Προς το περιεχόμενο

Πουρμπουάρ


Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Τι προσπαθείτε να αποδείξετε μέσα σε 11 σελίδες δεν μπορώ να καταλάβω.

Προσπαθουμε να τετραγωνισουμε το κυκλο, βαλε κι εσυ ενα χερακι...:-D

  • Απαντ. 147
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Εφόσον υπάρχει το ποσοστό σερβιτόρου (13%) το οποίο περιλαμβάνεται στον λογαριασμό δεν βλέπω το νόημα του να αφήνει κάποιος επιπλέον... παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Δεν τίθεται ζήτημα φθήνιας ή τσιγκουνιάς, το ποσοστό το έχουμε πληρώσει ήδη μαζί με τον λογαριασμό.

 

Με την ίδια λογική, ο ιδιωτικός υπάλληλος που δουλεύει ανασφάλιστος ή χωρίς επίδομα πτυχίου θα έπρεπε να παίρνει και αυτός πουρμπουάρ από τον πελάτη.

 

Η ευθύνη βασικά ανήκει στην επιθεώρηση εργασίας και στο κράτος όσον αφορά την παροχή του ποσοστού στο σερβιτόρο.

 

Δεν είναι δυνατόν να παίρνει ο πολίτης τον νόμο στα χέρια του... όπως γίνεται με τις αποδείξεις, με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και γενικά με οτιδήποτε έχει σχέση με νομιμότητα.

Δημοσ.
H αληθεια ειναι οτι αν δε δωσεις μπουρμπουαρ σε αυτους που σου σερβιρουν, τοτε κινδυνευεις να φας ροχαλα με το φαγητο ή το ποτο σου...:-)

Σε Delivery είναι και αυτός ένας λόγος να αφήσεις.

Αν παραγγέλνεις συνέχεια και δεν αφήνεις ποτέ τίποτα, πιστεύω κάποια στιγμή θα κάνει μία στάση ο ντελιβεράς και θα τη φας τη ροχάλα στα σουβλάκια.

1. Μαλακία να το κάνει αυτό.

2. Μαλακία να μην έχεις αφήσει και εσύ ποτέ πουρμπουάρ.

 

Oχι φιλε μου δε ξερεις προφανως τι σημαινει να μετρας τα ευρα σου ενα-ενα. Δεν εχουν ολη τη δικη σου ανεση.

Ξέρω τι σημαίνει, αλλά πέρα από αυτό το πουρμπουάρ το έχω σαν κάτι Standard. Όπως είπα στο πρώτο Post, αισθάνομαι υποχρεωμένος να αφήσω πουρμπουάρ. Όχι βέβαια ότι όλοι πρέπει να αισθάνονται το ίδιο.

 

 

Μα εμεις δεν ειμαστε ουτε Ευρωπη ουτε πολιτισμενη(δηλ.κονομημενη) χωρα. Ποια αλλα χωρα απ αυτες που λες εχει βασικο 700€?

Και τόσο να είναι ο βασικός σε χώρες του εξωτερικού, είναι πιο φθηνά αυτά που αγοράζεις. Πέρα από αυτό όμως, δεν είναι θέμα φτώχειας να μη αφήσεις πουρμπουάρ. 50Cents δεν θα σε κάνουν φτωχότερο.

 

Απ οτι εχω καταλαβει, ολοι εδω οσοι ξεσπαθωνουν υπερ του... τιπ και λιγο-πολύ προσπαθουν να μας πεισουν οτι υποχρεουμαστε στη καταβολη του, ειναι οι ιδιοι που συνηθιζουν και να το εισπραττουν:-)

Δεν διάβασα κάποιο Post που κάποιος να λέει ότι είναι υποχρεωτικό το πουρμπουάρ.

Φυσικά όμως το ζητάνε αυτοί που δουλεύουν σε δουλειές όπου και το εισπράτουν.

 

Και στο φιναλε, ΕΝΑ tip ολοι εμεις οι Ελληνες θεωρουμε υποχρεωτικo και το καβαλλουμε παντα με θρησκευτικη ευλαβεια... Το ιατρικο tip, κοινως ΦΑΚΕΛΛΑΚΙ :-(

Ακριβώς, εκεί γιατί το δίνεις? (Όχι εσύ προσωπικά). Εκεί το δίνεις γιατί δεν σε παίρνει αλλιώς, παίζεις με τη ζωή σου...

