Προς το περιεχόμενο

SSD tips - tweaks & trim support

liopyr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1.Καλύτερα να τον βάλεις κανονικά στην θέση που ειναι ο μηχανικός ειναι και καινούργιος ssd οποτε καλύτερα εκει , αν και δεν το γνωρίζω με σιγουριά φαντάζομαι οτι θα ειναι καλύτερα απο θέμα ταχύτητας να τον βάλεις εκει παρά στο hdd candy και δεν βλέπω και τον λόγο βασικά γιατι να μην το κάνεις ετσι.

2.Όσο αφορά το λειτουργικό ειναι καθαρά δικό σου θέμα τι σου αρέσει κατα την γνώμη θα σου έλεγα να δοκιμάσεις να δείς και τα 8.1 64bit. 

3.Όσο αφορά την αλλη ερώτηση σου ναι μπορείς να το κάνεις αυτο με τα λειτουργικά

1. Ρώτησα φοβούμενος για την περίπτωση που υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα στις 2 θέσεις, μήπως το HDD 5400RPM δεν την παλεύει καθόλου στην θύρα του dvd.
  2. Κι εγώ για 8ρια σκεφτόμουν για να τα μάθω κιόλας μιας και μέχρι τώρα χρησιμοποιώ μέχρι 7. Όμως υποστηρίζουν trim? Κάπου είδα πως δεν υποστηρίζουν. Επίσης πόσο όγκο πιάνουν? Θα είμαι άνετα με τα 111GB του δίσκου?
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 3,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

1. Ρώτησα φοβούμενος για την περίπτωση που υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα στις 2 θέσεις, μήπως το HDD 5400RPM δεν την παλεύει καθόλου στην θύρα του dvd.
  2. Κι εγώ για 8ρια σκεφτόμουν για να τα μάθω κιόλας μιας και μέχρι τώρα χρησιμοποιώ μέχρι 7. Όμως υποστηρίζουν trim? Κάπου είδα πως δεν υποστηρίζουν. Επίσης πόσο όγκο πιάνουν? Θα είμαι άνετα με τα 111GB του δίσκου?

1. Λογικά θα έχει διαφορά ωστόσο δεν ειμαι και 100 % σίγουρος παντως οπως και να εχει ο ssd το σωστό ειναι αφου θα βάλεις και λειτουργικό να ειναι στην κανονική θέση για τον δίσκο

2. Το trim είναι θέμα του δίσκου αν κάνει και οχι των windows ολα τα windows το υποστηρίζουν και εσυ μαλλον ενοείς το ahci , εγω με τα ίδια gb δίσκου με εσενά με updates βασικά αρκετά προγράμματα κτλπ και εχω αλλα 70 gb ελεύθερα οποτε οχι μην σε απασχολεί αυτο

Ξεκίνησα λοιπόν την απόπειρα εγκατάστασης του νέου ssd και συνάντησα το πρώτο πρόβλημα:

Ο δίσκος είναι formαρισμένος σε GPT και πρέπει να τον μετατρέψω σε MBR.
Κάτέβασα λοιπόν το AOMEI Partition Assistant για να κάνω την μετατροπή. Εκεί παρατήρησα πως ο δίσκος εκτός απ το ένα partition των 111GB που έχει, έχει και ένα ακόμη unallocated partition 500κατι mb.

Αυτό το partition τί είναι? Να το ενώσω με το μεγάλο ή χρειάζεται σε κάτι άλλο?

Επίσης δεν βλέπω πουθενά την επιλογή για την μετατροπή που θέλω να κάνω, δεν το εμφανίζει επειδή ο δίσκος έχει 2 partitions?

post-123340-0-75740900-1426379930_thumb.jpg

Το πράγμα ειναι πολύ απλό κάνεις boot με το cd των windows επιλέγεις που θέλεις να γίνει η εγκατάσταση ( ssd) και την συνέχεια τα windows θα κάνουν τα πάντα μόνα τους , δεν χρειάζεται εσυ να κάνεις τώρα ουτε format ουτε τίποτα

1.Το πράγμα ειναι πολύ απλό κάνεις boot με το cd των windows επιλέγεις που θέλεις να γίνει η εγκατάσταση ( ssd) και την συνέχεια τα windows θα κάνουν τα πάντα μόνα τους , δεν χρειάζεται εσυ να κάνεις τώρα ουτε format ουτε τίποτα

1.Μα το έκανα αυτό που λες και τα windows μου έβγαζαν μήνυμα πως δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση στον συγκεκρίμένο δίσκο γιατί είναι GPT. Γι αυτό και οδηγήθηκα στο να κάνω την μετατροπή που λέω σε MBR.

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-windows_install/windows-cannot-be-installed-on-this-disk-the/8fa72a3e-10c5-47da-a040-1e0db62af309

2.

