Προς το περιεχόμενο

ASUS HD5850. Σφύριγμα πηνίων, περίεργα κρασαρίσματα.

panther_512

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετίσματα σε όλους.

Εφτιαξα λοιπόν ένα νέο σύστημα με τα παρακάτω:

Windows 7 64bit

i5-750

Ψήξη thermatake CNPS10X Flex με 2 120άρηδες Scythe Sff21G

ASUS EAH5850

4GB Kingston HyperX 2GHz

MSI P55-GD65

Thermaltake Toughpower Qfan 750W

Ο υπολογιστής συνδεδεμένος σε Samsung LCD 40'', ανάλυση 1360χ768.

Αυτά.

Λοιπόν, μπήκαν οι drivers όλοι, μπήκε και το Ati Suite 10.1.

Τώρα το πρόβλημα είναι, ότι λόγω έλειψης πείρας με τα Windows 7 64bit, κάπου δεν ξέρω τί προβλήματα οφείλονται στο λειτουργικό και τί στους drivers της κάρτας.

Όπως και να έχει, δοκίμασα μερικά παιχνίδια (Fallout 3, Bioshock, Crysis) και αυτά που παρατήρησα ήταν τα εξής:

- Μερικές φορές το σύστημα κρασάρει πολύ άσχημα με την οθόνη να δείχνει οριζόντιες γραμμές.Πρέπει να σβήσω και να ανάψω τον υπολογιστή για να συνέλθει. Δεν παίζει ρόλο το πόση ώρα λειτουργούσε ο υπολογιστής. Το έκανε 2-3 φορές στο Fallout 3 και νόμιζα ήταν του παιχνιδιού+Windows 7. Μετά όμως μου το έκανε και στο Crysis. Τις ίδιες γραμμές δείχνει και αν πατήσω το Clock test του Ati overdrive (η κάρτα δεν είναι OCed).

- Ο ανεμιστήρας της 5850 λειτουργεί σχεδόν πάντα στο 25%. Ακόμα και στο Crysis με full τα πάντα και 8Χ ΑΑ, δεν άκουσα τον ανεμιστήρα να ανεβάζει στροφές.

- Δοκίμασα να ανεβάσω τις στροφές από το Overdrive control center της κάρτας γραφικών αλλά μάταια. Παρόλο που βάζω τον ανεμιστήρα στο 100%, αυτός παραμένει σε auto mode, ή τουλάχιστον έτσι μοιάζει.

- Στο Crysis ενώ τα FPS κυμαίνονται μεταξύ 35 και 60, το παιχνίδι κάνει πάρα πολύ συχνά μικρο-pauses σαν να προσπαθεί να φορτώσει νέα δεδομένα.

- Τέλος στο Crysis, η κάρτα τσιτσιρίζει/σφυρίζει όλη την ώρα. Πιθανότατα κάποιο πηνίο. Αλλά ο θόρυβος είναι αρκετά σπαστικός. Το tower είναι δίπλα στη τηλεόραση και ακούμε το τσιτσίρισμα στο καναπέ, 3 μέτρα μακριά.

Τώρα από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω?

Φταίει η κάρτα, φταίνε οι drivers? Φταίνε τα Windows 7?

-Απεγκατέστησα και επανεγκατέστησα τους drivers της κάρτας, χωρίς καμία αλλαγή.

Σκέφτομαι να βάλω το MSI Afterburner, μπάς και αποκτήσω έλεγχο του fan της κάρτας.

-Για το σφύριγμα της κάρτας, μπορώ να ζητήσω αντικατάσταση? (e-shop.gr Κύπρου)

Αυτά εν ολίγης.

Παρακαλώ για τα φώτα αυτών που γνωρίζουν. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Περισσότερα το απόγευμα που θα είμαι σπίτι.

Δημοσ.

Bγαλε ό,τι drivers έχεις σχετικά με την κάρτα, και βάλε τους τελευταίους απο το site. Για αρχή βάλε να τρέξει ένα furmark για κανα μισάωρο χωρίς aa, σε ανάλυση τουλάχιστον 1024χ768, αν κολλήσει πας την κάρτα πισω για αλλαγή.

Δημοσ.

Τους drivers να τους βγάζεις αρχικά απ΄τα windows,και έπειτα να μπαίνεις με safe mode και να τρέξεις το driver sweeper για να βγάλεις τα υπολείμματα που αφήνουν.Κατά τα άλλα τρέξε furmark,όπως σου είπε ο EddieObscurant.

http://www.insomnia.gr/forum/downloads.php?do=file&id=184

Δημοσ.

Συνηθως σε τετοιες περιπτωσεις ξεκιναμε παντα με ντραιβερς οπως ειπαν οι προλαλησαντες και μετα το ψαχνουμε πιο βαθια.Προσωπικα εχω να προσθεσω οτι το σφυριγμα ειναι κατα 99% απο πυκνωτη που προερχεται απο προβληματικη παρτιδα και αν δεν φτιαξει με την αναβαθμιση των οδηγων της καρτας τοτε...γυριζει πισω! (Αν και φοβαμαι λιγο με τα e-shop γιατι δεν ξηγιουνται καλα τελευταια...)

Δημοσ.

Να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας.

Πρώτα από όλα το σφύριγμα σίγουρα δεν θα λυθεί με drivers ή οποιοδήποτε άλλο software τρόπο.

