Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, αν κι έχει γίνει ολόκληρος "καυγάς" τα τελευταία 3-4 χρόνια, "απελευθέρωση" από τα πάγια πολυκατοικίας (νόμιμη) γίνεται μόνο στην περίπτωση που το αυτονομών διαμέρισμα προχωρήσει σε θέρμανση με ατομικό λέβητα αερίου (θα κρατήσω μία επιφύλαξη αν ισχύει και για τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, το οποίο δεν το ξέρω σίγουρα).

Σε κάθε περίπτωση παραμένει υποχρεωτική η συμμετοχή σε έξοδα συντήρησης ή επισκευές του λέβητα και μπορείς να τα γλυτώσεις και αυτά μόνο αν για κάποιο λόγο αλλάξει και η κεντρική θέρμανση (πχ ανάγκη για αντικατάσταση λέβητα/καυστήρα όπου πλέον μπορεί να υπάρξει επιχειρηματολογία ότι το νέο σύστημα μπορεί να λάβει υπ' όψιν  του μόνο της ανάγκες των υπολοίπων διαμερισμάτων).

Αν δεν συντρέχουν τα παραπάνω η όποια νόμιμη απαλλαγή μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ με την σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ των υπολοίπων (αν βρεθεί τέτοια πολυκατοικία να μετακομίσουμε όλοι εκεί :)) πράγμα μάλλον απίθανο αφού για ότι θα απαλλαχθώ εγώ θα μοιραστεί σε όλους του υπόλοιπους.

(σημ. Όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα έρευνας των τελευταίων περίπου 10 ετών που έψαχνα λύση καθώς δεν άναβα θέρμανση ούτε ώρα αλλά πλήρωνα μια χαρά ότι μου αναλογούσε από το 30% της κατανάλωσης, με βάση τα χιλιοστά. Η λύτρωση, νόμιμη πάντα, ήρθε από την τοποθέτηση ατομικού λέβητα και από την κάλυψη του νόμου σε σχέση με αυτόν)

18 ώρες πριν, qwertyuiop2 είπε

Ναι, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η ερωτώσα θα πρέπει να μεταβεί σε λύση θέρμανσης ενεργειακά αποδοτικότερη για να επωφεληθεί της ευελιξίας διακοπής. Στην πράξη, ειδικά αν έχει και κάνα κλιματιστικό στο σπίτι, κανείς δε θα ασχοληθεί.

Αυτό (υπογραμμισμένο) το βρίσκω "μάλλον" αυθαίρετο γιατί πλέον όλοι "θα ασχοληθούν" αφού ότι δεν πληρώνει αυτός ο ένας, θα το πληρώσουν όλοι οι άλλοι.

Άσχετα αν αυτό είναι δίκαιο ή σωστό, την περίοδο αυτή δε νομίζω να υπάρχουν πολλοί που θα δεχτούν αύξηση των εξόδων τους, όταν μπορούν να την αποφύγουν.

Η μόνη περίπτωση που μπορεί να τη γλυτώσει κάποιος έτσι είναι αν το έχει με το μπλα-μπλα και τους ψήσει ότι έχει δίκιο ή ότι οι "αντλίες θερμότητος" που πολλές φορές αναφέρονται μιλάνε για το 9ράκι κλιματιστικό που έβαλε στο σαλόνι (που βέβαια κυριολεκτικά μιλώντας το κλιματιστικό είναι αντλία θερμότητας, άσχετα αν χρησιμοποιώντας αυτή την έκφραση συνήθως αναφερόμαστε σε συστήματα αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ)

• Like 2
  • Απαντ. 67
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, Philippe είπε

Το πάγιο θα έπρεπε κανονικά να προκύπτει από την μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης (που είναι συμπληρωματική της μελέτης θέρμανσης) και συνήθως προκύπτει διαφορετικό μεταξύ διαμερισμάτων. Βγαίνει από κάτι συντελεστές (fi*εi), τυπικά γύρω στο 35%-40%. Στην πράξη όμως αποφασίζεται ένα ενιαίο ποσοστό της τάξης του 20% για όλους και η μελέτη κατανομής δεν εφαρμόζεται. Αυτό γίνεται είτε αυθαίρετα από διαχειριστές, είτε το περνάει ο συμβολαιογράφος στον κανονισμό ή ο μηχανικός στον πίνακα κατανομής χιλιοστών - λόγω άγνοιας συνήθως.

