Προς το περιεχόμενο

Πουρμπουάρ

Heatspreader

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Η δικαιολογία του "και εγώ κάνω την δουλειά μου και δεν παίρνω μπουρμπουάρ, γιατί να δώσω στον άλλο που με σερβίρει" δεν παίζει.

Άλλο πράγμα είναι να έχεις κάποιον να τρέχει επί 3 ώρες πάνω κάτω και να σε εξυπηρετεί, να σου αλλάζει τα τασάκια κάθε 5 λεπτά, να τρέχει και να λέει ορίστε μόλις τον φωνάζεις ή να σφουγγαρίζει και να καθαρίζει τα σπασμένα από το ποτήρι που μόλις έσπασες και άλλο να πας να βάλεις βενζίνη.

Ένας καλός σερβιτόρος μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει το βράδυ σου, αν ο βενζινάς π.χ. που θα μου βάλει την βενζίνη δεν με κοιτάξει καν και απλά πάρει το 20ρικο δεν θα με απασχολήσει καθόλου.

Έναν πωλητή σε ένα κατάστημα με ρούχα π.χ. άντε να τον πρήξεις 5-10 λεπτά max,

μια παρέα 15 ατόμων μπορούν να τσακίσουν στην κούραση έναν σερβιτόρο σε μια ταβέρνα. Δεν είναι "δουλειά κάνει ο ένας, δουλειά κάνει και ο άλλος".

Όπως θα τσατιστείς αν ζητήσεις 20 φορές ένα ποτήρι νερό, αν σου φέρουν λάθος παραγγελία, αν είναι αγενής κτλ. έτσι και αν μείνεις ευχαριστημένος του αφήνεις κάτι του ανθρώπου.

[...]

Μια χαρά θα μπορούσε να παίζει αυτή η δικαιολογία.

Την προπερασμένη εβδομάδα άναψε το λαμπάκι του αισθητήρα λ (ή κάτι τέτοιο) λόγω νοθευμένης βενζίνης που έβαλα από άγνωστο σε μένα βενζινάδικο, συνεπώς δεν έμεινα ευχαριστημένος. Ο δικός μου ο βενζινάς καθαρίζει και το παρμπρίζ δωρεάν και χωρίς να το ζητήσω. Δεν αξίζει φιλοδώρημα;

Σε κατάστημα ρούχων μου χουν τύχει πωλητές που σκίζονται να βοηθήσουν και παραπάνω από όσο χρειάζεται ή θα περίμενε κανείς. Αλλά προφανώς έχουν τύχει κι άλλοι που βρίσκονται στο αντίθετο άκρο.

Και στη γενική περίπτωση, σε μια καφετέρια δεν έχω κάποιον «3 ώρες πάνω κάτω να με εξυπηρετεί». Οι μόνες μας επαφές/διάλογοι στο 95% των περιπτώσεων είναι «1 φραπέ μέτριο κι 1 καπουτσίνο, ευχαριστώ» & «να πληρώσουμε; εντάξει είμαστε, ευχαριστώ».

• Απαντ. 147
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Πέρα από αυτό όταν δουλεύει κάποιος στο Πλαίσιο ή eshop κλπ φυσικά και δεν θα πάρει πουρπουάρ. Αν πηγαίνω να ψωνίζω αρκετά συχνά (πράμα που κάνω), θα γυρίσει ξαφνικά κάποιος να μου πει σε κερνάω μία TV ή μία κάρτα γραφικών ώστε να του πω, ε πάρε και 100Ευρώ για το κέρασμα...

Οπότε σε νορμαλ περιπτώσεις αφήνεις ένα 20λεπτο ας πούμε (κυρίως όταν ο λογαρισμός είναι 7,80€ ή 4,70€ ή 19,5€ ας πούμε..) και άαααμα κεράσει ο μπαρμαν τότε δίνεις πουρμπουάρ γιατί νιώθεις πως τα κεράσματα του ας πούμε ήταν αξίας 20ευρώ (αν τα αγόραζες) οπότε του δίνεις ένα 5ευρω και είσαι κομπλε....αυτό ήταν σαν να σου έκανε έκπτωση.

Δημοσ.
Νομίζω υπερβάλλεις κάπως Heatspreader. Οι κίνδυνοι ή «κίνδυνοι» που αναφέρεις δεν είναι «προνόμιο» αυτής της μερίδας εργαζομένων. Ούτε φυσικά είναι οι μόνοι ανασφάλιστοι. Όλα αυτά θα πρεπε ν αφορούν τους ίδιους και τους εργοδότες τους. Αν αυτό δε συμβαίνει, δε βλέπω με ποιο λογικό άλμα θα πρέπει η ευαισθητοποίηση αυτή να μεταφερθεί στους πελάτες.

Επίσης υποχρεωτικό του φιλοδώρημα βάσει νόμου; Πού συμβαίνει αυτό και γιατί; Δεν πληρώνονται με μισθό ή είναι (νόμιμα) ανασφάλιστοι εκεί οι εργαζόμενοι; Δεν ξέρω, ρωτάω εσένα που ξέρεις απ ό,τι φαίνεται.

