Προς το περιεχόμενο

Κολλήματα σε Asus P5Q

Voodooman

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Το σύστημα σε όλα του (σχεδόν) είναι σταθερό. Δεν το έχω υπερχρονίσει.

Αυτόν τον καιρό παίζω Shift και Mass Effect 2. Κάποιες φορές, 2 στις 3 ας πούμε, όταν φορτώνει η επόμενη πίστα, μου κάνει restart. Δεν έχω προβλήματα θερμοκρασίας, η CPU είναι στους 36 συνήθως, ενώ στα παιχνίδια πάει στους 50.

Μετά από άπειρα ψαξίματα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα restart γίνονται όταν έχω ενεργοποιημένο το Q fan control της Asus από το BIOS, που κρατάει σε χαμηλές στροφές τους ανεμιστήρες. Αν το απενεργοποιήσω, τα κολλήματα σταματάνε, αλλά οι ανεμιστήρες γυρίζουν στις μάξιμουμ στροφές τους και μου παίρνουν το κεφάλι. Να ξαναπώ ότι δεν βλέπω να έχω κάποιο πρόβλημα με θερμοκρασίες, αλλά καλού κακού ξαναέβαλα πάστα στη CPU.

Το speedfan που εγκατέστησα, δεν με αφήνει να μειώσω τις στροφές του CPU fan. Οπότε έχω μείνει με δύο λύσεις, ή θα είναι ήσυχο το PC και δεν θα μπορώ να παίξω κανένα παιχνίδι ή θα ουρλιάζει και θα παίζω καλά.

Ξέρει κανείς τίποτα για τέτοια προβλήματα της Asus με το Q fan ή έχει κάποια λύση;

Δημοσ.

Eχω και γω την ιδια μητρικη.Το προβλημα αυτο βεβαια το συναντησα σε μια ASUS P5K-VM (καπως ετσι.)

με ενα νεο bios και clear cmos 8υμαμαι ειχε στρωσει.

Εμενα η μητρικη το μονο που κανει ειναι να βαραει bsod γιατι εχω 4dimm ραμ υπερχρονισμενες.

Δημοσ.

Λοιπόν, απενεργοποίησα το Q fan από το mobo. Όλοι οι ανεμιστήρες γυρίζουν στο φουλ.

Μπαίνω στα windows και με το speedfan μειώνω τις στροφές σε όλους, εκτός από της CPU (μία AC freezer 7 pro), που δεν μπορώ να το κάνω. Με ένα σχετικά ήσυχο κουτί λοιπόν ξεκινάω mass effect 2. Μετά από μία ώρα παιχνιδιού χωρίς κολλήματα, βγαίνω και βλέπω την θερμοκρασία της CPU στους 52 βαθμούς. Άρα πρόβλημα θερμοκρασίας, ακόμη και αν το CPU fan γύριζε στις 1200 rpm (τώρα γυρίζει στα 2900!) δεν υπάρχει.

Υποπτεύομαι ότι το Qfan έχει κάποια ρύθμιση για να σβήνει το PC όταν πιάσει κάποια θερμοκρασία, μόνο που δεν βρίσκω πουθενά στο BIOS τέτοια επιλογή.

Καμμιά ιδέα;

Δημοσ.

γιατί το speedfan δε σε αφήνει να μειώσεις τις στροφές?εγώ δεν έχω τέτοιο πρόβλημα με την ίδια μητρική...δοκίμασε να το συνδέσεις σε άλλο pin πάνω στη μητρική...βέβαια όπως είπαν και τα παιδιά κάνε και ένα update στο bios...αν τίποτα απο αυτά δε λειτουργούν μπορείς να αγοράσεις κάτι τέτοιο http://www.e-shop.gr/search_per.phtml?category=%C8%C7%CA%C5%D3%2520MULTIBAY αλλά δε νομιζω ότι αξίζουν τόσα λεφτά...άλλο fan δε μπορείς να βάλεις πάνω??

Δημοσ.

Ναι, εννοείται με το τελευταίο BIOS.

Μπορεί να έχει χαλάσει και το CPU fan, ποιός ξέρει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Q fan είναι γτπ. Είναι δυνατόν να μη μου επιτρέπει να ορίσω εγώ θερμοκρασίες για alert και για shut down;

Τέλος πάντων, έβαλα ένα ποτενσιόμετρο στο CPU fan και τώρα, επιτέλους, όλοι οι ανεμιστήρες γυρίζουν στις 1100-1200 rpm, θερμοκρασία της CPU είναι σε φόρτο γύρω στους 60 και δεν έχω κολλήματα.

Ίσως και να πάω σε καμμιά φτηνή λύση σαν αυτή που προτείνεις outlaw star γιατί αυτό το ποτενσιόμετρο το πήρα από το κατεβαστήρι, πιο φτηνά θα μου βγει από το να πάρω καινούργιο CPU fan ή mobo.

Δημοσ.
Παίζει και αυτό για non-pwm -> http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.806160

Πάντως στην προηγούμενη asus μου - το q fan δούλευε like a charm και μέσα στο health μπορούσα να ορίσω shutdown temps και τα λοιπά...

