sphinxgr Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2013 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2013 Να ρωτήσω και εγώ! Ο ωρομετρητής στο διαμέρισμα μου, γράφει όταν κυκλοφορεί στα σώματα νερό? Αυτό ακόμα και όταν ο καυστήρας δεν καίει για να ζεστάνει το νερό και εγώ εκμεταλλεύομαι το ήδη ζεστό? Πότε γράφει περισσότερο ο ωρομετρητής, όταν δουλεύουν πολλά διαμερίσματα ταυτόχρονα ή όταν είμαι μόνος μου? Ή μήπως είναι το ίδιο γιατί ουσιαστικά το ίδιο αποτέλεσμα έχω ζητήσει μέσω του θερμοστάτη? Απαντάω στον εαυτό μου! Ο ωρομετρητής γράφει μόνο όταν ανοίγει η ηλεκτροβάνα και στέλνει νερό στο διαμέρισμα. Μόλις φτάσει τη θερμοκρασία ο θερμοστάτης, τότε σταματάει η βάνα και το γραψιμο των ωρων. Μη οικονομικό είναι όταν δουλευει μια περίοδο ένα διαμέρισμα μόνο το καλοριφέρ και έπειτα έστω και λίγο το ανοίγεις και εσύ. Γιατί? Θα πληρώσεις αναλογικά πολλά περισσότερα μιας και έχει γίνει κατανάλωση καυστήρα που προορίζεται για πχ 10 διαμερίσματα επί Χ ώρες και ουσιαστικά εσύ χρεώνεσαι τις την ώρα που έκαψες, σαν να έκαιγες όλο τον καυστήρα μόνος (5-7 ευρώ) για μια ωρα! Αν έκαιγε όμως όλη η πολυκατοικία θα ερχόταν στον καθένα 0,75-1ευρω/1 ωρα
Stefaniaaaa Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Ερώτηση! Αν εγω δεν χρησιμοποιώ το πετρέλαιο καθόλου και είμαι με σόμπα θα πληρώσω και πάλι;;;; ;
G.bar Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 4 λεπτά πριν, Stefaniaaaa είπε Ερώτηση! Αν εγω δεν χρησιμοποιώ το πετρέλαιο καθόλου και είμαι με σόμπα θα πληρώσω και πάλι;;;; ; Θα πληρώσεις το πάγιο εφόσον δουλεύει ο καυστήρας γιατί επωφελείσαι και εσύ από τη ζέστη των άλλων διαμερισμάτων που χρησιμοποιούν. Θα πρέπει να μην ανοίξει κανείς καλοριφέρ στην πολυκατοικία για να μην πληρώσεις πάγιο.
poulinos Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 2 hours ago, Stefaniaaaa said: Ερώτηση! Αν εγω δεν χρησιμοποιώ το πετρέλαιο καθόλου και είμαι με σόμπα θα πληρώσω και πάλι;;;; ; συνηθως πληρωνεις ενα ποσοστο
qwertyuiop2 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Ρε παιδιά, ή δώστε μία υπεύθυνη απάντηση, ή μην απαντάτε καθόλου. Το σύστημα με τα μικρά ποσοστά έχει καταργηθεί μισή δεκαετία σχεδόν. https://www.e-nomothesia.gr/law-news/oles-allages-gia-ten-autonome-thermanse.html Σύμφωνα με την παράγραφο 8: Αναφορά σε κείμενο Οριζόντια ιδιοκτησία που αυτονομείται με βάση τις διατάξεις της παρ. 7, απαλλάσσεται από τις δαπάνες κατανάλωσης καυσίμου του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, υποχρεούται όμως να συμμετέχει στις κοινές δαπάνες προληπτικής συντήρησής του και στις έκτακτες δαπάνες Με άλλα λόγια, πλέον φεύγεις όποτε θες, ακόμα και με αρνητική απόφαση της Γ.Σ., αναλαμβάνεις με δικά σου έξοδα τη διακοπή και τη μόνωση των εσωτερικών σωληνώσεων και ακολούθως πληρώνεις μόνο για ό,τι αφορά περιουσία της πολυκατοικίας, δηλ. τον καυστήρα και το σύστημα θέρμανσης, ΟΧΙ για το πετρέλαιο. Δηλαδή συντηρήσεις, επιδιορθώσεις ζημιών, κλπ κλπ, όλα τα επιμερίζεται ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος.