Υπερβολικός δεν είμαι εγώ, υπερβολικοί είναι αυτοί που λένε ότι λόγω φτώχειας δεν μπορούν να αφήσουν πουρμπουάρ. Λόγω τρομοκρατίας και πλύσης εγγεφάλου για οικονομική κρίση, ίσως το δεχτώ. Το να αφήσεις 50Cents δεν θα σε κάνει φτωχότερο.

Δεν είναι προνόμιο, είναι μία κατάσταση που αξίζει πουρμπουάρ. Κατά κάποιον τρόπο τον σερβιτόρο για παράδειγμα τον έχεις "χαμάλη" σου.

Ωστόσο δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι ανασφάλιστοι, αλλά σε επιχειρήσεις "Super Market", όπως Πλαίσιο, Saturn, eshop, Γερμανός, Oteshop, κλπ, είσαι ασφαλισμένος θες δεν θες.

Ναι φταίνε οι εργοδότες κάποιων, αλλά και αυτοί οι κάποιοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι. Ξέρεις τι θα γίνει όμως αν ζητήσεις ασφάλεια? Στη καλύτερη περίπτωση θα σου ρίξει το μεροκόματο/νυχτοκάματο σχεδόν στο μισό και στη χειρότερη θα σου πει θα βρω άλλον. Αν το πάρουμε βάση νόμου δεν θα βγάλουμε άκρη και γι' αυτό μιλάμε με βάση καλής θέλησης και όχι υποχρέωσης ή νόμου.

Όσον αφορά την ερώτησή σου, ρίξε μία ματιά εδώ.

Δεν έχω ούτε iphone, ούτε "καλό"(Πανάκριβο που δε πρόκειται να χρησιμοποιήσω ούτε το 5% των δυνατοτήτων του) κινητό έχω, ούτε κάνω 190 ευρώ λογαριασμό με την παρέα μου,ούτε γύρες σφηνάκια. Μην κρίνετε εξ 'ιδιων τα αλλότρια,κάποιοι δεν "διασκεδάζουμε" όπως οι υπόλοιποι

Αν ζεις τόσο ταπεινά ή αλλιώς, αν ζεις τόσο "ήρεμα" τότε δεν αφήνεις, γιατί ούτε σε Bar/Clubs πας, ούτε παραγγέλνεις σουβλάκια, ούτε τίποτα.

Μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος που μαγειρεύει σπίτι, μαζεύεται με τους φίλους του σπίτι και περνάνε πολύ καλά.

Δεν το είπα προσωπικά σε εσένα, αυτό που σχολίασες.

Δυσκολος καιρος για μπορμπουαρ. Δε βγαινω και πολυ για καφε, αλλα αν βγω δε αφηνω ποτε. Τον πληρωνω χρυσαφι, θα αφησω και εχτρα; Οταν παραγγελνω απο εξω παντα αφηνω απο 20 λεπτα μεχρι 1,5 ευρω και οταν παω σε εστιατοριο αφηνω 1-2 ευρω.

Ότι είναι δύσκολος καιρός για πουρμπουάρ είναι αλήθεια, αλλά όχι επειδή δεν υπάρχει χρήμα, επειδή υπάρχει όπως είπα και παραπάνω πλύση εγκεφάλου και τρομοκρατία περί οικονομικής κρίσης.

Η δικαιολογία του "και εγώ κάνω την δουλειά μου και δεν παίρνω μπουρμπουάρ, γιατί να δώσω στον άλλο που με σερβίρει" δεν παίζει.

Μου το έχει πει και ένα παιδί που πήγαμε για καφέ (βάφλα φάγαμε τελικά σε μία καφετέρια στο The Mall) και επειδή άφησα πουρμπουάρ (γύρω στα 2Ευρώ), μου είπε "πας καλά?" Εμένα στην δουλειά μου δεν μου αφήνουν... Studio ηχογραφήσεων μουσικής έχει.

Άλλο πράγμα είναι να έχεις κάποιον να τρέχει επί 3 ώρες πάνω κάτω και να σε εξυπηρετεί, να σου αλλάζει τα τασάκια κάθε 5 λεπτά, να τρέχει και να λέει ορίστε μόλις τον φωνάζεις ή να σφουγγαρίζει και να καθαρίζει τα σπασμένα από το ποτήρι που μόλις έσπασες και άλλο να πας να βάλεις βενζίνη.

Ναι, αλλά πολλές φορές δεν συμβαίνει να στα κάνει όλα αυτά, γιατί μπορεί να μη καπνίζεις ή να μη ρίξεις τα ποτά σου κάτω. Όπως και να έχει όμως είναι σε επιφυλακή για το οτιδήποτε τον χρειαστείς. Η δουλειά του είναι παρόλα αυτά και είναι υποχρεωμένος να τα κάνει, αλλά βάση καλής θέλησης του αφήνεις...

Ένας καλός σερβιτόρος μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει το βράδυ σου, αν ο βενζινάς π.χ. που θα μου βάλει την βενζίνη δεν με κοιτάξει καν και απλά πάρει το 20ρικο δεν θα με απασχολήσει καθόλου.

