Προς το περιεχόμενο

Αύξηση ενοικίου

yannis27gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υπάρχει κάποιος εδώ που να ξέρει τι ισχύει για το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης; Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο ή μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει;

Έχω συμφωνήσει με τον νοικάρη μου σε αύξηση 3% ετησίως αλλά μου φαίνεται ότι μάλλον έκανα λάθος. Μπορώ να το αλλάξω;

Κανένας νομικός να βοηθήσει; Paredose??

Δημοσ.
Υπάρχει κάποιος εδώ που να ξέρει τι ισχύει για το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης; Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο ή μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει;

Έχω συμφωνήσει με τον νοικάρη μου σε αύξηση 3% ετησίως αλλά μου φαίνεται ότι μάλλον έκανα λάθος. Μπορώ να το αλλάξω;

3%???!!!!!?????!!!! μάλλον αυτός έκανε λάθος......

μή το πείς ούτε του ποντίφικα....

• Super Moderators
Δημοσ.

Αν συμφώνησες, κατ'αρχήν δεν αλλάζει χωρίς συμφωνία αμφοτέρων των μερών.

Εκτός εάν θελήσεις να το θεωρήσεις ως υπερβολικό από τις περιστάσεις και, σε περίπτωση μη συμφωνίας του εκμισθωτή, θα πρέπει να γίνει αγωγή αναπροσαρμογής του ενοικίου με βάση τα άρθρα 288 ΑΚ και 388 ΑΚ (απρόοπτη μεταβολή συνθηκών).

Σχετικές αποφάσεις οι ΟλΑΠ 9/1997, ΑΠ 503/2005, ΑΠ 129/2004, ΑΠ 328/2004 και ΕφΑθ 3627/97.

Δημοσ.
Αν συμφώνησες, κατ'αρχήν δεν αλλάζει χωρίς συμφωνία αμφοτέρων των μερών.

Εκτός εάν θελήσεις να το θεωρήσεις ως υπερβολικό από τις περιστάσεις και, σε περίπτωση μη συμφωνίας του εκμισθωτή, θα πρέπει να γίνει αγωγή αναπροσαρμογής του ενοικίου με βάση τα άρθρα 288 ΑΚ και 388 ΑΚ (απρόοπτη μεταβολή συνθηκών).

Σχετικές αποφάσεις οι ΟλΑΠ 9/1997, ΑΠ 503/2005, ΑΠ 129/2004, ΑΠ 328/2004 και ΕφΑθ 3627/97.

Paredwse το 3% δεν είναι ένα λογικό εώς και μικρό ποσοστό???ή κάνω τόσο λάθος....

βεβαια και είναι υποκειμενικό το θέμα αλλά με βάση το τι ισχύει στην "πιάτσα" μια χαρά δεν είναι....???

• Super Moderators
Δημοσ.
Μια χαρά είναι το 3% το χρόνο. Συνήθως είναι +1% από τον πληθωρισμό.

Paredwse το 3% δεν είναι ένα λογικό εώς και μικρό ποσοστό???ή κάνω τόσο λάθος....

βεβαια και είναι υποκειμενικό το θέμα αλλά με βάση το τι ισχύει στην "πιάτσα" μια χαρά δεν είναι....???

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι, όντως, το 3% είναι ένα λογικότατο ποσοστό.

Συνήθως η αύξηση του επαγγελματικού μισθώματος καθορίζεται όπως αναφέρει ο Physics_Rulez, με αύξηση κάποιας ποσοστιαίας μονάδας επί του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους (ή, πιο ορθά, του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή όπως αυτός προκύπτει από την Στατιστική Υπηρεσία).

Δημοσ.

Ας με διορθώσει ο paredwse, αλλά είχα διαβάσει για ένα δεδικασμένο στο οποίο κάποιος διεκδίκησε μείωση τιμής ενοικίου όταν μειώθηκε ο τιμάριθμος και το κέρδισε. Συνήθως γίνεται μόνο αύξηση :-)

Επίσης http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=87&artId=218490&dt=03/05/2008

• Super Moderators
Δημοσ.
Ας με διορθώσει ο paredwse, αλλά είχα διαβάσει για ένα δεδικασμένο στο οποίο κάποιος διεκδίκησε μείωση τιμής ενοικίου όταν μειώθηκε ο τιμάριθμος και το κέρδισε. Συνήθως γίνεται μόνο αύξηση :-)

Δεν έχω υπ' όψιν μου το συγκεκριμένο δεδικασμένο στο οποίο αναφέρεσαι αλλά δεν είναι απίθανο αυτό που περιγράφεις. Άλλωστε το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα (στο οποίο αναφέρθηκα πιο πάνω) τιτλοφορείται "Απρόοπτη μεταβολή συνθηκών".

;)

Καλά, οι δημοσιογράφοι αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά πόσο άσχετοι είναι. Το συγκεκριμένο άρθρο τιτλοφορείται "ΣτΕ: Ναι στη μείωση του ενοικίου...". Και εκεί που πας να διαβάσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο κείμενο του άρθρου διαβάζεις "Αυτό έκρινε ο Αρειος Πάγος και δικαίωσε ...". Άλλ' αντ' άλλων...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...