ApSiMan Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Καλησπέρα σε όλους. Η ερώτηση μου είναι η εξής: κατα πόσον μπορεί ο ιδιοκτήτης του site να απαγορέψει από τον designer/developper να βάλει κάτω την υπογραφή του? Το κλασικό "Created by ApSiman" "Designed by...." κλπ κλπ. Από την μία είναι δικιά του ιστοσελίδα (αυτός την πλήρωσε) αλλά από την άλλη είναι τα δικά μου γραφικά, εικαστικά, πνευματική ιδιοκτησία. Ή κάνω λάθος? Τα φώτα σας παιδιά (ειδικά από τους επαγγελματίες του είδους) πως μπορώ να κινηθώ στην συγκεκριμένη περίπτωση.
alexzzz Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δεν μου έχει τύχει να έχει ποτέ κανείς πρόβλημα για αυτό το θέμα. Αν πάντως μου τύχαινε θα το αφαιρούσα αφού ενοχλεί τον πελάτη. Για μένα είναι δευτερευούσης σημασίας, θα σπαζόμουν αλλά το να κάνω από μία κουβέντα μαζί του για αυτό το θέμα μου φαίνεται κάπως.
ApSiMan Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Ευτυχώς ούτε σε εμένα έχει τύχει το συγκεκριμένο. Έτυχε σε καλό φίλο κ συνεργάτη που είναι κ άπιαστος γραφίστας κ ότι δημιουργικό κάνει είναι μοναδικό. Και έχει προβληματιστεί λίγο... Νομικά-λογικά-γενικά δεν μας καλύπτει τίποτα στο συγκεκριμένο ε?
Επισκέπτης Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Εγώ δεν ξέρω αν είναι νόμιμο ή παράνομο, ξέρω όμως οτι δεν είναι ευγενικό, ειδικά όταν το template προσφέρεται δωρεάν! Εγώ τα αφήνω, ακόμα και αν έχω βασιστεί απλώς σε ένα template αλλά το έχω κάνει αγνώριστο. Μου έχει τύχει να αφαιρέσω banner απο το footer της σελίδας, της εταιρείας του template, μόνο όμως επειδή ήταν έντονο και δεν ταίριαζε καθόλου με τη σελίδα. Όμως, έγραψα σε text την αναφορά στον δημιουργό του template. Μόνο την εικόνα αφαίρεσα δηλαδή. Είναι δίκαιο να αφήνουμε στο footer μια αναφορά στον σχεδιαστή, και άλλωστε μπορούμε να προσθέσουμε και ο,τι άλλο θέλουμε, ακόμα και να κάνουμε τη γραμματοσειρά πιο μικρή, πιο ανοιχτό χρώμα να μην χτυπάει, τέλος πάντων να γίνει πιο διακριτική, αλλά ας υπάρχει.
alexzzz Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δεν ξέρω αν είναι σωστή η λογική μου αλλά τα γραφικά και ο σχεδιασμός ανήκουν στην σελίδα. Τώρα η σελίδα ανήκει στον κάτοχο ή ανήκει στον κατασκευαστή της και "νοικιάζεται" από τον κάτοχο; Ή μήπως το πάω τελείως λάθος;
alexzzz Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Βασικά το ξεκινάς τελείως λάθος. Σε casting δηλαδή θα φώναζαν με το που ξεκινούσα "ΩΠΑ... ΩΠΑ... !!!"
ggQQbb Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Από την στιγμή που πλήρωσε ο πελάτης για ένα προιόν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Αν δλδ εγώ πάω σε ένα οίκο μόδας και ζητήσω να μου ράψουν ένα κουστούμι και υπάρχει κάπου η υπογραφή του σχεδιαστή μπορώ να την βγαλώ
johnny21a Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Τώρα η σελίδα ανήκει στον κάτοχο ή ανήκει στον κατασκευαστή της και "νοικιάζεται" από τον κάτοχο; Αυτα ειναι και θεμα συμφωνιας, αλλα οπως το βλεπω εγω, ο σχεδιασμος και ο κωδικας πρεπει να ανηκουν στον developer/σχεδιαστη. Γιατι δηλαδη αν του πελατη του καπνισει να παει σε αλλη εταιρια να παρει ο αλλος σχεδιαστης τον δικο μου κωδικα και τον χρησιμοποιησει αυτουσιο ? Η το δικο μου design και αλλαξει τα χρωματα και τα fonts λιγο και το πουλαει για δικο του ?
