platongr Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Τα γραφικά, το design, ο κώδικας κτλ, είναι πνευματική ιδιοκτησία του δημιουργού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, να τα αλλάξει, να τα κάνει ότι γουστάρει. Αυτά που μπαίνουν στο site, αφού πληρωθούν νόμιμα για την συγκεκριμένη χρήση, είναι ιδιοκτησία του ιδιοκτήτη και μπορεί να τα χρησιμοποιεί όπου θέλει, με την προϋπόθεση να μην τα αλλάξει. Φτιάχνω ένα λογότυπο για μία εταιρεία. Το δημιουργική ανήκει σε εμένα. Το πουλάω στην εταιρεία με την προϋπόθεση να το έχει στην εταιρική της ταυτότητα και στο site της. Αυτομάτως έχω αποκλείσει την χρήση του στις συσκευασίες των προϊόντων της. Τώρα, το footer σε ένα site, το τυπογραφείο ή ο σχεδιαστής σε ένα φάκελο, έρχονται σε δεύτερη μοίρα και καλό είναι να το συζητάς με τον πελάτη από την αρχή ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Μου έχει τύχει να ζητήσουν ανοιχτά αρχεία. Τα πλήρωσαν ανοιχτά και τα πήραν. Μου έτυχε να μην θέλουν footer, το πήραν τζάμπα. Μου έτυχε σε μία μεγάλη δουλειά που ήθελα να βάλω το όνομα την εταιρείας μέσα στην εφαρμογή να μην θέλουν εκείνοι αλλά τα συζητήσαμε και τα βρήκαμε. Τώρα το τι γίνετε στην αγορά, είναι άλλο θέμα
3DViRuS Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Φτιάχνω ένα λογότυπο για μία εταιρεία. Το δημιουργική ανήκει σε εμένα. Το πουλάω στην εταιρεία με την προϋπόθεση να το έχει στην εταιρική της ταυτότητα και στο site της. Αυτομάτως έχω αποκλείσει την χρήση του στις συσκευασίες των προϊόντων της. νομιζω πως κανεις λαθος οταν φτιαχνεις το λογοτυπο σε μια εταιρια ουσιαστικα της πουλας το εικαστικο γιατι πολυ απλα αυτο ειναι η εταιρικη της ταυτοτητα. Μην κοιτας που χρεωνουν το λογοτυπο 20€ ορισμενοι. για να πας σε διαφημιστικη και να στο φτιαξουν οι τιμες ξεκινανε απο τα 5000€ και φυσικα ο πελατης το χρησιμοποιει οπου θελει (αυτοκινητα ταμπελες κτλ) και περνει αρχειο ανοιχτο eps....
ApSiMan Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Παιδιά ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Από ότι κατάλαβα έχει απασχολήσει πολλούς το συγκεκριμένο ζήτημα. Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος προφανώς είναι να το κανονίσει από πριν με τον πελάτη. Και φυσικά η καλή σχέση πελάτη-designer αξίζει περισσότερο από το να μπει το logo του designer στο footer κάποιας σελίδας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.