Προς το περιεχόμενο

Πουρμπουάρ

Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σιγά ρε παιδιά σε λίγο θα έχετε και την απαίτηση να μπει το επάγγελμα στα βαρέα και ανθυγιεινά έτσι όπως τα λέτε. Καφέ/ποτά σερβίρετε δεν σπάτε με καλάμι πέτρες.

Ούτε και εγώ αφήνω, είχα μια φαγούρα στον καβάλο αν με πουν γύφτο, τσιγκούνη ή ότι άλλο κοσμητικό θέλετε, άλλο πράγμα τι να σας πω :lol:

• Απαντ. 147
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Ότι υπάρχουν και γύφτοι πελάτες, υπάρχουν, άλλη μεγάλη συζήτηση αυτή (αν είναι 39.80 ο λογαριασμός δεν είναι μπουμπουάρ τα 20 λεπτά αν τα αφήσεις, γυφτιά είναι να περιμένεις να τα πάρεις), όπως μεγάλη κουβέντα και με τους ντελιβεράδες που μπορεί να κάνει 8.30 η παραγγελία και να κάνουν κυριολεκτικά 5 λεπτά πως ψάχνουν τις τσέπες τους για τα ρέστα.

Αλλά αυτά είναι ειδικές περιπτώσεις.

Δημοσ.
Ότι υπάρχουν και γύφτοι πελάτες, υπάρχουν, άλλη μεγάλη συζήτηση αυτή (αν είναι 39.80 ο λογαριασμός δεν είναι μπουμπουάρ τα 20 λεπτά αν τα αφήσεις, γυφτιά είναι να περιμένεις να τα πάρεις), όπως μεγάλη κουβέντα και με τους ντελιβεράδες που μπορεί να κάνει 8.30 η παραγγελία και να κάνουν κυριολεκτικά 5 λεπτά πως ψάχνουν τις τσέπες τους για τα ρέστα.

Αλλά αυτά είναι ειδικές περιπτώσεις.

ετσι οπως τα λες ειναι...

σε αυτο που λες παντως οτι ειναι ειδικες περιπτωσεις θα διαφωνησω.:lol:

Δημοσ.
... Και αυτό που κάνεις γυφτιά...

Ενώ εσύ που ζητάς πουρμπουάρ; WTF δηλαδή.

---------- Προσθήκη στις 00:16 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 00:10 ----------

Τελος αν δινεις πουρμπουαρ σε καθε καφετερια που απλα κανει την δουλεια της δηλαδη σερβιρει καφε σε πελατες ε τοτε χανεται και η αξια του να επιβραβευω τον σερβιτορο που με εξυπηρετησε αψογα ρε αδερφε.

Δεν πιστευω οτι υπαρχει κανεις μας εδώ μεσα που να μην επιβραβευει το σωστην εξυπηρετηση ειτε δινοντας κατι ειτε πηγαινοντας πιο συχνα στο μαγαζι (αυτό δηλαδή δεν μετράει>?_)

Όχι δεν μετράει.Πρέπει να δίνεις μπουρμπουάρ επειδή πρέπει. Επειδή σε μάμησαν μια φορά με την τιμή του καφέ 5 ευρώ και της άμστελ κάτουρου των 8 ευρώ πρέπει να σου φάνε ΚΑΙ το ταπεινό 50ράκι σου ακόμα. Ε ΟΧΙ ΡΕ. Θα το κάνω εμφιαλωμένο νερό! Αυτός που του αξίζει θα το πάρει. Είτε γιατί είναι εξυπηρετικός ,είτε γιατί είναι συμπαθητική φάτσα,είτε γιατί είναι νάρα κ φτιάχνει η διαθεσή μου. Και αυτά ΑΝ μου περισεύουν. Γιατί το 50ράκι όπως λες δε λείπει από κανέναν για μένα είναι μια διαδρομή αστικής συγκοινωνίας.

Δημοσ.

εγώ μπουρμπουάρ δίνω μόνο σε πακετάδες τις μέρες που βρέχει.

άντε και καμιά φορά σε κανέναν πιτσιρικά σε καμιά ταβέρνα, αν είναι καθόλου ευγενικός και καλότροπος. Ωραία φράση έγραψα ο πούστης.

Δημοσ.
Heatspreader το ανακατεύεις πολύ το θέμα..