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 54 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Ρε παιδιά, ή δώστε μία υπεύθυνη απάντηση, ή μην απαντάτε καθόλου. Το σύστημα με τα μικρά ποσοστά έχει καταργηθεί μισή δεκαετία σχεδόν. https://www.e-nomothesia.gr/law-news/oles-allages-gia-ten-autonome-thermanse.html Σύμφωνα με την παράγραφο 8: Με άλλα λόγια, πλέον φεύγεις όποτε θες, ακόμα και με αρνητική απόφαση της Γ.Σ., αναλαμβάνεις με δικά σου έξοδα τη διακοπή και τη μόνωση των εσωτερικών σωληνώσεων και ακολούθως πληρώνεις μόνο για ό,τι αφορά περιουσία της πολυκατοικίας, δηλ. τον καυστήρα και το σύστημα θέρμανσης, ΟΧΙ για το πετρέλαιο. Δηλαδή συντηρήσεις, επιδιορθώσεις ζημιών, κλπ κλπ, όλα τα επιμερίζεται ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Το αυθαίρετο συμπέρασμα που έβγαλες δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνη απάντηση. Επίσης η παράγραφος 8 αφορά οριζόντιες ιδιοκτησίες που βάζουν αυτόνομη θέρμανση, καμία σχέση με το "είμαι με σόμπα" που αναφέρθηκε παραπάνω. 2
qwertyuiop2 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 12 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Το αυθαίρετο συμπέρασμα που έβγαλες δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνη απάντηση. Επίσης η παράγραφος 8 αφορά οριζόντιες ιδιοκτησίες που βάζουν αυτόνομη θέρμανση, καμία σχέση με το "είμαι με σόμπα" που αναφέρθηκε παραπάνω. Ναι, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η ερωτώσα θα πρέπει να μεταβεί σε λύση θέρμανσης ενεργειακά αποδοτικότερη για να επωφεληθεί της ευελιξίας διακοπής. Στην πράξη, ειδικά αν έχει και κάνα κλιματιστικό στο σπίτι, κανείς δε θα ασχοληθεί.
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 1 λεπτό πριν, qwertyuiop2 είπε Ναι, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η ερωτώσα θα πρέπει να μεταβεί σε λύση θέρμανσης ενεργειακά αποδοτικότερη για να επωφεληθεί της ευελιξίας διακοπής. Στην πράξη, ειδικά αν έχει και κάνα κλιματιστικό στο σπίτι, κανείς δε θα ασχοληθεί. Άλλα έλεγες πριν και άλλα λες τώρα... Πάντως στην πράξη, άσχετα με το τι πιστεύεις εσύ προσωπικά, ο διαχειριστής πάντα χρεώνει το πάγιο θέρμανσης σε ΟΛΑ τα διαμερίσματα με βάση τα χιλιοστά θέρμανσης που έχει το καθένα, και μάλιστα χωρίς πρώτα να ρωτήσει τον ένοικο αν έχει "κανα κλιματιστικό". 1
qwertyuiop2 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 3 ώρες πριν, Joshua21 είπε Άλλα έλεγες πριν και άλλα λες τώρα... Πάντως στην πράξη, άσχετα με το τι πιστεύεις εσύ προσωπικά, ο διαχειριστής πάντα χρεώνει το πάγιο θέρμανσης σε ΟΛΑ τα διαμερίσματα με βάση τα χιλιοστά θέρμανσης που έχει το καθένα, και μάλιστα χωρίς πρώτα να ρωτήσει τον ένοικο αν έχει "κανα κλιματιστικό". Παρανομεί επομένως ο διαχειριστής, γιατί ο νομος είναι ξεκάθαρος. Στη δική μου πολυκατοικία έχω φύγει χρησιμοποιώντας αυτόν για 1/3 διαμερισμάτων του 4ου ορόφου.
