SilverCloak Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δεν έχω κάτι να πω για το SSD. Είδα ενδιαφέρον offtopic όμως: Pagefile. Αυτό το μαραφέτι, είναι τμήμα του virtual memory που έχει κάνει map το λειτουργικό. Εκεί σπρώχνει στοιχεία, ουσιαστικά για backup στα μεγέθη μνήμης που παίζουμε πλέον. Αν παρόλα αυτά καταφέρεις και γεμίσει τη μνήμη (πχ video editing) είναι απλώς απαραίτητο. Ο αλγόριθμος γενικά είναι backup των critical τμημάτων μνήμης στο pagefile, όταν υπάρχει ευκαιρία. Μην το απενεργοποιείται. Είναι ένα failsafe. Γιατί αν πάει κάτι να διαβάσει κάτι critical από τη μνήμη και είναι corrupted, θα δει αν υπάρχει στο pagefile και θα το φέρει. Αν δεν υπάρχει page file.... Παίζει... τα windows συνήθως έχουνε BSoD. Τώρα για το που πρέπει να είναι... Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι στον SSD, εκτός και αν γεμίζει η μνήμη, δηλαδή χρησιμοποιείται κανονικά για virtual memory. Αλλιώς μπορείτε να το βάλετε και στον μηχανικό, αφού δεν έχει συχνά transactions. Έχει δηλαδή, αλλά δεν μας επηρεάζει παρά μόνο σε περίπτωση αστοχίας. Δείτε το graph χρήσης του page file σας και αποφασίστε... (Φαίνεται και στον task manager νομίζω)
antonl Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 @SilverCloak: Πώς είναι δυνατόν να είναι "backup" το pagefile της physical RAM; πχ έχω application που καταλαμβάνει 1MB physical και 20MB virtual κι άλλο που καταλαμβάνει 20MB physical και 10MB virtual (όλα αυτά σύμφωνα με τον task manager). Επίσης πώς είναι δυνατόν να μην έχει σημασία στις επιδόσεις το πού βρίσκεται το pagefile (SSD ή HDD); Αυτή τη στιγμή είναι used 1GB απ αυτό, που σημαίνει πως έχουν εγγραφεί αντίστοιχου μεγέθους δεδομένα. Και εφόσον αυτό είναι δυναμικό, διαβάζονται και γράφονται όσο χρησιμοποιώ οποιοδήποτε πρόγραμμα. Μάλιστα επειδή απ όσο θυμάμαι γίνονται μικρά reads/writes (ασχέτως του συνολικού μεγέθους του pagefile), η ανωτερότητα ενός SSD θα ταν ακόμα πιο ορατή.
pcos Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 πάντως (αν δεν έχεις pagefile), σε όσα προγράμματα δεν φτάνει η RAM σου βγάζει μήνυμα ότι δεν επαρκεί η μνήμη και τερματίζεται το πρόγραμμα και ίσως κλείσει και κάποιο άλλο που πριν έτρεχε κανονικά. αλλα μπλε οθόνη και κρέμασμα δεν κάνει. αυτό το είχα παρατηρήσει στα ΧΡ όταν είχα 2GB. στα 7 δεν ξέρω πως συμπεριφέρεται αλλα δύσκολο να είναι κάτι χειρότερο από τα ΧΡ. δείτε περισσότερες πληροφορίες και εδώ. http://en.wikipedia.org/wiki/Pagefile
perrys Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δηλαδά με το υπάρχον firmware που έχω 2CV102HA μπορώ να τρέξω το intel toolbox? , η χρειάζεται το τελαυταίο ? Στό intel toolbox, η επιλογή ,ιntel ssd management tools είναι για να το κάνεις συντήρηση? Πως τον συντηρείς σε καλά επίπεδα?