Όχι ότι ο βενζινάς δεν το αξίζει, μπορεί να σου καθαρίσει τα τζάμια ενώ μπορεί να το κάνεις μόνος σου, αλλά να μη θες να τσαλακωθείς ή να λερωθείς ή να βγεις έξω από το Air-condition του αυτοκινήτου σου.

Για το αν ένας σερβιτόρος μπορεί να σου χαλάσει ή να σου φτιάξει το βράδυ παίζει πάρα πολύ και είναι κατά τη γνώμη, ότι πιο σωστό έχεις γράψει στο Post σου.

Για παράδειγμα το Σάββατο είχαν έρθει δύο ζευγάρια κατά τις 5 το πρωί στο μαγαζί (κλείνουμε γύρω στις 6-7). Πήραν από ένα ποτό ο καθένας και το ένα ζευγάρι από δύο ποτά. Κάναμε αρκετό χαβαλέ επειδή η κοπέλα του ενός από τα αγόρια έπινε το Whiskey Cola με καλαμάκι και την έκραζε και εγώ τους έλεγα ότι το έχει για τη πλάκα της και ότι δεν είναι φλωριά και γελάγαμε. Μου ζήτησε ο τυπάς αυτός, γύρω στις 6.30 δύο ποτά ακόμα και του είπα ότι κλείνουμε σε κάνα 15λεπτο, να στα βάλω ή να το αφήσουμε? Το κουβέντιασαν μεταξύ τους και τελικά πήρε ένα για τη κοπέλα του.

Όπως καταλαβαίνετε για ποτό δεν τους έπαιρνε ο χρόνος, οπότε τους ρώτησα τι σφηνάκια θέλουν να τους κεράσω. Μου είπαν, γούσταραν πολύ με αυτό μιας και ήθελαν να πιουν αλλά δεν προλάβαιναν και στο τέλος που έφευγαν μάζευα το τραπέζι και μου είπε ο ένας πάρε και το 5ευρω που είναι στο τραπέζι για πάρτι σου.

Έναν πωλητή σε ένα κατάστημα με ρούχα π.χ. άντε να τον πρήξεις 5-10 λεπτά max,

μια παρέα 15 ατόμων μπορούν να τσακίσουν στην κούραση έναν σερβιτόρο σε μια ταβέρνα. Δεν είναι "δουλειά κάνει ο ένας, δουλειά κάνει και ο άλλος".

Όπως θα τσατιστείς αν ζητήσεις 20 φορές ένα ποτήρι νερό, αν σου φέρουν λάθος παραγγελία, αν είναι αγενής κτλ. έτσι και αν μείνεις ευχαριστημένος του αφήνεις κάτι του ανθρώπου.

Οι πωλητές σε ρούχα είναι μεγάλο πακέτο σε κάποια μαγαζιά. Δεν είναι λίγοι οι πελάτες που του κάνουν τα ρούχα άνω κάτω και πρέπει να τα φτιάξει μετά...

Παίρνω παράδειγμα τον εαυτό μου και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, ΘΕΛΩ να δώσω και πιστεύω ότι πρέπει αλλά απλά ΔΕΝ ΕΧΩ. Όταν θέλω να πιω 4 ποτά και πίνω 1 ή δύο μπύρες ή θέλω να πάω στο Α μαγαζί και πάω στο Β επειδή είναι πιο φτηνά, απλά δεν μου περισσεύουν. Όταν βγαίνω μια φορά την βδομάδα για τέτοια έξοδο, δεν μπορείς να 'ρθεις και να μου πεις "καλά ρε, το ποτάκι σου έχεις λεφτά να το πιεις, 1-2 ευρουλάκια δεν έχει να δώσεις στο παιδί;"

Δεν ξέρεις τι ζόρι τραβάει ο άλλος και είναι πολύς κόσμος έτσι.

Μπορείς να του αφήσεις και 50Cents. Θέμα καλής θέλησης είναι.

Στη τελική λίγο σκληρό αυτό, αλλά αν εξαρτάσαι από τα 50Cents, ε, κάθεσαι σπίτι σου...

Όλα εξαρτώνται απο τις υπηρεσίες που θα μου προσφέρουν! Έχω τύχει σε μαγαζί με άψογη εξυπηρέτηση που έκανα λογαριασμό 20ευρώ και άφησα 5 και αντίστοια με λογαριασμό 200ευρώ να μην αφήσω τίποτα γιατί δεν το άξιζαν!

B)

Πως έκανες λογαριασμό 200Ευρώ με χάλια εξυπηρέτηση? Αφού έβλεπες ότι δεν ήταν καλή η εξυπηρέτηση, γιατί καθόσουν στο μαγαζί και παράγγελλες και άλλα?

Μπορούσες να φύγεις. Αν πας πάλι όμως στο ίδιο μαγαζί, σημαίνει ότι απλά δεν γούσταρες να αφήσεις πουρμπουάρ και δεν ήταν θέμα εξυπηρέτησης.

