Προς το περιεχόμενο

i5 750 Overclock Guide

Chaos3X

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο μόνος λόγος είναι επειδή δεν μπορώ να δώ τις θερμοκρασίες της ram.

Βέβαια έχουν μεγάλες ψύκτρες επάνω τους και το airflow στο case είναι πολύ καλό, αλλά δεν έχω διάθεση να σιγοψήνω τη ram και να μήν το ξέρω.

Η πλάκα είναι ότι πέρα από το benchmarking, στα παιχνίδια δεν μπορώ να δώ διαφορά, λόγω του vsync που πρέπει να έχω πάντα (τρελό tearing στην 40'' LCD).

Πρίν το overclocking ήμουν κολλημένος στα 60fps.

Μετά το overclocking και πάλι στα 60 είμαι :-)

Ίσως στο Dirt 2 με DX11 να δούμε κάποια διαφορά, γιατί με DX9 πάλι τερματίζει στα 60. Σε DX11 λένε η κάρτα αποδίδει 40-50fps, οπότε εκεί το overclocking ίσως να πιάσει τόπο.

Αλλά πρέπει να βάλω τα Win 7 και βαριέμαι....

Θα δούμε αύριο.

• Απαντ. 210
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Βέβαια έχουν μεγάλες ψύκτρες επάνω τους και το airflow στο case είναι πολύ καλό, αλλά δεν έχω διάθεση να σιγοψήνω τη ram και να μήν το ξέρω.

Αν συνδυάσεις το παραπάνω με τ' ότι δεν τις ταΐζεις με τάση, είναι σχεδόν απίθανο να καούν.

Αλλά και για τη μία στις πάρα πολλές, υπάρχει lifetime warranty.

Δημοσ.
Ο μόνος λόγος είναι επειδή δεν μπορώ να δώ τις θερμοκρασίες της ram.

Η πλάκα είναι ότι πέρα από το benchmarking, στα παιχνίδια δεν μπορώ να δώ διαφορά, λόγω του vsync που πρέπει να έχω πάντα (τρελό tearing στην 40'' LCD).

Πρίν το overclocking ήμουν κολλημένος στα 60fps.

Μετά το overclocking και πάλι στα 60 είμαι :-)

Ίσως στο Dirt 2 με DX11 να δούμε κάποια διαφορά, γιατί με DX9 πάλι τερματίζει στα 60. Σε DX11 λένε η κάρτα αποδίδει 40-50fps, οπότε εκεί το overclocking ίσως να πιάσει τόπο.

Αλλά πρέπει να βάλω τα Win 7 και βαριέμαι....

Θα δούμε αύριο.

αν θες να δεις διαφορα στο dirt συγκεκριμενα, πρεπει να κλεισεις το vsync γιατι με αυτο ενεργοποιημενο τα fps κλειδωνουν στα 60 ο,τι και να κανεις

ειχε προβληματιστει φιλος μου με το συγκεκριμενο θεμα γιατι εκανε crossfire και παλι 60 εβλεπε, αν ομως το κλεισεις μπορεις να δεις τη βελτιωση

και παλι δεν ειναι μονο το dirt, το οποιο δεν ειναι αλλωστε και κανα βαρυ παιχνιδι

εγω το επαιξα με 8800gt σε 1920 χ 1080 κανοντας πολυ λιγες παραχωρησεις στα εφφε και το παιχνιδι ετρεχε νερακι (με καμια 45αρα fps)

και δεν ψηνονται οι μνημες , τα volt που δουλευουν ειναι αστεια και οι ψυκτρες τους οπως ειπες ειναι τεραστιες

οι προηγουμενες ddr2 ηταν το μονο ζεστο πραγμα στο pc μου, οι τωρινες ειναι παντα κρυες

αλλωστε απο τη στιγμη που τις εχει τεσταρει σε αυτες τις ταχυτητες και volt o κατασκευαστης ειναι προφανες οτι δεν θα εχεις προβλημα

και οπως ειπε και ο phanispal εχουν lifetime warranty , οποτε δε σε νοιαζει

αληθεια ποσο τις πηρες γιατι τωρα που τις βλεπω στο eshop, εχουν φτασει τα 160!

εγω τις ειχα παρει με προσφορα μολις 105 :-D

σκοπευα να παω για 1600, αλλα μολις ειδα αυτη τη τιμη δε μπορεσα να αντισταθω και ας ηταν λιγο overkill

Δημοσ.

Απο το eshop Κύπρου 115 ευρώ που τις είχαν προσφορά.

UPDATE: Απίστευτο! Και εδώ Κύπρο 168 ευρώ τις έχουν τώρα:

http://www.eshopcy.com.cy/show_per.phtml?id=PER.552612

Εντωμεταξύ συνέχισα με τις ρυθμίσεις, οπότε απ'ότι βλέπω η CPU χρειαζόταν πιό λίγη τάση.

