panagos Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Καθόλου δεν το ανακατεύω, διάβασε προσεκτικά αυτά που γράφω πιο πριν και θα δεις ότι δεν το μπερδεύω καθόλου. Διαβάζω προσεκτικά τα λόγια σου. Χρησιμοποιείς έναν άγραφο κώδικα του μπαρμαν για το τί είναι σωστό και τί όχι, μέσω παραδειγμάτων με ένα υποτιθέμενο ηθικό μήνυμα. Σε αυτό διαφωνώ - στα απόλυτα συμπεράσματα που βγάζεις μέσω λειψών επιχειρημάτων. Δεν ανέφερα κάτι κάτι τέτοιο... Φοβάμαι ότι αυτά είναι δικά σου... Δεν αναφερόμουν προσωπικά σε σένα, αλλά στο τι επικρατεί σε πολλά μαγαζιά. Ο τρόπος που ελίσσεται ο μπαρμαν-λαγωνικό με τα μάτια καρφωμένα στο πορτοφόλι του πελάτη, λικνίζοντας το κορμί του σαν άλλο θηλυκό αιλουροειδές στις "μέρες του". Δεν αφήνεις πουρμπουάρ για να σε κερνάνε μόνο και δεν είναι κακό να το κάνεις γι' αυτό. Όσο γλοιώδης είναι ο μπαρμαν που κερνάει, όχι απο καλή καρδιά, αλλά τρίβοντας τα χέρια του, τόσο γλοιώδης είναι και ο πελάτης που κάνει το αντίστοιχο. Άποψή μου και ας κριθώ - με βάσιμα επιχειρήματα όμως. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο μήνυμα, το να κάνεις μια κίνηση περιμένοντας αντάλλαγμα και μόνο, είναι κακό για σένα. Αυτός ο καθωσπρεπισμός μου φέρνει αναγούλα. Στην Ευρώπη δίνουν και μάλιστα περισσότερα απο οτι στην Ελλάδα. Μπορεί να πληρώνουν με πιστωτική (αν και για φαγητό παίζει ακόμα αρκετά το cash) αλλά αφήνουν μετρητά στο τραπέζι. Ανάλογα που είσαι. Στη Γερμανία πχ δεν συνηθίζεται να αφήνεις στο τραπέζι πριν φύγεις, αλλά τα δίνεις όλα μαζί στην πληρωμή.
BadBoy Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Διακρίνω ένα κόμπλεξ στον ΟΡ. Πολύ θα ήθελε να είναι ο τύπος με τα 5000 ευρώ στο πορτοφόλι που αφήνει 50 ευρώ φιλοδώρημα, αλλά δεν είναι. Σερβιτόρος είσαι, χώνεψέ το. Κάνεις την δουλειά σου και περιμένεις το νόμιμο αντίτιμο αυτών που παρήγγειλε ο πελάτης. Το αν θα αφήσει κάτι παραπάνω είναι δικό του ζήτημα, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να ζητιανεύεις.
kosmasgr Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 badboy σαλόνικα παίζει πολύ μπουρμπούρι ακόμα και στα καφέ αριστοτέλους Φαντάσου τι γίνεται στα υπόλοιπα
antonl Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 σε πολλα μαγαζια (δεν λεμε την ταβερνα του κυρ κωστα) στον λογαριασμο μπαινει καπελο 10-12.5% ως service charge, που ΑΝ θες το δινεις. το 95% το δινει [...] Στη Γερμανία πχ δεν συνηθίζεται να αφήνεις στο τραπέζι πριν φύγεις, αλλά τα δίνεις όλα μαζί στην πληρωμή. Γενικά τι παίζει στην Ευρώπη δεν ξέρω, γι αυτό ρώτησα. Αλλά Γερμανία (Φρανκφούρτη) που τυχε να βγούμε καμιά 10αρια φορές σε καφετέριες/μπυραρίες/εστιατόρια δεν έκανε κανείς κίνηση ν αφήσει κάτι παραπάνω και με ψιλοπαραξένεψε. Τέλος πάντων, φαντάζομαι δεν είναι στάνταρντ διαδικασία, όπως κι εδώ εξάλλου. badboy σαλόνικα παίζει πολύ μπουρμπούρι ακόμα και στα καφέ αριστοτέλους Φαντάσου τι γίνεται στα υπόλοιπα Γενικά παίζει πολύ το φιλοδώρημα. Τουλάχιστον στις καφετέριες/φαγάδικα που κινούμαι συνήθως. Σχεδόν πάντα όταν κάθομαι σε τραπέζι που δεν έχει καθαριστεί απ τους προηγούμενους, υπάρχουν πάνω τα κέρματα του φιλοδωρήματος.