Μάγκες όπου μας παίρνει με λίγα λόγια.

 

ΧΑΧΑΧΑ. luci στην τρίτη περίπτωση που τσιμπά τα @@ του και νταιλίκι δεν πληρώνω γιατί δεν πέρασα καλα ήταν πετρέλαιο το ποτό ? :devil:

Υπάρχει και αυτή η περίπτωση που την ανέφερα πολύ πιο πριν.

Αν το ποτό όμως όντος είναι καθαρό και κάνεις κάτι τέτοιο για να το παίξεις ότι ξέρεις, σίγουρα θα έχεις πρόβλημα...

 

σε πολλα μαγαζια (δεν λεμε την ταβερνα του κυρ κωστα) στον λογαριασμο μπαινει καπελο 10-12.5% ως service charge, που ΑΝ θες το δινεις. το 95% το δινει

Δεν το έχω δει πουθενά αυτό. La Pasteria ας πούμε που πηγαίνω δεν έχω δει κάτι τέτοιο στον λογαριασμό.

 

Διαβάζω προσεκτικά τα λόγια σου. Χρησιμοποιείς έναν άγραφο κώδικα του μπαρμαν για το τί είναι σωστό και τί όχι, μέσω παραδειγμάτων με ένα υποτιθέμενο ηθικό μήνυμα. Σε αυτό διαφωνώ - στα απόλυτα συμπεράσματα που βγάζεις μέσω λειψών επιχειρημάτων.

Άγραφοι κανόνες είναι αυτοί ή αν θες άγραφοι νόμοι. Τα επιχειρήματα όχι μόνο είναι λειψά, αλλά δεν υπάρχουν. Το μόνο "επιχείρημα" που υπάρχει, είναι η καλή διάθεση.

 

 

Δεν αναφερόμουν προσωπικά σε σένα, αλλά στο τι επικρατεί σε πολλά μαγαζιά. Ο τρόπος που ελίσσεται ο μπαρμαν-λαγωνικό με τα μάτια καρφωμένα στο πορτοφόλι του πελάτη, λικνίζοντας το κορμί του σαν άλλο θηλυκό αιλουροειδές στις "μέρες του".

Όσο γλοιώδης είναι ο μπαρμαν που κερνάει, όχι απο καλή καρδιά, αλλά τρίβοντας τα χέρια του, τόσο γλοιώδης είναι και ο πελάτης που κάνει το αντίστοιχο. Άποψή μου και ας κριθώ - με βάσιμα επιχειρήματα όμως.

Είτε το θες είτε όχι, ο καλός Barman προσπαθεί να σε κάνει να ξοδέψεις όσα περισσότερα γίνεται. Ακόμα και η ποσότητα του ποτού που σου βάζει είναι διαφορετική αν παραγγείλεις 3-4 ποτά και σε όλα τα ποτά σου. Όχι για λόγους οικονομίας αλκοόλ, αλλά τα φτιάχνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ζητήσεις και άλλο...

Ακόμα και ο χαβαλές που θα σου κάνει ή η πλάκα που θα σου κάνει έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Αυτό δεν σε νοιάζει όμως, γιατί περνάς καλά!

Σαφώς ωστόσο, όταν το κάνει αυτό δεν τα έχει στο μυαλό του όλα αυτά πλέον, τα κάνει αυτόματα και προφανώς του αρέσει να λέει αστεία και περνάει και αυτός καλά, διαφορετικά δεν θα έκανε αυτή τη δουλειά και γι' αυτό δεν κάνουν όλοι γι' αυτή τη δουλειά.

 

 

Διακρίνω ένα κόμπλεξ στον ΟΡ. Πολύ θα ήθελε να είναι ο τύπος με τα 5000 ευρώ στο πορτοφόλι που αφήνει 50 ευρώ φιλοδώρημα, αλλά δεν είναι. Σερβιτόρος είσαι, χώνεψέ το. Κάνεις την δουλειά σου και περιμένεις το νόμιμο αντίτιμο αυτών που παρήγγειλε ο πελάτης. Το αν θα αφήσει κάτι παραπάνω είναι δικό του ζήτημα, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ζητιανεύεις.

Εσύ από αυτό που έγραψα για τον τύπο αυτό κατάλαβες?

