Προς το περιεχόμενο

Με αφορμή τις υποψηφιότητες Oscar 2010, συζήτηση για τον θεσμό

Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

*** ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Τα μηνύματα της παρούσας κουβέντας προέρχονται από το

Επίσημο Topic για τα βραβεία Oscar 2010.

Όσα σχόλια έχετε για τα φετινά βραβεία, παρακαλώ να τα δημοσιεύσετε εκεί! ***

Τη χρονιά που ΔΕΝ πήρε το oscar η μάνα από το Requiem for a dream για να το δώσουν στη Julia Roberts για το Έριν Μπρόκοβιτς

this is my work! ΜΠΛΙΑΞ!

, τα oscar έσβησαν για μένα.

Δεν το θεωρώ καν τιμή να παίρνει κανείς oscar. Το αντίθετο θα έλεγα.

• Απαντ. 137
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Στα όσκαρ μου φαίνεται ότι προσπαθούν κάποιες φορές να εξισορροπήσουν τα πράγματα. Η Ellen Burstyn π.χ αν θυμάμαι καλά είχε πάρει Όσκαρ παλιότερα. Και όσο νά'ναι δεν πήγαινε για "Best Actress in a Leading Role"

Όπως είχε γίνει και με τον Russel Crow που παρά την εκπληκτική δουλειά του στο A Beautiful Mind έχασε το όσκαρ στον Πιανίστα και γι'αυτό μάλλον του το δώσανε μετά για το Gladiator.

Δημοσ.
Στα όσκαρ μου φαίνεται ότι προσπαθούν κάποιες φορές να εξισορροπήσουν τα πράγματα. Η Ellen Burstyn π.χ αν θυμάμαι καλά είχε πάρει Όσκαρ παλιότερα. Και όσο νά'ναι δεν πήγαινε για "Best Actress in a Leading Role"

Όπως είχε γίνει και με τον Russel Crow που παρά την εκπληκτική δουλειά του στο A Beautiful Mind έχασε το όσκαρ στον Πιανίστα και γι'αυτό μάλλον του το δώσανε μετά για το Gladiator.

ειχε παρει ηδη το oscar για το gladiator, το beautiful mind ηταν μεταγενεστερο

---------- Προσθήκη στις 10:08 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 10:03 ----------

Δεν το θεωρώ καν τιμή να παίρνει κανείς oscar. Το αντίθετο θα έλεγα.

δηλαδη ο sean penn δεν το αξιζε ή δεν ηταν τιμητικο που πηρε περυσι το oscar. Ρε παιδια που τα βρισκεται και τα λετε αυτα. Ναι γινονται αδικιες αλλα οχι και το οτι δεν ειναι τιμητικο να παρει κανεις oscar

Δημοσ.
δηλαδη ο sean penn δεν το αξιζε ή δεν ηταν τιμητικο που πηρε περυσι το oscar. Ρε παιδια που τα βρισκεται και τα λετε αυτα. Ναι γινονται αδικιες αλλα οχι και το οτι δεν ειναι τιμητικο να παρει κανεις oscar

