stefkos Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 το σπρει? αεροζολ? Να εδώ πέρα το βλέπω λίγο διαφορετικά. Όταν οι πάντες συμμετέχουν στο σπορ δεν κατηγορώ μόνο τους μεγάλους παίκτες, άλλα όλους τους παίκτες. Γιατί για παράδειγμα για να γίνει ένα ρουσφέτι με πολιτικό χρειάζεται η συμμετοχή ενός "απλού πολίτη" ο οποίος θα ζητήσει και θα δεχτεί το ρουσφέτι. Οπότε φταίει μόνο ο "μεγάλος" πολιτικός ή και ο άλλος? Δηλαδή νομίζω πως είναι θέμα νοοτροπίας που δεν περιορίζεται στους πλούσιους και "μεγάλους" άλλα διατρέχει όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Φυσικα και ολοι συμμετεχουμε σε αυτο, αλλα δεν ειμαστε εμεις οι ολοι που αδειασαμε τα ταμεια.
Skylined Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_spread_%28bond%29
Lucifer Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_spread_%28bond%29 Ευχαριστώ για τον κόπο σα να λέμε, αλλά πείτε το σα να το λέτε σε καθυστερημένο, η μόνη λέξη που βγάζει νόημα από το λινκ είναι το finance και το and.
Skylined Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 :mrgreen: με λίγα λόγια η διαφορά επιτοκίου των γραμματίων μιας χώρας όπως η Ελλάδα η οποία πιστωτικά δεν είναι πολύ φερέγγυα, με τα γραμμάτια μίας πιστωτικά αξιόπιστης χώρας σαν τη Γερμανία ---------- Προσθήκη στις 15:26 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:23 ---------- το spoiler έχει πολύ γέλιο ---------- Προσθήκη στις 15:37 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 15:26 ---------- Φυσικα και ολοι συμμετεχουμε σε αυτο, αλλα δεν ειμαστε εμεις οι ολοι που αδειασαμε τα ταμεια. Ούτε αναμάρτητοι για να βάλλουμε λίθους. Διορθώσαμε τα χάλια μας πριν κατηγορήσουμε τους "άλλους"? Δηλαδή αν εγώ είμαι κλέφτης πώς θα κατηγορήσω αυτόν που κλέβει πιο πολλά από μένα; Γίνεται; Νοοτροπία και πάλι νοοτροπία αν ρωτήσεις εμένα. Και φυσικά πάλι ψηφίσαμε αυτούς που δε βοήθησαν να αποκαλυφθεί ποιοι άδειασαν τα ταμεία οπότε ποιος φταίει; Εμείς ή "αυτοί";
chill Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Ευχαριστώ για τον κόπο σα να λέμε, αλλά πείτε το σα να το λέτε σε καθυστερημένο, η μόνη λέξη που βγάζει νόημα από το λινκ είναι το finance και το and. Θα τα πω όσο πιο απλά μπορώ. Λοιπόν, υπάρχουν διάφορες κατατάξεις των ομολογιών που εκδίδονται από τις χώρες, όπως ορίζονται από διάφορους οργανισμούς που ακούμε συνέχεια όπως η Moodys και η Standart and poors. Οι κατατάξεις αυτές ορίζονται έχοντας ως βάση την αξιοπιστία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από πλευράς αυτού που εκδίδει την ομολογία καθώς και την ρευστότητα του. Ξεκινάμε από την ΑΑΑ κατηγορία που περιέχει και το μικρότερο ρίσκο (δίδεται σε όσους είναι τυπικοί με τις οφειλές τους ήτοι αξιόπιστοι) και καταλήγουμε στην C στην οποία και περιέχονται οι ομολογίες κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα λεγόμενα junk bonds τα οποία επίσης ακούμε καθημερινά. To λοιπόν τώρα όταν μια ομολογία κατατάσσεται στην ΑΑΑ κατηγορία απολαμβάνει ικανοποιητικό επιτόκιο δανεισμού (default risk free). Όσο κατεβαίνουμε κατηγορία μέχρι να φτάσουμε στον πάτο C στα επιτόκια αρχίζει και ενσωματώνεται ένα "πριμ" κινδύνου (risk premium) το οποίο και καθιστά τον δανεισμό ακριβότερο. Ας πάρουμε τώρα δυο χώρες ως παράδειγμα εμάς και τους Γερμανούς. Έστω ότι οι Γερμανοί κατατάσσονται από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην ΑΑΑ κατηγορία ενώ η Ελλάδα στην ΒΑΑ. Αυτή η διαφορά είναι το spread που ακούμε καθημερινά, δηλαδή η διαφορά στο επιτόκιο δανεισμού, με πολύ απλά λόγια η διαφορά στο κόστος δανεισμού. Στις παρενθέσεις έβαλα τις αγγλικές ορολογίες άμα θες να ψαχτείς περισσότερο.