Ο δικός μου ο βενζινάς καθαρίζει και το παρμπρίζ δωρεάν και χωρίς να το ζητήσω. Δεν αξίζει φιλοδώρημα;

Σε κατάστημα ρούχων μου χουν τύχει πωλητές που σκίζονται να βοηθήσουν και παραπάνω από όσο χρειάζεται ή θα περίμενε κανείς. Αλλά προφανώς έχουν τύχει κι άλλοι που βρίσκονται στο αντίθετο άκρο.

Και στη γενική περίπτωση, σε μια καφετέρια δεν έχω κάποιον «3 ώρες πάνω κάτω να με εξυπηρετεί». Οι μόνες μας επαφές/διάλογοι στο 95% των περιπτώσεων είναι «1 φραπέ μέτριο κι 1 καπουτσίνο, ευχαριστώ» & «να πληρώσουμε; εντάξει είμαστε, ευχαριστώ».

Όπως είπα και πιο πάνω στον φίλο Arcanaloth αξίζει.

Επίσης και για τους πωλητές ρούχων. Αν θες άφηνε και σε αυτούς.

Ο παππούς μου πάντα άφηνε και μάλιστα πολλά λεφτά επί δραχμών, αλλά και επί Ευρώ σε καταστήματα όπου μας εξυπηρετούσαν όταν ήμουν μικρός. Ήταν της τάξης σε δραχμές από 500δρχ, έως και 5000δρχ, ή με έστελνε σε κάποιο κοντινό περίπτερο να τους αγοράσω σοκολάτες.

Ήταν στα νιάτα του δήμαρχος στην Αρτέμιδα (Λούτσα) και είχε τα κονέ για να βοηθήσει κόσμο.

Κάποτε λοιπόν λόγω κάποιων καταστάσεων, το Playstation 1 που είχα έγινε κομματάκια και το πήγαμε σε μία πλαστική σακούλα στην αντιπροσωπία της SONY και ήταν δύο κορίτσια στην εξυπηρέτηση και με τα πολλά μου έδωσαν ολοκαίνουριο Playstation. Σαν παιδάκι εγώ φυσικά πήρα μεγάλη χαρά.

Εκείνος πέρα από κάποια πράγματα που μου είπε να τους αγοράσω από το περίπτερο, τους είπε ότι αν χρειαστούν κάτι στη Λούτσα να τον πάρουν τηλέφωνο. Μετά από κάποιους μήνες, το τηλέφωνο χτύπησε για κάποια εξυπηρέτηση που ήθελε κάποια κοπέλα από τις δύο (μεσιτικά νομίζω) και φυσικά τη πήραν.

(Ο παππούς ζει ακόμα παρεμπιπτόντως 87+)

Αν το παίρναμε βάση νόμου δεν καλυπτόταν σε καμία των περιπτώσεων από την εγγύηση, αλλά αν έχουν και οι μεν και οι δε καλή θέληση όλα γίνονται.

Οπότε σε νορμαλ περιπτώσεις αφήνεις ένα 20λεπτο ας πούμε (κυρίως όταν ο λογαρισμός είναι 7,80€ ή 4,70€ ή 19,5€ ας πούμε..) και άαααμα κεράσει ο μπαρμαν τότε δίνεις πουρμπουάρ γιατί νιώθεις πως τα κεράσματα του ας πούμε ήταν αξίας 20ευρώ (αν τα αγόραζες) οπότε του δίνεις ένα 5ευρω και είσαι κομπλε....αυτό ήταν σαν να σου έκανε έκπτωση.

Επειδή κατά κάποιο τρόπο μένω μόνος και πολλές φορές παραγγέλνω απ' έξω να φάω δεν μπορώ να αφήνω συνέχεια 1-2Ευρώ. Μπορεί να αφήσω από 20Cents ή και καθόλου ή και 1-2Ευρώ.

Δεν εννοώ ότι είναι κάποιος υποχρεωμένος να αφήνει πουρμπουάρ σε καμία περίπτωση.

Θέμα ξαναλέω καλής θέλησης είναι και διάθεσης.

Αν το σκεφτείς και πάρα πολύ δεν θα αφήσεις.

Αν είσαι High-ι-στας και βγαίνεις για να περάσεις καλά χωρίς να σε απασχολεί αν έχει κάπνα το μαγαζί και αν τηρεί τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος και γενικότερα είσαι ευχάριστος τύπος και θες να περάσεις καλά και θα γνωριστείς με κόσμο και με τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί θα γνωριστείς και θα σε κεράσουν και θα αφήσεις και κάτι χωρίς να το σκεφτείς και θα γουστάρεις.

Φιλικά.

Δημοσ.
Πολλά ακούστηκαν για φτώχεια.

Κάποιοι δεν αφήνουν πουρμπουάρ επειδή δεν έχουν αρκετά χρήματα να αφήσουν από ότι ειπώθηκε.

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι δικαιολογίες.

Η πιο σωστή απάντηση είναι, δεν γουστάρω και δεν δίνω πουρμπουάρ.