Πλεόν disqualified, αν και δεν μ'αρέσει αυτή η έκφραση, και στα όσκαρ συμφέροντα παίζονται και τίποτα άλλο. Αντικειμενικά δεν είναι με καμία παναγία. Αν κάτσεις και ψάξεις την ιστορία τους, και τι δώθηκε που, θα καταλάβεις πως τα όσκαρ μόνο άξιος κριτής μιας ταινία δεν είναι. Τιμητικό είναι να πάρεις ένα όκσαρ, απο εκεί και πέρα όμως δεν είναι και 100% σίγουρο ότι το άξιζες. Ο κόσμος που ψηφίζει και οι κριτές και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι τέλος πάντων (δεν γνωρίζω την διαδικασία), κάνουν πάνταν την εξής μαλακία. Κάνει μια ταινία πάταγο για κάποιον λόγο. Μπορεί επειδή σαν ιστορία ήταν πολύ καλή, μπορεί επειδή είχε πολύ ωραία μουσική ή στην περίπτωση μας επειδή είχει πολλά εφέ. (You know what i mean). Ε, θα σαρώσει στα όσκαρ. Γιατί; Γιατί το Αβατάρ πέραν των εφέ του θα πάρει και άλλα όσκαρ? Σαν καλύτερη ταινία γιατί να μην είναι οι μπάσταρδοι απο όλα αυτά? Καλύτερη ταινία λέω ε. Να κατανοήσουμε τι σημαίνει. Και δεν θα πάω και πολύ μακριά. Στο χιλιοφορεμένο τιτανικό. Τι είχε αυτή η ταινία που άξιζε 11 όσκαρ? Είχε τις και γαμώ ερμηνίες για να πάρει η Γούινσλετ πρώτο γυναικείο? Είχε την και γαμώ σκηνοθεσία για να πάρει ο μαλάκας σκηονθεσίας? Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν αν και ''τιμητικό'' δεν είναι άξιο να κρίνει μια ταινία...

Τυχαίο είναι που ο Χατζιδάκις το πέταξε ή που ο Άλεν δεν πάει να τα πάρει. Ε κάτι παραπάνω ξέρουν απο όλους τους άλλους που είναι εκεί για να τα παραλάβουν. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ O ΚΛΟΥΝΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ. Ε.Λ.Ε.Ο.Σ Ρ.Ε Π.Ο.Υ.Σ.Τ.Η Μ.Ο.Υ!!!

Δημοσ.
Πλεόν disqualified, αν και δεν μ'αρέσει αυτή η έκφραση, και στα όσκαρ συμφέροντα παίζονται και τίποτα άλλο. Αντικειμενικά δεν είναι με καμία παναγία. Αν κάτσεις και ψάξεις την ιστορία τους, και τι δώθηκε που, θα καταλάβεις πως τα όσκαρ μόνο άξιος κριτής μιας ταινία δεν είναι. Τιμητικό είναι να πάρεις ένα όκσαρ, απο εκεί και πέρα όμως δεν είναι και 100% σίγουρο ότι το άξιζες. Ο κόσμος που ψηφίζει και οι κριτές και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι τέλος πάντων (δεν γνωρίζω την διαδικασία), κάνουν πάνταν την εξής μαλακία. Κάνει μια ταινία πάταγο για κάποιον λόγο. Μπορεί επειδή σαν ιστορία ήταν πολύ καλή, μπορεί επειδή είχε πολύ ωραία μουσική ή στην περίπτωση μας επειδή είχει πολλά εφέ. (You know what i mean). Ε, θα σαρώσει στα όσκαρ. Γιατί; Γιατί το Αβατάρ πέραν των εφέ του θα πάρει και άλλα όσκαρ? Σαν καλύτερη ταινία γιατί να μην είναι οι μπάσταρδοι απο όλα αυτά? Καλύτερη ταινία λέω ε. Να κατανοήσουμε τι σημαίνει. Και δεν θα πάω και πολύ μακριά. Στο χιλιοφορεμένο τιτανικό. Τι είχε αυτή η ταινία που άξιζε 11 όσκαρ? Είχε τις και γαμώ ερμηνίες για να πάρει η Γούινσλετ πρώτο γυναικείο? Είχε την και γαμώ σκηνοθεσία για να πάρει ο μαλάκας σκηονθεσίας? Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν αν και ''τιμητικό'' δεν είναι άξιο να κρίνει μια ταινία...

Τυχαίο είναι που ο Χατζιδάκις το πέταξε ή που ο Άλεν δεν πάει να τα πάρει. Ε κάτι παραπάνω ξέρουν απο όλους τους άλλους που είναι εκεί για να τα παραλάβουν. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ O ΚΛΟΥΝΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ. Ε.Λ.Ε.Ο.Σ Ρ.Ε Π.Ο.Υ.Σ.Τ.Η Μ.Ο.Υ!!!

