jstark Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2010 Χαίρετε, αν και προγραμματιστής τα τελευταία 3 χρόνια, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με μα ποτέ με web-development. Βασικά είμαι εντελώς μα εντελώς άσχετος με την εννοια, και το μόνο που γνωρίζω είναι κάποια πολύ βασικά από html . Τώρα τελευταία, επειδή με πάει αίμα στη δουλειά, και ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα, αρχίζω και ξεχνάω τί πρέπει να κάνω ... Χάνω τη μπάλα δηλαδή. Με τη χαρτούρα δε βγαίνει άκρη, και θέλω ένα σύστημα με web interface στο οποίο θα μπορώ να καταχωρώ (σαν ημερολόγιο) τα διάφορα bugs, issues και features που με αφορούν, αλλά και γενικά όλη την πορεία τους. Επειδή δεν βρήκα κάτι απλό που να με ικανοποιεί, σκέφτηκα να φτιάξω εγώ μια τέτοια εφαρμογή, ώστε να μάθω και 5 πράγματα από web-development. Κατέληξα πως χρησιμοποιώντας ένα web-framework όπως τα rails/django μάλλον θα κάνω τη δουλεία μου. Και ερωτώ: Κατέληξα σε σωστό συμπέρασμα; Αν ναι, από τη μεριά ενός προγραμματιστή που ασχολείται με C/C++, ποιο είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία του; Κάποιο από τα 2 που ανέφερα ή κάτι άλλο; Έριξα μια ματιά στο rails, αλλά μου φάνηκε πολύ μαγικό με σχεδόν καθόλου documentation της προκοπής, τουλάχιστον όπως έχω συνηθίσει. Από την άλλη το django μου φάνηκε πιο βατό, αλλά δε ξέρω τι θα συναντησω στη συνέχεια (έχω διαβάσει μόνο το tutorial του site). Θα ήθελα να με κατατοπίσετε σχετικά. Και κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το τί θα ήθελα να φτιάξω. Θέλω μια εφαρμογή, στην οποία θα μπορώ να καταχωρώ με απλό τρόπο αυτά που προανέφερα (bugs, issues, features), καθώς και να μπορώ να τα tagάρω με διάφορα κοσμιτικά επίθετα. Θα ήθελα επίσης να μπορώ να έχω καλές δυνατότητες search (με βάση τα tags, ημερομηνίες κλπ). Κάτι σαν το stackoverflow, αλλά πιο απλό φυσικά. Τελικά, δε θα με πείραζε αν και άλλοι χρήστες θα μπορούσαν να κάνουν ένα login και να σχολιάζουν ή να προσθέτουν πληροφορίες ή ακόμα και θεματα. Κάθε σχόλιο δεκτόν.
circadian Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου 2010 εγω θα σου προτεινα αφου πνιγεσαι και στη δουλεια το http://www.redmine.org
alex2005 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Δεν μπορώ να πω πως έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με rails, αν και το έχω δει. Έχω ασχοληθεί αρκετά όμως με django και το προτείνω ανεπιφύλακτα. Το documentation του είναι σχετικά καλό, και ειδικά για απλά πράγματα θα σε καλύψει πλήρως. Υπάρχουν βέβαια κάποια κενά αλλά είναι συνήθως για πιο προχωρημένα features, για τα οποία θα πρέπει να σκαλίσεις λίγο το framework. Πιστεύω πως θα σε βοηθήσει να ασχοληθείς με ένα framework και είναι σίγουρα πιο κοντά στην δική σου λογική από την στιγμή που όλα είναι Object Oriented λόγω του ORM. Από την εμπειρία μου όμως αυτό που έχω καταλάβει είναι πως αν δεν γνωρίζεις κάποια πράγματα από web development θα κάνεις μεν μια εφαρμογή η οποία θα δουλεύει, αλλά δεν θα είναι αποδοτική. Αυτό γιατί με το ORM πέφτεις σε πολλές παγίδες. Και αυτό γιατί σου κρύβει τελείως το τι γίνεται με την ΒΔ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί προγραμματιστές να πιστεύουν πως είναι καλή ιδέα να ξεχνάνε τι γίνεται στην βάση το οποίο οδηγεί σε πολύ κακή χρήση της, χτυπώντας την ανελέητα με άχρηστα queries. Εν ολίγοις, αν ο σκοπός σου είναι να κάνεις μία μικρή εφαρμογή για εσένα και να μάθεις 5 πράγματα τότε τα django/rails είναι πολύ καλές επιλογές. Αν όμως θέλεις να μάθεις πραγματικά web development τότε ίσως η php θα ήταν καλύτερη επιλογή.