MontzOlee Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 3 ώρες πριν, Joshua21 είπε Άλλα έλεγες πριν και άλλα λες τώρα... Πάντως στην πράξη, άσχετα με το τι πιστεύεις εσύ προσωπικά, ο διαχειριστής πάντα χρεώνει το πάγιο θέρμανσης σε ΟΛΑ τα διαμερίσματα με βάση τα χιλιοστά θέρμανσης που έχει το καθένα, και μάλιστα χωρίς πρώτα να ρωτήσει τον ένοικο αν έχει "κανα κλιματιστικό". το πάγιο θέρμανσης πως ορίζεται - που ''βρίσκεται'' για να το επιμεριστούν όλοι οι ένοικοι ?
xsterg Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 κλιματιστικα, σομπες ξυλου, σομπες ρευματος, καλοριφερ λαδιου, μαγκαλια, τζακια δεν ειναι τροποι θερμασης κτηριου. ειναι συμπληρωματικα μεσα και δεν απαλλασουν τον κατοχο του διαμερισματος απο την συμμετοχη του στις δαπανες θερμανσης. ως τροποι θερμασης κτηριου νοουνται το καλοριφερ (με η χωρις αυτονομια), οι αντλιες θερμοτητας, οι θερμοσυσσωρευτες και ο κεντρικος κλιματισμος κτηριου με μοναδες ενσωματωμενες και αεραγωγους. 9 λεπτά πριν, MontzOlee είπε το πάγιο θέρμανσης πως ορίζεται - που ''βρίσκεται'' για να το επιμεριστούν όλοι οι ένοικοι ? οριζεται απο το καταστατικο. 1
Joshua21 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 2 λεπτά πριν, qwertyuiop2 είπε Παρανομεί επομένως ο διαχειριστής, γιατί ο νομος είναι ξεκάθαρος. Στη δική μου πολυκατοικία έχω φύγει χρησιμοποιώντας αυτόν για 1/3 διαμερισμάτων του 4ου ορόφου. Άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα... Ο νόμος (προεδρικό διάταγμα του 1985) σαφώς και είναι ξεκάθαρος, και ορίζει ότι κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στο πάγιο θέρμανσης άσχετα αν έχει κατανάλωση ή όχι. 2 λεπτά πριν, MontzOlee είπε το πάγιο θέρμανσης πως ορίζεται - που ''βρίσκεται'' για να το επιμεριστούν όλοι οι ένοικοι ? Ορίζεται από τον μηχανικό που με εντολή του εργολάβου έκανε τη μελέτη θέρμανσης, και "βρίσκεται" στην πράξη οριζόντιας ιδιοκτησίας/καταστατικό. 2
MontzOlee Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2021 1 ώρα πριν, Joshua21 είπε Άλλα ντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα... Ο νόμος (προεδρικό διάταγμα του 1985) σαφώς και είναι ξεκάθαρος, και ορίζει ότι κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στο πάγιο θέρμανσης άσχετα αν έχει κατανάλωση ή όχι. Ορίζεται από τον μηχανικό που με εντολή του εργολάβου έκανε τη μελέτη θέρμανσης, και "βρίσκεται" στην πράξη οριζόντιας ιδιοκτησίας/καταστατικό. 1 ώρα πριν, xsterg είπε οριζεται απο το καταστατικο. σας ευχαριστώ πολύ και τους δυο ! 🙏🏻
