Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Χωρίς να θέλω να αρχίσει flame θέλω να πω ότι πρώτον δεν το θεωρώ μαγκιά και δεύτερον αν κλέψεις hardware, πάει έφυγε από το ράφι. Αν "κλέψεις" software είναι μια αντιγραφή. Θέλω να δω αν ξαφνικά υπήρχε τρόπος να αντιγράψεις μια Lambo χωρίς να λείψει από τον ιδιοκτήτη πόσοι θα το έπαιζαν οσίες μαρίες

Ούτε αν κλέψω τα λεφτά του υπαλλήλου μου ή του συνεργάτη μου θα λείψει τίποτα από κάποιο ράφι αλλά αυτό δεν κάνει την πράξη μου κάτι διαφορετικό από κλοπή του κόπου και της εργασίας κάποιου ούτε εμένα λιγότερο κλέφτη.

• Απαντ. 115
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Ούτε αν κλέψω τα λεφτά του υπαλλήλου μου ή του συνεργάτη μου θα λείψει τίποτα από κάποιο ράφι

δεν αμφισβητω την αποψη σου αλλα πως στο καλο αν κλεψεις χρηματα δε θα λειψουν, πρεπει να ειναι σε ραφι;

Δημοσ.

Μιας που ξεφεύγουμε από το θέμα, αν κλέψω από μια τράπεζα ή από ένα μεγάλο σούπερ μαρκετ, ποιος χάνει αφού είναι όλα ασφαλισμένα; Άρα δεν θα ζούσαμε όλοι καλύτερα αν κλέβαμε κάθε βδομάδα από μια τράπεζα και τα μοιράζαμε στους φτωχούς;

Δημοσ.
δεν αμφισβητω την αποψη σου αλλα πως στο καλο αν κλεψεις χρηματα δε θα λειψουν, πρεπει να ειναι σε ραφι;

Αυτό ακριβώς δεν είπα; :-)

Τα χρήματα θα λείψουν, όπως θα λείψουν και αν δεν πληρώσω κάποιο software για το οποίο κάποιοι κοπίασαν και επένδυσαν σε αυτό. Κλοπή η μία, κλοπή και η άλλη άσχετα με τις φτηνοδικαιολογίες ορισμένων.

Δημοσ.

Τα χρήματα θα λείψουν, όπως θα λείψουν και αν δεν πληρώσω κάποιο software για το οποίο κάποιοι κοπίασαν και επένδυσαν σε αυτό.

νομιζω απο την προταση σου προκυπτει το αντιθετο, εκτος αν εγω το αντιλαμβανομαι λαθος, λες ουτε αν κλεψω θα λειψουν...

Δημοσ.
Μιας που ξεφεύγουμε από το θέμα, αν κλέψω από μια τράπεζα ή από ένα μεγάλο σούπερ μαρκετ, ποιος χάνει αφού είναι όλα ασφαλισμένα; Άρα δεν θα ζούσαμε όλοι καλύτερα αν κλέβαμε κάθε βδομάδα από μια τράπεζα και τα μοιράζαμε στους φτωχούς;

Θέλεις η πόλη σου να μεγαλώσει κι'άλλο;

Δημοσ.

Τα χρήματα θα λείψουν, όπως θα λείψουν και αν δεν πληρώσω κάποιο software για το οποίο κάποιοι κοπίασαν και επένδυσαν σε αυτό. Κλοπή η μία, κλοπή και η άλλη άσχετα με τις φτηνοδικαιολογίες ορισμένων.

Μόνο αν υποθέσουμε ότι οι προγραμματιστές της Microsoft δουλεύουν με commission. Αλλιώς τα λεφτά θα λείψουν από τις πωλήσεις της Microsoft, η οποία όμως τα βγάζει με τα ΟΕΜ και με την διείσδυση στην αγορά που κερδίζει από αυτή την ιστορία.

