Προς το περιεχόμενο

Με αφορμή τις υποψηφιότητες Oscar 2010, συζήτηση για τον θεσμό

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Όποτε κάνουμε λίστα για τις καλύτερες ταινίες, το Fight Club είναι μέσα στη συζήτηση. Ο Τιτανικός ποτέ.

Δεν είναι ποπ κουλτούρα το Fight Club με τίποτα.

Ο Τιτανικός δεν είναι μέρος καμίας κουλτούρας.

Ας πούμε αν εγώ θέλω να μιλήσω με έναν φίλο μου για τον καταναλωτισμό ή για την έννοια της ελευθερίας ή συζητάμε για την ποιότητα της σκηνοθεσίας ενός έργου, και σε πολλές ακόμα συζητήσεις, μπορεί να αναφερθεί το Fight Club. Ο Τιτανικός που θα αναφερθεί; Σε μια κουβέντα για τους χαμένους έρωτες; Δε νομίζω. Ή σε μια κουβέντα για τα ειδικά εφφέ; Ξεπεράστηκαν και αυτά πλέον. Σε μια κουβέντα για τη σκηνοθεσία; Για τις ερμηνείες; Το πολύ πολύ να αναφερθεί σε μια κουβέντα για τον ίδιο τον Τιτανικό, αλλά και πάλι ως κάτι ιστορικά ανακριβές (όπως ελπίζω να γνωρίζεις ότι είναι).

ειναι ηλιου φαενοτερο οτι δεν εχεις την παραμικρη ιδεα τι σημαινει ποπ κουλτουρα

και διαχρονικοτητα.λιγη διαφωτιση:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pop_culture

http://en.wikipedia.org/wiki/Titanic_(1997_film)

http://en.wikipedia.org/wiki/Fight_Club_%28film%29#Cultural_impact

τα σεβη μου.

• Απαντ. 137
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
ειναι ηλιου φαενοτερο οτι δεν εχεις την παραμικρη ιδεα τι σημαινει ποπ κουλτουρα

και διαχρονικοτητα.λιγη διαφωτιση:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pop_culture

http://en.wikipedia.org/wiki/Titanic_(1997_film)

http://en.wikipedia.org/wiki/Fight_Club_%28film%29#Cultural_impact

τα σεβη μου.

WTF man?! Τα διάβασες αυτά που μου λινκάρεις ή μου κάνεις πλάκα;!

Pop Culture:

Heavily influenced by mass media, this collection of ideas permeates the everyday lives of the society.

[...]

Popular culture is often viewed as being trivial and "dumbed-down" in order to find consensual acceptance throughout the mainstream.

[...]

The current meaning of the term, culture for mass consumption

Fight Club:

Fight Club was one of the most controversial and talked-about films of the 1990s

[...]

a cult film

Καλό διάβασμα λοιπόν. Το Fight Club είναι μίλια μακριά από την ποπ κουλτούρα.

Δημοσ.

εγω τα εχω διαβασει και καταλαβαινω τι λενε.αλλος ειναι που προσπαθει να πιαστει απο μεμονωμενες προτασεις για να αποφυγει την πραγματικη αληθεια.

ας πιαστω και εγω απο μερικες:

Popular culture (commonly known as pop culture) is the totality of ideas, perspectives, attitudes, memes,[1] images and other phenomena that are deemed preferred per an informal consensus within the mainstream of a given culture, specifically Western culture of the early to mid 20th century and the emerging global mainstream of the late 20th to 21st century. Heavily influenced by mass media, this collection of ideas permeates the everyday lives of the society.

Ας πούμε αν εγώ θέλω να μιλήσω με έναν φίλο μου για τον καταναλωτισμό ή για την έννοια της ελευθερίας ή συζητάμε για την ποιότητα της σκηνοθεσίας ενός έργου, και σε πολλές ακόμα συζητήσεις, μπορεί να αναφερθεί το Fight Club.

μονος σου καθεσαι και τα λες αγαπητε,δεν στα λεω εγω.