Όταν σκας με το iPhone ή με ένα καλό κινητό ή για να μη το πηγαίνουμε πολύ μακριά, όταν με τη παρέα σου κάνεις 190Ευρώ λογαριασμό και σε έχουν κεράσει και μία γύρα σφηνάκια και σε έχουν εξυπηρετήσει σωστά και δεν αφήνεις κάτι, δεν είναι επειδή δεν έχεις λεφτά. Αν είστε 5-6 άτομα από 30cents να γίνεται φτωχότεροι ο καθένας είναι αμέσως αμέσως 2Ευρώ.

Και ναι και οχι. Οταν καποιος λεει οτι δεν εχει προφανως και δεν εχει χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν υπαρχουν και αυτοι που απλα δεν δινουν "γιατι ετσι" οπου και αυτοι εχουν το δικο τους δικιο για τον οποιονδηποτε λογο. Παντως το οτι σκαει καποιος με i-phone (το παραδειγμα που λες) να σου θυμησω λιγο και το εθνικο μας αθλημα ως ελληνες (για τεραστια πλοιοψηφια) που δεν ειναι αλλο απο το "πουλαω μουρη". Αυτος λοιπον με το i-phone δεν ειναι απιθανο να εχει πεινασει πολλες μερες προηγουμενος για να το παρει και να παει να το μοστραρει για να κανει αυτο ακριβως.

Κάποιος που δουλεύει σε τέτοιες δουλειές και ειδικά νύχτα όπως σερβιτόρος, barman, λατζέρης, αλλά και σε άλλες δουλειές όπως ντελιβεράς, βενζινάς, βοηθός ηλεκτρολόγου, συνήθως είσαι ανασφάλιστος.

Πέρα από αυτό όταν δουλεύει κάποιος στο Πλαίσιο ή eshop κλπ φυσικά και δεν θα πάρει πουρπουάρ. Αν πηγαίνω να ψωνίζω αρκετά συχνά (πράμα που κάνω), θα γυρίσει ξαφνικά κάποιος να μου πει σε κερνάω μία TV ή μία κάρτα γραφικών ώστε να του πω, ε πάρε και 100Ευρώ για το κέρασμα...

Ακόμα κάποιος που κάνει τις παραπάνω δουλειές που είπα δουλεύει σε πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας. Νύχτα, αλκοόλ, επαφή με επικύνδινούς ανθρώπους, φασαρίες, κλπ, για αυτούς που είναι σε Bar.

Ο ντελιβεράς έχει άλλους κινδύνους, όπως ότι είναι όλοι μέρα σε ένα παπί και θαλασσοδέρνεται στους δρόμους.

Εδω δεν συμφωνουμε. Οι περισσοτερες δουλιες που εχω κανει ως τωρα και που κανω ακομα -χωρις- ασφαλιση δεν εχουν να κανουν ουτε με νυχτα, ουτε με πακετα ουτε με τιποτα και ειναι ΚΑΙ αρκετα υπευθυνη ΚΑΙ εχει τρεξιμο σε ολοκληρη την Ελλαδα με ενα φορτηγακι της κακιας ωρας (ααα και πληρωμη κατω απο 700). Με φερνω ως παραδειγμα μιας και ξερω προσωπικα απειρους και απειρες σαν εμενα.

Ναι η κάθε δουλειά έχει τη δυσκολία της σίγουρα.

Η ζωή όμως και τα γεγονότα που την ορίζουν έχει δείξει ότι αυτές οι δουλειές περιμένουν να ζήσουν από τα πουρμπουάρ.

Αν κάποιος δεν αφήνει επειδή δεν έμεινε ευχαριστημένος από αυτόν που τον εξυπηρέτησε ή επειδή ήταν ακριβά, απλά δεν ξαναπατάει σε εκείνο το μέρος και τελείωσε. Είτε αυτό είναι bar, ή εστιατόριο, ή βενζινάδικο ή σουβλατζίδικο, κλπ...

Τα μπουρμπουαρ πανε στον εκαστοτε υπαλληλο/ σερβιτορο/ μπαρμαν-γουμαν/ πεταλωτη/ κανω αερα και οχι στην "δουλεια".

Μέγα λάθος φίλε μου. Στην Ευρώπη και στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες το πουρμπουάρ είναι υποχρεωτικό είτε βάση νόμου (δεν συμφωνώ), είτε βάση κουλτούρας.

Στις περισσοτερες πολιτισμενες χωρες ο μισθος δεν ειναι για υπευθυνη δουλεια (ή οποιαδηποτε δουλεια εδω που τα λεμε) 600 κατι ευρω ειτε με ασφαλιση ειτε χωρις.

Δημοσ.

1)Μπορείς να του αφήσεις και 50Cents. Θέμα καλής θέλησης είναι.

Στη τελική λίγο σκληρό αυτό, αλλά αν εξαρτάσαι από τα 50Cents, ε, κάθεσαι σπίτι σου...

2)Αν το σκεφτείς και πάρα πολύ δεν θα αφήσεις.

Αν είσαι High-ι-στας και βγαίνεις για να περάσεις καλά χωρίς να σε απασχολεί αν έχει κάπνα το μαγαζί και αν τηρεί τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος και γενικότερα είσαι ευχάριστος τύπος και θες να περάσεις καλά και θα γνωριστείς με κόσμο και με τα παιδιά που δουλεύουν στο μαγαζί θα γνωριστείς και θα σε κεράσουν και θα αφήσεις και κάτι χωρίς να το σκεφτείς και θα γουστάρεις.