Καθόλου δεν το ανακατεύω, διάβασε προσεκτικά αυτά που γράφω πιο πριν και θα δεις ότι δεν το μπερδεύω καθόλου.

Heatspreader

Αλλιώς το βλέπεις εσύ (δικαίωμά σου) και αλλιώς κάποιος άλλος. Αυτά τα "του μπαρ" (και όχι μόνο) που κερνάει σφηνάκια το μαγαζί με την προϋπόθεση ο άλλος να-αφήσει-πουρμπουάρ-μετά-και-αν-δεν-το-κάνει-είναι-γύφτος, και καλά δούναι και λαβείν, I do for you-you do for me, και σου-κλείνω-το-μάτι-με-νόημα-δικέ-μου-κολλητέ, και σου ξηγιέμαι εγώ για να μου ξηγηθείς και σύ, και σε-κοιτάω-με-το-φρύδι-σηκωμένο-φτιάχνοντας-ταυτόχρονα-το-ρολόι-μου, και γενικώς οι γλοιώδεις κινήσεις που συναντούνται σε πολλά μέρη μου φέρνουν στην καλύτερη εμετό. Εμένα.

Δεν ανέφερα κάτι κάτι τέτοιο... Φοβάμαι ότι αυτά είναι δικά σου...

Heatspreader

Του (βλαχο)γκλάμουρα που γουστάρει να πηγαίνει στο μαγαζί, να τους τα σκάει απο πίσω για να τον κερνάνε και να δείχνεται στους υπόλοιπους, του αρέσει. Το καλύτερο για μένα, για να τα έχεις πάνω απο όλα καλά με τον εαυτό σου, είναι να είσαι σωστός στη δουλειά σου χωρίς να περιμένεις περισσότερα απο όσα σου δίνουν (απο τη δουλειά). Απο κει και έπειτα, τα πουρμπουάρ, πουρμπουάρ. Είναι αρετή να μπορείς να δώσεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Δεν αφήνεις πουρμπουάρ για να σε κερνάνε μόνο και δεν είναι κακό να το κάνεις γι' αυτό.

Στο Barman συνήθως αφήνεις επειδή σε έκανε να περάσεις καλά με αυτά που σου έλεγε και για να σε θυμάται την επόμενη φορά.

Φυσικά και για τη καλή εξυπηρέτηση. Για τη καλή σου διάθεση τέλος πάντων...

Heatspreader

Αν η κρίση δεν σε έχει επηρεάσει, μαγκιά σου - και το λέω πολύ σοβαρά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι τρομοκρατία ή πλύση εγκεφάλου πλέον. Το βλέπουμε όλοι (ή οι περισσότεροι τέλος πάντων) καθημερινά στην τσέπη μας.

Δεν υπάρχει κρίση, απλά ο καθένας πουλάει όσο θέλει χωρίς να υπάρχει έλεγχος, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Όχι φίλε μου καλέ. Καθόλου γυφτιά.

Δεν χρωστάω σε κανέναν βαρεμένο μπάρμαν/σερβιτόρο με τουπέ να του αφήσω πουρμπουάρ. Χεσμένο τον έχω.

Φυσικά και αν είναι βαρεμένος με τουπέ δεν του αφήνεις πουρμπουάρ.

Προφανώς όμως έχεις κόμπλεξ με τα παιδιά (συνήθως ωραία) που δουλεύουν σε τέτοιες δουλειές και σου βγαίνει έτσι... It's ok, υπάρχουν πέρα από μη εξυπηρετικοί Barmen/σερβιτόροι, υπάρχουν και μερικοί κομπλεξικοί... B)

Επειδή εσένα σε συμφέρει να αφήνει ο καθένας πουρμπουάρ δεν το κάνει άμεσα και απαραίτητο (πόσο μάλλον να μην αφήσω και φεύγοντας να πείς "α τον γύφτο" λες και στα χρωστούσα). Γύφτος είσαι εσύ που απαιτείς τα τίπς αντι να διεκδικήσεις τα λεφτά που πρέπει να παίρνεις, ή στην τελική να βρείς μια πραγματική δουλειά...

Εμένα με συμφέρει? :rolleyes:

Συμφέρει όλους όσους δουλεύουν σε τέτοιες δουλειές...