Από ότι καταλαβαίνω δεν έχεις κάνει τον κόπο να διαβάσεις τις προηγούμενες σελίδες γιατί μιλάς για ζητιανιά. Οπότε ρίξε μία ματιά παρακάτω.

 

Δεν εννοώ ότι είναι κάποιος υποχρεωμένος να αφήνει πουρμπουάρ σε καμία περίπτωση.

Θέμα ξαναλέω καλής θέλησης είναι και διάθεσης.

Αν το σκεφτείς και πάρα πολύ δεν θα αφήσεις.

Αν είσαι High-ι-στας και βγαίνεις για να περάσεις καλά χωρίς να σε απασχολεί αν έχει κάπνα το μαγαζί και αν τηρεί τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος και γενικότερα είσαι ευχάριστος τύπος και θες να περάσεις καλά και θα γνωριστείς με κόσμο και με τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί θα γνωριστείς και θα σε κεράσουν και θα αφήσεις και κάτι χωρίς να το σκεφτείς και θα γουστάρεις.

 

Φιλικά.

 

 

Γενικά τι παίζει στην Ευρώπη δεν ξέρω, γι αυτό ρώτησα. Αλλά Γερμανία (Φρανκφούρτη) που τυχε να βγούμε καμιά 10αρια φορές σε καφετέριες/μπυραρίες/εστιατόρια δεν έκανε κανείς κίνηση ν αφήσει κάτι παραπάνω και με ψιλοπαραξένεψε.

Τέλος πάντων, φαντάζομαι δεν είναι στάνταρντ διαδικασία, όπως κι εδώ εξάλλου.

 

 

Γενικά παίζει πολύ το φιλοδώρημα. Τουλάχιστον στις καφετέριες/φαγάδικα που κινούμαι συνήθως. Σχεδόν πάντα όταν κάθομαι σε τραπέζι που δεν έχει καθαριστεί απ τους προηγούμενους, υπάρχουν πάνω τα κέρματα του φιλοδωρήματος.

Εγώ πάλι που είχα πάει Γερμανία και συγκεκριμένα στη Βόννη, πάντα ο θείος μου άφηνε πουρμπουάρ.

 

Ειναι και πως και την έχεις δεί. Για παράδειγμα πηγαίνω για καφέ αριστοτέλους πέρνω ενα freddo μου ρχεται μια κουτσουλιά και την πλερώνω 5 ευρώ. Αντε και @@ που θα αφήσω μπουρμπούρι όταν το μαγαζί έχει κόστος 0,5 ευρώ στο ποτήρι του καφέ και τον δίνει 5 ευρώ. Μου τύχει πολλές φορές το μπουρμπούρι να πάει ταμείο και όχι στην τσέπη του σερβιτόρου.

Δεν έχει σχέση αυτό με το πουρμπουάρ. Αν βρίσκεις ακριβό τον καφέ, δεν αγοράζεις από αυτό το μαγαζί. Τι σχέση έχει ο εργαζόμενος με αυτό? Αυτός ορίζει τις τιμές?

 

Δεν διαφωνώ και εγώ αφήνω. Το να τα ζητούν όμως και να τους κακοφαίνεται αν δεν αφήνει κάποιος είναι εντελώς γυφτιά. Ακόμη και ο Έλληνας κροίσος με 9 γράμματα να είμαι, αν δεν γουστάρω δεν θα αφήσω.

Σου έχει ζητήσει κάποιος πουρμπουάρ? Αν ναι, έπρεπε να πας στον υπεύθυνο καταστήματος. Εμένα δεν μου έχει τύχει.

 

όχι φίλε δεν είμαι «highιστας»

Το να βγαίνεις έτοιμος να βρεις το λάθος του μαγαζιού και να έχεις ξινισμένη μούρη, σίγουρα δεν βοηθάει κανέναν.

 

Μια που αναφέρθηκε λοιπόν η Ευρώπη , είναι λογικό ο Ευρωπαίος να αισθάνεται ότι τον σέβονται , όταν βλέπει ότι ο καφές (που δεν είναι είδος πολυτελείας) δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα που έχει εδώ στην Μπανανία και πωλείται σαν είδος ευρείας κατανάλωσης σχετικα φτηνό σε σχέση με την αξία του ώστε να έχει και την διάθεση να αφήσει πουρμπουάρ.