Skylined Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Το πιασα σε γενικές γραμμές, θενξ! =) Μην το αναφέρεις.. ο chill τα έγραψε καλύτερα και αναλυτικότερα. Εγώ πάλι δεν κατάλαβα γρι απ' το spoiler αλλά τουλάχιστον διασκέδασα διαβάζοντάς το
imr Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Ευχαριστώ για τον κόπο σα να λέμε, αλλά πείτε το σα να το λέτε σε καθυστερημένο, η μόνη λέξη που βγάζει νόημα από το λινκ είναι το finance και το and. Το spread που ακουμε με λιγα λογια ειναι με ποσα παραπανω δανειζομαστε σε σχεση με καποια αλλη χωρα (Γερμανια εδω ) Το 100 ειναι η ''βαση'' Αν το spread ειναι 100 δανειζομαστε με το ιδιο επιτοκιο Αν ειναι 200 δανειζομαστε με το 2πλασιο επιτοκιο Αν ειναι 50 δανειζομαστε με το μισο επιτοκιο κοκ
stefkos Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Μήπως όσοι βαθμολόγισαν αρνητικά το προηγούμενό σου μήνυμα έπραξαν έτσι γιατί, αντί να απαντάς απλά και κατανοητά (βλ. το μήνυμα του Praetorianos) πέταξες μία μπούρδα που δεν απαντά στο αρχικό ερώτημα και δεν συνεισφέρει τίποτα στη συζήτηση αλλά αρκείται να λαϊκίζει και να μηρυκάζει συνθηματολογία νηπιαγωγείου; Μήπως μπορείς να αντιληφθείς ότι η αξιολόγηση των μηνυμάτων υφίσταται για να ξεχωρίζουν τα μέλη τα χρήσιμα από τα άχρηστα μηνύματα; Καλό είναι να μπορείς να κάνεις λίγη αυτοκριτική πριν αρχίσεις να κατηγορείς τους επικριτές σου... Στα γράφω αυτά ως μέλος που αξιολόγησε αρνητικά το μήνυμά σου και θετικά το μήνυμα του Praetorianos. Mπορεις να αξιολογεις αρνητικα (δεν παιζει ρολο) αλλα δε μπορεις να σβηνεις χωρις λογο και χωρις ενημερωση τα μυνηματα μου (το μυνημα του Μανωλη που λεει πανω-κατω τα ιδια με μενα δεν το εσβησες). Αν υπαρχει μια πραγματικη μπουρδα στο θρεντ αυτο, αυτη ειναι το δικο σου μυνημα(#8). Ουτε λαϊκιζω ουτε "μηρυκαζω συνθηματολογια νηπιαγωγειου", οπως πιστευει το ατροφικο μυαλο σου. Την αληθεια ειπα και απαντησα πολυ σωστα στο φιλο. Δεν κατηγορησα κανενα. Δεν ειμαι υπολογος γιατι κατι ωστε να κανω αυτοκριτικη. Εσυ εισαι υπολογος οταν βριζεις σα βοθρος και διαγραφεις ενα μυνημα χωρις λογο, απλα γιατι δεν σου γουσταρει να ακουγεται η πικρη αληθεια... Επισης παρελειψες το οτι κατοπιν καποια μελη αξιολογησαν θετικα το μυνημα μου, οποτε το -2 εγινε 0... θα αρχισεις να βριζεις κι αυτους? Αυτοι που μας ακουνε τωρα καταλαβαινεις τι σκεφτονται, οτι για να καιγεσαι τοσο πολυ να σβησεις ενα μυνημα που μιλαει για τους ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ που λυμαινονται τοσα χρονια αυτη τη χωρα, σημαινει οτι εχεις τους λογους σου...