τα oscar ναι δεν ειναι κριτης ποιοτητας, και αντικειμενικο δεν ειναι οτιδηποτε. Αλλα οχι οτι δεν ειναι τιμητικο να παρεις ενα. Μονο καποιος που ειναι μεσα σε αυτο το παιχνιδι μπορει να αποφανθει αν ειναι τιμητικο ή οχι. Κατι παραπανω ξερουν αυτοι και οχι εμεις δε νομιζεις;

Τιμητικο παντως δεν ειναι να ξεστομιζεις τη φραση "Είχε την και γαμώ σκηνοθεσία για να πάρει ο μαλάκας σκηνοθεσίας?" Μπορεις να το πεις πιο ωραια αν πιστευεις οτι δεν το αξιζε εκτος και αν εχεις γυρισει και εσυ 2-3 ταινιες και νιωθεις αδικημενος

Δικαιο και αντικειμενικο δεν ειναι τιποτα στη ζωη δε μπορω να καταλαβω την αγανακτηση σου για ενα θεσμο που φαινεται οτι σνομπαρεις. Η ενσταση μου ηταν στο τιμητικο, και οχι στο οτι τα οσκαρ συμβολιζουν καποια παγκοσμια κινηματογραφικη αληθεια, δε νομιζω οτι διαφωνουμε και τοσο.

Δημοσ.
Μονο καποιος που ειναι μεσα σε αυτο το παιχνιδι μπορει να αποφανθει αν ειναι τιμητικο ή οχι.

Αλλα οχι οτι δεν ειναι τιμητικο να παρεις ενα.

Είσαι μέσα στο παιχνίδι ρε? :-D

Τιμητικο παντως δεν ειναι να ξεστομιζεις τη φραση "Είχε την και γαμώ σκηνοθεσία για να πάρει ο μαλάκας σκηνοθεσίας?" Μπορεις να το πεις πιο ωραια αν πιστευεις οτι δεν το αξιζε εκτος και αν εχεις γυρισει και εσυ 2-3 ταινιες και νιωθεις αδικημενος

Εντάξει μεταξύ σοβαρού και αστείου το είπα αυτό. Όχι, ταινίες δεν έχω γυρίσει. :-)

Δικαιο και αντικειμενικο δεν ειναι τιποτα στη ζωη δε μπορω να καταλαβω την αγανακτηση σου για ενα θεσμο που φαινεται οτι σνομπαρεις. Η ενσταση μου ηταν στο τιμητικο, και οχι στο οτι τα οσκαρ συμβολιζουν καποια παγκοσμια κινηματογραφικη αληθεια, δε νομιζω οτι διαφωνουμε και τοσο.

Όχι δεν διαφωνούμε, κουβέντα κάνουμε.

Κοίτα να δεις... Είπες για τον Σον Πεν ο οποίος μου αρέσει. Ρώτησες αν δεν άξιζε πέρυσι που πήρε το όσκαρ. Θα σταθώ σε μια φράση που είχε γράψει ο Κάιζερ και είχε πολύ δίκιο, και επειδή βαριέμαι να την ψάχνω έλεγε πάνω κάτω, πως στο Χόλυγουντ, έτσι και υποδυθείς αδερφή ή ανάπηρο, ή διανοητικά καθυστερημένο, πας σετ και με ένα όσκαρ. Αυτό είναι πολύ χαζό που συμβαίνει. Έχουν χάσει την έννοια της ηθοποιίας, ή την έχω χάσει εγώ. Δεν σημαίνει ότι ένας ''ειδικός'' ρόλος πρέπει ντε και καλά να βραβευτεί με όσκαρ, ακόμα και αν ένας άλλος ρόλος ήταν καλύτερος απλά δεν ήταν τόσο ειδικός. Καταλαβαίνεις τι λέω, ε; Και αυτό γίνεται σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο είναι αυτό που συμβαίνει με τα όσκαρ ντόμινο που περιέγραψα και πριν. Θα πάρει το αβατάρ το όσκαρ για τα εφέ, θα πάρει όμως και για καλύτερης ταινίας, θα πάρει και για σκηνοθεσίας και τι άλλο ξέρω'γω χωρίς να τα αξίζει. Με αυτά τα 2 λοιπόν και κάποια άλλα που συμβαίνουν, για μένα δεν είναι τιμητικό το όσκαρ διότι δεν πάει εκεί που ΠΡΕΠΕΙ αλλά εκεί που πρέπει. (Πςςς, τι είπα πάλι). Σαν να κερδίσω εγώ το Νόμπελ ιατρικής και να πάρω αμπάριζα και τα νόμπελ λογοτεχνίας και φυσικής έτσι χωρίς λόγο. Είναι τιμητικό αυτό?