Maniakos Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Αν όμως θέλεις να μάθεις πραγματικά web development τότε ίσως η php θα ήταν καλύτερη επιλογή. Ελπίζω να είναι κάποια πλάκα αυτό.... Rails/django all the way, είτε για μικρά είτε τεράστια project. H γλώσσα δεν τον εμποδίζει να μάθει τα insights μιας database, η γλώσσα απλά διευκολύνει με το να κάνει abstract την επικοινωνία με την βάση και να αποφεύγεις να γράφεις SQL εκεί που δεν χρειάζεται. Αν φτάσει τελικά το project σε σημείο όπου χρειάζεται διάφορα work arounds να γίνουν ώστε να είναι βιώσιμο κανείς δεν σου απαγορεύει να γράψεις raw sql. Η PHP απλά αργοπεθαίνει και ο μόνος λόγος που θα σου πρότεινα να μάθεις είναι επειδή αν ασχοληθείς με το επάγγελμα αυτό, πολλά projects είναι γραμμένα σε PHP και θα πρέπει να μπορείς να τα συντηρήσεις αν σου ανατεθεί κάτι τέτοιο. Επίσης, C/C++ background δεν έχει καμία σχέση στην φιλοσοφία των frameworks αυτών γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Σίγουρα το να γνωρίζεις να γράφεις καλό κώδικα ήδη θα σε βοηθήσει πολύ. Μπορείς να φτιάξεις τον bugtracker που θες μόνος σου μόνο και μόνο για να μάθεις κάποια από αυτές τις γλώσσες (rails/django). Υπάρχουνε ήδη βέβαια αρκετοί bugtrackers εκεί έξω όπου θα μπορούσες να τους δεις για να πάρεις μια ιδέα.
alex2005 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Ελπίζω να είναι κάποια πλάκα αυτό.... Rails/django all the way, είτε για μικρά είτε τεράστια project. H γλώσσα δεν τον εμποδίζει να μάθει τα insights μιας database, η γλώσσα απλά διευκολύνει με το να κάνει abstract την επικοινωνία με την βάση και να αποφεύγεις να γράφεις SQL εκεί που δεν χρειάζεται. Αν φτάσει τελικά το project σε σημείο όπου χρειάζεται διάφορα work arounds να γίνουν ώστε να είναι βιώσιμο κανείς δεν σου απαγορεύει να γράψεις raw sql. Η PHP απλά αργοπεθαίνει και ο μόνος λόγος που θα σου πρότεινα να μάθεις είναι επειδή αν ασχοληθείς με το επάγγελμα αυτό, πολλά projects είναι γραμμένα σε PHP και θα πρέπει να μπορείς να τα συντηρήσεις αν σου ανατεθεί κάτι τέτοιο. Επίσης, C/C++ background δεν έχει καμία σχέση στην φιλοσοφία των frameworks αυτών γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Σίγουρα το να γνωρίζεις να γράφεις καλό κώδικα ήδη θα σε βοηθήσει πολύ. Μπορείς να φτιάξεις τον bugtracker που θες μόνος σου μόνο και μόνο για να μάθεις κάποια από αυτές τις γλώσσες (rails/django). Υπάρχουνε ήδη βέβαια αρκετοί bugtrackers εκεί έξω όπου θα μπορούσες να τους δεις για να πάρεις μια ιδέα. Όσο αστείο και να φαίνεται δεν κάνω πλάκα . Και όσο για το ότι η php αργοπεθαίνει, το ξέρεις ότι υπάρχουν frameworks για php που κάνουν τα ίδια πάνω κάτω με αυτά που κάνουν τα django/rails.
jstark Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2010 Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις, μάλλον θα δοκιμάσω σε django την τύχη μου.
_tasos Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2010 Θα μπορούσες να ασχοληθείς και με asp.net. Δεν γνωρίζω καθόλου από Rails/django για να συγκρίνω, αλλά αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε php και asp.net θα πήγαινα με το δεύτερο. Βασίζεται στο .net framework. Υπάρχει πάρα πολύ documentation στο δίκτυο, official αλλά και πολλά forums. Πλέον υπάρχουν κ πολλά open source projects, π.χ. στο codeplex, και μπορείς να βρεις έτοιμα libraries για διάφορα πράγματα που θα χρειαστείς.
jstark Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2010 Δυστυχώς δεν έχω μηχανάκι με windows ...
Maniakos Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 2010 alex2005 θα ήθελα πολύ να το συζητήσουμε το θέμα απλά είμαι πολύ πιεσμένος αυτές τις μέρες και δεν μπορώ να αφιερώσω πολύ χρόνο στο forum. Στο λέω απλά για να μην νομίζεις ότι σε αγνοώ
alex2005 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2010 Καλά δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε . Απόψεις είναι η οποίες έχουν σχηματιστεί βάσει κάποιων εμπειριών. Σίγουρα έχουμε τα δίκια μας και οι δύο, για διαφορετικούς λόγους Έτσι και αλλιώς και εμένα η προσωπική μου επιλογή, όπως είπα, είναι django και όχι php.
_tasos Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 21 Φεβρουαρίου 2010 Δυστυχώς δεν έχω μηχανάκι με windows ... Και δε σου χρειάζεται, η αλήθεια είναι... http://www.mono-project.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.