Το πρόβλημα είναι στάνταρ σε πηνίο-α, το οποίο ταλαντώνεται και δημιουργεί το τσιτσίρισμα. Το θέμα είναι αν μπορώ να επιστρέψω τη κάρτα λόγω αυτού του προβλήματος, μιάς και η απόδοση είναι αμφίβολο το κατα πόσο επηρεάζεται.

Λοιπόν, απεγκατέστησα όλο το software πακέτο της κάρτας και εν συνεχεία πέρασα μόνο τους display drivers. Δεν έβαλα το υπόλοιπο πακέτο της ΑΤΙ.

Όσον αφορά το ανεμιστηράκι δεν παρατήρησα κάποια διαφορά, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και το Overdrive πλέον για να δώ αν μπορώ να επηρεάσω τη ταχύτητα του fan.

Επίσης δεν εγκατέστησα τα GamerOSD και SmartDoc της ASUS για την κάρτα, διότι είναι απόλυτα προβληματικά σε περιβάλλον Win 7.

Αντίθετα, το MSI Afterburner έλυσε τα χέρια τόσο τα δικά μου όσο και της κάρτας. Δουλεύει άψογα, χωρίς προβλήματα, ενώ μπόρεσα να βάλω δικιά μου καμπύλη αύξησης των στροφών του ανεμιστήρα της κάρτας, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Και τώρα επιτέλους ακούω το ανεμιστήρι να ανεβάζει στροφές.

Πάμε τώρα στα υπόλοιπα.

Έτρεξα το furmark για τουλάχιστον μία ώρα απροβλημάτιστα. Εδώ όμως η κάρτα δεν τσιτσιρίζει. Βασικά είδα ότι η κάρτα τσιτσιρίζει μόνο στα 3D παιχνίδια όταν κοιτάς φωτεινές περιοχές. Αν κοιτάξεις μιά αναμένη λάμπα τσιτσιρίζει. Αν κοιτάξεις ένα σκοτεινό τοίχο δεν τσιτσιρίζει καθόλου.

Οπότε καταλαβαίνετε ότι όταν παίζω, το τσιτσίρισμα πάει και έρχεται απόλυτα συχρονισμένο με τις κινήσεις του ποντικιού και ανάλογα με το τί κοιτάω, λες και έχω γρύλο κλεισμένο στον πύργο.

Πάμε πίσω στο furmark. Μισή ώρα τεστάρισμα με το MSI Afterburner ενεργοποιημένο. Όλα καλά και η θερμοκρασία σταθερή στους 55 βαθμούς με το ανεμιστήρι στο 50%.

Άλλη μισή ώρα τέστ χωρίς το MSI Afterburner και πάλι χωρίς προβλήματα. Η θερμοκρασία σταθερή στους 76 βαθμούς και το ανεμιστήρι στο 25%, μόλις 4% πάνω από το default που είναι 21% αν δεν κάνω λάθος. Δηλαδή πότε θα ανεβάσει τις στροφές? Στους 100? Τέλος πάντων.....

Από κεί και πέρα απολύτως καμία αλλαγή στα παιχνίδια, πέρα από το γεγονός ότι πλέον βλέπω ότι το τσιτσίρισμα της κάρτας γίνεται σε κάθε 3D παιχνίδι και όχι μόνο στο Crysis όπως νόμιζα στην αρχή.

Και όπως πρίν, έτσι και τώρα, το Crysis έχει συνέχεια αυτά τα μικροσπασίματα λές και ο υπόλογιστής χρειάζεται επειγόντως defragmentation.

Δημοσ.

Λοιπον φιλε εχω και εγω μια XFX RADEON 5770.Προβληματα πολλα παρομοια με τα δικα σου εκτος το τσιτσιρισμα.Για τα υπολοιπα φταινε οι drivers.Δοκιμασε να περασεις τους 10.1 hotfix που εβγαλε η ATI πριν λιγες μερες και θα εισαι οκ.Εμενα η δικια μου δουλευει 37-40% το ανεμιστηρι σε iddle και οταν παω να παιξω κανενα παιχνιδι τοτε ανεβαζει στροφες αναλογα με τις απαιτησεις,Ετσι πρεπει να δουλευει.

Δημοσ.

Μάλιστα.

Ακολούθησα το θέμα του hotfix που ανέφερες και δυστυχώς διαπιστώνεται σοβαρό πρόβλημα με τους drivers της ΑΤΙ για τη σειρά 5χχχ, με κυριότερο, ακριθώς το κρασάρισμα που ανέφερα στο πρώτο πόστ.

Το σύστημα κολλάει με γκρίζα οθόνη χωρισμένη σε κάθετες λωρίδες.

Το hotfix απ'ότι βλέπω δεν λύνει το πρόβλημα σε 5850 με Win 7 64bit....

Σε ευχαριστώ πολύ για τη πληροφορία που μου έδωσες. Τουλάχιστον τώρα ξέρω πού οφείολονται τα κρασαρίσματα.

Παράλληλα, κάτι αναφέρεται ότι στις 5850 υπάρχει υπερτροφοδοσία στην VRAM, κάτι το οποίο φαίνεται στα 3D games και όχι στο Furmark...

Και εμένα το τσιτσίρισμα ακούγεται στα 3D games και όχι στο Furmark.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...