Lucifer Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Mπορεις να αξιολογεις αρνητικα (δεν παιζει ρολο) αλλα δε μπορεις να σβηνεις χωρις λογο και χωρις ενημερωση τα μυνηματα μου (το μυνημα του Μανωλη που λεει πανω-κατω τα ιδια με μενα δεν το εσβησες).Αν υπαρχει μια πραγματικη μπουρδα στο θρεντ αυτο, αυτη ειναι το δικο σου μυνημα(#8). Ουτε λαϊκιζω ουτε "μηρυκαζω συνθηματολογια νηπιαγωγειου", οπως πιστευει το ατροφικο μυαλο σου. Την αληθεια ειπα και απαντησα πολυ σωστα στο φιλο. Δεν κατηγορησα κανενα. Δεν ειμαι υπολογος γιατι κατι ωστε να κανω αυτοκριτικη. Εσυ εισαι υπολογος οταν βριζεις σα βοθρος και διαγραφεις ενα μυνημα χωρις λογο, απλα γιατι δεν σου γουσταρει να ακουγεται η πικρη αληθεια... Επισης παρελειψες το οτι κατοπιν καποια μελη αξιολογησαν θετικα το μυνημα μου, οποτε το -2 εγινε 0... θα αρχισεις να βριζεις κι αυτους? Αυτοι που μας ακουνε τωρα καταλαβαινεις τι σκεφτονται, οτι για να καιγεσαι τοσο πολυ να σβησεις ενα μυνημα που μιλαει για τους ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ που λυμαινονται τοσα χρονια αυτη τη χωρα, σημαινει οτι εχεις τους λογους σου... 1) Κανένα μήνυμα δε σβήστηκε. 2) ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ 'ΧΕ Ο ΠΔ, ΟΥΤΕ ΝΤΑΛΙΚΕΡΗΣ ΣΕ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ. 3) Γενικά, τα υπόλοιπα σε πμ.
katerina_a_86 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Μα πως να μην είναι ελλειματικοί οι προυπολογισμοί μιας χώρας που δεν παράγει τπτ. Είδα πριν λίγο κάτι οδοντογλιφίδες made in bulgary. Ούτε οδοντογλιφιδες δεν είμαστε ικανοί να παράγουμε ενώ άλλοι παράγουν αεροπλάνα.
Praetorianos Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Θα τα πω όσο πιο απλά μπορώ. Λοιπόν, υπάρχουν διάφορες κατατάξεις των ομολογιών που εκδίδονται από τις χώρες, όπως ορίζονται από διάφορους οργανισμούς που ακούμε συνέχεια όπως η Moodys και η Standart and poors. Οι κατατάξεις αυτές ορίζονται έχοντας ως βάση την αξιοπιστία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από πλευράς αυτού που εκδίδει την ομολογία καθώς και την ρευστότητα του. Παρόλο που ο chill το εξήγησε τέλεια, το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι in real world τα επιτόκια, τις βαθμολογίες και τις κατατάξεις συνεχίζουν να τις αξιολογούν και να τις κρίνουν οι ίδιοι οργανισμοί που έβαλαν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα που έφεραν την μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από το '29 και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις αξιολογήσεις ως όπλο άσκησης πολιτικής πίεσης όπου γουστάρουν. Μόλις μια χώρα/εταιρία διστάσει να πληρώσει ή αρνηθεί να ζητήσει τις υπηρεσίες των οίκων αυτών, της τραβάνε μια υποβάθμιση και την αφήνουν να ψάχνεται. Σαν να υπάρχει ένας αρχιδικαστής που έχει καταδικαστεί για δωροδοκία, θεωρείται διεφθαρμένος και αναξιόπιστος, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζεις να τον εμπιστεύεσαι να σου διαχειρίζεται το δικαστικό σύστημα. Μα πως να μην είναι ελλειματικοί οι προυπολογισμοί μιας χώρας που δεν παράγει τπτ.