kosmasgr Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Ειναι και πως και την έχεις δεί. Για παράδειγμα πηγαίνω για καφέ αριστοτέλους πέρνω ενα freddo μου ρχεται μια κουτσουλιά και την πλερώνω 5 ευρώ. Αντε και @@ που θα αφήσω μπουρμπούρι όταν το μαγαζί έχει κόστος 0,5 ευρώ στο ποτήρι του καφέ και τον δίνει 5 ευρώ. Μου τύχει πολλές φορές το μπουρμπούρι να πάει ταμείο και όχι στην τσέπη του σερβιτόρου. Δεν με ενδιαφέρει αν έχει νοίκειο 10.000 ευρώ ή τι πρέπει να πληρώσει αφού δουλεύει με 1000 % πάνω στον καφέ. Ας δουλέψει με λιγότερο κέρδος στον καφέ που είναι ευρείας κατανάλωσης. Οσο και να εξυπηρετηθώ λοιπόν θα το εκτιμήσω αλλά θα έχω ξενερώσει ήδη και δεν θα αφήσω το μπουρμπούρι. Αλλη μέρα μπορεί να μην με πιάσουν τα ψυχολογικά μου ( ΧΑΧΑΧΑ) και να αφήσω στην κοπελίτσα κάτι που δουλεύει για 30 ευρώ και ανασφάλιστη. - συνοψίζω λοιπόν ότι το μπουρμπούρι για μένα είναι καθαρά το πως θα με εξυπηρετήσουν στο μαγαζί και πως θα νιώσω εκείνη τη στιγμή.
BadBoy Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 badboy σαλόνικα παίζει πολύ μπουρμπούρι ακόμα και στα καφέ αριστοτέλους Φαντάσου τι γίνεται στα υπόλοιπα Δεν διαφωνώ και εγώ αφήνω. Το να τα ζητούν όμως και να τους κακοφαίνεται αν δεν αφήνει κάποιος είναι εντελώς γυφτιά. Ακόμη και ο Έλληνας κροίσος με 9 γράμματα να είμαι, αν δεν γουστάρω δεν θα αφήσω. Α, και κάτι που θυμήθηκα τώρα σχετικά με κάτι που έγραψε ο ΟΡ. Δεν είναι καθόλου ένδειξη μεγαλοθυμίας να αγνοείς το αν το κατάστημα τηρεί τους νόμους περί καπνίσματος. Για να το διατυπώσω καλύτερα, όχι φίλε δεν είμαι «highιστας» αν έρθω στον τεκέ σας εθελοντικά ενώ με ενοχλεί ο καπνός, δήθεν για να γνωρίσω «καλά παιδιά». Μαλάκας είμαι.
kosmasgr Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Μια που αναφέρθηκε λοιπόν η Ευρώπη , είναι λογικό ο Ευρωπαίος να αισθάνεται ότι τον σέβονται , όταν βλέπει ότι ο καφές (που δεν είναι είδος πολυτελείας) δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα που έχει εδώ στην Μπανανία και πωλείται σαν είδος ευρείας κατανάλωσης σχετικα φτηνό σε σχέση με την αξία του ώστε να έχει και την διάθεση να αφήσει πουρμπουάρ.