Δεν απαίτησα και τόνισα ότι δεν είναι υποχρεωτικό. Και για του λόγου το αληθές ρίξε μία ματιά εδώ.

Δεν εννοώ ότι είναι κάποιος υποχρεωμένος να αφήνει πουρμπουάρ σε καμία περίπτωση.

Θέμα ξαναλέω καλής θέλησης είναι και διάθεσης.

Αν το σκεφτείς και πάρα πολύ δεν θα αφήσεις.

Αν είσαι High-ι-στας και βγαίνεις για να περάσεις καλά χωρίς να σε απασχολεί αν έχει κάπνα το μαγαζί και αν τηρεί τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος και γενικότερα είσαι ευχάριστος τύπος και θες να περάσεις καλά και θα γνωριστείς με κόσμο και με τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί θα γνωριστείς και θα σε κεράσουν και θα αφήσεις και κάτι χωρίς να το σκεφτείς και θα γουστάρεις.

Φιλικά.

Και για λόγους Modding για να μην έχουμε ντράβαλα... Εσύ άρχισες να μιλάς άσχημα και εσύ αρπάχτηκες πρώτος.

Και για του λόγου το αληθές πάλι, αυτό το βλέπουμε εδώ.

1)Συγγνώμη κιόλας αλλα αυτό που γράφεις είναι μπούρδα.

Με τη σειρά μου και εγώ σου γράφω το παρακάτω...

... Και αυτό που κάνεις γυφτιά...

Δεν σε είπα γύφτο όπως ούτε εσύ φαντάζομαι με είπες μπούρδα (επίθετο).

Αλλά μιας και άρχισες τους χαρακτηρισμούς, εύκολα σε λέω καλ@μ@ (reverse Order :P)

Και επειδή αναφέρθηκες σε κεράσματα κτλ.. Αυτά που κερνάς στον κάθε "καλό" πελάτη δεν είναι απο την τσέπη σου. Απο το μαγαζί είναι. Και αν τα κερνάς με σκοπό να πάρεις πουρμπουάρ έχεις χάσει τη μπάλα. Το κέρασμα (άσχετα αμα οι περισσότεροι κερνάμε όπου μας σηκωθεί) είναι για "διαχείριση" πελατών. Όχι επειδή θέλουμε να το παίξουμε με ξένα κόλλυβα λάρτζ τρελά μπαρμάνια και (λολ) χάι...

Δουλεύεις για να δουλεύεις.. Τα τίπς είναι πάρεργο. Live with it.

Δεν νομίζω ότι είσαι σε θέση να μου μάθεις τη δουλειά, πίστεψέ με.

Τα κερνάς επειδή το μαγαζί σου επιβάλει και δεν κεράσεις έχεις πρόβλημα.

Και επειδή σε κερνάει το μαγαζί και το ξέρουν κάποιοι σε κερνάνε και εσένα, ώστε να πάρει και το μαγαζί χρήματα. Βέβαια το πιο σύνηθες είναι να σε κερνάνε για να τους κεράσεις και εσύ.

Επισης σε ενα μπαρ αντι να αφησεις πουρμπουαρ μπορεις να κανεις μεγαλυτερη καταναλωση να πιεις 3-4 μπυρες αντι για μια.

Τι σχέση έχει αυτό με το πουρμπουάρ όμως...? :cry:

Ενώ εσύ που ζητάς πουρμπουάρ; WTF δηλαδή.

Επειδή σε μάμησαν μια φορά με την τιμή του καφέ 5 ευρώ και της άμστελ κάτουρου των 8 ευρώ πρέπει να σου φάνε ΚΑΙ το ταπεινό 50ράκι σου ακόμα. Ε ΟΧΙ ΡΕ. Θα το κάνω εμφιαλωμένο νερό! Αυτός που του αξίζει θα το πάρει. Είτε γιατί είναι εξυπηρετικός ,είτε γιατί είναι συμπαθητική φάτσα,είτε γιατί είναι νάρα κ φτιάχνει η διαθεσή μου. Και αυτά ΑΝ μου περισεύουν. Γιατί το 50ράκι όπως λες δε λείπει από κανέναν για μένα είναι μια διαδρομή αστικής συγκοινωνίας.