α)Το trim είναι θέμα του δίσκου αν κάνει και οχι των windows ολα τα windows το υποστηρίζουν και

β)εσυ μαλλον ενοείς το ahci ,

εγω με τα ίδια gb δίσκου με εσενά με updates βασικά αρκετά προγράμματα κτλπ και εχω αλλα 70 gb ελεύθερα οποτε οχι μην σε απασχολεί αυτο

2.

α)Εννοούσα το trim γιατί στην 1η σελίδα αυτού του thread λέει πως προς το παρόν υποστηρίζεται μόνο από win7. Βέβαια το post είναι του 2010, οπότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Δεν θυμάμαι αν είχαν βρει τα win8 τότε, ίσως να μην είχαν βγει και να εννοεί πως δεν υποστηρίζονται στις εκδόσεις πριν τα 7. Αν είναι έτσι καλό θα ήταν να τροποποιηθεί το 1ο post γιατί συνεχίζει να αποτελεί χρήσιμο οδηγό.

β)Ψάχνω τί είναι αυτό το ahci. Απ ότι βλέπω συνίσταται να ενεργοποιείται όταν χρησιμοποιούμε ssd. Το ενεργοποιώ από το BIOS? Δεν βρίσκω κάποια τέτοια επιλογή.

3.Γίνεται να έχω λειτουργικό και στους 2 και να υπάρχει στην εκκίνηση ερώτηση για το από που να γίνει το boot κάθε φορά?

3.Όσο αφορά την αλλη ερώτηση σου ναι μπορείς να το κάνεις αυτο με τα λειτουργικά.

3. Ψάχνω στο google για "dual boot" και παντού βρίσκω πως εγκαθιστώντας windows σε 2 partitions θα βγαίνει αυτόματα κατά το boot παράθυρο επιλογής λειτουργικού. Ισχύει αυτό ή πρέπει να κάνω κάποια ρύθμιση? Για μένα που δεν θα είναι δύο partitions του ίδιου δίσκου αλλά ένας δίσκος ssd και ένα partition ενός hdd ισχύουν τα ίδια?

1.Μα το έκανα αυτό που λες και τα windows μου έβγαζαν μήνυμα πως δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση στον συγκεκρίμένο δίσκο γιατί είναι GPT. Γι αυτό και οδηγήθηκα στο να κάνω την μετατροπή που λέω σε MBR.

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-windows_install/windows-cannot-be-installed-on-this-disk-the/8fa72a3e-10c5-47da-a040-1e0db62af309

2.

α)Εννοούσα το trim γιατί στην 1η σελίδα αυτού του thread λέει πως προς το παρόν υποστηρίζεται μόνο από win7. Βέβαια το post είναι του 2010, οπότε μπορεί να έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Δεν θυμάμαι αν είχαν βρει τα win8 τότε, ίσως να μην είχαν βγει και να εννοεί πως δεν υποστηρίζονται στις εκδόσεις πριν τα 7. Αν είναι έτσι καλό θα ήταν να τροποποιηθεί το 1ο post γιατί συνεχίζει να αποτελεί χρήσιμο οδηγό.

β)Ψάχνω τί είναι αυτό το ahci. Απ ότι βλέπω συνίσταται να ενεργοποιείται όταν χρησιμοποιούμε ssd. Το ενεργοποιώ από το BIOS? Δεν βρίσκω κάποια τέτοια επιλογή.

3. Ψάχνω στο google για "dual boot" και παντού βρίσκω πως εγκαθιστώντας windows σε 2 partitions θα βγαίνει αυτόματα κατά το boot παράθυρο επιλογής λειτουργικού. Ισχύει αυτό ή πρέπει να κάνω κάποια ρύθμιση? Για μένα που δεν θα είναι δύο partitions του ίδιου δίσκου αλλά ένας δίσκος ssd και ένα partition ενός hdd ισχύουν τα ίδια?

Ποια μητρικη εχεις για να δουμε αν φυσικα εχει ahci γιατι μπορει να μην εχει και που το εχει.

Ποια μητρικη εχεις για να δουμε αν φυσικα εχει ahci γιατι μπορει να μην εχει και που το εχει.

Έχω το laptop HP G72.

Εγκατέστησα δοκιμαστηκά τα windows 7 που είχα στον HDD με clone στον SSD.

Έλεγξα τον χρόνο εκκίνησης, η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με παλιά.

Μάλιστα έκανα δοκιμή βάζοντας τον SSD και στην θέση του HDD και στο Caddy στην θέση του DVD. Στην θέση του DVD παραδόξως η εκκίνηση ήταν ακόμα πιο γρήγορη.

Τώρα έχω συνδεδεμένους και τους 2 δίσκους, εκκίνησα τον υπολογιστή και ξεκίνησε απ τον HDD χωρίς να με ρωτήσει. Πώς μπορώ να το κάνω να με ρωτάει?

Το bios του φορητου σου ειναι κλειδωμενο δεν εχει επιλογη να αλαξεις απο ide σε ahci αν εχει ahci ισως να ειναι ρυθμισμενο σε αυτο.