Philippe Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Το πάγιο θα έπρεπε κανονικά να προκύπτει από την μελέτη κατανομής δαπανών θέρμανσης (που είναι συμπληρωματική της μελέτης θέρμανσης) και συνήθως προκύπτει διαφορετικό μεταξύ διαμερισμάτων. Βγαίνει από κάτι συντελεστές (fi*εi), τυπικά γύρω στο 35%-40%. Στην πράξη όμως αποφασίζεται ένα ενιαίο ποσοστό της τάξης του 20% για όλους και η μελέτη κατανομής δεν εφαρμόζεται. Αυτό γίνεται είτε αυθαίρετα από διαχειριστές, είτε το περνάει ο συμβολαιογράφος στον κανονισμό ή ο μηχανικός στον πίνακα κατανομής χιλιοστών - λόγω άγνοιας συνήθως. ΥΓ: Το τελευταίο πάνω-πάνω που έγραψε ο sphinxgr πριν 8 χρόνια μάλλον δεν ισχύει. Όντως είναι εντελώς αντιοικονομικό να δουλεύει για ένα διαμέρισμα ολόκληρο το σύστημα, το οποίο έχει διαστασιολογηθεί για 10 διαμερίσματα (και μάλιστα είναι συνήθως υπερ-διαστασιολογημένο), αλλά οι ώρες που θα γράψει ο μετρητής είναι οι ίδιες. Έμμεσα θα πληρώσουν όλοι λίγο παραπάνω, αφού θα κάψει λίγο περισσότερο επειδή δεν θα δουλεύει στο sweet spot.
sphinxgr Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2021 Στις 14/2/2021 στις 9:38 ΠΜ, Stefaniaaaa είπε Ερώτηση! Αν εγω δεν χρησιμοποιώ το πετρέλαιο καθόλου και είμαι με σόμπα θα πληρώσω και πάλι;;;; ; 15 ώρες πριν, MontzOlee είπε το πάγιο θέρμανσης πως ορίζεται - που ''βρίσκεται'' για να το επιμεριστούν όλοι οι ένοικοι ? 30% είναι σε πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση. Το 30% δηλαδή του πετρελαίου, επιμερίζεται σε όλους, κάνουν δεν κάνουν χρήση της θέρμανσης. 8 ώρες πριν, Philippe είπε Στις 9/12/2013 στις 1:04 ΠΜ, sphinxgr είπε Ο ωρομετρητής γράφει μόνο όταν ανοίγει η ηλεκτροβάνα και στέλνει νερό στο διαμέρισμα. Μόλις φτάσει τη θερμοκρασία ο θερμοστάτης, τότε σταματάει η βάνα και το γραψιμο των ωρων. Μη οικονομικό είναι όταν δουλεύει μια περίοδο ένα διαμέρισμα μόνο το καλοριφέρ και έπειτα έστω και λίγο το ανοίγεις και εσύ. Γιατί? Θα πληρώσεις αναλογικά πολλά περισσότερα μιας και έχει γίνει κατανάλωση καυστήρα που προορίζεται για πχ 10 διαμερίσματα επί Χ ώρες και ουσιαστικά εσύ χρεώνεσαι τις την ώρα που έκαψες, σαν να έκαιγες όλο τον καυστήρα μόνος (5-7 ευρώ) για μια ωρα! Αν έκαιγε όμως όλη η πολυκατοικία θα ερχόταν στον καθένα 0,75-1ευρω/1 ωρα ΥΓ: Το τελευταίο πάνω-πάνω που έγραψε ο sphinxgr πριν 8 χρόνια μάλλον δεν ισχύει. Όντως είναι εντελώς αντιοικονομικό να δουλεύει για ένα διαμέρισμα ολόκληρο το σύστημα, το οποίο έχει διαστασιολογηθεί για 10 διαμερίσματα (και μάλιστα είναι συνήθως υπερ-διαστασιολογημένο), αλλά οι ώρες που θα γράψει ο μετρητής είναι οι ίδιες. Έμμεσα θα πληρώσουν όλοι λίγο παραπάνω, αφού θα κάψει λίγο περισσότερο επειδή δεν θα δουλεύει στο sweet spot. Δεν κατάλαβα τι δεν ισχύει?!?!?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα