DrLo Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δεν είναι ακριβώς αγγελία ... Σκέφτομαι να αρχίσω διάβασμα βασικών προπτυχιακών μαθημάτων οικονομικών σχολών εν όψει των επικείμενου μεταπτυχιακού μου ώστε να μη με βρει εντελώς άσχετο. Είμαι μηχανικός και δεν έχω προηγούμενη εκπαίδευση στο θέμα. Δεν αναφέρομαι βέβαια σε πιθανά "κοινά" μαθήματα (μαθηματικά, στατιστική κλπ) αλλά καθαρά οικονομικά, λογιστικά κλπ. - Επειδή προφανώς η πιθανή "ύλη" είναι πολύ μεγάλη σε τι θα μου προτείνατε να επικεντρωθώ ? Ποια βιβλία θεωρείται αξιόλογα ? Από ποιες σχολές ? - Αν κάποιος έχει βιβλία τέτοιων σχολών που δε τα χρειάζεται πλέον και μπορούσε να με βοηθήσει σε φωτοτυπίες κλπ θα με βοηθούσε πολύ καθώς δεν έχω πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της aueb πχ ως μη φοιτητής της. - Εννοείται ότι πέρα από τα προπτυχιακά μαθήματα/βιβλία αν κάποιος έχει κάτι άλλο να προτείνει (πχ κάποιο ξένο βιβλίο – δε μιλάμε για e-book), από κάποιο msc ή άσχετο, δεκτό.
Praetorianos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Πες μας τι θέμα έχει το μεταπτυχιακό για να σου προτείνουμε βιβλία. Δεν έχει νόημα να αναλώνεις τον χρόνο σου με βιβλία Μάρκετινγκ αν κάνεις μεταπτυχιακό στην Ανάλυση Λογιστικών Καταστάσεων. Ούτε χρειάζεσαι βιβλία Χρηματοδοτικής Διοίκησης αν δεν κατέχεις βασικές αρχές της Μακροοικονομίας. Γενικά πάντως αυτά που πάντα χρειάζονται όπου και να σπουδάσεις είναι Εισαγωγή στη Λογιστική και στην Μακροοικονομία. Βιβλία και σημειώσεις δεν μπορώ να σου χαρίσω γιατί τα χρειάζομαι αλλά αν μένεις κοντά μπορείς να βγάλεις όσες φωτοτυπίες θέλεις, να ρίξεις και μια ματιά στα συγγράματα. Για προτεινόμενα βιβλία καθένας φαντάζομαι θα σου πει αυτά που διδάχτηκε, συγγράματα που μπορείς να τα βρεις σε κάθε ιστοσελίδα οικονομικού πανεπιστημίου. Αν απαντήσεις στην πρώτη ερώτηση μπορεί κάποιος μεταπτυχιακός να έχει κάτι πιο εξειδικευμένο να προτείνει.
12mats Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 και εγω αν θες εχω αρκετα βιβλια οπως λογιστικες,φορολογικες λογιστικες,κοστοι,οικονομια,τραπεζικη λογιστικη και πολλα αλλα
black_widow Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Προσωπικά διαβάζω e-books πολύ γνωστών εκδοτικών οίκων και αγοράζω από εξωτερικό ότι αντέχει η τσέπη μου σε paperback μορφή. Ό,τι βιβλίο έχω από το ΤΕΙ μου έχει χρησιμεύσει μόνο για τις εξετάσεις όχι για να μάθω κάτι . Τα πιο καλά βιβλία έχω ακούσει ότι τα δίνουν στην ΑΣΣΟΕ ( περιμένω τον Praetoriano να εκφέρει άποψη επί των βιβλίων της σχολής του). Πιο πολύ μου αρέσουν τα βιβλία των εκδοτικών οίκων Wiley, Cambridge University Press, Routledge και για θέματα management, Harvard Business School Press. Για λογιστικά προτείνω τα βιβλία που πουλιούνται και από το site του taxheaven ( αρκετά τσιμπημένες οι τιμές ). Για τα e-books αν θες στείλε π.μ. να σου πω ποιος θείος μου τα στέλνει.