Ενας τροπος να το δεις ειναι αυτος...

http://superuser.com/questions/757936/check-if-my-ssd-in-runing-on-ahci-mode-inside-windows-7

Παλι στο bios πρεπει να μπεις και εκει εχει να βαλεις απο ποια συσκευη θα κανει πρωτα boot

Το bios του φορητου σου ειναι κλειδωμενο δεν εχει επιλογη να αλαξεις απο ide σε ahci αν εχει ahci ισως να ειναι ρυθμισμενο σε αυτο.

Ενας τροπος να το δεις ειναι αυτος...

http://superuser.com/questions/757936/check-if-my-ssd-in-runing-on-ahci-mode-inside-windows-7

Παλι στο bios πρεπει να μπεις και εκει εχει να βαλεις απο ποια συσκευη θα κανει πρωτα boot

Βλέπω στην διαχείρισ συσκευών πως γράφει achi.

Αυτό σημαίνει πως είναι ενεργό ε?

Όμως εγώ τον ssd τον έχω στην άλλη θέση του dvd. Ισχύει και για εκεί?

post-123340-0-46188200-1426444638_thumb.jpg

Όσο για το dual boot, ξέρω πως μπορώ απ το bios να ορίσω το boot priority όμως αυτό που εγώ θέλω είναι να βγαίνει οθόνη που να με ρωτάει από που να κάνει εκκίνηση.

Κανονικα να τον βαλεις στην θεση του σκληρου και οχι στο dvd και ναι ειναι κλειδωμενο το bios σε ahci (παλι καλα που δεν ειναι κλειδωμενο σε ide)

Μπορεις οταν ξεκινας τον υπολογιστη να πατας το F9 και να επιλεγεις απο ποιον δισκο θα κανεις εκινηση ειναι το boot menu

Γιατι εχεις κολλησει με dual boot ???

Ενα καλο εργαλειο για να βλεπεις πολλα για τον υπολογιστη σου ειναι το aida64 extreme

Κανονικα να τον βαλεις στην θεση του σκληρου και οχι στο dvd και ναι ειναι κλειδωμενο το bios σε ahci (παλι καλα που δεν ειναι κλειδωμενο σε ide)

Μπορεις οταν ξεκινας τον υπολογιστη να πατας το F9 και να επιλεγεις απο ποιον δισκο θα κανεις εκινηση ειναι το boot menu

Γιατι εχεις κολλησει με dual boot ???

Ενα καλο εργαλειο για να βλεπεις πολλα για τον υπολογιστη σου ειναι το aida64 extreme

Στο caddy δεν χωράει οριακά ο HDD εξαιτίας ενός jumper που έχει και που αν το βγάλω φοβάμαι μήπως αλλάξει κάτι.

Οπότε έβαλα αναγκαστηκά τον SSD στο caddy.

Υποτίθεται πως η σύνδεση του caddy έχει χαμηλότερη ταχύτητα? Τότε γιατί ο χρόνος εκκίνησης ήταν πιο γρήγορος?

Το dual boot το θέλω για να μπορώ να έχω δύο λειτουργικά.

Χωρίς να πατάω κάθε φορά F9 δεν γίνεται? Να βγαίνει αυτόματα η επιλογή σε κάθε εκκίνηση.

Μια φορα στην ζωη μου εκανα dual boot οταν ημουν τεχνικος σε ενα μαγαζι στην Κυπρο που ειχα παει για ενα διαστημα επειδη το ηθελε ο πελατης με Xp & Win 7

Τι λειτουργικα θελεις να βαλεις πανω;

Μια φορα στην ζωη μου εκανα dual boot οταν ημουν τεχνικος σε ενα μαγαζι στην Κυπρο που ειχα παει για ενα διαστημα επειδη το ηθελε ο πελατης με Xp & Win 7

Τι λειτουργικα θελεις να βαλεις πανω;

Στον HDD τόσα χρόνια είχα win7, λέω να τα κρατήσω και στον SSD να βάλω Win8.1 και σταδιακά να αρχίσω να τα χρησιμοποιώ για να εξυγχρονιστώ. Θέλω να κρατήσω όμως και το παλιό σύστημα με τα 7 γιατί είναι πολλών χρόνων με πολλά προγράμματα και ενδεχομένως να χρειάζεται να ανατρέχω μέχρι να γίνει η πλήρης μετάβαση στα 8 με τον καιρό.

Έχοντας τον SSD στο Caddy δεν θα είναι σε AHCI mode?

Ahci ειναι.

Δεν μπορεις να κανεις dual boot με ηδη εγκατεστημερνο λειτουργικο για να φτιαξεις dual boot συστημα θα πρεπει να κανεις εγκατασταση και τα δυο λειτουργικα οποτε η πατας F9 η δεν υπαρχει κατι αλλο.

http://windows.microsoft.com/en-us/windows/install-multiple-operating-system-multiboot#1TC=windows-7

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...