αλλα ξερω ποιο ειναι το πραγματικο σου προβλημα.επειδη και η μπριτνευ σπιρς ειναι μερος της ποπ κουλτουρας,πιστευεις οτι ποιοτικα το Fight Club,χαμηλωνει στο επιπεδο της Μπριτνευ.δεν ειναι ακριβως ετσι,αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα,και ειμαστε ηδη εκτος του θεματος των Οσκαρς.αμα θες συνεχιζουμε την κουβεντουλα σε αλλλο τοπικ η μεσω μηνυματων.

Δημοσ.

Εμ... Αγγλικά γνωρίζεις; Ξέρεις τι σημαίνει ότι το Fight Club είναι controversial; Ότι είναι cult; Ξέρεις τι σημαίνει mainstream; Heavily influenced by mass media; Permeates the everyday life;

Για να σε βοηθήσω λιγάκι:

Controversial είναι ο αμφισβητούμενος.

Cult λέμε τις κινηματογραφικές ταινίες που απευθύνονται σε ειδικό κοινό και όχι σε όλους (γι' αυτό και είναι controversial ταινίες).

Mainstream από την άλλη, σημαίνει επικρατούσα τάση.

Το να μείνει ένα έργο, δε σημαίνει ότι μένει ως μέρος της ποπ κουλτούρας. Άλλωστε αυτή η κουλτούρα σπάνια αφήνει πράγματα στην ιστορία. Το ότι εγώ συζητάω ακόμα με τους φίλους μου για το Fight Club, επίσης δε σημαίνει ότι εγώ και οι φίλοι μου έχουμε ποπ κουλτούρα, γιατί καλώς ή κακώς δεν ανήκουμε στο μέσο όρο (ξαναλέω, καλώς ή κακώς). Σημαίνει, όμως, ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που συζητάνε για το έργο, μέσα και έξω από τον χώρο του κινηματογράφου.

Το ζήτημα είναι ότι ο Τιτανικός ΑΝ ανήκε κάπου, αυτό ήταν η ποπ κουλτούρα. Και ακόμα και εκεί δε συζητιέται πια.

Δημοσ.

Και καλά έκανες, γιατί δε σε έπαιρνε να το συνέχιζες.

Γι' αυτό έγραψα καλώς ή κακώς βέβαια, αλλά δυστυχώς πήγε στράφι.

Το να μην ανήκεις στο μέσο όρο, όμως, είναι δυστυχώς αντικειμενικό. Αν βγω στο δρόμο και ρωτήσω 1000 ανθρώπους ποιος είναι ο Ρουβάς, θα τον ξέρουν μάλλον όλοι. Αν ρωτήσω ποιος είναι ο Λίγκετι, μάλλον κανένας. Αν ρωτήσω ποιος είναι ο Σπίλμπεργκ, το μεγαλύτερο ποσοστό. Αν ρωτήσω ποιος είναι ο Τζάρμους; Ελάχιστοι.

Δεν έγραψα πουθενά ότι αυτό είναι τιμή μας ή ότι οι υπόλοιποι είναι πρόβατα, ούτε τίποτα τέτοιο. Αλλά όποιος δεν έχει να απαντήσει, θα πιαστεί από το τίποτα.

Δημοσ.

Μaneul

Toση ωρα καθεσαι και γραφεις,και ξαναγραφεις για να μου την πεις και το μονο που καταφερνεις ειναι να αυτοακυρωνεσαι.Εξηγω οτι ο Τιτανικος δεν ειναι franchise,οπως ο Χαρι Ποτερ για να ασχολειται ο κοσμος συνεχεια με αυτην.Και πεταγεσαι και μου λες οτι το Fight Club συζητιεται ακομα.σαν λογικος ανθρωπος και αφου γιαυτο το θεμα μιλαω, συμπεραινω οτι εννοεις πως ο κοσμος συζηταει ακομα για την ταινια,δηλαδη η μαζα,το mainstream,ο μεσος ανθρωπος.

Εγω διαφωνω με αυτο με την αποψη οτι ουτε το Fight Club ειναι franchise oπως το Lotr για να καθεται ο καθενας και να το συζηταει τρεις και λιγο.αλλα εχει περασει στην ποπ κουλτουρα,στην κοινη συνειδηση,και λιγο πολυ θα δεις καπου σε καποιον,με καποιο τροπο ενα influence που ειχε αυτη η ταινια,πχ ανθρωποι χρησιμοποιουν στα φορουμ ως νικνειμ τον Tyler Durden,το MW2 που παιζω εχει εμμεσο reference στο iconic σαπουνι, ακομα και εσυ ειπες πως σε μια καθαρη πολιτικη συζητηση,ασχετη με το σινεμα,θα γινει αναφορα στην ταινια αυτη,ακριβως επειδη ειναι μερος της popular culture.