Έχεις δίκιο, αλλά να κάνεις 195Ευρώ λογαριασμό, πως μπορείς? Να πηγαίνεις στα μπουζούκια όπου το μπουκάλι κάνει στη καλύτερη περίπτωση 150Ευρώ?

Για εκεί έχουμε?

 

Εφόσον υπάρχει το ποσοστό σερβιτόρου (13%) το οποίο περιλαμβάνεται στον λογαριασμό δεν βλέπω το νόημα του να αφήνει κάποιος επιπλέον... παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Δεν τίθεται ζήτημα φθήνιας ή τσιγκουνιάς, το ποσοστό το έχουμε πληρώσει ήδη μαζί με τον λογαριασμό.

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Που το έχεις δει αυτό. Πες μαγαζιά ονομαστικά.

 

Με την ίδια λογική, ο ιδιωτικός υπάλληλος που δουλεύει ανασφάλιστος ή χωρίς επίδομα πτυχίου θα έπρεπε να παίρνει και αυτός πουρμπουάρ από τον πελάτη.

 

Η ευθύνη βασικά ανήκει στην επιθεώρηση εργασίας και στο κράτος όσον αφορά την παροχή του ποσοστού στο σερβιτόρο.

 

Δεν είναι δυνατόν να παίρνει ο πολίτης τον νόμο στα χέρια του... όπως γίνεται με τις αποδείξεις, με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και γενικά με οτιδήποτε έχει σχέση με νομιμότητα.

Δεν είναι το ίδιο. Και δεν υπάρχει αυτό...

Να σου πω κάτι άλλο? Στο ταξί το 1Ευρώ που έχει δώρο στις γιορτές το αφήνεις?

Φυσικά και το αφήνεις, γιατί δεν σε παίρνει να κάνεις φασαρία. Στον περιπτερά του αφήνει κάποιος δώρο? Δεν έχω δει κάποιον περιπτερά να ανεβάζει τις τιμές στις γιορτές.

Νομικά δεν βγάζεις άκρη...

Δημοσ.

Εγώ πάλι που είχα πάει Γερμανία και συγκεκριμένα στη Βόννη' date=' πάντα ο θείος μου άφηνε πουρμπουάρ.

[/quote']

Ναι κι εγώ πάντα αφήνω στην Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι κανόνας για όλους τους Έλληνες (κάτι για το οποίο είπες ότι ισχύει στην Ευρώπη).

Τέλος πάντων, μάλλον δεν έχω να συμπληρώσω κάτι παραπάνω.

Δημοσ.

Δεν είπα ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά το έγραψα αυτό επειδή κάποιος ήθελε να πει ότι εκεί δεν αφήνουν πουρμπουάρ στη Γερμανία, ότι δεν το συνηθίζουν. Έτσι το κατάλαβα τουλάχιστον.

Και εδώ αν δεν αφήσεις δεν θα γίνει κάτι και ούτε κάποιος θα σου πει κάτι. Αυτό είναι δεδομένο.

Δημοσ.

Δεν είναι θέμα νόμου. Ζητάς ένα Χ ποσό για τις υπηρεσίες που προσφέρεις. Γιατί να είμαι υποχρεωμένος να δώσω Χ+Ν; Γιατί με θεωρείς γύφτο αν δεν δώσω παραπάνω από αυτά που απαιτείς;

Το αν εγώ θα θελήσω να δώσω κάτι στον ντελιβερά που έρχεται μέσα στην βροχή, είναι εντελώς δική μου υπόθεση. Αν έρθει και πει, ξέρεις ήρθα με βροχή, δώσε κάτι παραπάνω, πώς το κόβεις; Είναι ζητιανιά ή δεν είναι;

Επίσης θεωρώ το ίδιο να το πει κάποιος φωναχτά με το να στραβοκοιτάξει όποιον δεν αφήσει κάτι επιπλέον.

Δημοσ.

Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Που το έχεις δει αυτό. Πες μαγαζιά ονομαστικά.

 

Έλα μεγάλο μπαρμάνι που ξέρεις πολύ καλά τη δουλειά σου και δεν είναι σε θέση να στη μάθει άλλος...