DrLo Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 ΜΒΑ θα είναι. Παρόλα αυτά θα ήθελα πέρα από το "γενικό" χαρακτήρα του να δω και πιο hardcore θέματα. Δε μιλούσα για χάρισμα βιβλίων. Αν πιστεύετε ότι ένα βιβλίο αξίζει να το έχω θα το αγοράσω, αν απλώς να το διαβάσω μπορεί να το δανειστώ από κάποια βιβλιοθήκη κλπ (η φωτοτυπίες είναι αντίθετες με τους κανόνες του forum και για αυτό δε θα πω ότι θα ήθελα ... αλλά κάποιος άλλος μπορεί).
Dropsreef Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 λοιπον σαν αποφοιτος οικονομικων σχολων θα σου ελεγα πως για αρχη ξεκινας με μακροοικονομια,μικροοικονομια και τα εισαγωγικα της λογιστικης! απο εκει και περα παμε σε στατιστικη,χρηματοοικονομικη αναλυση! για την περιπτωση σου εφοσον θελεις να ξεκινησεις με management θα σου προτεινα να ριξεις καμια ματια σε μακροοικονομια,χρηματοοικονομικη αναλυση και σε στρατηγικο management
chill Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Οικονομικό νομικής είχαμε ξεκινήσει με "Κατανοώντας τον Καπιταλισμό" των Bowles/Edwards και "Εισαγωγή στην οικονομική" του Begg. Αμφότερα γενικού οικονομικού περιεχομένου, καθαρά "εισαγωγικά" βιβλία. Αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία στο θέμα πιστεύω πως είναι αρκετά καλά για να ξεκινήσεις.
Dropsreef Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Εισαγωγη στην οικονομικη Μακροοικονομική θεωρία τα εχω διαβασει εγω και ξερω
Praetorianos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 λοιπον σαν αποφοιτος οικονομικων σχολων θα σου ελεγα πως για αρχη ξεκινας με μακροοικονομια,μικροοικονομια και τα εισαγωγικα της λογιστικης!απο εκει και περα παμε σε στατιστικη,χρηματοοικονομικη αναλυση! για την περιπτωση σου εφοσον θελεις να ξεκινησεις με management θα σου προτεινα να ριξεις καμια ματια σε μακροοικονομια,χρηματοοικονομικη αναλυση και σε στρατηγικο management +1. Ακριβώς με τη σειρά που γράφτηκαν από τον Dropsreef. Για πρόταση βιβλίων: 1) Στρατηγικό Μάρκετινγκ από τον Γ. Σιώμκο 2) Στρατηγική Διοίκηση Επώνυμου Προϊόντος από τον Γ. Πανηγυράκη 3) Στρατηγική των Επιχειρήσεων από τον Β. Παπαδάκη. 