Θυμαμαι ενα youtube video στην Γερμανια με νεους να κανουν πορεια κατα του νεο-ναζισμου και να εχουν στο πανο, την εικονα του Kaneda,χαρακτηρα απο το ανιμε Ακιρα,στο οποιο ανιμε ενα απο τα θεματα που εξερευνουνται ειναι η αντιδραση στο κατεστημενο και η κοινωνικη αναταραχη.Bλεπεις το Ακιρα ειναι και αυτο μερος της ποπ κουλτουρας,ενα γιαπωνεζικο εργο τεχνης ειναι γνωστο στην γερμανικη νεολαια,την εχει επηρεασει και αυτη χρησιμοποιεις καποιος απο τους παραλληλους συμβολισμους του.

Οπως βλεπεις εγω μαζι σου ειμαι,δεν χρησιμοποιω την ποπ κουλτουρα ως κατι ατιμωτικο για την ταινια σου,απλως ενισχυω αυτο που λες.Ομως επειδη φανταζομαι θα εισαι καποιος αναρχοκομμουνιστης και επειδη οταν ακους ποπ κουλτουρα το μυαλο σου παει στην britney και την lady gaga,φριτεις διοτι δεν γινεται να ξεπεφτει το μανιφεστο της αναρχιας που ειναι το Fight Club στο ιδιο επιπεδο με το hit me baby one more time.

Και ξεκινας να μου αποδειξεις οτι το Fight Club δεν ειναι μερος της ποπ κουλτουρας.Και εδω κανεις το μεγαλυτερο λαθος σου.Διοτι μου λες οτι η ταινια ηταν controversial οταν βγηκε,cult και ακομα οτι την συζητας εσυ και οι 2-3 φιλοι σου που δεν ανηκουν στον μεσο ορο.Συμφωνοι τοτε.Αρα εφοσων ισχυουν αυτα που λες,τοτε μου αποδυκνεις,οπως ηταν και ο σκοπος σου,οτι η ταινια δεν ανηκει στην pop culture,δεν ανηκει στο mainstream consensus,ειναι αντικειμενο αναφορας απο ενα μικρο και ειδικο κοινο,ΑΡΑ η ταινια ολα αυτα τα χρονια ΔΕΝ συζητιεται απο το ευρυ κοινο,ΑΡΑ δεν ειναι διαχρονικη,ΑΡΑ δεν εχει προκαλεσει ποτε μεγαλο impact,ΑΡΑ τι στο κορακα πεταχτηκες στο πρωτο ποστ σου και μου λες οτι συζητιεταια ακομα σε αντιθεση με τον Τιτανικο που δεν συζητιεται; Απο ποιον συζητιεται; απο εσενα και τους 2-3 φιλους σου μονο,που δεν ανηκουν καν στην μαζα; σοβαρα; μεγαλη και διαχρονικη η επιτυχια της ταινιας τοτε,δεν μπορω να πω.αφου το λες εσυ,ετσι θα ειναι.

καταλαβες τωρα τι εκανες; συνειδητοποιεις την γκαφα σου; ωραια; μπραβο. καληνυχτα.

Δημοσ.

Καταρχάς Killik, καλά θα κάνεις να μην υποθέτεις πράγματα για μένα που δεν ξέρεις. Προς χάριν της κουβέντας. Καλό είναι επίσης όταν γράφω "καλώς ή κακώς" και μάλιστα δύο φορές, να το λαμβάνεις υπόψιν σου.

Αυτά που συζητάει ο πολύς κόσμος, mainstream, pop κουλτούρα κτλ, δε σημαίνει ότι είναι αυτά που αφήνουν εποχή. Εποχή αφήνουν (και φτάνουν στο σημείο να μένουν και στην ιστορία) αυτά που δεν τα αφήνουν οι άνθρωποι να σβήσουν. Όχι οι πολλοί άνθρωποι. Απλά κάποιοι άνθρωποι.