Αν το μαγαζί είναι ακριβό και η μπύρα είναι ζεστή, απλά δεν ξαναπατάς.

Όσο για το ότι είναι μία διαδρομή αστικής συγκοινωνίας τι να σου πω...

Ναι οι ντελιβεράδες υπο βροχή είναι όντως άλλη κατηγορία. Εκεί συνήθως ναι.

Δεν είναι η δουλειά τους?

Θεωρώ ότι τις απόψεις μας τις είπαμε και από εκεί και πέρα μόνο σε προσωπικές διαμάχες μπορούμε να οδηγηθούμε.

Με ενδιέφερε περισσότερο να μάθω για ποιον λόγω κάποιοι δεν αφήνουν πουρμπουάρ, αν είναι επειδή δεν το σκέφτονται (υπάρχουν και αυτοί) ή επειδή έχουν τη δική τους θεωρία.

Αυτά...

Φιλικά.

Δημοσ.

Στο Barman συνήθως αφήνεις επειδή σε έκανε να περάσεις καλά με αυτά που σου έλεγε και για να σε θυμάται την επόμενη φορά.

Περίπτωση 1:

-Φίλε, τσίμπα ένα πεντάγιουρο μπουρμπουάρ γιατί τα λες ωραία.

2 μέρες μετά:

-Ωχ, ήρθε αυτός που μου αφήνει 5ευρα.

-Λολ, καλός μαλάκας.

Περίπτωση 2:

-10.75 ε, τσίμπα, ακριβώς είναι.

2 μέρες μετά:

-Ωχ, να αυτός ο σπάγγος που μετράει τα πεντάλεπτα.

-Καλός μαλάκας.

Για τους κοινωνικούς σαν και του λόγου μου, που μόνο να τους θυμούνται για πάρλα δε θέλουν.

Δημοσ.

Στη πρώτη περίπτωση, πίστεψέ με, δεν θα πει καθόλου καλός μαλάκας!

Συνήθως αυτός που θα σου αφήσει πουρμπουάρ έχει και γενικότερα καλούς τρόπους και σε πληροφορώ ότι ένας τέτοιος πελάτης όταν μπαίνει στο μαγαζί (αφού τον έχεις μάθει πλέον) σου φτιάχνει τη διάθεση.

Τον θυμάσαι ναι μεν για τα πουρμπουάρ που αφήνει, αλλά και για τη καλή του συμπεριφορά περισσότερο.

Και για να αποδείξω ότι περισσότερο σου φτιάχνει τη διάθεση όταν κάποιος έχει καλούς τρόπους θα σου πω ένα περιστατικό.

Έρχεται στο μαγαζί ένας τύπος με μία κοπέλα. Εκείνος γύρω στα 40.

Μου δίνει παραγγελία, του βάζω το ποτά και πάει να με πληρώσει. Του λέω τον λογαριασμό (κάπου στα 12-13Ευρώ) και μου ανοίγει ένα πορτοφόλι, δείχνοντας μου και λέγοντας μου, κοίτα τι έχει μέσα. Πρέπει να είχε γύρω στα 5.000 Ευρώ σε 50ευρα. Βγάζει ένα και μου λέει, μονό ή ζυγό. Δεν κατάλαβα στην αρχή τι εννοούσε. Με τα πολλά του λέω ζυγό. Αν μου λέει το νούμερο πάνω στο χαρτονόμισμα είναι ζυγό το 50αρικο είναι δικό σου, αν είναι μονό κερασμένα από εσένα. Του λέω ότι δεν μπορώ να παίξω, γιατί δεν είναι δικό μου το μαγαζί. Τελικά ήταν μονό, αλλά παρόλα αυτά μου άφησε το 50αρικο.

Όταν ήρθε την επόμενη μέρα, λέγαμε, καλός τον μαλάκα... Αν ήρθε και πρόσφατα, ή αν έρθει τέλος πάντων (αυτό έγινε πριν 7-8 μήνες) δεν θα τον θυμηθώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα τον θυμάσαι, εκτός και αν έρχεται συνέχεια. Είναι θαμώνες που δεν αφήνουν ποτέ τίποτα, αλλά παρόλα αυτά είναι φοβερά παιδιά. Απλά δεν το σκέφτονται ή για τους δικούς τους λόγους δεν αφήνουν. Φυσικά τους εξυπηρετούμε παραπάνω από καλά!