Δύο τέτοια έχω αγοράσει ως τώρα, αυτό χρησιμοποίησα και τώρα για τις δοκιμές.

Ρε συ caution, εμένα στο BIOS εν έχει καμμία επιλογή, έχει μόνο Q fan enable-disable και τρία έτοιμα modes λειτουργίας, standard,silent, turbo. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει και κανένα πρόγραμμα για έλεγχο μέσα από τα windows;

Δημοσ.

Ψάχνοντας είδα ότι η asus δίνει διαφορετικές εκδόσεις του Q fan σε διαφορετικά mobo.

Οπότε εγώ με το mobo σειράς δεν έχω και πολλές ελπίδες.

Τί να κάνουμε, ένα φτηνό panel των 15 ευρώ και των τριών ανεμιστήρων και είμαστε εντάξει.

Δημοσ.

Τα προβήματα συνεχίζονται, μειωμένα κατά πολύ όμως, με τους ανεμιστήρες να γυρίζουν στις 1300 στροφές καθένας.

Κάτι άλλο που πρόσεξα είναι ότι το τροφοδοτικό της υπογραφής στο BIOS δείχνει ότι γυρίζει στις μόλις 500+ στροφές. Το έχω πριζομένο στο mobo, στο σωστό πριζάκι, αλλά 500 στροφές δεν είναι πολύ λίγες; Υπάρχει περίπτωση να οφείλονται σε αυτό τα restarts;

Δημοσ.

Οι στροφές που περιστρέφεται ο ανεμιστήρας του Enermax ειναι φυσιολογικές.Τον ίδιο αριθμό είδα όταν συνέδεσα το Modu82+ 625 σε fan controller της Scythe,οπότε το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

Παρεμπιπτόντως, έχω την ίδια μητρική και τον ίδιο επεξεργαστή στα 3,6@1,22 Vcore,χωρίς να αντιμετωπίζω προβλήματα.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και μετά την απενεργοποίηση του Q-fan;Αν ναί δοκίμασες να τσεκάρεις τις μνήμες;

Επίσης, στο ME2 όπως και στο Bioshock 2 το σύστημα μου κρέμαγε σε τυχαία σημεία και έπρεπε να κάνω hard reset για να το επαναφέρω (δέν ήταν θέμα θερμοκρασίας,ούτε επάρκειας τροφοδοτικού αφού πέρναγε όλα τα stress test που δοκίμασα).Έβαλα την 10.1 έκδοση των Catalyst και όπως δείχνουν τα πράγματα,έστρωσε.

Δημοσ.

Το ψάχνω ακόμη. Λέω να απενεργοποιήσω και το speedstep,να δω αν θα βοηθήσει.

Το περίεργο είναι ότι και στο Shift και στο ΜΕ2 τα χαζά τα κάνει ΜΟΝΟ στις loading screens, και αυτό όχι πάντα. Λες και κάτι πάει στραβά ακριβώς την στιγμή που η CPU, ο σκληρός, οι μνήμες και το λειτουργικό δουλεύουν στο φουλ.

Οι μνήμες δεν είναι, έχουν αλλαχτεί.

Θα τρελαθώ, θα πηδηχτώ απ'το παράθυρο.

Μέχρι και fan controller πήγα και αγόρασα. Όρισα τους ανεμιστήρες στις 1300 όπως είπα. Η θερμοκρασία γύρω στους 50 βαθμούς, τα κολλήματα συνεχίζονται, αν και σπανιότερα. Το speedstep δεν βοήθησε.

Πάω και βάζω τους ανεμιστήρες στις 1800 περίπου. Η θερμοκρασία γύρω στους 40. Κανένα κόλλημα.

Ποιό εξάρτημα λοιπόν είναι τόσο μη μου άπτου και φοβάται τους 50 βαθμούς; Και τί θα γίνει το καλοκαίρι, θα χρειαστώ αιρ κοντίσιον;

Όλα ξεκίνησαν όταν έβαλα αυτήν την Asus και τα win 7. Δεν μπορώ να θυμηθώ καλά ποιό από τα δύο τα ξεκίνησε τα κόλπα πρώτο, αλλά μάλλον τα 7άρια κάτι κάνουν.

Δημοσ.

Πραγματικά οι θερμοκρασίες είναι το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σε απασχολεί.Το καλοκαίρι που μας πέρασε,τοποθέτησα την 4870x2 στο cm690 και χωρίς aircon το σύστημα (cpu/mobo/ram) ήταν κοντά στους 50 C° σε idle παρακαλώ.Αν μάλιστα το πρόβλημα έγκειται με ένα-δύο τίτλους μόνο,τότε μιλάμε καθαρά για software glitch.Τι έκδοση Catalyst χρησιμοποιείς;Πέρα απο την κανονική 10.1 έκδοση,έχει βγεί και ένα hotfix για την σειρά 5xxx.

Τα Win7 πέρασα και εγώ με το νεο έτος.Δέν αντιμετώπισα πρόβλημα στην εγκατάσταση και οφείλω να ομολογήσω οτι έμεινα με το cd στο χέρι,αφού οι οδηγοί ήταν ήδη μέσα και up to date.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...