ΥΓ: Το τελευταίο πάνω-πάνω που έγραψε ο sphinxgr πριν 8 χρόνια μάλλον δεν ισχύει. Όντως είναι εντελώς αντιοικονομικό να δουλεύει για ένα διαμέρισμα ολόκληρο το σύστημα, το οποίο έχει διαστασιολογηθεί για 10 διαμερίσματα (και μάλιστα είναι συνήθως υπερ-διαστασιολογημένο), αλλά οι ώρες που θα γράψει ο μετρητής είναι οι ίδιες. Έμμεσα θα πληρώσουν όλοι λίγο παραπάνω, αφού θα κάψει λίγο περισσότερο επειδή δεν θα δουλεύει στο sweet spot.

Φίλε τα έχεις καταλάβει λάθος ΟΛΑ.

Πρώτα από όλα το (fi*εi) δεν σχετίζονται με το ποσοστό που αναφέρεις, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που νομίζεις.

Οι συντελεστές ei και fi είναι οι συντελεστές θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος, και το γινόμενο τους είναι το πάγιο που αντιστοιχεί στο κάθε διαμέρισμα. Αν το γινόμενο ei * fi ενός διαμερίσματος είναι πχ 0,0015 και το πετρέλαιο που καταναλώθηκε είναι 1.000€, τότε το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα πληρώσει πάγιο 15€.

Το ποσοστό που αναφέρεις είναι το ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης που επιβαρύνονται όλα τα διαμερίσματα ως πάγιο. Αν το ποσοστό αυτό είναι 30% και το πετρέλαιο που καταναλώθηκε είναι 1.000€, τότε όλα τα διαμερίσματα θα πληρώσουν πάγιο 300€.

Επίσης μια χαρά εφαρμόζονται όλα αυτά στην πράξη, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τα κοινόχρηστα τα βγάζουν εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες το πρώτο πράγμα που κάνουν όταν αναλαμβάνουν είναι να ζητάνε το καταστατικό ώστε να περάσουν τις παραπάνω σταθερές στο πρόγραμμα τους. Και να υπάρχει κάποια πολυκατοικία στις τόσες που να τα υπολογίζουν με λάθος τρόπο είναι μειοψηφία, όχι πλειοψηφία όπως νομίζεις.

Και τέλος οι συμβολαιογράφοι μια χαρά τα περνάνε όλα, άλλο που μερικές φορές ο κατασκευαστής βάζει μικρό ποσοστό (πχ 15 ή 10% αντί για ~30) ώστε να χρεώνεται λιγότερα στα απούλητα διαμερίσματα, καμιά σχέση με άγνοια όπως νομίζεις.

ΥΓ: Μάλλον δεν κατάλαβες τι είχε γράψει ο sphinxgr, οι ώρες που θα γράψει ο μετρητήςφυσικά είναι οι ίδιες, αλλά δεν θα χρεωθούν όλοι το ίδιο.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Πρώτα από όλα το (fi*εi) δεν σχετίζονται με το ποσοστό που αναφέρεις, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που νομίζεις.

Οι συντελεστές ei και fi είναι οι συντελεστές θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος, και το γινόμενο τους είναι το πάγιο που αντιστοιχεί στο κάθε διαμέρισμα. Αν το γινόμενο ei * fi ενός διαμερίσματος είναι πχ 0,0015 και το πετρέλαιο που καταναλώθηκε είναι 1.000€, τότε το συγκεκριμένο διαμέρισμα θα πληρώσει πάγιο 15€.

Το ποσοστό που αναφέρεις είναι το ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης που επιβαρύνονται όλα τα διαμερίσματα ως πάγιο. Αν το ποσοστό αυτό είναι 30% και το πετρέλαιο που καταναλώθηκε είναι 1.000€, τότε όλα τα διαμερίσματα θα πληρώσουν πάγιο 300€.

Έχεις δίκιο σε αυτό αλλά συνήθως το άθροισμα Σfi*ei είναι συνήθως κοντά στο 30%. Στη δική μας πολυκατοικία είναι 29.2%. Το 30% ήταν παλιά εμπειρικό ποσοστό, νομίζω.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Mpiftekis είπε

Έχεις δίκιο σε αυτό αλλά συνήθως το άθροισμα Σfi*ei είναι συνήθως κοντά στο 30%. Στη δική μας πολυκατοικία είναι 29.2%. Το 30% ήταν παλιά εμπειρικό ποσοστό, νομίζω.