Δημοσ.
Θα πάρει το αβατάρ το όσκαρ για τα εφέ, θα πάρει όμως και για καλύτερης ταινίας, θα πάρει και για σκηνοθεσίας και τι άλλο ξέρω'γω χωρίς να τα αξίζει. Με αυτά τα 2 λοιπόν και κάποια άλλα που συμβαίνουν, για μένα δεν είναι τιμητικό το όσκαρ διότι δεν πάει εκεί που ΠΡΕΠΕΙ αλλά εκεί που πρέπει. (Πςςς, τι είπα πάλι). Σαν να κερδίσω εγώ το Νόμπελ ιατρικής και να πάρω αμπάριζα και τα νόμπελ λογοτεχνίας και φυσικής έτσι χωρίς λόγο. Είναι τιμητικό αυτό?

Και σου λεω παλι οτι γνωμη μπορεις να εχεις αλλα δε μπορεις να αποφασισεις εσυ για το που πρεπει να πανε ή ποιος το αξιζει πραγματικα. Η παρομοιωση σου με το νομπελ βεβαια δεν ειναι καθολου πετυχημενη :P, καθως μιλας για το avatar και οχι για το βιντεο που γυρισες με τους φιλους σου. Το avatar και εισιτηρια κοβει και καλες κριτικες εχει λαβει και οχι μονο απο τους θαμωνες των Multiplex.(πηγαινω και εγω εκει).

Δημοσ.
Και σου λεω παλι οτι γνωμη μπορεις να εχεις αλλα δε μπορεις να αποφασισεις εσυ για το που πρεπει να πανε ή ποιος το αξιζει πραγματικα.

Είπα πουθενά ότι μπορώ εγώ να αποφασίσω που θα πάνε τα όσκαρ?

Είπα ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν είναι αμερόληπτοι όπως και η όλη διαδικασία δεν είναι καθαρά αξιοκρατική. Τα όσκαρ για μένα δεν πάνε εκεί που αξίζουν, όπως για σένα πάνε εκεί που αξίζουν. (για να σε προλάβω)

Η παρομοιωση σου με το νομπελ βεβαια δεν ειναι καθολου πετυχημενη :P,

κάπως έτσι το βλέπω εγώ. Ακραίο και υπερβολικό παράδειγμα αλλά έτσι το βλέπω.

καθως μιλας για το avatar και οχι για το βιντεο που γυρισες με τους φιλους σου. Το avatar και εισιτηρια κοβει και καλες κριτικες εχει λαβει και οχι μονο απο τους θαμωνες των Multiplex.(πηγαινω και εγω εκει).

Και αυτό και μόνο το κάνει ικανό να το γεμίσουν με όσκαρ σε κατηγορίες που δεν το αξίζει?

Δημοσ.

Και αυτό και μόνο το κάνει ικανό να το γεμίσουν με όσκαρ σε κατηγορίες που δεν το αξίζει?