Έριξα την τάση από τα 1.18 στα 1.17 και τώρα με φορτίο η τάση είναι 1.208V.

Έβαλα και την ram στα 1900MHz με 1.64V

Έβαλα και το Prime95 να δουλεύει συνέχεια.

Μισή ώρα πέρασε και όλα ΟΚ. Οι θερμοκρασίες των πυρήνων από 50-53 βαθμούς.

Τελικά το σημείο κλειδί για τη σταθερότητα του συστήματος ήταν η ενεργοποίηση του Vdroop....

Από κεί και πέρα όμως, παρόλο που τα C1E κλ είναι ενεργοποιημένα, ο επεξεργαστής δεν μπαίνει σε πραγματικό idle. Η κατανάλωση κολλημένη στα 79.8W ανεξάρτητα φορτίου.

Δημοσ.

εγω το C1E και το eist τα εκλεισα παντως για να ειμαι βεβαιος

σε καποια φαση ετρεχα το sensor test του real temp , το οποιο ασχετως τι ρυθμισεις εχεις βαλει στη μητρικη σου, σου ριχνει τον πολλαπλασιαστη στα τελευταια τεστ

αυτο δε φαινεται απο το real temp , αλλα με το cpuz ενεργοποιημενο φαινεται

(αλλωστε η επιλογη eist σε αυτο το τεστ ειναι προεπιλεγμενη και δε μπορεις να την κλεισεις)

μια στις 10 μου εβγαζε ασταθεια, συνεπως τα απενεργοποιησα να ειμαι βεβαιος , αλλωστε δεν αλλαζει κατι σε θερμοκρασιες

στην καταναλωση εμενα ενα προγραμματακι της gigabyte που ετρεξα μου εδειχνε οτι οταν ο υπολογιστης καθεται καταναλωνει 20 W (περιπου, δε θυμαμαι καλα, το εχω απεγκαταστησει) και 70+ σαν κι εσενα σε full load

δεν παιζει οταν καθεται να καιει το ιδιο ρευμα

παντως μου κανει εντυπωση που λες οτι δεν μπαινει σε iddle.. δεν πεφτουν οι πολλαπλασιαστες? μηπως εχεις βαλει ρυθμιση απο τα windows power options:high performance?

(εχω παρατηρησει οτι με αυτην την επιλογη ενεργοποιημενη σε στοκ ρυθμισεις δεν πεφτει ο πολλαπλασιαστης, αρα μπορει λογω αυτου να μην σου πεφτει κι εσενα, τα watt ομως πεφτουν )

οσο για το 1.64 στη δικη μου μητρικη τουλαχιστον απο οτι βλεπω στα bios ειναι 1.648 (σχεδον 1.65 δηλαδη) για αυτο δεν εβαλα την επομενη που ειναι 1.66 για να μην περασω αυτα που λεει ο κατασκευαστης

οσο για τις τιμες των μνημων , μια χαρα για τα λεφτα που δωσαμε, παλι καλα που πεσαμε στη προσφορα :-D

ΥΓ η ενεργοποιηση του vdrop ή του llc στη δικη μου , απο οτι εχω καταλαβει σου επιτρεπει να βαλεις λιγοτερα volt διαφορετικα αν εβαζες 1.30+ θα ησουν σταθερος χωρις αυτο, αλλα λογικα πιο ζεστος ,μιας και λογω volt ανεβαινουν κυριως οι θερμοκρασιες

εχεις πολυ καλη θερμοκρασια παντως 50-53 ειναι πολυ καλες

Δημοσ.

Xmmmm.....δεν ξέρω τί παίζει να σου πώ την αλήθεια.

Το σύστημα και χωρίς oveclock συμπεριφέρεται κάπως διαφορετικά:

idle:

CPU speed 3.2GHZ (133X24) Vcore:0.808V

load:

CPU speed 2.8GHz (133X21) Vcore: 1.1V

Ποτέ δεν πέφτει ο πολλαπλασιαστής κάτω του 21.

Από το BIOS όλα τα power saving settings είναι ή Auto ή ενεργοποιημένα.

Τα έγραψα τα παραπάνω και στο φόρουμ της MSI γιατί παραξενεύτηκα, ειδικά με τον 24 πολλαπλασιαστή.

Δημοσ.