Αν πας και κατεβάσεις πειρατικό πρόγραμμα μικρής εταιρίας 1-2 ατόμων που προσπαθούν να ζήσουν από αυτό, ΟΚ, dick move. Τη Microsoft σιγά μην την λυπηθώ, πάνω σε αυτό το οικονομικό μοντέλο έγινε μεγάλη και τρανή.

Δημοσ.
Τη Microsoft σιγά μην την λυπηθώ, πάνω σε αυτό το οικονομικό μοντέλο έγινε μεγάλη και τρανή.

Τη Microsoft είσαι ελεύθερος να μην την συμπαθείς και να μην την λυπάσαι όσο σου κάνει κέφι. Δεν έχεις όμως κανένα δικαίωμα να την κλέβεις ούτε αυτή ούτε κανέναν άλλο όσο πλούσιος ή φτωχός και αν είναι. Εκτός και αν υπάρχει κάποιος νόμος που μου διαφεύγει και που δικαιολογεί την κλοπή από μεγάλες εταιρείες. :-)

Δημοσ.
Μόνο αν υποθέσουμε ότι οι προγραμματιστές της Microsoft δουλεύουν με commission. Αλλιώς τα λεφτά θα λείψουν από τις πωλήσεις της Microsoft, η οποία όμως τα βγάζει με τα ΟΕΜ και με την διείσδυση στην αγορά που κερδίζει από αυτή την ιστορία.

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία που λέει ότι όταν μεγαλώνει η πελατειακή βάση πέφτουν οι τιμές. Το βλέπουμε αυτό άλλωστε καθημερινά σε προϊόντα τεχνολογίας. Επομένως το ότι εγώ πληρώνω το Office π.χ. τριάμισι κατοστάρικα επειδή ένας άλλος το έχει πειρατεύσει (μόλις χθες διάβαζα ότι η Micorosoft υπολογίζει πως τα μισά εγκατεστημένα Office είναι κλεψιμαίικα), σημαίνει ότι ο εν λόγω τύπος μού έχει κλέψει κι εμένα κάπου ενάμισι κατοστάρικο. Εμένα, μιλάμε — άσ' τη Microsoft. :-)

• Moderators
Δημοσ.
Ούτε αν κλέψω τα λεφτά του υπαλλήλου μου ή του συνεργάτη μου θα λείψει τίποτα από κάποιο ράφι αλλά αυτό δεν κάνει την πράξη μου κάτι διαφορετικό από κλοπή του κόπου και της εργασίας κάποιου ούτε εμένα λιγότερο κλέφτη.

Ναι όπως είπε και ο disqualified δεν βγάζει πολύ νόημα το επιχείρημα αυτό σε σχέση με αυτό που είπε ο mindtrapper. Όχι ότι η πρόθεση είναι λάθος. Η λογική του είναι λάθος.

Αν κλέψει κάποιος χρήματα από κάποιον άλλο, τότε κάτι χειροπιαστό θα λείψει από τον άλλο (μπορεί και από ράφι, από τσέπη ή από λογαριασμό τράπεζας).

Αλλά:

Χωρίς να θέλω να αρχίσει flame θέλω να πω ότι πρώτον δεν το θεωρώ μαγκιά και δεύτερον αν κλέψεις hardware, πάει έφυγε από το ράφι. Αν "κλέψεις" software είναι μια αντιγραφή. Θέλω να δω αν ξαφνικά υπήρχε τρόπος να αντιγράψεις μια Lambo χωρίς να λείψει από τον ιδιοκτήτη πόσοι θα το έπαιζαν οσίες μαρίες :-)

Το λογισμικό λειτουργεί έτσι. Μπορεί να αντιγραφεί (και προφανώς έτσι να διατηρηθεί το πρωτότυπο) και γι' αυτό το λόγο έχουν αναπτυχθεί και οι μηχανισμοί ανίχνευσης/πιστοποίησης αυθεντικότητας ενός αντιγράφου. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Αν επειδή το λογισμικό μπορεί να αντιγραφεί και συνεπώς να μην χάσει κανείς τίποτα δεν θα έπρεπε να έχει τύψεις ο "πειρατής", τότε γιατί αυτή η λογική να μην εφαρμοστεί στο αρχικό μοναδικό πρωτότυπο;