4) Θέματα Χρηματοδοτικής Διοίκησης από τον Ι. Αποστολόπουλο 5) οποιοδήποτε βιβλίο διοίκησης βρεις από τον κ. Μπουραντά. Αυτά είναι τα καλύτερα βιβλία που μπορώ να ξεχωρίσω από την βιβλιοθήκη μου. Έχω διαβάσει κάμποσα ακόμα αλλά αυτά είναι τα πιο πλήρη πάνω στο θέμα που πραγματεύονται. Ειδικά το 3 και το 4 κορυφή. Τώρα σε βιβλία λογιστικής τι να σου πω, αυτά που έχω είναι πολύ γνωστά και διδάσκονται σε αρκετά πανεπιστήμια αλλά δεν μπορώ να έχω αντικειμενική άποψη καθώς δεν έχω ασχοληθεί αρκετά με λογιστική είναι η αλήθεια. Έχω τα Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική Λογιστική και Χρηματοοικονομική Λογιστική από τον Α. Παπά και τα δύο. Λεπτομερέστατα με πολλά παραδείγματα που πιστεύω θα σε βοηθήσουν αλλά επαναλαμβάνω, δεν έχω μέτρο σύγκρισης. Επίσης το Βήμα είχε βγάλει μια σειρά από ένθετα με το όνομα ΜΒΑ που έκαναν μια -πολύ επιφανειακή ομολογουμένως- εισαγωγή σε όλα τα θέματα (Λογιστική, Μάνατζμεντ, Μάρκετινγκ, Ανάλυση κτλ) αλλά αν ψάχνεσαι για μεταπτυχιακό δεν θα σου προσφέρουν και πολλά. Νομίζω ότι τα έχω κάπου αν ενδιαφέρεσαι το ψάχνω, ίσως υπάρχουν και στο νετ να πάρεις ένα παράδειγμα. Και τα ξενόγλωσσα που σου πρότεινε η black_widow είναι καλά αν έχεις μια ιδέα για να μπορέσεις να τα διαβάσεις αλλιώς ίσως τα βρεις σκούρα, δεν ξέρω τι μαθήματα έκανες σαν μηχανικός και τι γνώσεις έχεις. Αυτό επίσης και για τα hardcore θέματα που είπες, δεν μπορείς να μπεις σε hardcore λογιστική αν δεν έχεις ξεχωρίσει πχ πάγια-αποσβεσμένα πάγια ή σε hardcore μακροοικονομικά αν δεν έχεις ακούσει την καμπύλη Phillips. Edit: Το "Εισαγωγή της Οικονομικής" του Mankiw που προτάθηκε παραπάνω είναι κι αυτό αρκετά καλό, αλλά αν έχεις έστω και μια ιδέα από οικονομικά δεν νομίζω ότι αξίζει να το αγοράσεις.
DrLo Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Οικονομικό νομικής είχαμε ξεκινήσει με "Κατανοώντας τον Καπιταλισμό" των Bowles/Edwards και "Εισαγωγή στην οικονομική" του Begg. Αμφότερα γενικού οικονομικού περιεχομένου, καθαρά "εισαγωγικά" βιβλία. Αν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία στο θέμα πιστεύω πως είναι αρκετά καλά για να ξεκινήσεις. To "Εισαγωγή στην οικονομική" του Begg το έχω διαβάσει, (το είχα αγοράσει παλαιότερα) καθώς και μερικά "αντίστοιχου επιπέδου" e-books. Ποιό είναι το επόμενο βήμα ? ---------- Προσθήκη στις 23:48 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:45 ---------- Αυτό επίσης και για τα hardcore θέματα που είπες, δεν μπορείς να μπεις σε hardcore λογιστική αν δεν έχεις ξεχωρίσει πχ πάγια-αποσβεσμένα πάγια ή σε hardcore μακροοικονομικά αν δεν έχεις ακούσει την καμπύλη Phillips. Ακριβώς γι αυτό σκέφτηκα να ακολουθήσω την "σείρά" ενός προπτυχιακού. Δε λέω να ασχοληθώ τόσο εντατικά όσο ένας φοιτητής απλά να έχω ένα πρόγραμμα.