Επειδή πραγματικά δεν έχεις ιδέα για τι δουλειά που κάνεις και έχεις μπερδέψει πολύ σοβαρά κάποια πράγματα...:

 

Αμοιβή σερβιτόρων

ΑΡΘΡΟ 238

1. Η αμοιβή που δίνεται στους σερβιτόρους των καφενείων, ζαχαροπλαστείων, κυλικείων, καφεζαχαροπλαστείων, μπαρ, ουζερί, γαλακτοπωλείων, αναψυκτηρίων γενικά και λοιπών παρομοίων καταστημάτων καθορίζεται σε ποσοστό 16% στο λογαριασμό των πελατών.

 

2. Η αμοιβή που δίνεται στους σερβιτόρους των εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, οινομαγειρείων, ταβερνών, πιτσαριών, κέντρων διασκέδασης γενικά, καθώς γαλακτοπωλείων που προσφέρουν και χορτοφαγία και των μικτών αυτών, καθορίζεται σε ποσοστό 13% στο λογαριασμό των πελατών από τον οποίο το μεν 10% δίνεται στους σερβιτόρους το δε 3% στους βοηθούς τους, εφόσον υπάρχουν βοηθοί. Αν δεν υπάρχουν βοηθοί καθορίζεται σε ποσοστό 11 % στους λογαριασμούς των πελατών.

 

3.Την κατά περίπτωση αμοιβή σερβιτόρου δικαιούται κάθε πρόσωπο, το οποίο σερβίρει πελάτες του καταστήματος.

 

4. Οι σερβιτόροι δικαιούται αμοιβής μόνο για τα είδη που προσφέρουν σε καθήμενους πελάτες του καταστήματος.

 

5. Η αμοιβή σερβιτόρου υπολογίζεται στον λογαριασμό των πελατών, για τα είδη που κατανάλωσαν, χωρίς τις επιβαρύνσεις από φόρους και τέλη πόα αποδίδονται στο Δημόσιο ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Από το μηνιαίο δελτίο ενημερώσεως "Αγορανομική και υγειονομική επιθεώρησις"

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.)

Δημοσ.

Είτε το θες είτε όχι, ο καλός Barman προσπαθεί να σε κάνει να ξοδέψεις όσα περισσότερα γίνεται. Ακόμα και η ποσότητα του ποτού που σου βάζει είναι διαφορετική αν παραγγείλεις 3-4 ποτά και σε όλα τα ποτά σου. Όχι για λόγους οικονομίας αλκοόλ, αλλά τα φτιάχνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ζητήσεις και άλλο...

Ακόμα και ο χαβαλές που θα σου κάνει ή η πλάκα που θα σου κάνει έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Αυτό δεν σε νοιάζει όμως, γιατί περνάς καλά!

Σαφώς ωστόσο, όταν το κάνει αυτό δεν τα έχει στο μυαλό του όλα αυτά πλέον, τα κάνει αυτόματα και προφανώς του αρέσει να λέει αστεία και περνάει και αυτός καλά, διαφορετικά δεν θα έκανε αυτή τη δουλειά και γι' αυτό δεν κάνουν όλοι γι' αυτή τη δουλειά.

Εδώ τα λες σωστά. Αρκεί ο τρόπος του να είναι αυτός ενός επαγγελματία και όχι ενός ζητιάνου.

Δημοσ.

Απ' οτι βλεπω στο θεμα οι περισσοτεροι δινουν οταν θεωρησουν οτι εχουν καλες υπηρεσιες... Λογικο το βρισκω... Οσοι δεν δινουν και αυτους τους καταλαβαινω και εχουν σαφεις εξηγησεις.

 

Εκει που χανουμε την μπαλα ειναι στις λεπτομερειες με τον μπαρμαν. Οταν πας σε ενα μαγαζι, πας για να κατσεις καπου αλλου, που εχει διαφορετικο χωρο - ατομοσφαιρα - εξυπηρετηση. Η δουλεια του μπαρμαν ειναι να βαζει ποτα και του σερβιτορου να σερβιρει. Αν ειναι να εξαρταται η δουλεια απο την ομορφια του και το ποσο μιλαει και τι τζιρο κανει εχουμε χασει και εμεις και το μαγαζι το νοημα του.

 

Ολα με μετρο, μερος της δουλειας του μπαρμαν και του σερβιτορου περα απο την εξυπηρετηση ειναι να αφησει ανεπηρεαστο το πελατη. Δεν ειναι η δουλεια του ουτε να τον τσαντισει αλλα ουτε και να τον κανει να εχει καλυτερη διαθεση. Η διαθεση ερχεται με τον χωρο και το κλιμα. Δεν διαφωνω, η καλη διαθεση μπορει να ερθει απο ενα ευγενικο ιδιωτικο υπάλληλο αλλα ειναι κατι εξτρα αν συμβαινει...