Να υπάρχει μόνο μια νόμιμη εκδοχή και όλα τα άλλα να είναι παράνομα αντίγραφα, γιατί δεν θα λείψει σε κανένα τίποτα. Αυτό θα ήταν ιδανικό ε; Ακόμα και αν τότε οι προγραμματιστές που ζουν από τη δημιουργία λογισμικού θα ψωμολυσούσαν και εν τέλει θα ψοφούσαν(-με). Ή μήπως θα έπρεπε να κρίνουν οι καταναλωτές πότε ο δημιουργός έχει βγάλει αρκετά χρήματα, οπότε πλέον θα μπορεί να παίρνει ο καθένας το πειρατικό του αντίγραφο;

Οπότε, για την υπόλοιπη επιχειρηματολογία (μικρές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες-καρχαρίες- να καεί η Microsoft) συμφωνώ με τον inray.

Δημοσ.
Αν κλέψει κάποιος χρήματα από κάποιον άλλο, τότε κάτι χειροπιαστό θα λείψει από τον άλλο (μπορεί και από ράφι, από τσέπη ή από λογαριασμό τράπεζας).

Γιατί αν κλέψει κάποιος ένα πρόγραμμά μου θα μου λείψουν λιγότερο τα χρήματα; :-)

Αν πάλι δεν τα αξίζω εγώ ή η εφαρμογή μου τότε να μην το προτιμήσει ο εν δυνάμει "κλέφτης" και ας αγοράσει κάτι άλλο. Όχι όμως να κάθεται να παραφιλολογεί κατηγορώντας εταιρείες και δημιουργούς αλλά ταυτόχρονα να τρέχει ξωπίσω τους κλέβοντας με την πρώτη ευκαιρία τα "κακά" προϊόντα των επίσης "κακών" εταιρειών.

Τα υπόλοιπα περί μικρών και μεγάλων εταιρειών όπως πολύ σωστά είπες και εσύ είναι ανόητες δικαιολογίες.

• Moderators
Δημοσ.
Γιατί αν κλέψει κάποιος ένα πρόγραμμά μου θα μου λείψουν λιγότερο τα χρήματα; :-)

Αυτό είπα με το ... θα ψωμολυσσάξουμε.

Και όπως σου είπα η πρόθεση στο επιχείρημα σου ήταν σωστή. Αλλά η εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό όταν το διαβάζει κανείς είναι ότι κάποιος πάει να βάλει το χέρι στην τσέπη του αλλουνού, και αυτό είναι ο ορισμός της κλεψιάς -και κάτι που δεν αμφισβητεί ο mindtrapper.

O mindtrapper μίλησε για αντίγραφα σχεδόν σαν να μιλάμε για αθώα κλωνοποίηση (εξού και το παράδειγμα με την Lambo)

Προφανώς, υπάρχει σύνδεση μεταξύ κάθε αντιγράφου και του κέρδους του δημιουργού.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Τη Microsoft είσαι ελεύθερος να μην την συμπαθείς και να μην την λυπάσαι όσο σου κάνει κέφι. Δεν έχεις όμως κανένα δικαίωμα να την κλέβεις ούτε αυτή ούτε κανέναν άλλο όσο πλούσιος ή φτωχός και αν είναι. Εκτός και αν υπάρχει κάποιος νόμος που μου διαφεύγει και που δικαιολογεί την κλοπή από μεγάλες εταιρείες. :-)

Δεν έκλεψα κανέναν. Τα Vista αυθεντικά ήταν στο laptop και τα 7 είχαν την beta τους. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να την κλέβει, ΟΚ. Γιατί δεν τραβάει την πρίζα τότε από τα μηχανήματα με πειρατικά Windows; Γιατί δεν το έκανε αυτό όταν ήταν στο ξεκίνημα ακόμα; Συνένοχος στο έγκλημα, για να αποκτήσει μερίδιο αγοράς.