Παράδειγμα: η Bach δεν ανήκει στην pop. Δε συζητιέται σήμερα από τον πολύ κόσμο. Παρόλα αυτά έχει αντέξει εδώ και 250+ χρόνια στην ιστορία χωρίς να συζητιέται από το ευρύ κοινό.

Αυτό δεν έχει ως συμπέρασμα ότι

ΑΡΑ δεν ειναι διαχρονικη,ΑΡΑ δεν εχει προκαλεσει ποτε μεγαλο impact,ΑΡΑ τι στο κορακα πεταχτηκες στο πρωτο ποστ σου και μου λες οτι συζητιεταια ακομα

Δεν ξέρω αν θα συζητιέται το Fight Club και μετά από 100 χρόνια. Πάντως ο Τιτανικός ΗΔΗ δε συζητιέται. Και δεν εννοώ από μένα και τους φίλους μου. Εννοώ και από το ευρύ κοινό.

ΥΓ. Αν μπορείς, άσε και λίγο το υφάκι κατά μέρος. Δεν φτάνει που έχεις άδικο, μιλάς και με ύφος. Καταντάει εξοργιστικό.

Moderators: Μήπως να το κάνουμε ξεχωριστό τόπικ γιατί έχουμε ξεφύγει εντελώς; (έχω μια αίσθηση ότι και αυτή η συζήτηση έχει ξαναγίνει).

Δημοσ.

μαζι σου ειμα,δεν διαφωνω.οπως λες,το Fight Club δεν συζητιεται παρα απο ελαχιστους,αφου περασε σχεδον απαρατηρητο οταν βγηκε.τωρα αν αυτοι οι λιγοι εχουν την ψευδαισθηση οτι ανηκουν σε μια εκλεκτη καστα,αγρυπνων φρουρων του υψηλου πολιτισμου,αυτο ειναι αλλο θεμα.

επομενως ακυρο το παραδειγμα σου.αυτο λεω.αλλαξε το με καποιο αλλη ταινια που σε αντιθεση με τον Τιτανικο,εγινε φαινομενο οταν βγηκε και συζητιεται ακομα απο το ευρυ κοινο.αυτη ηταν και η κουβεντα μου απο την αρχη.

εντωμεταξυ και με τον Bach τελειως λαθος εισαι (φανταζομαι αυτον εννοεις και οχι την μανα του),αλλα δεν πειραζει,συνεχισε,εχει πλακα η συζητηση.

Δημοσ.

οντως εκτροχιαστηκαμε κατα πολυ.

φιντς πολυ σωστα τα λες.ειναι γνωστο οτι η Ντισνευ κανει κουμαντο στην κατηγορια του ανιμειτιον,και δυστυχως δεν μπορει να γινει κατι γιαυτο.

προσωπικα παντως θελω να κερδισει το οσκαρ η πριγκιπησα,διοτι και καλη ταινια ηταν αλλα κυριως επειδη γουσταρω το παραδοσιακο 2D ανιμειτιον,και θελω παρα πολυ να το δω να αναβιωνει.και ενα οσκαρ ισως βοηθησει (νομιζω πηγε καλα και στο b.o. η κανω λαθος;)

oσο αφορα το Μοον και τον Ροκγουελ,φτου τους.εντωμεταξυ και ο πρωταγωνιστης στο D9 εκανε εξαιρετικη δουλεια,ισως αξιζε μια υποψηφιοτητα,αλλα και ετσι που ηρθανε τα πραματα στα οσκαρς,παλι καλα να λεμε.

Δημοσ.
καλα αυτο που εγινε περυσι με το wall-e ηταν απαραδεκτο.τεσπα.

Πλακα θα κανεις! :fear:

Ειδικα το πρωτο μισαωρο του Wall-E ειναι ΕΠΙΚΟ και θα μεινει στην ιστορια.

Δημοσ.
Πλακα θα κανεις! :fear:

Ειδικα το πρωτο μισαωρο του Wall-E ειναι ΕΠΙΚΟ και θα μεινει στην ιστορια.

Μόνο το πρώτο μισάωρο μάλλον. Προς το τέλος έγινε μάλλον κουραστικό. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν το άξιζε.

Όσο για Mary & Max, τι να πω;.. Αν δεν έχει happy end δεν παίρνει Oscar μάλλον..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...