Προς το περιεχόμενο

Τυχαίες επανεκκινήσεις (τροφοδοτικό;)

antonl

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εδώ και αρκετό καιρό, το pc κάνει επανεκκίνηση σε άσχετες στιγμές. Για την ακρίβεια πιστεύω πως κάνει shutdown και λόγω κάποιου setting στο BIOS, ξανανάβει.

Από διάφορες δοκιμές κατέληξα πως δεν είναι θέμα software. Το πιθανότερο είναι πως το τροφοδοτικό είναι ελαττωματικό είτε κάτι (;) βραχυκυκλώνει.

Μπορεί να κάνει και 5 reboot/day μπορεί και να μην κάνει κανένα για 5 μέρες.

RAM & HDD έχω ελέγξει και δε βγάλαν κάποιο σφάλμα. Linpack μιας ώρας ολοκληρώθηκε χωρίς reboot. Οι θερμοκρασίες είναι normal.

Το περίεργο που βλέπω είναι τα ρεύματα 5V & 12V που όσα monitoring προγράμματα δοκίμασα λένε ότι δίνουν 6.85V & 14.5V αντίστοιχα. Στο BIOS δεν υπάρχουν ενδείξεις γι αυτά. Δεν ξέρω αν είναι προβληματικοί αισθητήρες ή προβληματικό PSU.

Το σύστημα είναι σχετικά καινούργιο (<έτος) κι έχω την εντύπωση πως αρχικά δεν υπήρχε πρόβλημα.

Απ τα παραπάνω καταλήγω μάλλον σε πρόβλημα τροφοδοσίας αλλά πριν μπω στη διαδικασία αγοράς νέου, θα θελα να το επιβεβαιώσω όσο μπορώ. Με κολλάει λίγο το ότι το stressing δεν επηρεάζει τη συχνότητα των επανεκκινήσεων.

AMD Athlon LE-1640, 2700 MHz

Sapphire PE-AM2RS740G

2GB RAM

2 HDD

1 DVD-RW

Seasonic 350W

Δημοσ.

Απο θερμοκρασιες εισαι ενταξει λες ε ??

Να σου πω κοιταξες μεσα στο κουτι...

Εχεις παρατηρησει τι γινεται μεσα οταν κανει επανεκινηση .. ??

Εχω δει pc που εκανε επανεκινησεις επειδη κολαγε το ανεμιστηρι του επεξεργαστη ( επειδη ειχε πιασει σκονη,τριχες και οχι μονο μεσα )

Ριξε ενα καλο καθαρισμα λοιπον μεσα ...

Καθαρισε καλα την ψυχτρα...

Δημοσ.

Μπα όλα καθαρά είναι και από θερμοκρασίες αρκετά χαμηλά.

Κάτι άλλο που ίσως βοηθήσει: όταν κλείνει μπορεί να μην ανάψει αμέσως μετά (μόνος του πάντα, λόγω του setting στο BIOS). Μπορεί να μείνει σβηστός από 0sec ως 15min και ύστερα να κάνει boot.

Γενικά αυτό το χω δει να συμβαίνει και σε άλλους υπολογιστές αλλά πολύ παροδικά. Δεν ξέρω αν σχετίζεται με πρόβλημα τροφοδοτικού ή μητρικής.

Δημοσ.

BIOS είναι το πιο πρόσφατο (την τελευταία φορά που το τσέκαρα). Reset δεν το δοκίμασα, αν και δεν έχω πειράξει τίποτα εκεί πέρα. Θα το κάνω στο επόμενο reboot (μια μέρα έχει αντέξει, πού θα πάει θα κάνει :P).

Δημοσ.

Τροφοδοτικό λίγο έως πολύ δύσκολο, εκτός κι αν έπεσες σε ελαττωματικό.

Μ' ένα πολύμετρο ίσως να έβγαζες άκρη.

Μητρική ίσως..

Πότε έγινε αναβάθμιση του BIOS; Έγινε σωστά; Ακολούθησε reset του BIOS;

Δημοσ.

όταν γίνει η επανεκιννηση ξανά, βάλε το χέρι σου στο πάνω μέρος του κουτιού εκεί που βρίσκεται το τροφοδοτικό. Δες αν ψήνετε εκείνο το μερος..αν όντως ψήνετε τότε άλλαξε το τροφοδοτικό..

Δημοσ.

τυχαιες επανεκκινησεις ειχα λογω προβληματικης ram. αλλαξα απο τροφοδοτικο μεχρι καρτα γραφικων και τελικα οταν αλλαξα ram Πιστεψε με δεν ειδα επανεκκινηση ποτε ξανα!! :-) ακομα κ οταν το ειχα πρωτοπαρει εκανε επανεκκινηση, μαρκα μ εκαψες οι ram, αλλα τελικα εβαλα Kingston και ολα ok...

Δημοσ.

Για τα περίεργα ρεύματα που διαβάζει το occt μόνο με πολύμετρο θα σιγουρευτείς,όπως είπε και ο phanispal.

Τώρα από εκεί και πέρα έχεις κανά τροφοδοτικό καβάτζα να το δοκιμάσεις,ή έστω να δανειστείς από κάπου ;

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας :)

BIOS update δε νομίζω να κανα ποτέ. Όταν είχα ψάξει για νεότερη έκδοση δεν είχα δει κάτι σχετικό στο site της κατασκευάστριας. Χθες που κοίταξα πάλι μετά την προτροπή του alexis333 είδα κάποιες εκδόσεις και θα δοκιμάσω μπας και δω προκοπή (btw πρώτη φορά βλέπω BIOS updates προς download χωρίς ν αναφέρεται ποιος είναι ο κωδικός/serial του καθενός).

Πολύμετρο δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο αλλά αν αποτύχουν όλα τα άλλα ίσως αναγκαστώ να πάρω.

Η θερμοκρασία του τροφοδοτικού είναι αρκετά χαμηλή. Εξάλλου μερικές φορές κάνει restart αμέσως μετά την εκκίνηση.

Θα το ψάξω μπας και μπορέσω να αντικαταστήσω το υπάρχον module RAM με κάποιο άλλο να δω αν στρώσει. Αν και κανα 10ώρο memtest δεν έδειξε τίποτα, η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυεμπιστεύομαι.

Έχω καν 2 spare τροφοδοτικά αλλά δυστυχώς είναι παλιότερα και δεν έχουν το 4/8πινο (δε θυμάμαι ακριβώς) καλωδιάκι που είναι για την τροφοδοσία του επεξεργαστή.

Μιας κι απόψε δεν έχω πρόσβαση στο συγκεκριμένο pc, θα έχω κάποια update τις επόμενες μέρες.

Δημοσ.

Αν το memtest ήταν bootable και το έβγαλε ένα 10ωρο κανονικά,δεν νομίζω να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις ram.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...