achatzi Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2010 Share Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2010 Γειά σε όλους. Θέλω να φτιάξω ένα server για το σπίτι με Linux. Η χρήση θα είναι η εξής: 1. Κεντρική αποθήκευση εικόνων, μουσικής, ταινιών, βίντεο 2. Αυτόματο backup των 4 υπολογιστών του σπιτιού 3. Torrent downloading 4. Streaming των ταινιών σε HTPC στο σαλόνι 5. Live TV streaming και TV recording έχω ήδη ανοίξει ένα θέμα στην κατηγορία "Αναβαθμίσεις" για να ακούσω προτάσεις για το hardware. Από εσάς θα ήθελα βοήθεια με το software. Καταρχήν, είμαι άσχετος τελείως αλλά πρόθυμος να μάθω. Θα ήθελα λοιπόν να που πείτε, ποια διανομή να χρησιμοποιήσω (σκεφτόμουν Ubuntu Server, μιας και είναι τα μόνα που έχω ακούσει), ποιο πρόγραμμα για LiveTV και TV recording (MythTV?) και το κυριότερο αν υπάρχει κάποιος οδηγός που μπορώ να ακολουθήσω για να σετάρω το μηχάνημα να κάνει τα παραπάνω. Ευχαριστώ και περιμένω τις προτάσεις σας. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν διάφοροι οδηγοί που μπορείς να ακολουθήσεις, για το κάθε τι που θελεις να σηκωσεις. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Σε ποιό επίπεδο βρίσκονται οι γνώσεις σου στο linux, και σε ποια διανομή θεωρείς ότι είσαι καλός? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
achatzi Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Οι γνώσεις μου είναι ελάχιστες αλλά θέλω πολύ να ασχοληθώ. Είχα μία εμπειρία με τα Ubuntu, από το netbook του αδερφού μου και είχα μείνει εντυπωσιασμένος. Σκεφτόμουν αν τα καταφέρω να συνεχίσω μετά με το HTPC του σαλονιού. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Δεν θελω να σε απογητεύσω, αλλά θα δυσκολευτείς. Αν έχεις όρεξη όμως, εδώ είμαστε. Δεν έχω πολύ χρόνο γι αυτό και θα αναπτύξω το πρώτο σου ζήτημα Λοιπόν, για να λειτουργήσει σαν "κεντρική αποθήκη" για το σπίτι σου, χρειάζεσαι έναν File Server. Ο πιο γνωστός και εύκολος κατά τη γνώμη μου είναι ο samba, ο οποίος και θα εγκατασταθεί πάνω στο λειτουργικό σου. Δεν σου προτείνω να πας σε NAS, μιας και θέλεις να το παραμετροποιήσεις όπως θέλεις εσύ, και να βάλεις κι άλλα services στο box σου. Επίσης, πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά την περίπτωση του RAID. Εδώ σηκώνει πολύ συζήτηση, προσωπικά έχω καταλήξει στο RAID 5. Πολύ χοντρικά, παίρνεις 4 δίσκους, και στην πραγματικότητα έχεις τον χώρο των 3, πολύ καλύτερη απόδοση στο read/write, και ασφάλεια σε περίπτωση που κάποιος "χτυπήσει" Υπάρχει κι αυτός ο πολύ καλός οδηγός (http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=334212) Το ιδανικό στην περίπτωση σου είναι να μην υπάρχει γραφικό περιβάλλον στον σερβερ σου. Προσωπικά σου προτείνω να εγκαταστήσεις μια κανονική έκδοση Ubuntu, όχι server edition. Μπορείς να κάνεις τα ίδια ακριβώς πράγματα +το ότι έχεις γραφικό περιβάλλον. Οι καινούριοι τείνουν να πανικοβάλονται με την ιδέα του console only πισιού, οπότε εξοικειώσου με το όλο θέμα, και μετά αν θέλεις το πετάς το γραφικό Αυτά, ξεκίνα, και βλέπουμε Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
achatzi Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Σε ευχαριστώ πολύ. Το ήξερα ότι θα είναι δύσκολο αλλά θέλω να το δοκιμάσω. Σκεφτόμουν Ubuntu Server νομίζοντας ότι έχει κάποια παραπάνω λειτουργία αλλά αφού μου λες ότι είναι τα ίδια, δεν το συζητώ. Όσον αφορά το RAID είχα σκοπό να κάνω ένα RAID 1 με 2χ160GB για το λειτουργικό, 1 RAID 5 με 3χ500GB για διάφορα έγγραφα, μουσική, εικόνες και τέλος ένα RAID 5 με 5x1TB για HD ταινίες και σειρές, οπότε και ο οδηγός που μου πρότεινες θα μου χρειαστεί σίγουρα. Ευχαριστώ πολυ! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 ΑΜΑΝ. 1. δεν χρειάζεσαι τοσο πολύ χώρο για το λειτουργικό. Πάρε μια CF κάρτα στα 8 GB, με έναν adaptor και είσαι κομπλέ 2.χρησιμοποίησε 1 RAID. Με τόσα RAID που πας να στησεις θα μπλέξεις τα μπούτια σου. Επίσης, τοσους δίσκους πως θα τους βάλεις;;; Γιατί αν σκέφτεσαι sata controller, ξέχασε τον.... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