το 24 ειναι φυσιολογικη λειτουργια του i5, οταν ζοριστει ανεβαζει τοσο, πιο πολυ απο τον "μεγαλο αδερφο" i7 920 που μπορει να ανεβαζει μεχρι 21 αν θυμαμαι καλα και αυτο ειναι το μονο σημειο που υπερεχει ο 750

το να κλοκαρεται μονος του και να ξεπερναει τα 2.66 ειναι φυσιολογικο (οταν ζοριζεται), το να κραταει μονιμα πολλαπλασιαστη 24 μου φαινεται πολυ παραξενο

εμενα επεφτε και κατω απο 20 οταν αραζε και μονο σε κανα prime 95 πηγαινε στο 24x

για αυτο σε ρωτησα πριν, μηπως απο τα windows ειχες ενεργοποιησει τιποτα στο power options (performance συγκεκριμενα) ?

αλλα και παλι να πεφτει σε full load, μου φαινεται τρελο

Δημοσ.

To Turbo Boost υποτίθεται ότι ανεβάζει τους πολλαπλασιαστές όταν δεν χρησιμοποιούνται όλοι οι πυρήνες.

Όταν λοιπόν το σύστημα δουλεύει ένα πυρήνα, οι πολλαπλασιαστές πάνε στο μάξιμουμ.

Όταν ζορίζονται και οι 4 πυρήνες, το turbo boost απενεργοποιείται.

Έτσι είναι το σωστό.

Υποτίθεται τώρα ότι κανονικά όταν ο υπολογιστής είναι idle, ο πολλαπλασιαστής έπρεπε να είναι 9, όταν δουλεύεις 1 μόνο πυρήνα πηγαίνει 21 και όταν δουλεύεις 2 ή 4 πυρήνες, ο πολλαπλασιαστής πάει 20.

Εμένα σε idle και σε εφαρμογές με ένα πυρήνα ο πολλαπλασιαστής είναι 24 και όταν ζορίζονται 2 ή 4 πυρήνες, πάει 21.

Απο power settings δεν άγγιξα τίποτα από τότε που έβαλα τα Windows XP.

Ίσως να πρέπει να τους ρίξω μιά ματιά που θα γυρίσω σπίτι.

Πάντως στο 3DMark06, με την μνήμη στα 1900 το σκόρ έπεσε.

Με τη μνήμη στα 1520 σκόρ 21600-κάτι

Με τη μνήμη στα 1900 σκόρ 21000-κάτι

Δημοσ.

καταλαβα.. στοκ να σου πω την αληθεια μια μερα το κρατησα , αρα δεν εχω προσεξει τι παιζει ακριβως

Δημοσ.

Παίδες νέα ερωτήματα προέκυψαν μετά απο κάτι δοκιμές που έκανα πρίν λίγο.Λοιπόν έχουμε και λέμε: Δοκίμασα το 160χ20 και τον πήγα 3.2 ΑΛΛΑ με το extreme memory profile ενεργοποιημένο (με αυτό είναι 8-8-8-24 οι μνήμες) οι μνήμες πήγαν απο 1600 στα 1700.Για να μην έχω προβληματάκια σταθερότητας λοιπόν το απενεργοποίησα και είδα ότι τώρα πήγαν μέν οι μνήμες 1600 (όπως έγραψε ένας φίλος παραπάνω ότι θα γινόταν) ΑΛΛΑ τα timings γίνανε 9-9-9-24.Τι μπορώ να κάνω για να τα κάνω 8-8-8-24;Όχι ότι θα καταλάβω διαφορά απλά γιατί μου την σπάει που αυτές οι ράμ κάνανε 145 ευρώ ενώ οι ίδιες με 9-9-9-24 115ευρώ και θέλω αφου το πλήρωσα να το χρησιμοποιήσω στο έπακρο.Γενικά όχι ότι θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με oc απλά θέλω να τον φτάσω γύρω στα 3.4 (καλά άντε 3.6:o) για 24/7 χρήση και δεν θέλω να έχω προβληματάκια αστάθειας.Οπότε ρίξτε λίγο προτάσεις βασικά δώστε μου φούλ οδηγίες για τα εξής (μιας και παρασκευή έρχεται η ψυκτρούλα :P) :

α)πως θα γίνει αυτό με τα timings των μνημών;

β)ποιές είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις για τον φτάσω στα 3.4 άντε 3.6 (κατα προτίμηση χωρίς να παίξω με τάσεις απλά επειδή φοβάμαι...άν με καθυσηχάσετε και μου πείτε αναλυτικά πώς μπορεί και να παίξω και μ αυτές ;)

γ)ποιά προγράμματα να τρέξω μετά για να τσεκάρω άν είναι stable;Έχω κατεβάσει ένα αρχείο που περιλαμβάνει intel burn test kai linpack...Επίσης κανα λίνκ για το πώς λειτουργούν θα βοηθούσε (μιας και είμαι και άσχετος ) ....