 

Τελος ηθελα να τονισω και το αλλο το ακυρο που ακουω. Γιατι παραπονιεστε οτι εχει 5Ε ο κεφες στην Αριστοτελους ενω κοστιζει 50 λεπτα? Πλακα κανετε παιδια? Το παιδια το τονιζω γιατι ειναι παιδικη ερωτηση. Πας σε ενα αλλο χωρο με μια αλλη διακοσμηση που σου βγαζει αλλα συναισθηματα.. Τσαμπα ειναι ολο αυτο??

 

Αν δεν εισαι διατεθειμενος να δεχτεις το ποσο χρεωνει ο αλλος τον χωρο και το κλιμα, κατσε σπιτι σου και μην παραπονιεσαι. Θα μου πεις πως θα βλεπω κωλαρακια να ψωνιζουν στην αριστοτελους? Και αυτο το πληρωνεις

Δημοσ.
Εδώ τα λες σωστά. Αρκεί ο τρόπος του να είναι αυτός ενός επαγγελματία και όχι ενός ζητιάνου.

Δεν πρόκειται να σου ζητήσει κάποιος πουρμπουάρ.

Και φυσικά και τα λέω καλά.

 

Η δουλεια του μπαρμαν ειναι να βαζει ποτα και του σερβιτορου να σερβιρει. Αν ειναι να εξαρταται η δουλεια απο την ομορφια του και το ποσο μιλαει και τι τζιρο κανει εχουμε χασει και εμεις και το μαγαζι το νοημα του.

Εξαρτάται η δουλειά και από την εμφάνισή του και από το πόσο και πως μιλάει.

Φυσικά και η δουλειά του είναι αυτή που λες και του ενός, αλλά και του άλλου.

Το τι τζίρο κάνει επίσης παίζει και αυτό ρόλο.

Φυσικά δεν μιλάω για απρόσωπα μαγαζιά που έχουν 15-25Ευρώ είσοδο, όπου εκεί τις περισσότερες φορές λόγω φόρτου εργασίας και όχι μόνο ο barman ή ο σερβιτόρος κάνουν τη δουλειά μηχανήματος αναψυκτικών (ρίχνεις κέρμα - παίρνεις ποτό). Αυτό δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανέναν.

Επίσης το "Η δουλεια του μπαρμαν ειναι να βαζει ποτα και του σερβιτορου να σερβιρει", παίζει πολύ στα ξενοδοχεία και στα Casino, όπου και εκεί το πουρμπουάρ υπάρχει και πολύ μάλιστα, παρόλο της απρόσωπου κλίματος, αλλά εκεί το απρόσωπο το ζητάνε οι πελάτες.

Φανταστείτε να πας σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα Casino και να έρθει ο σερβιτόρος ή το Barman με τα σφηνάκια Jack Amaretto στο χέρι και να πει "πάμε παιδιά! Άντε γεια μας! Δώστου! Όλε!" Είναι κάτι δεν θα αρέσει...

 

Ολα με μετρο, μερος της δουλειας του μπαρμαν και του σερβιτορου περα απο την εξυπηρετηση ειναι να αφησει ανεπηρεαστο το πελατη. Δεν ειναι η δουλεια του ουτε να τον τσαντισει αλλα ουτε και να τον κανει να εχει καλυτερη διαθεση. Η διαθεση ερχεται με τον χωρο και το κλιμα. Δεν διαφωνω, η καλη διαθεση μπορει να ερθει απο ενα ευγενικο ιδιωτικο υπάλληλο αλλα ειναι κατι εξτρα αν συμβαινει...

Όχι τόσο ο σερβιτόρος, αλλά το να σου φτιάξει τη διάθεση ο Barman είναι μέρος της δουλειάς του, τόσο όσο να σου βάζει το ποτό που θες. Δεν εννοώ ότι πρέπει να σου κάνει τούμπες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ουδέτερος.

Φυσικά υπάρχουν και πελάτες που φαίνονται ότι δεν θέλουν πολλά πολλά και θέλουν να πιουν το ποτάκι τους και να ξεχαστούν ή και εγώ δεν ξέρω τι.