Φιλικά.

1)Συγγνώμη κιόλας αλλα αυτό που γράφεις είναι μπούρδα. Φυσικά και θα βγώ.. Θα πληρώσω ΟΣΟ ακριβώς είναι ο παραφουσκωμένος εξαρχής λογαριασμός μου και θα φύγω (αν εξαρτόμαι απο τα 50 cents). Με τη δικιά σου λογική, αν δεν σου κάνουν τα 35-40 ευρώ που παίρνεις το 8ώρο, λίγο σκληρό αυτό, άλλαξε δουλειά.

Μου δίνεις την εντύπωση οτι έχεις την απαίτηση να παίρνεις πουρμπουάρ, και η απαίτηση σου αυτή είναι λανθασμένη. Έθιμο και πράσινοι ελέφαντες...

Αρμοδιότητες:

Η δουλειά ενός πωλητή, ΕΙΝΑΙ να διπλώνει τα ρούχα. Δεν λέω να πάς να τα κάνεις $#@$λο. Αλλα δεν θα νιώσω και άσχημα επειδή άνοιξα να δώ μια μπλούζα που μου άρεσε. Ειδάλλως ο πωλητής απλά θα καθόταν επι 8 ώρες σε μια γωνία. Αν τον βγάζω απο το καθησιό του λίγο με νοιάζει.

Αντίστοιχα η δουλειά μιας σερβιτόρας ΕΙΝΑΙ να αλλάζει τασάκια, να φέρνει νερά κτλ.. Δεν μου κάνει χάρη. Αν δεν έκανε αυτό (που εντάξει σπάνια το κάνει), θα καθόταν επι 8 ώρες σε μία γωνία έχοντας μόνο πάρεδωσε το "τι θα πάρετε" και το "να σε πληρώσουμε λίγο". Στο 95% των περιπτώσεων άλλωστε έτσι γίνεται. Και μάλιστα σου βγαίνει η παναγία ΚΑΙ για να παραγγείλεις αλλα ΚΑΙ για να πληρώσεις.

Τέλος για τις συνθήκες εργασίες. Ναί είναι σκ@τα. Αλλα δεν φταίει κανείς γι αυτό. Εμείς που δουλεύαμε σε αυτες τις κωλοσυνθήκες και δεν λέγαμε τίποτα.. και εσείς που το συνεχίζετε ακόμα. Για κάθε έναν που θα πεί "δεν κάθομαι όρθιος μες στην καπνίλα για 8 ώρες (και λίγες λέω) για 35 ανασφάλιστα ευρώ, υπάρχουν άλλοι τόσοι που θα πούνε "Σιγά έτσι γνωρίζω και κάνα γκομενάκι και βγαίνει και κάνα φράγκο". Μηδέν ασφάλιση, μηδέν υπερωρίες, μηδέν γενικά επαγγελματικές διεκδικήσεις.

Φαύλος κύκλος.

2) Τι σχέση έχει το (λοοοοοοολ) χαιλίκι με το άν σε ενοχλεί ο καπνός; Φυσικά για να περάσω καλά βγαίνω. Γι αυτό δεν θέλω να είμαι μέσα σε τεκέ. Έχουμε μπερδευτεί λίγο νομίζω...

Δημοσ.

Πουρμπουαρ μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις, οταν νιωθεις οτι σ εχουν ευχαριστησει με την εξυπηρέτησή τους, εχουν ομορφυνει τη βραδια σου και σ εχουν κερδισει σαν πελατη. Οταν συμβει αυτο, θα νιωσεις πως θελεις να αφησεις κατι, επειδη το αξιζει το σερβις και μαλιστα θα το κανεις με ευχαριστηση και χαμογελο.

Σε καμια περιπτωση πουρμπουαρ επειδη ''ετσι πρεπει'', επειδη ''ο σερβιτορος σκιζεται ολη νυχτα για 40 ευρω'' ή για να ''φανεις Λαρτζ και να μη σε πουν τσιγκουνη''..

Δημοσ.