Υπάρχει βέβαια και η θεωρία που λέει ότι όταν μεγαλώνει η πελατειακή βάση πέφτουν οι τιμές. Το βλέπουμε αυτό άλλωστε καθημερινά σε προϊόντα τεχνολογίας. Επομένως το ότι εγώ πληρώνω το Office π.χ. τριάμισι κατοστάρικα επειδή ένας άλλος το έχει πειρατεύσει (μόλις χθες διάβαζα ότι η Micorosoft υπολογίζει πως τα μισά εγκατεστημένα Office είναι κλεψιμαίικα), σημαίνει ότι ο εν λόγω τύπος μού έχει κλέψει κι εμένα κάπου ενάμισι κατοστάρικο. Εμένα, μιλάμε — άσ' τη Microsoft. :-)

Υπάρχει και η θεωρία που λέει ότι όταν πέφτουν οι τιμές μεγαλώνει η πελατειακή βάση. Άσχετα αν η Universal (αν θυμάμαι καλά) έκανε αυξήσεις και περίμενε ότι θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες και περισσότερες πωλήσεις. Fail. Αφού λοιπόν η Microsoft υπολογίζει (πως ακριβώς; ) ότι τα μισά Office είναι πειρατικά γιατί δεν κάνει κάτι για αυτό; Πως δέχεται τόση κλοπή με περισσή στωικότητα; :-) Κάτι παίζει.

Όσο για τον τύπο που σου έκλεψε το ενάμισι κατοστάρικο, τι να σου πω. Και εμένα μου συνέβει, έπαιξε ένας τύπος τα νούμερα που ήθελα να παίξω στο τζόκερ και κέρδισε. Τώρα μου χρωστάει 10 εκ. € προφανώς :-)

Το λογισμικό λειτουργεί έτσι. Μπορεί να αντιγραφεί (και προφανώς έτσι να διατηρηθεί το πρωτότυπο) και γι' αυτό το λόγο έχουν αναπτυχθεί και οι μηχανισμοί ανίχνευσης/πιστοποίησης αυθεντικότητας ενός αντιγράφου. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Αν επειδή το λογισμικό μπορεί να αντιγραφεί και συνεπώς να μην χάσει κανείς τίποτα δεν θα έπρεπε να έχει τύψεις ο "πειρατής", τότε γιατί αυτή η λογική να μην εφαρμοστεί στο αρχικό μοναδικό πρωτότυπο;

Να υπάρχει μόνο μια νόμιμη εκδοχή και όλα τα άλλα να είναι παράνομα αντίγραφα, γιατί δεν θα λείψει σε κανένα τίποτα. Αυτό θα ήταν ιδανικό ε; Ακόμα και αν τότε οι προγραμματιστές που ζουν από τη δημιουργία λογισμικού θα ψωμολυσούσαν και εν τέλει θα ψοφούσαν(-με). Ή μήπως θα έπρεπε να κρίνουν οι καταναλωτές πότε ο δημιουργός έχει βγάλει αρκετά χρήματα, οπότε πλέον θα μπορεί να παίρνει ο καθένας το πειρατικό του αντίγραφο;

Οπότε, για την υπόλοιπη επιχειρηματολογία (μικρές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες-καρχαρίες- να καεί η Microsoft) συμφωνώ με τον inray.

Καταλαβαίνω τι λες. Η λύση στο πρόβλημα μάλλον είναι full trial περίοδος για σημαντικό χρονικό διάστημα και λογικές τιμές. Αν το software που έφτιαξες εμένα με βολεύει (σαν χρήση και τιμή) θα το αγοράσω don't worry. Αν δε μου αρέσει θα το πετάξω και θα βρω καλύτερο οπότε €€ δε θα δεις. Γουρούνι στο σακί πάντως (no trial ή καρακουτσουρεμένη trial) δεν παίζει να πάρω, δεν τον ήξερα τον software developer από χτες για να του εμπιστευτώ τα λεφτά μου έτσι.