Maniakos Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Ο πελάτης έχει κάθε δικαίωμα να στο πει από την στιγμή που είναι ένα custom έργο για εκείνον και όχι ένα προϊόν το οποίο το είδε και επέλεξε να το αγοράσει ως έχειν. Αν από την άλλη είχατε κάνει κάποιο συμφωνητικό το οποίο να λέει περί της υπογραφής (το οποίο υποθέτω δεν έχετε κάνει) τότε είναι στην κρίση σου αν θα επικαλεστείς τους όρους του συμφωνητικού. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις καυγά για κάτι τέτοιο γιατί αν ο πελάτης σου έμεινε ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες σου από μόνος του θα σε προτείνει σε όποιον τον ρωτήσει για να του προτείνει κάποιον.
alexandr0s Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Είναι θέμα συμφωνίας των μερών που λαμβάνουν μέρος στο κάθε project. Τελεία.
xalia Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 στην εταιρεία που εργάζομαι έχουμε πολύ αυστηρά nda. Ο κώδικας μας ανήκει, τα γραφικά μας ανήκουν και ο προμηθευτής απαγορεύεται να αναγνωρίσει τη δουλειά σαν δική του. Αυτό συμβαίνει και για τα site, και για custom applications. Μας χρεώνουν πολύ παραπάνω για τέτοιες δουλειές, υπογράφουν το nda και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.
3DViRuS Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 παιδια το να αφαιρεσει ενας πελατης τα δικαιωματα στις περισσοτερες εταιριες χρεωνετε εξτρα γιατι ουσιαστικα ετσι αγοραζει τα δικαιωματα του να παρει κωδικα γραφικα κτλ και να τα χρησιμοποιησει οπως αυτος νομιζει. οσο για το αν θα εραβε ενας ενα κουστουμι στον αρμανι το μονο που νομιζω οτι δεν θα ηθελε ειναι να αφαιρεσει την ετικετα μιας και αυτο το κανει να ειναι αρμανι και στην τελικη ο αρμανι δεν θα του εραβε απλα το κουστουμι. Τωρα αν πηγαινε σε εναν ραφτη της γειτονιας τοτε δεν νομιζω κανενας απο τους δυο να ειχε προβλημα να αφαιρεσει την ταμπελα ... ειναι καθαρα θεμα εταιριας.... εγω παντως οταν ακουω κατι τετοιο παντα με χαλαει και τους ζηταω τα διπλασια ...
random Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 παιδια το να αφαιρεσει ενας πελατης τα δικαιωματα στις περισσοτερες εταιριες χρεωνετε εξτρα γιατι ουσιαστικα ετσι αγοραζει τα δικαιωματα του να παρει κωδικα ... το να αγοράσει τα δικαιώματα του κώδικα (εικόνες, κλπ) ειναι άλλο. Να κανουν κανονική συμφωνία για αυτό. Το να αναγράφεται στις σελίδες του σαιτ, σε εμφανή σημεία, κάτι (ονομα, logo) που θελει ο δημιουργός (συνθέτης, σχεδιαστής, coder, ότι θελεις...) ειναι άλλο. Με το να αφαιρέσεις το ονομα σου απο το φουτερ, δεν παραχωρείς τα πνευματικά δικαιώματα σου. εχεις δικαιωμα να το βαλεις στο πορτφόλιο σου να το δουν μελλοντικοί πελάτες, και μπορεις να βαλεις σχόλια σε ολα τα ειδη source (html, php, flash) των σελιδων. Το να εχεις το ονομά σου, στο σαιτ άλλης εταιρείας, ειναι περισσότερο μια μορφής διαφήμιση για σένα, παρά "υπογραφή καλλιτέχνη σε πίνακα", που λέει απλά "εγώ το έκανα". ε, νομίζω, οτι ειναι δικαίωμα αυτου που πληρώνει για την λειτουργία του σαιτ, το αν μαζί με το δικό του περιεχόμενο, θα φιλοξενεί και διαφήμιση άλλων επαγγελματιών. ...και 2ον, ειναι πιο σημαντικό για σένα, το να κρατήσεις μια καλή σχέση με τον δεδομένο πελάτη, σε σχέση με το πιθανό όφελος που θα προκύψει απο την εμφάνιση του ονοματός σου στο υποσέλιδο. (ασχετα αν το έργο ολοκληρώθηκε, και πληρώθηκες), γιατι όποιος σε προτίμησε 1 φορά, ειναι πιο πιθανό να σε προτιμήσει και 2η, ή να σε συστήσει.
3DViRuS Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 το να αγοράσει τα δικαιώματα του κώδικα (εικόνες' date=' κλπ) ειναι άλλο. Να κανουν κανονική συμφωνία για αυτό. [/quote'] αυτο που λεω ειναι πως ουσιαστικά στις περισσότερες εταιρίες το να βγάλεις το created είναι για αυτές σαν να αγοράζεις τα δικαιώματα και το χρεώνουν το ίδιο ... Sent from my iPhone using Insomnia.app
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.