Heatspreader το ανακατεύεις πολύ το θέμα. Αλλιώς το βλέπεις εσύ (δικαίωμά σου) και αλλιώς κάποιος άλλος. Αυτά τα "του μπαρ" (και όχι μόνο) που κερνάει σφηνάκια το μαγαζί με την προϋπόθεση ο άλλος να-αφήσει-πουρμπουάρ-μετά-και-αν-δεν-το-κάνει-είναι-γύφτος, και καλά δούναι και λαβείν, I do for you-you do for me, και σου-κλείνω-το-μάτι-με-νόημα-δικέ-μου-κολλητέ, και σου ξηγιέμαι εγώ για να μου ξηγηθείς και σύ, και σε-κοιτάω-με-το-φρύδι-σηκωμένο-φτιάχνοντας-ταυτόχρονα-το-ρολόι-μου, και γενικώς οι γλοιώδεις κινήσεις που συναντούνται σε πολλά μέρη μου φέρνουν στην καλύτερη εμετό. Εμένα. Του (βλαχο)γκλάμουρα που γουστάρει να πηγαίνει στο μαγαζί, να τους τα σκάει απο πίσω για να τον κερνάνε και να δείχνεται στους υπόλοιπους, του αρέσει. Το καλύτερο για μένα, για να τα έχεις πάνω απο όλα καλά με τον εαυτό σου, είναι να είσαι σωστός στη δουλειά σου χωρίς να περιμένεις περισσότερα απο όσα σου δίνουν (απο τη δουλειά). Απο κει και έπειτα, τα πουρμπουάρ, πουρμπουάρ. Είναι αρετή να μπορείς να δώσεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Αν η κρίση δεν σε έχει επηρεάσει, μαγκιά σου - και το λέω πολύ σοβαρά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι τρομοκρατία ή πλύση εγκεφάλου πλέον. Το βλέπουμε όλοι (ή οι περισσότεροι τέλος πάντων) καθημερινά στην τσέπη μας.

Δημοσ.
... Και αυτό που κάνεις γυφτιά...

Όχι φίλε μου καλέ. Καθόλου γυφτιά.

Δεν χρωστάω σε κανέναν βαρεμένο μπάρμαν/σερβιτόρο με τουπέ να του αφήσω πουρμπουάρ. Χεσμένο τον έχω. Επειδή εσένα σε συμφέρει να αφήνει ο καθένας πουρμπουάρ δεν το κάνει άμεσα και απαραίτητο (πόσο μάλλον να μην αφήσω και φεύγοντας να πείς "α τον γύφτο" λες και στα χρωστούσα). Γύφτος είσαι εσύ που απαιτείς τα τίπς αντι να διεκδικήσεις τα λεφτά που πρέπει να παίρνεις, ή στην τελική να βρείς μια πραγματική δουλειά...

Είπαμε αν ο άλλος εξυπηρετεί καλά τότε θα δώσω επειδή ΘΕΛΩ.

Σε συγκλονιστικά ποσοστά όμως η εξυπηρέτηση είναι κάκιστη. Και επειδή αναφέρθηκες σε κεράσματα κτλ.. Αυτά που κερνάς στον κάθε "καλό" πελάτη δεν είναι απο την τσέπη σου. Απο το μαγαζί είναι. Και αν τα κερνάς με σκοπό να πάρεις πουρμπουάρ έχεις χάσει τη μπάλα. Το κέρασμα (άσχετα αμα οι περισσότεροι κερνάμε όπου μας σηκωθεί) είναι για "διαχείριση" πελατών. Όχι επειδή θέλουμε να το παίξουμε με ξένα κόλλυβα λάρτζ τρελά μπαρμάνια και (λολ) χάι...

Δουλεύεις για να δουλεύεις.. Τα τίπς είναι πάρεργο. Live with it.

Δημοσ.

+1 στον παναγο πιο πανω (και για τα 2 ποστς του)

οπως και σε κλαινμαιν/

tarantino says it well at the tipping scene/.

ειναι εμφανες οτι ο τοπικ σταρτερ θεωρει οτι το πουρμπουαρ ειναι υποχρεωτικό συμφωνα με οσα γραφει.\

ελα ομως που δεν είναι,εγώ ετσι το βλέπω.

Λοιπόν ειναι στην διακριτική ευχερεια του καθενος το πως θα πραξει.σε καμια περιπτωση δεν ειναι γυφτος οταν δεν αφηνει τιπ ενω εχει πληρωσει ας πουμε 5 ευρώ τον καφέ.

τιπ αφηνεις ΟΠΟΤΕ θελεις εσυ και οποτε εσυ κρινεις σωστό να αφήσεις.

σε καμια περιπτωση δεν θελω να αφήσω τον εαυτό μου να πιστεψει το αντιθετο.

\

Να ξεκαθαρισω οτι δεν εχω δουλεψει μεχρι στιγμής (φοιτητης που ξοδευει οσο δυνατον γινεται λογικοτερα τις γονικές παροχες και ειναι στο σταδιο του να ψαξει εργασια)

Αλλα Δουλεια του σερβιτορου ειναι να σερβιρει και να με εξυπηρετει.σε καμια περιπτωση δεν θεωρω οτι γινεται ο χαμαλης μου εκεινη την στιγμή.τωρα εγω τουλαχιστον ποτε δεν αφηνα τιπ συστηματικά.δηλαδή εδώ για καφε τιπ 20 λεπτα,αυριο παλι το ιδιο.ΤΩΡΑ αν ο σερβιτορος είναι πολυ ευγενικός,το περιβαλλον καλό και εχει και λογικές τιμές θα αφήσω πουρμπουαρ καποιες φορές αλλα και να μην αφήσω δεν γινομαι σε καμια περιπτωση γυφτος.Επισης σε ενα μπαρ αντι να αφησεις πουρμπουαρ μπορεις να κανεις μεγαλυτερη καταναλωση να πιεις 3-4 μπυρες αντι για μια.