Είδα πριν λίγο κάτι οδοντογλιφίδες made in bulgary. Ούτε οδοντογλιφιδες δεν είμαστε ικανοί να παράγουμε ενώ άλλοι παράγουν αεροπλάνα. Μην τρελαίνεσαι ακόμα και πανίσχυρες και παραγωγικότατες οικονομίες έχουν ελλειματικούς προϋπολογισμούς, το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Super Moderators paredwse Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Mπορεις να αξιολογεις αρνητικα (δεν παιζει ρολο) αλλα δε μπορεις να σβηνεις χωρις λογο και χωρις ενημερωση τα μυνηματα μου (το μυνημα του Μανωλη που λεει πανω-κατω τα ιδια με μενα δεν το εσβησες).Αν υπαρχει μια πραγματικη μπουρδα στο θρεντ αυτο, αυτη ειναι το δικο σου μυνημα(#8). Ουτε λαϊκιζω ουτε "μηρυκαζω συνθηματολογια νηπιαγωγειου", οπως πιστευει το ατροφικο μυαλο σου. Την αληθεια ειπα και απαντησα πολυ σωστα στο φιλο. Δεν κατηγορησα κανενα. Δεν ειμαι υπολογος γιατι κατι ωστε να κανω αυτοκριτικη. Εσυ εισαι υπολογος οταν βριζεις σα βοθρος και διαγραφεις ενα μυνημα χωρις λογο, απλα γιατι δεν σου γουσταρει να ακουγεται η πικρη αληθεια... Επισης παρελειψες το οτι κατοπιν καποια μελη αξιολογησαν θετικα το μυνημα μου, οποτε το -2 εγινε 0... θα αρχισεις να βριζεις κι αυτους? Αυτοι που μας ακουνε τωρα καταλαβαινεις τι σκεφτονται, οτι για να καιγεσαι τοσο πολυ να σβησεις ενα μυνημα που μιλαει για τους ΚΛΕΦΤΑΡΑΔΕΣ που λυμαινονται τοσα χρονια αυτη τη χωρα, σημαινει οτι εχεις τους λογους σου... Σε ευχαριστώ πολύ γιατί μέσα σε μερικές αράδες έδειξες το επίπεδό σου και δικαίωσες εμπράκτως τα δεκατρία (13) μέλη που καταψήφισαν το αρχικό σου μήνυμα με αποτέλεσμα να κρυφτεί και να μην θέλει να βγει να μας αντικρύσει. Σου συνιστώ φιλικά (καθώς αρνούμαι να προβώ σε πράξεις διαχείρισης όταν πρόκειται για επίθεση στο πρόσωπό μου) να προσέχεις τις εκφράσεις σου και να συγκρατήσεις τα νεύρα σου, τουλάχιστον όσο βρίσκεσαι σε αυτό το forum. ΥΓ1: Με τσάκωσες, έχω τους λόγους μου να προστατεύω όσους λυμαίνονται τον δημόσιο τομέα, είμαι μεγαλοπρομηθευτής του Δημοσίου και τρώω με χρυσή κουτάλα. Εύγε! ΥΓ2: Από εμένα τέλος και ζητώ συγγνώμη από τα υπόλοιπα μέλη για την όποια αναστάτωση προκάλεσα, άθελά μου.
katerina_a_86 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Μην τρελαίνεσαι ακόμα και πανίσχυρες και παραγωγικότατες οικονομίες έχουν ελλειματικούς προϋπολογισμούς, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Όχι, θα τρελαίνομαι.
Praetorianos Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Φεβρουαρίου 2010 Όχι, θα τρελαίνομαι. Αν το κάνεις για τη μηδενική παραγωγική βάση της χώρας, καλά κάνεις. Για τους ελλειματικούς ισολογισμούς σου είπα ψυχραιμία
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.