Προς το περιεχόμενο

Αγορα SSD

giokspy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Παίζει το trim σε ide ρέι.

[...]

Ναι παίζει και σε IDE. Αλλά δε μπορώ να καταλάβω (όπως και πολλοί μάλλον) αν σε IDE mode γίνεται αυτόματα απ το λειτουργικό ή αν θα πρέπει να τρέχεις μέσω κάποιου utility αν τακτά χρονικά διαστήματα (πχ του toolbox της intel).

• Απαντ. 107
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

ο φιλος ρωτησε για αυτοματο trim

διαφορετικα trim μεσω utilities των εταιρειων γινεται απο ολους αν το υποστηριζουν

εγω τουλαχιστον αυτο εχω καταλαβει

Δημοσ.

τελικα χρειαζεται να τρεξω optimize intel toolbox η ειναι αυτοματο? απο επιδοσεις ομως, ειναι σαν ενα raid0 2WD Black και με μικροτερη(τραγικη θα ελεγα) ταχυτητα εγγραφης.

crystaldisc.png

στο δεικτη αξιολογησης των win7 παιρνει 7,4 εναντι 7,8 του 80αρη intel

win7m.jpg

Δημοσ.
Ναι παίζει και σε IDE. Αλλά δε μπορώ να καταλάβω (όπως και πολλοί μάλλον) αν σε IDE mode γίνεται αυτόματα απ το λειτουργικό ή αν θα πρέπει να τρέχεις μέσω κάποιου utility αν τακτά χρονικά διαστήματα (πχ του toolbox της intel).

Στα forum που OCZ που ξεσκονίζω μερικές μέρες τώρα, δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο.

Εγώ είχα πρόβλημα με το trim λόγω nforce sata driver που δεν υποστήριζε trim commands, και πονοκεφάλιασα μετά το 1.5 firmware που παρ'όλο που υποστηρίζει trim + gb (garbage cleaner) και συνέχιζα να βλέπω πτώση στις επιδόσεις.

Συγκεκριμένα, σε fresh install χωρίς trim είχα ~180MB/s read.

Μετά από λίγες μέρες χωρίς trim έφτασα μέχρι και 140MB/s read (!)

After trim&gb είμαι σταθερά στα 200+Mb/s read.

Σε IDE όλα αυτά.

Δημοσ.

Για να δουλεύει αυτόματα των trim, o δίσκος πρέπει να είναι σε ahci. To γράφει στο readme της intel όταν κατεβάζεις το firmware. Eπίσης πρέπει να χεις win7 και drivers της microsoft και όχι της ιντελ (τουλάχιστον αυτό ισχύει για τις ιντελ-chip μητρικες) και να μην έχεις εγκαταστήσει ιντελ matrix storage manager/console. Aυτο που γράφει το crystaldiskinfo ειναι ότι ο δίσκος υποστηρίζει trim, και το disabledeletenotify λέει αν τα win περνανε την εντολή. Και τα δύο είναι αναγκαία/απαιτούμενα για να δουλέψει το trim, αλλά η ενδειξή τους δεν σημαίνει ότι το trim δουλεύε,ι αν ο δίσκος δεν είναι γυρισμένος σε achi.

Aν δεν πληρουνται αυτές οι προυποθέσεις το τριμ δεν δουλέυει απο μόνο του και πρεπει να τρέχεις manual καθε φορα το αντιστοιχο utility, πχ intel toolbox.

Eλπιζω να το διατύπωσα αρκετά καλα ώστε να καταλαβαίνετε τι εννοω.

Δημοσ.

καλα τα ελεγα δλδ

και αυτος ειναι ο λογος που οι postvile πουλανε σαν ζεστο καρβελι,το trim (υπο τις προυποθεσεις που αναφερθηκαν) δουλευει auto,ειναι γρηγορος στην αναγνωση μικρων αρχειων (4κ στα τεστ)

Δημοσ.

Δεν ξέρω για τους intel, πάντως σε εμένα σε IDE δουλεύει auto trim & garbage cleaner μετά το 1.5 FW.

Πριν το συγκεκριμένο FW ήταν οφθαλμοφανές πως δεν δούλευε, χωρίς ιδιαίτερα ζόρια η ταχύτητα είχε πέσει στα 140 MB/s, όπως είχα γράψει και παραπάνω.

Στο παρακάτω ss, το πρώτο bench είναι πριν, και το δεύτερο μετά διπλό copy-delete αρχείου 12GB.

Αντί έστω φαινομενικά να πέσει η ταχύτητα, ανέβηκε.

Trim works.

testjb.png

Δημοσ.

τελικα αν τρεξω το intel toolbox optimize θα κανει trim ακομα και αν εχω τους drivers της microsoft? καπου διαβασα οτι θελει intel drivers για να κανει manual trim

---------- Προσθήκη στις 23:18 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:17 ----------

...και εύκολο update από ότι έχω ακούσει, ε liopyr; :-D

οσο για το fw update ειναι πανευκολο

Δημοσ.

Με τον 80αρι της intel πάντως είδα διαφορά (στα benchmarks τουλάχιστον ) όταν γύρισα απο ide σε achi το οποίο είναι δυνατό να γίνει χωρίς format ώς εξής :

http://www.tomshardware.co.uk/forum/265785-12-change-hdds-achi-reinstalling-windows

Όταν λέω διαφορά να πώ ότι απο 233mb/s που έδινε ώς ide πήγε στα 264 ώς achi :)

Δημοσ.

Επίσης διαφορά υπάρχει όταν πραγματοποιούνται παράλληλα requests για read/write οπότε και χρησιμοποιείται το NCQ. Τουλάχιστον έτσι λένε τα benchmarks...

Δημοσ.

δοκιμασα τον παραπανω τροπο με το regedit αλλα τιποτα. μου πεταξε μπλε οθονη πριν καλα καλα ξεκινησει. μαλλον θα το αφησω σε ide και θα κανω manual trim με intel toolbox. δουλευει χωρις intel drivers?

---------- Προσθήκη στις 03:25 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 03:06 ----------

τελικα πετυχε το κολπο με δεξι κλικ στο start και τιμη 0 απο 3. διαφορα σε επιδοσεις καμια.

---------- Προσθήκη στις 03:49 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 03:25 ----------

βεβαια ανεβηκε αρκετα το random read και ο δεικτης αξιολογησης των windows απο 7,4 σε 7,6!!!

Δημοσ.

...Εγώ αυτή την περίοδο ψάχνω για αγορά δεύτερου SSD στην κατηγορία μέχρι 200 ευρά. Δεν έχω βρει άλλον που να είναι καλύτερος απο χ25-Μ και χ25-V σε επιδόσεις 4k files read-write. Πάντως μάλλον θα περιμένω να βγάλει η Ιντελ τους νέους με τεχνολογία 24μ. Δείτε εδώ ένα πίνακα με μετρήσεις σε notebooks:

http://kettya.com/notebook2/crystaldiskmark.htm

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...