Γενικα θεωρω μεγα λαθος το να σκεφτεσαι οτι εισαι υποχρεωμενος να δωσεις κατι παραπανω ετσι επειδη στο επιβαλει η κοινωνία.δικα μου τα χρηματα οπως γουσταρω εγώ τα διαχειριζομαι.

Τελος αν δινεις πουρμπουαρ σε καθε καφετερια που απλα κανει την δουλεια της δηλαδη σερβιρει καφε σε πελατες ε τοτε χανεται και η αξια του να επιβραβευω τον σερβιτορο που με εξυπηρετησε αψογα ρε αδερφε.

Δεν πιστευω οτι υπαρχει κανεις μας εδώ μεσα που να μην επιβραβευει το σωστην εξυπηρετηση ειτε δινοντας κατι ειτε πηγαινοντας πιο συχνα στο μαγαζι (αυτό δηλαδή δεν μετράει>?_)

Δημοσ.
Είπαμε αν ο άλλος εξυπηρετεί καλά τότε θα δώσω επειδή ΘΕΛΩ.
Δεν νομιζω εδω μεσα να εννοουν κατι διαφορετικο... Επειδη θελουν δινουν ολοι... Πολλες φορες δεν δινω επειδη δεν τον παω* τον αλλον ή γενικα δεν εδωσε την σημασια που θα έπρεπε... Θα μου πεις βέβαια η δουλεια μπορει να τον εκανε ξυνό, ας βρει κατι αλλο που να του αρεσει και να του ταιριάζει...

*Πολλες φορες ενας ντελιβεράς σε αναγκάζει να μην του δωσεις, αφου σε προσβάλει οταν ζητιανεύει αργώντας να σου δωσει τα ψιλά...

Δημοσ.

παρεμβαινω στο θεμα θελωντας να εκφρασω την αποψη μου .αρχικα να σας αναφερω οτι σαν φοιτητης που ειμαι θελω να ειμαι ανεξαρτητος απο τους γονεις μου και να βγαζω δικα μου χρηματα και να μην μου λεει κανεις τι τα κανεις?τι τα θες?και ολα τα σχετικα.

4 χρονια δουλευω σε ενα καφε service ποτε μα ποτε δεν μου περασε απο το μυαλο το οτι πρεπει να μου αφησουν χρηματα με το ετσι θελω οπως το σκεφτονται διαφοροι που κανουν αυτες τις δουλειες,απλα εγω θεωρω επειδη αυτη η δουλεια ειναι παρα πολυ κουραστικη σε σχεση με ολες τις αλλες δουλειες αν ο αλλος σε εχει εξυπηρετηση σωστα οπως θες και του εχεις ζαλιζει τα @@ ολο το βραδυ(μου εχει τυχει αρκετες φορεσ να μου ζητανε πραγματα ενας ενας ΠΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΩ ΜΕΣΑ ΕΞΩ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ) ενταξει δεν εγινε και τιποτα να αφησεις 1 ευρω.

εχεις χαλασει τοσα λεφτα στα ποτα εισαι κουστουμαρισμενος εχεις mercedes σιγα μην σου λυψει 1 ευρω.σας λεω πραγματικα δεν εχω προβλημα να μην μου αφησεις κατι καποιος πελατης αλλα αυτο που με νευριαζει ειναι οταν καποιος το ΠΑΙΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΕΦΤΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ και μολις ερθει ο λογαριασμος που μπορει να ειναι 49.50 δεν αφηνει ουτε τα 50λεπτα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ @@ ΚΟΥΝΗΘΗΚΑΝ.

Δημοσ.
αυτο που με νευριαζει ειναι οταν καποιος το ΠΑΙΖΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΕΦΤΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ και μολις ερθει ο λογαριασμος που μπορει να ειναι 49.50 δεν αφηνει ουτε τα 50λεπτα ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ @@ ΚΟΥΝΗΘΗΚΑΝ.

Όπως λέει κι ένας φίλος μου σε τέτοιες περιπτώσεις: "αν δεν ήταν τσιγγούνης δεν θα ήταν πλούσιος".

Δημοσ.
Όπως λέει κι ένας φίλος μου σε τέτοιες περιπτώσεις: "αν δεν ήταν τσιγγούνης δεν θα ήταν πλούσιος".

Μα -ειδικα- αυτοι ειναι που δεν αφηνουν....

Δημοσ.
Πουρμπουαρ μονο σε εξαιρετικες περιπτωσεις, οταν νιωθεις οτι σ εχουν ευχαριστησει με την εξυπηρέτησή τους, εχουν ομορφυνει τη βραδια σου και σ εχουν κερδισει σαν πελατη. Οταν συμβει αυτο, θα νιωσεις πως θελεις να αφησεις κατι, επειδη το αξιζει το σερβις και μαλιστα θα το κανεις με ευχαριστηση και χαμογελο.

Σε καμια περιπτωση πουρμπουαρ επειδη ''ετσι πρεπει'', επειδη ''ο σερβιτορος σκιζεται ολη νυχτα για 40 ευρω'' ή για να ''φανεις Λαρτζ και να μη σε πουν τσιγκουνη''..

Ετσι ακριβως!

'Nuff said/End of story!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...