Δεν ισχυρίστηκα κάτι διαφορετικό, έγραψα συγκεκριμένα πως το πάγιο θέρμανσης που μοιράζονται όλα τα διαμερίσματα είναι ~30% (~ σημαίνει περίπου).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
10 ώρες πριν, haris_216 είπε

Για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, αν κι έχει γίνει ολόκληρος "καυγάς" τα τελευταία 3-4 χρόνια, "απελευθέρωση" από τα πάγια πολυκατοικίας (νόμιμη) γίνεται μόνο στην περίπτωση που το αυτονομών διαμέρισμα προχωρήσει σε θέρμανση με ατομικό λέβητα αερίου (θα κρατήσω μία επιφύλαξη αν ισχύει και για τοποθέτηση αντλίας θερμότητας, το οποίο δεν το ξέρω σίγουρα).

Σε κάθε περίπτωση παραμένει υποχρεωτική η συμμετοχή σε έξοδα συντήρησης ή επισκευές του λέβητα και μπορείς να τα γλυτώσεις και αυτά μόνο αν για κάποιο λόγο αλλάξει και η κεντρική θέρμανση (πχ ανάγκη για αντικατάσταση λέβητα/καυστήρα όπου πλέον μπορεί να υπάρξει επιχειρηματολογία ότι το νέο σύστημα μπορεί να λάβει υπ' όψιν  του μόνο της ανάγκες των υπολοίπων διαμερισμάτων).

Αν δεν συντρέχουν τα παραπάνω η όποια νόμιμη απαλλαγή μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ με την σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ των υπολοίπων (αν βρεθεί τέτοια πολυκατοικία να μετακομίσουμε όλοι εκεί :)) πράγμα μάλλον απίθανο αφού για ότι θα απαλλαχθώ εγώ θα μοιραστεί σε όλους του υπόλοιπους.

.

Εννοείται πως όσοι έχουν αυτονομία (ειτε ατομικό λέβητα, είτε αντλία θερμανσης, το κλιματιστικό δεν θεωρείται αυτονομία απ όσο ξέρω), δεν πληρώνουν ποσοστό για το πετρέλαιο/αέριο.

Spoiler

Προσωπικά έχω πετύχει (με παμψηφία) κατόπιν απόφασης της συνέλευσης να μην πληρώνω ούτε για τη συντήρηση καυστήρα ή γενικά για το λεβητοστάσιο όπως οριζεται από τη παράγραφο 8 του άρθρου 127 (π.δ. 420/1987 τροποποίηση) και του ΦΕΚ 4342/2015.  (βέβαια στη δική μου περιπτωση το έκαναν για να εκφρασουν την ευγνωμοσύνη τους οι υπολοιποι ιδιοκτήτες διότι τους έβγαλα από απίστευτους μπελάδες (εξωτερικος διαχειριστές που τους ειχε κατακλέψει κτλ...ολοκληρη ιστορία)

Αυτό που αναφέρεις για να γλιτωσει δηλαδη ο άλλος έξοδα για συντηρηση κεντρικου λέβητα, μπορεί να συμβεί (αν το αποδεκτουν οι υπολοιποι ιδιοκτήτες) εφόσον ο ιδιοκτητης εχει προχωρήσει σε νομιμη αυτονόμηση, έχει ελεχθει το διαμέρισμα του απο διαχειριστή (μόνωση σωλήνων κεντρικής θέρμανσης κτλ και βέβαια έχει ακολουθήσει κατά γράμμα το ΦΕΚ 3157,τ1, αρ,φυλ. 167, 3/11/2017

Ας πουμε σε άλλη πολυκατοικία ένας ειχε κλιματιστικά και ειχε ξηλώσει τα σωματα. Η συνελευση δεν δέχτηκε να μη πληρώνει ποσοστό πετρελαίου -άλλωστε θα ηταν παράτυπο-  και τη συνδρομή του στη συντήρηση. Άλλος ειχε αντλία θέρμανσης, ειχε μονώσει σωληνες αλλά η συνέλευση δεν δεχτηκε να μη πληρωνει συντήρηση καυστήρα.

Όσο για τον ts και την ωρομέτρηση, σε διπλανη πολυκατοικία έκαναν το τραγικο λάθος να σκάσουν ενα 10ρικο για να βάλουν μια πατέντα με θερμιδομέτρηση.  Δεν τραβηξε και επεστρεψαν στα κλασικά

Επεξ/σία από pontez2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 ώρες πριν, Joshua21 είπε

Οι συντελεστές ei και fi είναι οι συντελεστές θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος, και το γινόμενο τους είναι το πάγιο που αντιστοιχεί στο κάθε διαμέρισμα.

Με παρεξήγησες φίλε μου, γιατί είσαι πολύ ακριβολόγος (καλό είναι αυτό).  Ίσως έπρεπε να είχα γράψει: "Βγαίνει από κάτι συντελεστές (fi, εi), τυπικά γύρω στο 35%-40% συνολικά", οπότε δεν θα υπήρχε παρεξήγηση. Είπα ότι προκύπτει από κάτι συντελεστές και δεν διευκρίνισα το πώς ακριβώς προκύπτει (ως άθροισμα δηλ.), για να μην κουράσω με λεπτομέρειες. Επειδή το σχόλιό μου δεν είχε σκοπό να εστιάσει στις λεπτομέρειες αυτές, αλλά στην επισήμανση ότι το συνολικό πάγιο (Σfi*ei) δεν είναι απολύτως ταυτόσημο με τα ποσοστά 20%, 30% κλπ που χρησιμοποιούνται στην πράξη.

Για το άλλο που γράφεις, τι να σου πω, η δική μου εμπειρία είναι ότι σπάνια λαμβάνεται υπόψη η μελέτη κατανομής. Ενώ το Σfi*ei μπορεί να είναι 29,2% για παράδειγμα, το συνολικό πάγιο το θέτουν αυθαίρετα στο 20%. Επιπλέον, αυτό το 20% (που αν ήταν 30% θα ήταν ΟΚ για το παράδειγμά μας γιατί θα αποτελούσε στρογγυλοποίηση), δεν κατανέμεται με βάση τους συντελεστές της μελέτης κατανομής, αλλά με τα χιλιοστά γενικών δαπανών. Έτσι ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου δεν πληρώνει παραπάνω πάγιο από το ίδιας επιφάνειας διαμέρισμα 1ου ή τελευταίου ορόφου, ενώ θα έπρεπε.

Επεξ/σία από Philippe
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, Philippe είπε

Επειδή το σχόλιό μου δεν είχε σκοπό να εστιάσει στις λεπτομέρειες αυτές, αλλά στην επισήμανση ότι το συνολικό πάγιο (Σfi*ei) δεν είναι απολύτως ταυτόσημο με τα ποσοστά 20%, 30% κλπ που χρησιμοποιούνται στην πράξη.

Ότι σκοπό και να είχε το σχόλιο σου η επισήμανση που έκανες ήταν λανθασμένη, ο τρόπος που υπολογίζεται το πάγιο ΔΕΝ είναι αυτός που νομίζεις. Το πάγιο υπολογίζεται για κάθε διαμέρισμα χωριστά πολλαπλασιάζοντας το γινόμενο (fi*εi) με την αξία του καυσίμου που έχει καταναλωθεί. Όπως ξανάπα σε μερικές από τις τόσες πολυκατοικίες ίσως και να γίνεται με τον μπακαλίστικο τρόπο που ανέφερες, αλλά αυτό αποκαλεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Μην λέμε συνέχεια τα ίδια.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, Philippe είπε

Έτσι ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου δεν πληρώνει παραπάνω πάγιο από το ίδιας επιφάνειας διαμέρισμα 1ου ή τελευταίου ορόφου, ενώ θα έπρεπε.

Κάτσε, οι ενδιάμεσοι όροφοι πληρώνουν περισσότερο πάγιο απο τους πρώτο/τελευταίο?

Δημοσ.
21 ώρες πριν, pontez2 είπε

Όσο για τον ts και την ωρομέτρηση, σε διπλανη πολυκατοικία έκαναν το τραγικο λάθος να σκάσουν ενα 10ρικο για να βάλουν μια πατέντα με θερμιδομέτρηση.  Δεν τραβηξε και επεστρεψαν στα κλασικά

Δεν υπάρχει πιο δίκαιο σύστημα από την θερμιδομέτρηση πάντως, απορώ πως λες ότι "δεν τράβηξε"...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

προφανώς δεν τράβηξε αφού ένας θερμιδομετρητής δεν κοστίζει 10 ευρώ, μήπως δεν πήγαν σε μηχανολόγο αλλά σε διαιτολόγο και τους έδωσε κάτι τέτοια;

Επεξ/σία από nvel
Δημοσ.
Στις 16/2/2021 στις 8:30 ΠΜ, sphinxgr είπε

Κάτσε, οι ενδιάμεσοι όροφοι πληρώνουν περισσότερο πάγιο απο τους πρώτο/τελευταίο?