Πάντα όλα με μέτρο, όχι να παίζουν σφαλιάρες με τον πελάτη, αλλά όχι και ένα Martini Sprite, 7Ευρώ, ευχαριστώ.

 

 

Τελος ηθελα να τονισω και το αλλο το ακυρο που ακουω. Γιατι παραπονιεστε οτι εχει 5Ε ο κεφες στην Αριστοτελους ενω κοστιζει 50 λεπτα? Πλακα κανετε παιδια? Το παιδια το τονιζω γιατι ειναι παιδικη ερωτηση. Πας σε ενα αλλο χωρο με μια αλλη διακοσμηση που σου βγαζει αλλα συναισθηματα.. Τσαμπα ειναι ολο αυτο??

 

Αν δεν εισαι διατεθειμενος να δεχτεις το ποσο χρεωνει ο αλλος τον χωρο και το κλιμα, κατσε σπιτι σου και μην παραπονιεσαι. Θα μου πεις πως θα βλεπω κωλαρακια να ψωνιζουν στην αριστοτελους? Και αυτο το πληρωνεις

+1

Δημοσ.

Αν φτασουμε στο σημειο να παιζει τετοιο ρολο ο barman τοτε το οποιδηποτε μαγαζι εχει χασει το νοημα και εχει αποκτησει αλλο νοημα, αυτο της παρεας. Δηλαδη παω για την παρεα του barman.

 

Οκ δεκτο, αλλα ειναι μεμονωμενο..

Δημοσ.
ΡΕ.

 

Το πουρπουάρ είναι μία μαλακία και μισή. Ο σερβιτόρος-ντελιβεράς-βενζινάς whatever θα ΕΠΡΕΠΕ να πληρώνεται πολύ περισσότερα για την δουλειά που κάνει, και όχι να ελπίζει στην γνώση του savoir vivre και την καλή δίάθεση του εκάστοτε πελάτη.

 

ΑΛΛΑ.

 

Από την στιγμή που έτσι όπως είναι τα πράγματα το να διεκδικούμε τα αυτονόητα είναι ουτοπία, και επειδή όσοι κάνουν αυτές τις δουλειές ποντάρουν στα tips για να τα βγάλουν πέρα, έχουμε ηθική υποχρέωση να βιηθήσουμε, όπως και όσο μπορεί ο καθένας.

 

 

 

Συμφωνω με τα παραπανω.

 

Και για αυτο το λογο εγω δινω παντα ,οτι μπορω τελωσπαντων.

 

---------- Προσθήκη στις 21:44 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 21:39 ----------

 

Και το μονο που περιμενω ειναι απλως μια στοιχειωδη ευγενεια απορροια επαγγελματισμου.Τιποτα παραπανω , ουτε να μου χαμογελασει η σερβιτορα , ουτε να μου πει 100 ευχαριστω ο ντελιβερας η δεν ξερω εγω τι αλλο.Και αυτη ειναι η 'υπηρεσια' που περιμενω, καθοτι τις αλλες τουλαχιστον σε αυτα τα επαγγελματα δυσκολα μπορω να τις αξιολογησω.

Δημοσ.

Eγώ όχι μόνο δε δίνω δεκάρα τσακιστή σε κανέναν, αλλά ζητάω πίσω ακόμα και τα μονόλεπτα απ' τα ρέστα (μάλιστα πολλές φορές την κάνω σφαίρα, βροντάω την πόρτα στη μούρη του ντιλιβερά αφού πρώτα πάρω τα σουβλάκια στα χέρια μου ή τους δίνω λιγότερα κιόλας λέγοντας "δεν έχω άλλα". γιατί τι θα μου κάνουν; θα με βάλουν να ξεράσω τον εσπρέσσο πίσω στο φλιτζάνι; ή θα σπάσει την πόρτα ο ντιλιβερι; ) κι ας με λένε ματζίρη. Ορίστε μας, το βρήκαν όλοι τώρα και ζητάνε τζάμπα λεφτά. Δε τα βρήκα στο δρόμο τα γκαφρά ούτε μου τα χάρισε κανείς. Αφήστε που αμα αρχίσω να χαρίζω τα ψιλά μου στον κάθε άσχετο σε 600 χρόνια θα μείνω πάμπτωχος.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...