Τώρα αν κάποιος χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα πειρατικό, του αρέσει και του κάνει δουλειά, αλλά δεν το πληρώνει, τότε ΟΚ φάουλ. Εγώ ή θα το αγόραζα ή αν μου ήταν ακριβό θα πήγαινα σε δεύτερη λύση freeware.

Αυτό είπα με το ... θα ψωμολυσσάξουμε.

Και όπως σου είπα η πρόθεση στο επιχείρημα σου ήταν σωστή. Αλλά η εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό όταν το διαβάζει κανείς είναι ότι κάποιος πάει να βάλει το χέρι στην τσέπη του αλλουνού, και αυτό είναι ο ορισμός της κλεψιάς -και κάτι που δεν αμφισβητεί ο mindtrapper.

O mindtrapper μίλησε για αντίγραφα σχεδόν σαν να μιλάμε για αθώα κλωνοποίηση (εξού και το παράδειγμα με την Lambo)

Προφανώς, υπάρχει σύνδεση μεταξύ κάθε αντιγράφου και του κέρδους του δημιουργού.

Κλωνοποίηση είναι, απλά όχι αθώα. Δεν κλέβεις software, το αντιγράφεις. Μπορούμε να συζητήσουμε κατά πόσο είναι κλοπή η εκμετάλλευση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού και η απώλεια του revenue που προκαλείς. Και επειδή εγώ αρχικά μίλησα για τη Microsoft και όχι για τον φουκαρά χίππι προγραμματιστή που έφτιαξε το iBuzzuki ξέρω γω, τότε μόνο και μόνο το revenue που άνοιξε μπροστά της με την πειρατεία και η διείσδυση στην αγορά που, έξυπνα, εκμεταλλεύτηκε, ήταν αρκετά για να συνυπάρξει αρμονικά (σχεδόν) με τους πειρατές. Θα υπήρχαν τόσα ΟΕΜ windows αν δεν υπήρχε πειρατεία; Έχασε τελικά η Microsoft επειδή εγώ στα 12 πήρα τα 95 πειρατικά επειδή δεν είχα λεφτά;

Επεξ/σία από mindtrapper
Δημοσ.
Δεν έκλεψα κανέναν. Τα Vista αυθεντικά ήταν στο laptop και τα 7 είχαν την beta τους. Δεν έχει κανείς δικαίωμα να την κλέβει, ΟΚ. Γιατί δεν τραβάει την πρίζα τότε από τα μηχανήματα με πειρατικά Windows; Γιατί δεν το έκανε αυτό όταν ήταν στο ξεκίνημα ακόμα; Συνένοχος στο έγκλημα, για να αποκτήσει μερίδιο αγοράς.

Τα περί συνενοχής σωστά ή λάθος είναι δικά σου συμπεράσματα και δεν νομίζω να σου πέφτει λόγος του τι "αμυντική" πολιτική ακολουθεί η οποιαδήποτε εταιρεία. Τίποτα όμως δεν σου δίνει το δικαίωμα απόκτησης προιόντος που δεν πλήρωσες και από τη στιγμή που αυτό καλύπτεται τόσο ηθικά όσο και νομικά από όλες διεθνώς τις νομοθεσίες δεν έχεις καμμιά απολύτως δικαιολογία. Τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία χωρίς ιδιαίτερη σημασία... :-)

Η λύση στο πρόβλημα μάλλον είναι full trial περίοδος για σημαντικό χρονικό διάστημα και λογικές τιμές. Αν το software που έφτιαξες εμένα με βολεύει (σαν χρήση και τιμή) θα το αγοράσω don't worry. Αν δε μου αρέσει θα το πετάξω και θα βρω καλύτερο οπότε €€ δε θα δεις. Γουρούνι στο σακί πάντως (no trial ή καρακουτσουρεμένη trial) δεν παίζει να πάρω, δεν τον ήξερα τον software developer από χτες για να του εμπιστευτώ τα λεφτά μου έτσι.

Τόσο τα Windows όσο και το Office έχουν evaluations των 30-90 ημερών δωρεάν δοκιμής. Άρα που το πρόβλημα;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...