Αυτο προσπαθω να σου πω τοση ωρα. Οτι και στους θεατες αρεσε, εχει παρει καλες κριτικες και απο κριτικους και ΑΝ τα παρει θα εχει ψηφιστει απο μελη της ακαδημιας. Τι αλλο θες δηλαδη πραγματικα, να ακουστει η φωνη απο τον ουρανο; Γνωριζω οτι δεν σου αρεσε η ταινια και γι αυτο εχεις τρελαθει τοσο πολυ

Ειδες που εχεις αποφασισει απο μονος σου αν το αξιζει ή οχι; Η γνωμη σου σεβαστη και κανεις δε λεει οτι ενα οσκαρ ειναι ο πιο αλανθαστος κριτης. Φυσικα και δεν ειναι. Ειναι ενας θεσμος μεσα σε μια βαρια βιομηχανια χρηματων. Τελος παντων η απονομη των Οσκαρ ειναι, δεν ειναι η μερα της κρισης.

Δημοσ.
Αυτο προσπαθω να σου πω τοση ωρα. Οτι και στους θεατες αρεσε, εχει παρει καλες κριτικες και απο κριτικους και ΑΝ τα παρει θα εχει ψηφιστει απο μελη της ακαδημιας. Τι αλλο θες δηλαδη πραγματικα, να ακουστει η φωνη απο τον ουρανο; Ειδες που εχεις αποφασισει απο μονος σου αν το αξιζει ή οχι;

OK... Good point. ;)

Δημοσ.
Τα όσκαρ για μένα δεν πάνε εκεί που αξίζουν, όπως για σένα πάνε εκεί που αξίζουν. (για να σε προλάβω)

Δεν ειπα κατι τετοιο, οτι πανε ολα εκει που αξιζουν συμφωνα με την δικη μου υποκειμενικη γνωμη. Δεν ξερω που πραγματικα θεωρεις οτι πρεπει να πανε αλλα αν εννοεις ευρωπαικες παραγωγες γνωριζεις οτι ειναι βραβεια Αμερικανικου κινηματογραφου ετσι; :P

Δημοσ.
Αλλά ας όψετε η προπαγάνδα.

ποια προπαγανδα μωρε; εχεις δει την ταινια; εχεις καταλαβει καν για τι προκειται; η επειδη εχει μεσα την λεξη αμερικανικη παραγωγη και αμερικανικος στρατος,αυτοματως το μυαλο σου παει στην προπαγανδα; τετοια πλυση εγκεφαλου απο τους "επαναστατες" ελληναρες εδω περα,πια;

Δημοσ.
Δεν ξερω που πραγματικα θεωρεις οτι πρεπει να πανε αλλα αν εννοεις ευρωπαικες παραγωγες γνωριζεις οτι ειναι βραβεια Αμερικανικου κινηματογραφου ετσι; :P

Βάλε την γλώσσα σου μέσα, δεν εννοώ ευρωπαικές ταινίες. :-D

Εννοώ και τις λιγότερο (έως καθόλου) mainstream αμερικάνικες ταινίες. Γιατί δηλαδή πιστεύουν ότι το καλό πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στο πολύ ή στο γνωστό? Άδικο έχω?

Δημοσ.

Δε χρειάζεται τόση κουβέντα. Λέω κάτι απλό:

Το να πάρω ένα βραβείο από ανθρώπους που θεώρησαν την ερμηνεία της Τζούλια Ρόμπερτς στο Έριν Μπρόκοβιτς φανταστική, εγώ δεν θα το θεωρούσα τιμή μου και ούτε πιστεύω ότι λέει κάτι για τους ηθοποιούς που το παίρνουν.

Τώρα αν εσύ θεωρείς ότι έχει κάποια αξία επειδή αυτοί που τα δίνουν φοράνε γραβάτες και αυτοί που τα παίρνουν βάζουν τα κλάματα, έχει καλώς.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και τα όσκαρ σπάνια προβλέπουν ταινίες που μένουν στην ιστορία. Ο Τιτανικός πχ έσβησε μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Για το Fight Club μιλάμε ακόμα. Ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν πήρε ποτέ όσκαρ. Του δώσανε ένα για τη συνολική προσφορά του όταν κατάλαβαν την μπούρδα που είχαν κάνει και την άλλη χρονιά κέρδισε ένα ως συνθέτης για τη μουσική που έγραψε για το Limelight. Και υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα.

Anyway, όπως το βλέπει ο καθένας.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...