αυτά τα ολίγα και συγνώμη αν κούρασα.:mrgreen:

Δημοσ.
Παίδες νέα ερωτήματα προέκυψαν μετά απο κάτι δοκιμές που έκανα πρίν λίγο.Λοιπόν έχουμε και λέμε: Δοκίμασα το 160χ20 και τον πήγα 3.2 ΑΛΛΑ με το extreme memory profile ενεργοποιημένο (με αυτό είναι 8-8-8-24 οι μνήμες) οι μνήμες πήγαν απο 1600 στα 1700.Για να μην έχω προβληματάκια σταθερότητας λοιπόν το απενεργοποίησα και είδα ότι τώρα πήγαν μέν οι μνήμες 1600 (όπως έγραψε ένας φίλος παραπάνω ότι θα γινόταν) ΑΛΛΑ τα timings γίνανε 9-9-9-24.Τι μπορώ να κάνω για να τα κάνω 8-8-8-24;Όχι ότι θα καταλάβω διαφορά απλά γιατί μου την σπάει που αυτές οι ράμ κάνανε 145 ευρώ ενώ οι ίδιες με 9-9-9-24 115ευρώ και θέλω αφου το πλήρωσα να το χρησιμοποιήσω στο έπακρο.Γενικά όχι ότι θα ασχοληθώ ιδιαίτερα με oc απλά θέλω να τον φτάσω γύρω στα 3.4 (καλά άντε 3.6:o) για 24/7 χρήση και δεν θέλω να έχω προβληματάκια αστάθειας.Οπότε ρίξτε λίγο προτάσεις βασικά δώστε μου φούλ οδηγίες για τα εξής (μιας και παρασκευή έρχεται η ψυκτρούλα :P) :

α)πως θα γίνει αυτό με τα timings των μνημών;

β)ποιές είναι οι καλύτερες ρυθμίσεις για τον φτάσω στα 3.4 άντε 3.6 (κατα προτίμηση χωρίς να παίξω με τάσεις απλά επειδή φοβάμαι...άν με καθυσηχάσετε και μου πείτε αναλυτικά πώς μπορεί και να παίξω και μ αυτές ;)

γ)ποιά προγράμματα να τρέξω μετά για να τσεκάρω άν είναι stable;Έχω κατεβάσει ένα αρχείο που περιλαμβάνει intel burn test kai linpack...Επίσης κανα λίνκ για το πώς λειτουργούν θα βοηθούσε (μιας και είμαι και άσχετος ) ....

αυτά τα ολίγα και συγνώμη αν κούρασα.:mrgreen:

Φίλε μου πρέπει να έχουμε τις ίδιες μνήμες --> http://www.plaisio.gr/Computers/Hardware/RAM/Corsair-4GB-DDR3-1600-Intel-Core-i5-i7-Ram-Kit-2-x-2GB-PC3-12800-8-8-8-24.htm .

Εγώ με ενεργοποιημένο το ΕΜΡ και παίζοντας με 170x20=3400 είμαι, αλλά επείδη ανέβηκα σε 170 απ'το 160 (λόγω ΕΜΡ) μου ανέβηκαν και οι μνήμες στα 1700 και το έχω αφήσει έτσι το σύστημα μου. Τάσεις δεν έχω πειράξει καθόλου όπως και τίποτα άλλο. Η ψύχτρα που χρησιμοποιώ είναι η CoolerMaster Hyper TX3 και οι θερμοκρασία της CPU απ'το Bios ήταν 42 βαθμούς περίπου.

Δεν έχω τρέξει κάποιο πρόγραμμα για να δώ αν είναι stable το σύστημά λόγω του ότι δεν έχω καθαρή εικόνα για το πιο είναι το πιο ασφαλές και έμπιστο. Λέω να δοκιμάσω το IntelBurn Test V2...

Υ.Γ: Έτρεξα τελικά το IntelBurn και μέσα σε μόλις τρία λεπτά μου έβγαλε μήνυμα unstable... Παρακάτω έχω και τα αποτελέσματα σε Maximum ρυθμίσεις.

[intelBurn_test_01]

Any suggestions?

Δημοσ.

Πάντως εγώ με τις μνήμες βλέπω σταδιακή μείωση της απόδοσης, όσο ανεβαίνει η ταχύτητα.

Ο επεξεργαστής πάντα στα 3.6GHz

και με ταχύτητα μνημών

1360MHz --> 3DMark06: 21608

1520MHz --> 3DMark06: 21700

1600MHz --> 3DMAark06: 21500

1800MHz --> 3DMark06: 21100

1900MHz --> 3DMArk06: 20600

2000MHz --> 3DMArk06: 20500

timings 9-9-9-24 σε όλες τις ταχύτητες

Δημοσ.

περίεργο! κάτι άλλο συμβαίνει. για δες τα επιμέρους σκορ για VGA και CPU.

και δοκίμασε και το vantage να δούμε εκεί τι λέει.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...