leonidas_fs Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Ειναι και πως και την έχεις δεί. Για παράδειγμα πηγαίνω για καφέ αριστοτέλους πέρνω ενα freddo μου ρχεται μια κουτσουλιά και την πλερώνω 5 ευρώ. Αντε και @@ που θα αφήσω μπουρμπούρι όταν το μαγαζί έχει κόστος 0,5 ευρώ στο ποτήρι του καφέ και τον δίνει 5 ευρώ. Μου τύχει πολλές φορές το μπουρμπούρι να πάει ταμείο και όχι στην τσέπη του σερβιτόρου. Δεν με ενδιαφέρει αν έχει νοίκειο 10.000 ευρώ ή τι πρέπει να πληρώσει αφού δουλεύει με 1000 % πάνω στον καφέ. Ας δουλέψει με λιγότερο κέρδος στον καφέ που είναι ευρείας κατανάλωσης. Οσο και να εξυπηρετηθώ λοιπόν θα το εκτιμήσω αλλά θα έχω ξενερώσει ήδη και δεν θα αφήσω το μπουρμπούρι. Αλλη μέρα μπορεί να μην με πιάσουν τα ψυχολογικά μου ( ΧΑΧΑΧΑ) και να αφήσω στην κοπελίτσα κάτι που δουλεύει για 30 ευρώ και ανασφάλιστη. - συνοψίζω λοιπόν ότι το μπουρμπούρι για μένα είναι καθαρά το πως θα με εξυπηρετήσουν στο μαγαζί και πως θα νιώσω εκείνη τη στιγμή. σωστός σε ολα!! απλα μια μικρη διορθωση..επειδη δουλευα σε πολλες καφετεριες της αριστοτέλους(σχεδον σε ολες) το ενοικιο ειναι πανω απο 20,000 €..και πολυ πολυ λογικο...
vivianspachi Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Ναι, αφήνω μπουρμπουάρ συνήθως σε παιδιά που σπουδάζουν κι εργάζονται, για να τα βγάλουν πέρα
beatshooter Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Σπανια αφηνω μονο σε ντελιβερι υπο βροχα και αν συχναζω καπου.Γενικα ομως δεν ειμαι υπερ του μπουρμπουαρ... Γιατι αφενος και υπαρχουν αλλα επαγγελματα πολυ πιο σημανατικα στο κοινωνικο συνολο που οχι μονο ειναι κακοπληρωτεα αλλα περνουν και λιγοτερο μισθο απο τους σερβιτορους αλλα δεν παιζουν ουτε τιπς ουτε τπτ... Και κατι αλλο...Αν σας ελεγαν βαλτε σε ενα κουμπαρα το 0,50 που αφηνετε μπουρμπουαρ εχετε υπολογισει ποσα θα μαζευοταν? Εδω εχουμε περιορισει τις εξοδους,καφεδες κτλ λογω στενοτγτας και θα αφηνουμε μπουρμπουαρ?Ολα τα ειχε η μαγιορι.... Και ναι δουλεια του σερβιτορου ειναι να φερνει νερα οταν τελειωσουν,να αλλαζουν τασακια..Γιατι καποιος παραπονεθηκε που του τα λεγαν ενας ενας και οχι ολοι μαζι.Δλδ θα κορακιασω εγω επειδη δεν διψαξα οταν διψασαν και οι αλλοι.Αλλα ναι σωστα μην κουρασουμε το καημενο το παιδι...Λες και οι αλλοι που δουλευουμε οικοδομη τα ξυνουμε ολιμερις...Και μας δινουν και κατι μπουρμπουαααααααρ!Αλλο πραγμα... ΥΓ:Αν ειναι ο λογαριασμος 4,80 η 9,90 εκει οκ.ΑΛΛΑ μεχρι τετοια ποσα με την προυποθεση να εχει υπαρξη το αυτονοητο:Σωστη εξυπηρετηση.