Ξεκινώντας από τον 1ο ο υπολογισμός στη θέρμανση λειτουργεί αυξητικά ακόμα και για ίδιου εμβαδού διαμερίσματα. Εξαίρεση αποτελεί ο τελευταίος καθώς υπολογίζονται και οι απώλειες που έχει λόγω της μη ύπαρξης άλλου ορόφου (εκτεθειμένο ταβάνι).

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον πρώτο, όταν από κάτω έχει πυλωτή.

Δημοσ.
Στις 16/2/2021 στις 8:30 ΠΜ, sphinxgr είπε

Συνήθως ναι, και λογικό είναι αν το σκεφτείς, "πριμοδοτούνται" οι όροφοι με μεγαλύτερες επιφάνεις προς το εξωτερικό περιβάλλον

3 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Ξεκινώντας από τον 1ο ο υπολογισμός στη θέρμανση λειτουργεί αυξητικά ακόμα και για ίδιου εμβαδού διαμερίσματα. Εξαίρεση αποτελεί ο τελευταίος καθώς υπολογίζονται και οι απώλειες που έχει λόγω της μη ύπαρξης άλλου ορόφου (εκτεθειμένο ταβάνι).

Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον πρώτο, όταν από κάτω έχει πυλωτή.

Δεν ισχύει αυτό που λες 

Οι ενδιάμεσοι όροφοι (κανονικά) έχουν ίδια κατανομή δαπανών (προφανώς μιλάμε για περιπτώσεις που είναι τυπικός ο όροφος)

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Δεν ισχύει αυτό που λες 

Οι ενδιάμεσοι όροφοι (κανονικά) έχουν ίδια κατανομή δαπανών (προφανώς μιλάμε για περιπτώσεις που είναι τυπικός ο όροφος)

Δεν ξέρω αν η διαφορά βρίσκεται στο "κανονικά" που γράφεις αλλά λόγω επαφής με κατασκευαστές στο παρελθόν, λόγω δουλειάς, πολλοί από αυτούς (δεν θα πω όλοι γιατί δεν το θυμάμαι) "έβαζαν" και τον όροφο στις επιβαρύνσεις της θέρμανσης. Με εξαίρεση 1ο και τελευταίο, όπως ανέφερα.

Ίσως λόγω απόστασης από το λεβητοστάσιο

Επεξ/σία από haris_216
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Δεν ξέρω αν η διαφορά βρίσκεται στο "κανονικά" που γράφεις αλλά λόγω επαφής με κατασκευαστές στο παρελθόν, λόγω δουλειάς, πολλοί από αυτούς (δεν θα πω όλοι γιατί δεν το θυμάμαι) "έβαζαν" και τον όροφο στις επιβαρύνσεις της θέρμανσης. Με εξαίρεση 1ο και τελευταίο, όπως ανέφερα.

Ίσως λόγω απόστασης από το λεβητοστάσιο

Δε ξέρω τι επαφές έχεις με τους κατασκευαστές, οι οποίοι καμία δουλειά δεν έχουν με τη κατανομή δαπανών θέρμανσης.

Εγώ ξέρω τι λέει ο νόμος (ΦΕΚ 631/Δ'/1985), σύμφωνα με τον οποίο ουδεμία σχέση έχει η απόσταση από το λεβητοστάσιο

Μήπως τα μπλέκεις με την κατανομή κοινόχρηστων δαπανών του ανελκυστήρα ;  

Δημοσ.

Στην ωρομέτρηση έχει και κωδικοποιημένους συντελεστές για κάθε διαμέρισμα ή είναι πιο απλά τα πράγματα και όση ώρα είναι ανοιχτή η ηλεκτροβάνα τόσες ώρες γράφει;

Σε εμάς ο ένας έχει μεγαλώσει τα σώματα και ο άλλος έχει βάλει ενδοδαπέδια. Υπάρχει κάτι που μπορουμε να κάνουμε οι υπόλοιποι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...