Dropsreef Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 λοιπον για να σε βοηθησω λιγο ακομα! εφοσον θα ασχοληθεις με mba θα πρεπει να αποκτησεις μια μικρη ιδεα σε καποια συγκεκριμενα πραγματα με το στρατηγικο μανατζμεντ θα μπορεσεις να κατανοησεις καποιες εννοιες οπως το τι ειναι επιχειρηση τι ειναι οραμα της επιχειρησης,τι ειναι η αποστολη της επιχειρησης ποιο ειναι το περιβαλλον της επιχειρησης(το οποιο διακρινεται σε εσωτερικο και εξωτερικο,ποιοι παραγοντες αποτελουν το εσωτερικο και ποιοι το εξωτερικο και πως αλληλεπιδορυν αυτα μεταξυ τους),καποια αντικειμενικα κριτηρια για ληψη αποφασεων με την εισαγωγη στη λογιστικη θα μπορεσεις να κατανοησεις τι ειναι ο ισολογισμος τι ειναι ενεργητικο τι παθητικο(και ποια στοιχεια πανε στο ενεργητικο και ποια στο παθητικο)τι ειναι εγγραφες τι ειναι ημερολογια με την χρηματοοικονομικη αναλυση θα μπορεσεις να κατανοησεις καποια πραγματα και συγκκεκριμενα καποιος χρηματοοικονομικους δεικτες οι οποιοι αποτελουν πολυτιμο εργαλειο στα χερια των μανατζερ για ληψη αποφασεων!επισης θα μπορεσεις να κατανοησεις εννοιες οπως αποσβεση,αποτιμηση επενδυσεων και χιλιαδες αλλα καλουδια τελος με την μακροοικονομια θα μπορεσεις να δεις καποια πραγματα κυριως με γενικες οικονομικες εννοιες και ειναι η καλυτερη προσεγγιση στο να μπεις στο θεμα και τον τομεα των οικονομικων νομιζω πως αν εχεις την υπομονη και καλυψεις αυτες τις 4 θεματικες ενοτητες θα εισαι σε ενα καλο αρχικο σταδιο και δεν θα κοιτας γεματος απορια τους νεους σου καθηγητες! για την μακροοικονομια σου προτεινα ηδη ενα βιβλιο το οποιο ειναι απο τα κορυφαια στο ειδος τους!θα μου δωσεις μια με δυο ημερες να κοιταξω λιγο τα βιβλια μου και να σου προτεινω τα 3 καλυτερα που εχω στις υπολοιπες τρεις θεματικες ενοτητες και θεωρω πως θα εχεις κανει μια καλη αρχη
Praetorianos Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Ακριβώς γι αυτό σκέφτηκα να ακολουθήσω την "σείρά" ενός προπτυχιακού. Δε λέω να ασχοληθώ τόσο εντατικά όσο ένας φοιτητής απλά να έχω ένα πρόγραμμα. Χμμ τότε ήμουν ίσως λίγο υπερβολικός με όλα τα παραπάνω Κρατάω μόνο το Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Λογιστική και το ένθετο από το Βήμα. Τα άλλα είναι για πιο μετά.
Dropsreef Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 οπως καταλαβαινεις μεσα σε λιγους μηνες που ξεκινα το μεταπτυχιακο σου ειναι αδυνατον να αποκτησεις την γνωση που απεκτησε καποιος αποφοιτος οικονομικης σχολης! 1.Στρατηγική των Επιχειρήσεων από τον Β. Παπαδάκη (το επελεξε ο φιλος praetorianos εχει απολυτο δικιο και το εχω διδαχθει και εγω 2.μακροοικονομικη θεωρια και δωσε μου οπως σου ειπα δυο μερες να βρω τα καλυτερα για εισαγωγη στη λογιστικη και για την χρηματοοικονομικη αναλυση
chill Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Μακροοικονομική Θεωρία - Μankiw Μικροοικονομική Θεωρία - Νicholson / Μικροοικονομική - Hal Varian Από τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ βιβλία που πέρασαν από τα χέρια μου. Επίσης, τουλάχιστον την εποχή μου , στην σχολή μοίραζαν υλικό, με σημειώσεις - βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Αν είσαι Αθήνα και είναι στο δρόμο σου κάποια από τις οικονομικές σχολές μπορείς να ρίξεις μια ματιά (μετά την τρέχουσα εξεταστική βεβαίως μιας και τα κομματικά τραπεζάκια υπολειτουργούν αυτήν την περίοδο )
DrLo Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Κάτι πιο βασικό ... ένα λεξικό όρων αγγλο-ελληνο-αγγλικό ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.