kosmasgr Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Κατά την γνώμη μου 80% το πουρμπουάρ βασίζεται σε υποκειμενικούς παράγοντες όπως το εισόδημα του καθενός και η οικονομική του άνεση όπως ανέφερε ο beatshooter. Στο υπόλοιπο ποσοστό είναι η σωστή εξυπηρέτηση , η διάθεση και ίσως και το πόσο ακριβά θα πληρώσεις αυτά που θα πάρεις
Ellinofrenia Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Βασικα φιλε μου δεν ξερω ποσο χρονων εισαι και αν βγαζεις μονος σου τα λεφτα που δινεις ως μπουρμπουαρ, αλλα το να δινεις μπουρμπουαρ οταν βγαζεις τα δικα σου λεφτα δεν ειναι και το απλο και ειναι αναλογα στον ανθρωπο. Οπως και να εχει το μπουρμπουαρ ειναι καθαρα θεμα αλληλεγγυης προς τον ανθρωπο που σε εξυπηρετισε (κατι σαν εκτιμηση). Και εγω αφηνω μπουρμπουαρ αλλα οχι παντα και παντα αναλογα την περιπτωση. Αν αφηνεις πολυ μπουρμπουαρ ομως σε ενα μερος συνεχεια να ξερεις οτι δεν ειναι και τοσο καλο ως προς την εικονα σου στους υπαλληλους γιατι τους καλομαθαινεις και σε βλεπουν πλεον ως χρημα και μονο.
kosmasgr Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 26 Ε ναι δικά μου λεφτά αφήνω όταν αφήνω. καμοιά φορά κερνάει άλλος το πουρμπουάρ Είναι εκτίμηση ναι αλλά υπάρχουν παράγοντες που θα σε αποτρέψουν να το δώσεις. Γιαυτό είπα ότι βασίζεται κυρίως στην οικονομική δυνατότητα του καθενός ασχέτος αν έχει την διάθεση να δώσει.
EXARXEIA_CITY Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Τι προσπαθείτε να αποδείξετε μέσα σε 11 σελίδες δεν μπορώ να καταλάβω. Αν κάποιος γουστάρει θα δώσει, αν δεν γουστάρει δεν θα δώσει. Δεν είναι κάτι το υποχρεωτικό. Στο κάτω κάτω στην τιμή ενός καφέ ή ενός ποτού περιλαμβάνονται και τα έσοδα του μαγαζιού(μισθοί,κτλ).
Finn Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2010 Περίπτωση 1: -Φίλε, τσίμπα ένα πεντάγιουρο μπουρμπουάρ γιατί τα λες ωραία. 2 μέρες μετά: -Ωχ, ήρθε αυτός που μου αφήνει 5ευρα. -Λολ, καλός μαλάκας. Περίπτωση 2: -10.75 ε, τσίμπα, ακριβώς είναι. 2 μέρες μετά: -Ωχ, να αυτός ο σπάγγος που μετράει τα πεντάλεπτα. -Καλός μαλάκας. Για τους κοινωνικούς σαν και του λόγου μου, που μόνο να τους θυμούνται για πάρλα δε θέλουν. Έτσι ακριβώς είναι.Ο μπαρμαν ή η μπαργούμαν δεν ασχολούνται με τον πελάτη επειδή είναι κοινωνικά άτομα.Λένε τις μαλακίες τους για να αισθανθεί ο άλλος ωραία και ν αφήσει τα λεφτά του.Και το κερασμένο shaker που αναφέρθηκε είναι σταγόνα στον ωκεανό.Όταν ο άλλος έχει ανοίξει πχ 3-4 μπουκάλια άμα δεν έστελνες κι ένα shaker τότε τι κάνεις. Υ.Γ Υπάρχουν κι εξαιρέσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.