antonl Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Ναι μπορείς να τρέξεις το toolbox ανεξαρτήτως firmware. Δε νομίζω να υπάρχει κάποιο tool που μπορείς/πρέπει να τρέχεις ώστε να «συντηρείται σε καλά επίπεδα». Απ τα tools, απ όσο θυμάμαι μπορείς να δεις κάποια στοιχεία για τον δίσκο και να τρέξεις ορισμένους ελέγχους για τυχόν σφάλματα. Απλά καλό είναι να χει πάντα κάμποσο free space ο SSD και να μην το χρησιμοποιείς για προγράμματα που κάνουν συνεχείς εγγραφές μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων (πχ δεν είναι καλή ιδέα να τον ορίσεις σαν target σε κατεβαστήρι).
pagratios Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Έχω win7 x64 με 4gb ram λέτε να κλείσω το pagefile?
inray Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Το pagefile αν και μπορεί να απενεργοποιηθεί δεν σημαίνει πως είναι και σωστό και αυτό ισχύει σε κάθε σύστημα όση μνήμη και αν έχει και ότι λειτουργικό και αν χρησιμοποιεί. Σε ένα άλλο φόρουμ είχα διαβάσει σχετικά με το paging κάποια καταπληκτικά post ενός συμπατριώτη μας kernel engineer της microsoft. Ένα που θυμάμαι είναι αυτό έχει και άλλα εκεί αλλά πρέπει να τα ψάξεις. Βρήκα και άλλο ένα http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=2448072&postcount=57
SilverCloak Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Πως φαίνεται ο ημιμαθής και ο γνώστης όμως, ε? antonl, Αυτά ακριβώς που λέει ο SSB στο πρώτο post που παραθέτει ο inray εννοούσα, αλλά τελικά δεν τα ήξερα και τόσο καλά. Και επιπρόσθετα έκανα και λάθος όσον αφορά τη μετακίνηση σε άλλο δίσκο. Μπορείς πάντως να μην ορίσεις ένα τεράστιο χώρο. Θυμάσαι παλιά που λέγαμε pagefile=2*main memory. Ε, δεν παίζει πια αυτό. Και το βλέπεις από το πόσο χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο μέσα από το taskmanager. Thanks inray για την παράθεση αυτών των posts!
antonl Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Ε, ναι το 2xPhysical RAM έχει «καταργηθεί» εδώ και καμιά 10αριά χρόνια αλλά εξαρτάται κι απ το OS και το σύνολο της μνήμης Από default οι τελευταίες εκδόσεις των Win (XP, Vista, 7) δεσμεύουν για το pagefile χώρο (σχεδόν) ίσο με το μέγεθος της μνήμης. Η απορία μου πάντως για το αν τελικά είναι καλό ή κακό να βρίσκεται στον SSD παραμένει...
inray Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Ε, ναι το 2xPhysical RAM έχει «καταργηθεί» εδώ και καμιά 10αριά χρόνια αλλά εξαρτάται κι απ το OS και το σύνολο της μνήμης Από default οι τελευταίες εκδόσεις των Win (XP, Vista, 7) δεσμεύουν για το pagefile χώρο (σχεδόν) ίσο με το μέγεθος της μνήμης. Η απορία μου πάντως για το αν τελικά είναι καλό ή κακό να βρίσκεται στον SSD παραμένει... Να την αφήσεις ενεργοποιημένη ορίζοντάς της ένα στατικό μέγεθος και είσαι OK. Πίστεψέ με δεν είναι τόσο "μυγιάγγιχτοι" όσο νομίζεις οι SSD και θα τους έχεις αντικαταστήσει πολύ πολύ πριν αντιμετωπίσεις πρόβλημα wear. Πάνε δυό χρόνια που χρησιμοποιώ SSD σε δικά μου και συνεργατών συστήματα (σαν system disk με pagefile φυσικά) και δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα αν και κάποια δουλεύουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Πως φαίνεται ο ημιμαθής και ο γνώστης όμως, ε? Έτσι είναι. Καλά μιλάμε διάβαζα παλιά φανατικά κάποια posts αυτού του ssb εκεί στο adslgr για διάφορα θέματα και πάθαινα πλάκα για πόσα πράγματα τελικά έχουμε μαύρα μεσάνυχτα ή τα ξέρουμε εντελώς λάθος.
