therock Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Ψαχνω μια ιντελ mini-itx να την συνδυασω είτε με καποιον φθηνο επεξεργαστη, ειτε να εχει και atom ηδη ενσωματωμενο, δεν με πειραζει, και επειτα κατα κυριο λογο θελω να εχει. 1-2 Gigabit Lan 4-6 Sata-2 ports On-board Graphics & Sound Card. (HDMI/7.1 optional) H καλυτερη που εχω βρει μεχρι στιγμης ειναι αυτη, αλλα θα ηθελα καλυτερα να εχει 6 sata για να εχω πολλους δισκους καθως την προοριζω για σερβερ. http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813121353&nm_mc=OTC-Froogle&cm_mmc=OTC-Froogle-_-Motherboards+-+Intel-_-Intel-_-13121353
inray Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Αυτή που έχεις εντοπίσει είναι μια από τις λίγες μητρικές που υποστηρίζουν τόσα SATA. Υπάρχουν και τα Atom boards βέβαια αλλά είναι λίγο ψόφια, ειδικά σε ρόλο server και με τόσους δίσκους. Αν πάλι μπορείς να περιμένεις κανένα μήνα (για διαθεσιμότητα), η απόλυτα καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή στον χώρο των mini-ITX και ταυτόχρονα μια από τις οικονομικότερες για την ισχύ του είναι το εντελώς νέο Zotac H55ITX-WIFI board με H55 chipset, βάζεις επάνω και ένα i3-530 (ή άλλο i3/i5) και τα έχεις όλα όσα θες και ακόμα περισσότερα. 6 SATA, 1 eSATA, 1 PCIe x16, 1 mini PCIe, 802.11n WiFi, Gigabit Ethernet, 14 USB ports (10 external, 4 internal), 7.1 audio με bitstream Dolby TrueHD και DTS HD-MA, HDMI κλπ. Η τιμή του board αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλή, γύρω στα 120€ στην Ευρώπη (έχω προπαραγγείλει ένα για παρόμοια χρήση με τη δική σου) και κανένα εκατοστάρικο θα σου βγει ο επεξεργαστής (i3-530).
therock Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Πολυ καλα τα χαρακτηριστικα της. Μηπως ομως οι I3/i5 ανεβαζουνμεγαλυτερες θερμοκρασιες και καινε πρισσοτερο ρευμα αποatom, ή καποιον φθηνο celeron? Εγω απλο κατεβαστηρι θελω να στησω, με μονη λειτουργικοτητα ενα απλο file management Που θα κανω για να το συντηρω. Αρα το οτι πρεπει να δωσω γυρω στα 100 για επεξεργαστη με προληματιζει, απο την στιγμη που δεν θα επωφεληθω, και πιστευα πως ειχα καθαρισει με μια 30αρα για τον celeron.
inray Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Πολυ καλα τα χαρακτηριστικα της. Μηπως ομως οι I3/i5 ανεβαζουνμεγαλυτερες θερμοκρασιες και καινε πρισσοτερο ρευμα αποatom, ή καποιον φθηνο celeron? Από τον Atom είναι ποιό ζεστοί αλλά όχι και από τους celeron. 32nm chips είναι με ενσωματωμένο στο cpu IGP, οπότε μην φαντάζεσαι ιδιαίτερη ζέστη. Ουσιαστικά πρόκειται για τους ψυχρότερους Intel desktop CPU εκτός Atom φυσικά. Πάντως αν όπως λες δεν έχεις απαιτήσεις, τότε μάλλον έχεις δίκιο και ίσως καλύτερα να πας για αυτή που είδες. Το κατοστάρικο δεν είναι σίγουρα και ότι καλύτερο αν δεν χρειάζεσαι την επιπλέον ισχύ. Κορυφαία μητρική mini-ITX ακριβώς για τη χρήση που τη θες είναι και η INTEL BOXD510MO με τον νέο και "ψυχρό" Atom. Αλλά από SATA μόνο 2 δυστυχώς. Κρίμα πάντως γιατί από λοιπά χαρακτηριστικά ειδικά για κατεβαστήρι ή server δεν παίζεται, και λειτουργεί και fanless. Εδώ είναι και τα specs.
therock Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Βλεπω και αυτον με dual-core atom, nvidia ion,gigabit,7.1 sound, 4 sata ports, 2xesata,hdmi. http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.528477&u=ASROCK-A330ION Καλα χαρακτηριστικα και καλη τιμη, αλλα κυριως με ενδιαφερουν οι παραπανω sata για να μπορω να εχω τους δισκους.
inray Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Καλό το Asrock, δεν πήρα χαμπάρι πως το έφερε και το e-shop. Το μόνο κακό δυστυχώς με τα ION είναι η πολύ υψηλή θερμοκρασία που ανεβάζει το chipset, ακόμα και όταν δεν ζορίζεται ιδιαίτερα με 3D κλπ.
therock Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Συμβιβαζομαι και χωρις ΙΟΝ αλλα με τις παραπανισιες sata Που ζητω τι μπορω να κανω? Θα αναγκαστω να κουμπωσω controller, οι οποιοι κιολας πανε και ακριβα?
