /dev/sdx

Επειδή το md0 έχει δηλωμένο ένα συγκεκριμένο πλήθος ενεργών μονάδων, ο επιπλέον δίσκος προστίθεται by default ως spare, έτοιμος να πάρει τη θέση κάποιας ενεργούς μονάδας σε περίπτωση αποτυχίας.

2. Για να δηλώσεις τον δίσκο ως ενεργή μονάδα θα πρέπει να μεγαλώσεις το πλήθος, ως εξής:

>mdadm --grow /dev/md0 --raid-devices=[b]5[/b]

όπου 5 το πλήθος των μονάδων (έστω 4 οι παλιές +1 ο νέος).

Θα ακολουθήσει το "reshaping", μια διαδικασία κατά την οποία τα δεδομένα αναδιανέμονται ισότιμα στους δίσκους με βάση το νέο πλήθος μονάδων. Αυτή είναι απαιτητική σε επεξεργαστικούς πόρους -ενδεικτικά, για ένα array με 9 δίσκους του 1TB, σε P4 3Ghz, χωρίς bus bottleneck, χρειάζεται γύρω στις δύο ημέρες.

Την πρόοδο μπορείς να την παρακολουθείς από το /proc/mdstat ή με mdadm --detail.

3. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να ενημερώσεις τις δομές που έχεις διαμορφώσει πάνω στο array για το νέο του μέγεθος. Για παράδειγμα, αν πάνω απευθείας υπάρχει ένα ext3 filesystem μπορείς να δώσεις:
    >resize2fs /dev/md0

ενώ αν μεσολαβείς και LVM, θα πρέπει να δώσεις:

>pvresize /dev/md0

Αν χρησιμοποιείς άλλου είδους δομές, π.χ. encryption devices, θα πρέπει αυτές να υποστηρίζουν resizing και να ανατρέξεις στις οδηγίες τους για το πώς.

Γειά σας παιδιά και καλώς σας βρήκα...

Εχω ένα μηχανάκι που τρέχει Ubuntu και το λειτουργώ ως κατεβαστήρι (με το kTorrent) αλλά και ως file server.

Του έχω περάσει έναν 500ρη για το λειτουργικό και έναν 1000ρη για δεδομένα. Αυτός βεβαίως γέμισε και έβαλα και δεύτερο 1000ρη...

Τώρα έχω το εξής πρόβλημα.. Επειδή ο media server μου τρέχει YAMJ το οποίο δεν μπορεί να δεχθεί 2 mounts ταυτόχρονα (ή τουλάχιστον έτσι έχω καταλάβει) θέλω να "συγχωνεύσω" τους 2 δίσκους σε έναν 2000ρο και ο οποίος θα είναι 1 μοναδικό mount. Οι δίσκοι είναι "γεμάτοι" άρα ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει "εν θερμώ" κοινώς χωρίς format, ξαναστήσιμο κλπ...

Να πω ότι είμαι γενικά άσχετος με το Ubuntu και μόνο και μόνο για να κατλάβω πως εγκαθιστουμε προγραμματα μου πήρε κανα μήνα...:-D

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...