pcos Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 thanks, ας το ενεργοποιήσω λοιπόν να δω ο,τι διαφορες. και πάντα στατικό μέγεθος και όχι δυναμικό
antonl Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δεν πιστεύω πως είναι τόσο μυγιάγγιχτοι, αντιθέτως βλέπω πολλούς άλλους να το πιστεύουν. Όσο για τον ορισμό του μεγέθους σε στατικό, γιατί να το κάνω; Κάποτε το κάναμε για ν αποφύγουμε το fragmentation. Τώρα που με τους SSD δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, ποιος ο λόγος; Για τους δίσκους που λες δεν ξέρω πόσο είναι το (θεωρητικό) write cycle των cell τους. Για τους Postville 80/160 η Intel λέει 10.000 αλλά γενικά πιστεύεται πως είναι υψηλότερο. Ψιλοπονοκεφάλιασα με εξισώσεις, στατιστικές, υποθέσεις και προσπαθώντας ν αναλύσω τον τρόπο που χρησιμοποιείται το pf στα win7 ώστε να δω ποιο θα ταν το life-time σύμφωνα με το worst case scenario. Τελικά αποφάσισα να τ αφήσω εκεί που κάθεται. Στην τελική, αν μου βγάλει μια 4ετία (όσος είναι ο ωφέλιμος χρόνος ζωής ενός HDD για μένα) θα μαι οκ.
inray Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δεν πιστεύω πως είναι τόσο μυγιάγγιχτοι, αντιθέτως βλέπω πολλούς άλλους να το πιστεύουν. Όσο για τον ορισμό του μεγέθους σε στατικό, γιατί να το κάνω; Κάποτε το κάναμε για ν αποφύγουμε το fragmentation. Τώρα που με τους SSD δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, ποιος ο λόγος; Στους ssd δεν υπάρχει μηχανική κεφαλή και υπάρχει και το wear γι'αυτό και δεν μας απασχολεί το defragmentation αλλά fragmentation πάντα υπάρχει αφού το filesystem είναι στην πραγματικότητα ένα indexed αρχείο και ισχύουν ότι και στους μηχανικούς σκληρούς έστω και αν οι καθυστερήσεις είναι μικρότερες. Για τους δίσκους που λες δεν ξέρω πόσο είναι το (θεωρητικό) write cycle των cell τους. Για τους Postville 80/160 η Intel λέει 10.000 αλλά γενικά πιστεύεται πως είναι υψηλότερο. 100.000 θέλεις να πεις. http://blog.laptopmag.com/intel-product-manager-talks-ssds
antonl Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2010 Στους ssd δεν υπάρχει μηχανική κεφαλή και υπάρχει και το wear γι'αυτό και δεν μας απασχολεί το defragmentation αλλά fragmentation πάντα υπάρχει αφού το filesystem είναι στην πραγματικότητα ένα indexed αρχείο και ισχύουν ότι και στους μηχανικούς σκληρούς έστω και αν οι καθυστερήσεις είναι μικρότερες. 100.000 θέλεις να πεις. http://blog.laptopmag.com/intel-product-manager-talks-ssds a) Κάπου υπάρχει σχετικό κείμενο για τη μη αναγκαιότητα του defragment σε SSD τόσο από πλευράς intel όσο κι από microsoft. Ήταν ψιλοαναλυτικό άρθρο και το point ήταν ότι η διαφορά στις επιδόσεις δε θα είναι αντιληπτή ανεξαρτήτως του fragmentation level. 10.000 θέλω να πω. Κάπου το χω σπίτι το pdf της intel για τον συγκεκριμένο SSD. Απ ότι θυμάμαι 100.000 είναι για τους SLC και 10.000 για τους MLC. Η νέα γενιά MLC που δημιούργησαν intelµn πάει κάπου στα 30.000. Με μια επιφύλαξη αυτά μιας και δεν τα χω μπροστά μου τώρα τα σχετικά κείμενα.
perrys Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2010 Το trim είναι λογικό σε intel postvile 2 εβδομάδων να κάνει 2 sec?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.