achatzi Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 1. δεν χρειάζεσαι τοσο πολύ χώρο για το λειτουργικό. Το ξέρω αλλά είναι ο μικρότερος δίσκος που έχω διαθέσιμος. Πάρε μια CF κάρτα στα 8 GB, με έναν adaptor και είσαι κομπλέ Με έχασες λιγάκι, τι είναι ακριβώς η CF κάρτα; 2.χρησιμοποίησε 1 RAID. Με τόσα RAID που πας να στησεις θα μπλέξεις τα μπούτια σου. Το ξέρω, αλλά έχω τους ήδη τους περισσότερους δίσκους και δεν θέλω να πάνε χαμένοι Επίσης, τοσους δίσκους πως θα τους βάλεις;;; Γιατί αν σκέφτεσαι sata controller, ξέχασε τον.... Αυτό σκεφτόμουν, δεν γίνεται; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Στον δικό μου, έχω μια Compact Flash κάρτα με έναν adaptor. στα 4GB είναι αρκετός χώρος για τη δουλειά που το θέλω. αν θέλεις να κρατήσεις τον παλιο σου δίσκο, τότε χρησιμοποίησε έναν (1) δίσκο για το λειτουργικό και είσαι κομπλέ. τους υπόλοιπους, κράτησε τους για το RAID. Τώρα, σχετικά με controller, είναι overkill. Οι φτηνές λύσεις είναι αργές, οι ακριβές, πανάκριβες Καλύτερα να μείνεις με τον sata controller της μητρικής σου. Για πες λίγο, τί εχεις από hardware, δισκους, μητρική κλπ, κάνε μια λίστα για να σου πω κατι πιο συγκεκριμενο Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
achatzi Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Στον δικό μου, έχω μια Compact Flash κάρτα με έναν adaptor. στα 4GB είναι αρκετός χώρος για τη δουλειά που το θέλω. ok, τώρα κατάλαβα ότι εννοούσες compact flash. Δεν ήξερα για τον adaptor, καλή φάση. Από hardware αυτά που έχω ήδη είναι: - 3χ500GB HDD - 2x1TB HDD - 1x160GB HDD - PSU 600W σκεφτόμουν έναν AMD Athlon II X2 240 και από εκεί και πέρα ότι πιο φτηνό μπορώ. Έκανα και ένα θέμα στην κατηγορία "Αναβαθμίσεις" για συμβουλές αλλά δεν έχω απάντηση ακόμα. Τι προτείνεις, με δεδομένο ότι θα ήθελα να αξιοποιήσω τους ήδη υπάρχοντες δίσκους; επίσης κάτι άσχετο: είδα από την υπογραφή σου ότι έχεις φτιάξει ένα HTPC σε linux. Μπορείς να μου λύσεις κάποιες απορίες; LiveTV έχεις; Επίσης βλέπεις Blu-Ray; Ρωτάω γιατί σκέφτομαι αν τα καταφέρω με τον server να αλλάξω και το HTPC σε linux. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 Share Δημοσ. 28 Φεβρουαρίου 2010 κάνεις τους 2 500ρηδες JBOD, άρα δλδ 1 TB, και μαζί με τους αλλους 2 ΤΒ κάνεις ένα RAID 5. τον 160 τον χρησιμοποιείς για λειτουργικό. και τον 500ρη τον τρίτο για διάφορα stuff. Επεξεργαστη δεν χρειάζεσαι κάτι το ιδιαίτερο, πάνω από 50-60 ευρώ δεν αξίζει να πας. ****************** Το HTPC μου, αν διαβάσεις το αρθρακι στο blog, είναι στημένο πάνω σε debian (πλέον) με XBMC, από πάνω. Blu-Ray, δεν βλέπω, δεν έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου. Κατεβαίνει υλικό στον Server (με το rtorrent) και μέσω samba shares τα βλέπει όλο το σπίτι, καθώς και το XBMC. *************** πάρτα ένα ένα με τη σειρά, γιατί σε βλέπω μπλεγμένο μέχρι το καλοκαίρι !! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
achatzi Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 JBOD; Δεν το ήξερα αυτό. Το έψαξα όμως και είναι ότι χρειάζομαι. Θα κάνω την παραγγελία του hardware μέσα στην εβδομάδα και θα ξεκινήσω. Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Για το HTPC το σκέφτομαι απλώς και φυσικά δεν θα το επιχειρήσω ακόμα. Θα έρθει βέβαια και η ώρα του! Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 κανένα πρόβλημα. όπου βρεις δυσκολία, πόσταρε Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
achatzi Δημοσ. 4 Μαρτίου 2010 Μέλος Share Δημοσ. 4 Μαρτίου 2010 Σε ένα search που έκανα στο ίντερνετ βρήκα αυτό Amahi Server. Από ότι κατάλαβα κάνει για την δουλειά που το θέλω σωστά; Βασίζεται όμως σε διανομή Fedora, δεν θα έχω πρόβλημα όμως, έτσι; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
poscaman Δημοσ. 5 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 5 Μαρτίου 2010 Σε ένα search που έκανα στο ίντερνετ βρήκα αυτό Amahi Server. Από ότι κατάλαβα κάνει για την δουλειά που το θέλω σωστά; Βασίζεται όμως σε διανομή Fedora, δεν θα έχω πρόβλημα όμως, έτσι; από το λιγο που το κοίταξα, δεν θα έχεις πρόβλημα. κάποιες εντολές βέβαια στο Fedora είναι διαφορετικές απότι στο Ubuntu, καθώς επίσης και κάποιες διαδρομές αρχείων, κάποια αρχεία συστήματος κλπ.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
nikolaos_ Δημοσ. 5 Μαρτίου 2010 Share Δημοσ. 5 Μαρτίου 2010 achatzi, ποια είναι η σύνδεση του HTPC με το server? Το streaming πιστεύεις ότι θα είναι ομαλό σε απαιτητικές ταινίες, ή μήπως θα κάνει διακοπές; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.