inray Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Ή αυτό θα κάνεις, ή θα πας σε LGA775 board όπως έλεγες και θα βάλεις κανένα celeron, ή θα πάρεις το Asrock και θα κοιτάξεις να ψύξεις όσο μπορείς καλύτερα το chipset με κανένα καλό fan (αν έχεις το χώρο). Δεν είναι δα και τόσο δραματικά τα πράγματα, καμμιά 40-45W dissipation έχει που βέβαια για τα δεδομένα των Atom είναι υψηλός αριθμός. Έτσι και αλλιώς εσύ δεν πρόκειται να το βάλεις σε κανένα κουτί - μινιατούρα αφού θα έχεις τόσους δίσκους, οπότε δεν βλέπω να έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα με το airflow και την ψύξη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι όταν το δουλεύεις σε κανένα από αυτά τα mini-ITX κουτάκια των 20x20x6cm. Εκεί πέφτει το βράσιμο. Πρόσφατα είχα στήσει ένα ION σε ένα Μ350 και ώρες - ώρες νόμιζα πως θα λιώσει.
pcos Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 γιατί θες οπωσδήποτε mini-ITX? an βάλεις πολλούς δίσκους δεν τίθεται θέμα χώρου αφού πάλι σε κάποιο midi ATX θα το βάλεις, έτσι?
papadakn Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 έχω υλοποιήσει κάτι ανάλογο (freenas server) σε ένα σύστημα Athlon XP 2500+ με 2 1.5gb ram. Νομίζω πως το να επενδύσεις σε καινούργιο hardware για home server είνια λίγο υπερβολή. Δεν έχεις σε καμια ντουλάπα parts απο κάποιο παλιό σου pc να τα παντρέψεις? Και οι αγγελίες του insomnia προσφέρονται για τέτοιο πάντρεμα. Επίσης, το mini itx είναι περιττό αφού λογικά χρησιμοποιώντας πολλούς δίσκους θα χρειαστείς μεγαλύτερο case. HDMI/DVI/SPDIF και λοιπά multimedia σου είναι παντελώς άχρηστα αφού λογικά ούτε οθόνη δεν θα έχεις συνδεδεμένη στον υπολογιστή.
Telis123 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Εγω εχω αυτη, http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522771&u=ASUS-ION-PLATFORM-AT3N7A-I απο το καλοκαιρι, και ουτε θερμοκρασιες ανεβαζει και μια PCI θυρα εχει και μικρη καταναλωση εχει, μοναδικο της μειον ειναι οτι κανει θορυβο το ανεμιστηρακι αλλα μπορεις πολυ ευκολα να βαλεις ενα αλλο πιο αργοστροφο - οπως εχω κανει και εγω - και τοτε κανενα προβλημα. Και απο θερμοκρασιες... ουτε και με το αργοστροφο εχει κανενα προβλημα.
parsifal Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Για να κρατηθεί το κόστος σε λογικά επίπεδα, βάσει και των specs που ζητάς νομίζω πως μία καλή λύση είναι αυτή που πρότεινε ο inray 2-3 posts πιο πάνω. Δηλαδή: 1. Celeron E3200 ή E3300 + MicroATX board με G41 (4 SATA) + PCI SATA Controller 2. Ίδια CPU + board με G43 (6 SATA) Ο συγκεκριμένος Celeron φαίνεται να έχει πολύ καλές επιδόσεις σε κατανάλωση ενέργειας. Δεν φτάνει τους Atom βέβαια, αλλά σε desktop CPUs πρέπει να είναι το "next best thing" αυτήν τη στιγμή. Αν μπορέσεις μάλιστα να εφαρμόσεις και λίγο underclocking+undervolting θα κατεβείς έτι περαιτέρω σε κατανάλωση. Έτσι κι αλλιώς, όπως επεσήμαναν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, με 6 δίσκους δεν πρόκειται ούτε mini-ITX κουτάκι να σε βολέψει, ούτε brick DC PSU σου κάνει κλπ. Άρα πας για κοινά desktop components, όπου θα βρεις και πληθώρα διαθέσιμων μοντέλων για να κάνεις την επιλογή σου.
the_eye Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Βάλε μια κάρτα για extra sata επάνω σε έναν aton/ION δεν έχουν μεγάλο κόστος.
therock Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δεν το ξεκαθαρισα, αλλα η θηκη που σκοπευω να χρησιμοποιησω θα ειναι η antec skeleton mini, για να εχω ενα πιο compact συστημα. Δεν υπαρχει λογος να πιανει χωρο, γι'αυτο ψαχνομαι και σε mini-itx Και οχι Micro ή midi... HDMI/SPDIF οντως δεν ειναι απαραιτητα, αλλα δεν με χαλανε και να υπαρχουν. Αρκει να πληρουνται οι υπολοιπες προδιαγραφες που εθεσα σε προτεραιοτητα, με κυρια την υπαρξη πανω απο 4 sata port. Τωρα αν μπορυσα να βρω και μεγαλυτερη Mobo η οποια τυχον να ειχε 6 και ανω sata Και να με γλιτωνε απο το να αγορασω controller, τοτε τι να πω, ισως να την προτιμησω και να παρω και την κανονικη antec skeleton case.
filarhos Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2010 Για τροφοδοτικό τι σκέφτεσαι να βάλεις;;; Άκυρο μόλις είδα ότι έχει μαζί ένα 90watt. Υ.Γ. Που μπορούμε να βρούμε κανένα μικρό τροφοδοτικό (κάτω από 120watt με μεγάλο efficiency) και σχετικά οικονομικό;;;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.