Προς το περιεχόμενο

Υπογραφή σε site "Created by..."

ApSiMan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.

Η ερώτηση μου είναι η εξής: κατα πόσον μπορεί ο ιδιοκτήτης του site να απαγορέψει από τον designer/developper να βάλει κάτω την υπογραφή του? Το κλασικό "Created by ApSiman" "Designed by...." κλπ κλπ.

Από την μία είναι δικιά του ιστοσελίδα (αυτός την πλήρωσε) αλλά από την άλλη είναι τα δικά μου γραφικά, εικαστικά, πνευματική ιδιοκτησία. Ή κάνω λάθος?

Τα φώτα σας παιδιά (ειδικά από τους επαγγελματίες του είδους) πως μπορώ να κινηθώ στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Δημοσ.

Δεν μου έχει τύχει να έχει ποτέ κανείς πρόβλημα για αυτό το θέμα. Αν πάντως μου τύχαινε θα το αφαιρούσα αφού ενοχλεί τον πελάτη.

Για μένα είναι δευτερευούσης σημασίας, θα σπαζόμουν αλλά το να κάνω από μία κουβέντα μαζί του για αυτό το θέμα μου φαίνεται κάπως.

Δημοσ.

Ευτυχώς ούτε σε εμένα έχει τύχει το συγκεκριμένο.

Έτυχε σε καλό φίλο κ συνεργάτη που είναι κ άπιαστος γραφίστας κ ότι δημιουργικό κάνει είναι μοναδικό. Και έχει προβληματιστεί λίγο...

Νομικά-λογικά-γενικά δεν μας καλύπτει τίποτα στο συγκεκριμένο ε?

Δημοσ.

Εγώ δεν ξέρω αν είναι νόμιμο ή παράνομο, ξέρω όμως οτι δεν είναι ευγενικό, ειδικά όταν το template προσφέρεται δωρεάν! Εγώ τα αφήνω, ακόμα και αν έχω βασιστεί απλώς σε ένα template αλλά το έχω κάνει αγνώριστο. Μου έχει τύχει να αφαιρέσω banner απο το footer της σελίδας, της εταιρείας του template, μόνο όμως επειδή ήταν έντονο και δεν ταίριαζε καθόλου με τη σελίδα. Όμως, έγραψα σε text την αναφορά στον δημιουργό του template. Μόνο την εικόνα αφαίρεσα δηλαδή. Είναι δίκαιο να αφήνουμε στο footer μια αναφορά στον σχεδιαστή, και άλλωστε μπορούμε να προσθέσουμε και ο,τι άλλο θέλουμε, ακόμα και να κάνουμε τη γραμματοσειρά πιο μικρή, πιο ανοιχτό χρώμα να μην χτυπάει, τέλος πάντων να γίνει πιο διακριτική, αλλά ας υπάρχει.

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν είναι σωστή η λογική μου αλλά τα γραφικά και ο σχεδιασμός ανήκουν στην σελίδα.

Τώρα η σελίδα ανήκει στον κάτοχο ή ανήκει στον κατασκευαστή της και "νοικιάζεται" από τον κάτοχο;

Ή μήπως το πάω τελείως λάθος;

Δημοσ.

Από την στιγμή που πλήρωσε ο πελάτης για ένα προιόν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Αν δλδ εγώ πάω σε ένα οίκο μόδας και ζητήσω να μου ράψουν ένα κουστούμι και υπάρχει κάπου η υπογραφή του σχεδιαστή μπορώ να την βγαλώ

Δημοσ.
Τώρα η σελίδα ανήκει στον κάτοχο ή ανήκει στον κατασκευαστή της και "νοικιάζεται" από τον κάτοχο;

Αυτα ειναι και θεμα συμφωνιας, αλλα οπως το βλεπω εγω, ο σχεδιασμος και ο κωδικας πρεπει να ανηκουν στον developer/σχεδιαστη.

Γιατι δηλαδη αν του πελατη του καπνισει να παει σε αλλη εταιρια να παρει ο αλλος σχεδιαστης τον δικο μου κωδικα και τον χρησιμοποιησει αυτουσιο ? Η το δικο μου design και αλλαξει τα χρωματα και τα fonts λιγο και το πουλαει για δικο του ?

Δημοσ.

Ο πελάτης έχει κάθε δικαίωμα να στο πει από την στιγμή που είναι ένα custom έργο για εκείνον και όχι ένα προϊόν το οποίο το είδε και επέλεξε να το αγοράσει ως έχειν.

