Προς το περιεχόμενο

SSD tips - tweaks & trim support

liopyr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 3,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Αν έχεις σκοπό να βάλεις δεύτερο ssd ίδιο για λόγους χωρητικότητας, ναι, βάλτους σε raid 0.

Και να μη δουλεύει το trim, το performance drop δε νομίζω πως θα φτάσει στα επίπεδα του ενός ssd.

Αν θες να το κάνεις μόνο και μόνο για να κερδίσεις ταχύτητα, όχι δεν αξίζει imho.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν έχεις σκοπό να βάλεις δεύτερο ssd ίδιο για λόγους χωρητικότητας, ναι, βάλτους σε raid 0.

Και να μη δουλεύει το trim, το performance drop δε νομίζω πως θα φτάσει στα επίπεδα του ενός ssd.

Αν θες να το κάνεις μόνο και μόνο για να κερδίσεις ταχύτητα, όχι δεν αξίζει imho.

• 2 εβδομάδες αργότερα...

ρε παιδιά...

στον hybrid SSD της Seagate

http://www.seagate.com/www/en-us/products/laptops/laptop-hdd

θελει πάλι τις ίδιες ρυθμίσεις όπως στο πρώτο ποστ του topic ή του φερόμαστε σαν να είναι ενας "απλός" μηχανικός δίσκος;

Καλησπέρα,νεος στο forum με μια απορία παιδιά.πηρα καινουργιο pc και για σκληρούς κατέληξα σε εναν ssd vertex 2 60 gb και σε δυο ακόμη hdd's wd caviar black 2tb εκαστος.το os που θα κανω εγκατάσταση θα είναι τα windows 7 ultimate 64.στα φορα της ocz είδα ότι οι περισσότεροι προτείνουν το sata configuration του bios να ειναι σε AHCI mode. αν αλλάξω το setup απο IDE σε AHCI,αυτό θα αφορά και τους συμβατικούς σκληρούς ή υπάρχει επιλογή στο bios όπου μπορώ να ρυθμίσω τον κάθε sata σε ότι mode θέλω(ide,ahci,raid)?

επίσης στα διάφορα φορα διάβασα ότι αν οι δευτερέυοντες σκληροί είναι μεγαλύτεροι των 1ή 2 tb μπορεί να μη μου τους αναγνωρίζουν τα windows αν εχουν μπει σε sleep mode αν τους εχω σε ahci?

επειδή ειμαι ψιλοάσχετος απο ssd,πρώτη φορά που παίρνω τι έχετε να προτείνετε οι ειδικοί?

επίσης αν καταλήξω σε ahci,τότε θα κάνω την αλλαγή πριν κάνω την εγκατάσταση των windows? ή να εγκαταστήσω πρώτα τα windows και μετά να πάω στο bios για την αλλαγή?

Προτεινεται και προτιμαται γενικα για τους ssd το AHCI mode. Η διαφορα ειναι στις επιδοσεις, αλλα μην φανταστεις για κατι θεαματικο, ενω υπαρχουν και δισκοι που αποδιδουν καλυτερα σε IDE mode.

Θεμα επιλογης ειναι, αλλα το "optimal" οπως προανεφερα θεωρειται γενικα το AHCI.

Αν ενεργοποιησεις το AHCI τοτε θα αφορα ολους τους σκληρους σου.

Εγκατασταση μπορεις να κανεις σε οποιο mode θες, φυσικα το καλυτερο ειναι να κανεις εγκατασταση στο mode που θα δουλεψεις και μελλοντικα. Αλλιως κανεις εγκατασταση σε IDE για παραδειγμα και μετα αλλαζοντας μια τιμη στη registry των win7 (και φυσικα το mode μεσω BIOS) θα μπορεις να δουλεψεις σε AHCI, λογικα απροβληματιστα.

Τωρα για το sleep mode, επειδη δε τα γνωριζω καλα, εχει καποια διαφορα με το hibernate? Αν ειναι το ιδιο η κατι παρομοιο, τοτε απλα δε θα το χρησιμοποιησεις ποτε σε λειτουργικο που τρεχει απο ssd (αντενδεικνυται).

Για το προβλημα που αναφερεις, δεν εχω ακουσει κατι, παρολα αυτα αν δεις να τραβαει τετοια ζορια ο Η/Υ σου, μπορεις απλα να επανελθεις σε iDE με την αλλαγη στη registry που προανεφερα.

Οσον αφορα το τι προτεινεται αυτον τον καιρο--> Οτιδηποτε φορα sandforce controller ητοι OCZ vertex 2/Corsair Force Series.