Σπάνια κράζω σε συναδέλφους και στον εαυτό μου, πελάτες που δεν αφήνουν πουρμπουάρ.

Συνήθως κράζω κάποιους που ανοίγουν δύο μπουκάλια για παράδειγμα ή κάνουν λογαριασμό 193-195Ευρώ και δεν αφήνουν τίποτα.

Δημοσ.

H αληθεια ειναι οτι αν δε δωσεις μπουρμπουαρ σε αυτους που σου σερβιρουν, τοτε κινδυνευεις να φας ροχαλα με το φαγητο ή το ποτο σου...:-)

Πολλά ακούστηκαν για φτώχεια.

Κάποιοι δεν αφήνουν πουρμπουάρ επειδή δεν έχουν αρκετά χρήματα να αφήσουν από ότι ειπώθηκε.

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες.

Η πιο σωστή απάντηση είναι, δεν γουστάρω και δεν δίνω πουρμπουάρ.

Oχι φιλε μου δε ξερεις προφανως τι σημαινει να μετρας τα ευρα σου ενα-ενα. Δεν εχουν ολη τη δικη σου ανεση.

Στην Ευρώπη και στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες το πουρμπουάρ είναι υποχρεωτικό είτε βάση νόμου (δεν συμφωνώ), είτε βάση κουλτούρας.

Μα εμεις δεν ειμαστε ουτε Ευρωπη ουτε πολιτισμενη(δηλ.κονομημενη) χωρα. Ποια αλλα χωρα απ αυτες που λες εχει βασικο 700€?

Απ οτι εχω καταλαβει, ολοι εδω οσοι ξεσπαθωνουν υπερ του... τιπ και λιγο-πολύ προσπαθουν να μας πεισουν οτι υποχρεουμαστε στη καταβολη του, ειναι οι ιδιοι που συνηθιζουν και να το εισπραττουν:-)

Και στο φιναλε, ΕΝΑ tip ολοι εμεις οι Ελληνες θεωρουμε υποχρεωτικo και το καβαλλουμε παντα με θρησκευτικη ευλαβεια... Το ιατρικο tip, κοινως ΦΑΚΕΛΛΑΚΙ :-(

Δημοσ.
Πως ακριβώς αφήνουν tips στην Ευρώπη? Γιατί όπου και αν έχω πάει, όλοι πληρώνουν με credit card...........

Το ίδιο ρώτησα πριν κάτι σελίδες αλλά...

Δημοσ.
Περίπτωση 1:

-Φίλε, τσίμπα ένα πεντάγιουρο μπουρμπουάρ γιατί τα λες ωραία.

2 μέρες μετά:

-Ωχ, ήρθε αυτός που μου αφήνει 5ευρα.

-Λολ, καλός μαλάκας.

Περίπτωση 2:

-10.75 ε, τσίμπα, ακριβώς είναι.

2 μέρες μετά:

-Ωχ, να αυτός ο σπάγγος που μετράει τα πεντάλεπτα.

-Καλός μαλάκας.

Για τους κοινωνικούς σαν και του λόγου μου, που μόνο να τους θυμούνται για πάρλα δε θέλουν.

ΧΑΧΑΧΑ. luci στην τρίτη περίπτωση που τσιμπά τα @@ του και νταιλίκι δεν πληρώνω γιατί δεν πέρασα καλα ήταν πετρέλαιο το ποτό ? :devil:

Το ίδιο ρώτησα πριν κάτι σελίδες αλλά...

Ισως να λένε στο ταμείο χρέωσε στην κάρτα 2 ευρώ παραπάνω για tip. ΛΟΛ. Οτι πλερώνεις με πιστωτική δε λέει κάτι. Μπορεί και να αφήνουν κανα κέρμα στο τραπέζι.

Δημοσ.
Πως ακριβώς αφήνουν tips στην Ευρώπη? Γιατί όπου και αν έχω πάει, όλοι πληρώνουν με credit card...........

σε πολλα μαγαζια (δεν λεμε την ταβερνα του κυρ κωστα) στον λογαριασμο μπαινει καπελο 10-12.5% ως service charge, που ΑΝ θες το δινεις. το 95% το δινει

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...