Αν από την άλλη είχατε κάνει κάποιο συμφωνητικό το οποίο να λέει περί της υπογραφής (το οποίο υποθέτω δεν έχετε κάνει) τότε είναι στην κρίση σου αν θα επικαλεστείς τους όρους του συμφωνητικού.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις καυγά για κάτι τέτοιο γιατί αν ο πελάτης σου έμεινε ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες σου από μόνος του θα σε προτείνει σε όποιον τον ρωτήσει για να του προτείνει κάποιον.

Δημοσ.

στην εταιρεία που εργάζομαι έχουμε πολύ αυστηρά nda. Ο κώδικας μας ανήκει, τα γραφικά μας ανήκουν και ο προμηθευτής απαγορεύεται να αναγνωρίσει τη δουλειά σαν δική του. Αυτό συμβαίνει και για τα site, και για custom applications.

Μας χρεώνουν πολύ παραπάνω για τέτοιες δουλειές, υπογράφουν το nda και είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Δημοσ.

παιδια το να αφαιρεσει ενας πελατης τα δικαιωματα στις περισσοτερες εταιριες χρεωνετε εξτρα γιατι ουσιαστικα ετσι αγοραζει τα δικαιωματα του να παρει κωδικα γραφικα κτλ και να τα χρησιμοποιησει οπως αυτος νομιζει.

οσο για το αν θα εραβε ενας ενα κουστουμι στον αρμανι το μονο που νομιζω οτι δεν θα ηθελε ειναι να αφαιρεσει την ετικετα μιας και αυτο το κανει να ειναι αρμανι και στην τελικη ο αρμανι δεν θα του εραβε απλα το κουστουμι.

Τωρα αν πηγαινε σε εναν ραφτη της γειτονιας τοτε δεν νομιζω κανενας απο τους δυο να ειχε προβλημα να αφαιρεσει την ταμπελα ...

ειναι καθαρα θεμα εταιριας....

εγω παντως οταν ακουω κατι τετοιο παντα με χαλαει και τους ζηταω τα διπλασια ...

Δημοσ.
παιδια το να αφαιρεσει ενας πελατης τα δικαιωματα στις περισσοτερες εταιριες χρεωνετε εξτρα γιατι ουσιαστικα ετσι αγοραζει τα δικαιωματα του να παρει κωδικα ...

το να αγοράσει τα δικαιώματα του κώδικα (εικόνες, κλπ) ειναι άλλο. Να κανουν κανονική συμφωνία για αυτό.

Το να αναγράφεται στις σελίδες του σαιτ, σε εμφανή σημεία, κάτι (ονομα, logo) που θελει ο δημιουργός (συνθέτης, σχεδιαστής, coder, ότι θελεις...) ειναι άλλο.

Με το να αφαιρέσεις το ονομα σου απο το φουτερ, δεν παραχωρείς τα πνευματικά δικαιώματα σου.

εχεις δικαιωμα να το βαλεις στο πορτφόλιο σου να το δουν μελλοντικοί πελάτες,

και μπορεις να βαλεις σχόλια σε ολα τα ειδη source (html, php, flash) των σελιδων.

Το να εχεις το ονομά σου, στο σαιτ άλλης εταιρείας, ειναι περισσότερο μια μορφής διαφήμιση για σένα, παρά "υπογραφή καλλιτέχνη σε πίνακα", που λέει απλά "εγώ το έκανα".

ε, νομίζω, οτι ειναι δικαίωμα αυτου που πληρώνει για την λειτουργία του σαιτ, το αν μαζί με το δικό του περιεχόμενο, θα φιλοξενεί και διαφήμιση άλλων επαγγελματιών.

...και 2ον, ειναι πιο σημαντικό για σένα, το να κρατήσεις μια καλή σχέση με τον δεδομένο πελάτη, σε σχέση με το πιθανό όφελος που θα προκύψει απο την εμφάνιση του ονοματός σου στο υποσέλιδο.

(ασχετα αν το έργο ολοκληρώθηκε, και πληρώθηκες), γιατι όποιος σε προτίμησε 1 φορά, ειναι πιο πιθανό να σε προτιμήσει και 2η, ή να σε συστήσει.

Δημοσ.

το να αγοράσει τα δικαιώματα του κώδικα (εικόνες' date=' κλπ) ειναι άλλο. Να κανουν κανονική συμφωνία για αυτό.

[/quote']

αυτο που λεω ειναι πως ουσιαστικά στις περισσότερες εταιρίες το να βγάλεις το created είναι για αυτές σαν να αγοράζεις τα δικαιώματα και το χρεώνουν το ίδιο ...

Sent from my iPhone using Insomnia.app

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...