Καλησπέρα,νεος στο forum με μια απορία παιδιά.πηρα καινουργιο pc και για σκληρούς κατέληξα σε εναν ssd vertex 2 60 gb και σε δυο ακόμη hdd's wd caviar black 2tb εκαστος.το os που θα κανω εγκατάσταση θα είναι τα windows 7 ultimate 64.στα φορα της ocz είδα ότι οι περισσότεροι προτείνουν το sata configuration του bios να ειναι σε AHCI mode. αν αλλάξω το setup απο IDE σε AHCI,αυτό θα αφορά και τους συμβατικούς σκληρούς ή υπάρχει επιλογή στο bios όπου μπορώ να ρυθμίσω τον κάθε sata σε ότι mode θέλω(ide,ahci,raid)?

επίσης στα διάφορα φορα διάβασα ότι αν οι δευτερέυοντες σκληροί είναι μεγαλύτεροι των 1ή 2 tb μπορεί να μη μου τους αναγνωρίζουν τα windows αν εχουν μπει σε sleep mode αν τους εχω σε ahci?

επειδή ειμαι ψιλοάσχετος απο ssd,πρώτη φορά που παίρνω τι έχετε να προτείνετε οι ειδικοί?

επίσης αν καταλήξω σε ahci,τότε θα κάνω την αλλαγή πριν κάνω την εγκατάσταση των windows? ή να εγκαταστήσω πρώτα τα windows και μετά να πάω στο bios για την αλλαγή?

Καταρχην καλως ορισες.Πρωτα θα γυρισεις σε ACHI και μετα θα κανεις εγκατασταση των Windows.Κατα την διαρκεια της εγκαταστασης των Windows θα εχεις συνδεδεμενο στον υπολογιστη ΜΟΝΟ τον ssd..Μολις τελειωσει η εγκατασταση μπορεις να συνδεσεις και τους υπολοιπους σκληρους σου.Τωρα αυτο που λες για το sleep mode και ανω των 1 ή 2 TB εγω πρωτη φορα το ακουω και δεν ξερω αν ισχυει.Παντως εγω με τον Vertex εχω και δυο Spinpiont 1 TB εκαστος και δεν εχω προβλημα.Επισεις οπως θα διαβασες στο forum της OCZ δεν προτεινουν sleep mode ή hibernation αλλα logged off.Tα υπολοιπα οπως τα ειπε ο MiDi_MiLiZ.

Μπορείς να το κάνεις και μετά δεν υπάρχει πρόβλημα.

Απλά θα ακολουθήσεις αυτόν τον οδηγό:

1. Πάς Startup > πληκρολογείς "Regedit"

2. Ανοίγεις το HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlset / Services

3. Ανοίγεις το msahci

4. Στο δεξιό πεδίο δεξί κλίκ στο "start" και επιλέγεις Modify

5. Στο πεδίο τιμής βάζεις "0" και πατάς "ok"

6. Βγαίνεις

7. Κάνεις Reboot και πρίν μπείς windows μπαίνεις BIOS (πατάς "Delete" κατα τη διάρκεια του boot)

Στο BIOS πηγαίνεις στην επιλογή "Integrated Peripherals" και στο OnChip PATA/SATA Devices. Αλλάζεις το SATA Mode σε AHCI απο IDE.

Πατάς F10 σώζεις και ξαναμπουτάρεις στο λειτουργικό. Θα αναγνωρίσει το ACHI mode και θα εγκαταστήσει τους οδηγούς. Το σύστημα στη συνέχεια θα σου ζητήσει άλλη μία επανεκκίνηση. Μετά απο αυτό θα είσαι έτοιμος. :-)

Πάντως στον δικό μου postville είδα αυξήσεις στις επιδόσεις σε benchmark test μετά από την αλλαγή. Σε πραγματικές συνθήκες όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Φάνη να ψάξω στο παρών thread;

Πάντως στον δικό μου postville είδα αυξήσεις στις επιδόσεις σε benchmark test μετά από την αλλαγή. Σε πραγματικές συνθήκες όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Φάνη να ψάξω στο παρών thread;

Εχω postville. Στο πρωτο boot μετα τη ρυθμιση σε AHCI mode νομιζω μου εβγαλε τον ssd λες και ειναι συνδεδεμενος σε usb hub. Eπειτα εβαλα τους iaStor drivers και δουλευω σε αυτο το mode πλεον. Βασικα αν εχεις ICHxR Sata controller βαλε τους τελευταιους iastor, μια χαρα ειναι και ειναι φτιαγμενοι απο τον κατασκευαστη του controller και οχι απο 3ο κατασκευαστη λογισμικου. Δεν βλεπω λογο να μενεις σε AHCI.

Οσο γιαυτο που λες. Και εμενα βελτιωθηκαν οι bench επιδοσεις απο οταν γυρισα το IDE σε AHCI. (ahci-iastor ειναι το ιδιο). Σε πραγματικη χρηση δεν αντιληφθηκα διαφορα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...