Heatspreader Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Σε μπαρ μόνο μια φορά εχω δώσει γιατί άξιζε! Στα άλλα Bar που δεν άφησες ξαναπήγες ποτέ?
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Γενικά αφήνω φιλοδώρημα. Δεν το θεωρώ όμως σε καμία περίπτωση «υποχρέωσή» μου. Αν ο σερβιτόρος είναι κακομούτσουνος/ψιλοαγενής ή/και μουγκρίζει/τα λέει από μέσα του ή/και με κάνει να ζητήσω 5 φορές για το ίδιο ποτήρι νερό ή/και το κατάστημα είναι απρόσμενα πολύ ακριβό αποφεύγω ν αφήσω και 5 cent. Τελευταία έχει μπει στην τελευταία λίστα και το να μη φέρνει την απόδειξη. Αυτά ισχύουν σε καφετέριες/φαγάδικα. Σε club/bar συνήθως δεν αφήνω. Δεν ξέρω γιατί, ίσως γιατί τα βρίσκω υπερτιμημένα ή δεν είναι και τόσο του γούστου μου συνήθως. edit: Α ναι, και σε delivery πάντα αφήνω.
Evgenios1 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Καλα κανετε και αφηνετε τιπς. Εγω δουλευω διανομη, και να σας πω την αληθεια δεν με ενδιαφερει αν καποιος δεν αφησει τπτ(μπορει να μη βασταει η τζεπι του). Βεβαια, σπαζομαι οταν καποιος διασημος (τραγουδιστες, και τηλεδες) δεν αφηνει τπτ, αλλα δε βαριεσαι.. υπαρχουν γαϊδουρια*. * Για τις "διασημοτητες" λεω.
tax_opari91 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Εγώ πάντα είχα την απορία: Έχω ακούσει πως σε αρκετές χώρες το λεγόμενο "tip" είναι πχ 10%. Το αντίστοιχο "tip" στην Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται στον ίδιο το λογαριασμό? Και ότι επιπλέον δώσεις, πρακτικά ειναι πάνω απο το 10%. Αρχικά ισχύει ή λέω ό,τι να ναι? Αν ισχύει εφαρμόζεται? edit: π.χ. νομίζω πως έχω δει σε κατάλογο στην Ελλάδα να λέει "το 10% είναι αμοιβή του σερβιτόρου". Η και όχι, το θυμάμαι πολύ αμυδρά.
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Αν θυμάμαι καλά, κάτι τέτοιο ισχύει πχ στις ΗΠΑ όπου ουσιαστικά ο σερβιτόρος (σε κάποιες καφετέριες κλπ τουλάχιστον) πληρώνεται μόνο απ τα tips.
Mika Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 στις ΗΠΑ αν δωσεις 10% τιπ σε κοιταν με μισο ματι. απο 18% και πανω ειναι το φυσιολογικο και ισχυει οτι αυτο ειναι ουσιαστικα το μεροκαματο του σερβιτορου
Beholder Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 στις ΗΠΑ αν δωσεις 10% τιπ σε κοιταν με μισο ματι. απο 18% και πανω ειναι το φυσιολογικο και ισχυει οτι αυτο ειναι ουσιαστικα το μεροκαματο του σερβιτορου Sorry, αλλα γιατι πρεπει να μας νοιαζει τι κανουν στις ΗΠΑ;
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Sorry, αλλα γιατι πρεπει να μας νοιαζει τι κανουν στις ΗΠΑ; Γιατί το ρώτησε ο tax_opari91.
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Moderators Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Να συμπληρωσω μονο οτι δεν θεωρω υποχρεωση μου να δινω tips, αλλα προσπαθω να βοηθαω (οσο μπορω και οσο με παιρνει) τα 20-22-25χρονα φοιτητοπαιδα που κανουν αυτες τις χαμαλοδουλειες. Εννοειται οτι δεν αφηνω cent οταν μου εχουν χρεωσει π.χ. εμφιαλωμενο νερο αν δεν ζητησα ή αν δεν ειναι εξυπηρετικοι/ευγενικοι. Αλλα απο την αλλη, οταν βλεπεις και τρεχει να σου ξανα-γεμισει το ποτηρι νερο πριν καλα καλα το πιεις ολο, ειναι ευγενικος/ια και κανει και κανα αστειακι, και ο,τι ζητησεις το φερνει σε χρονο dt ή αν δεν το φερει απολογειται απο μονος/η του/της, εεεε εκει εγω δε μπορω να μην αφησω το κατι τις. PS1: Προτιμω να πληρωνω προσωπικα τους σερβιτορους για το λογο αυτο, και να μην αφηνω τα λεφτα (+πουρμπουαρ) στο τραπεζι. PS2: Δεν μου εχει τυχει να μη μου φερουν αποδειξη. Ισα ισα σε πολλες περιπτωσεις σου φερνουν την αποδειξη πριν καν σου φερουν τον καφε/ποτο. PS3: Η συντριπτικη πλειονοτητα των σερβιτορεων ειναι ευγενικοι και λενε και ευχαριστω οταν τους αφηνεις εστω και 20cents. PS4: Οντως οι γυναικες εχουν μια ταση να ειναι πιο μουντρουχες απο τους ανδρες συναδελφους τους...
Merdock Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 στις ΗΠΑ αν δωσεις 10% τιπ σε κοιταν με μισο ματι. απο 18% και πανω ειναι το φυσιολογικο και ισχυει οτι αυτο ειναι ουσιαστικα το μεροκαματο του σερβιτορου Θυμάμαι όταν είχα πάει Αμερική πριν δυο χρόνια πάνω στο λογαριασμό που σου έδιναν κάτω από τη τιμή έγραφε κάτι του στυλ(στη τύχη τα ποσοστά) 10% κανονικό-15% καλό-20% πολύ καλό κτλ Στο θέμα μας τώρα,ανάλογα τα κέφια.Μπορεί να μην αφήσω τίποτα μπορεί να αφήσω και κανά ευρώ.(συνήθως τίποτα πάντως) Στα delivery συνήθως κάτι αφήνω.
liopyr Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 ΡΕ. Το πουρπουάρ είναι μία μαλακία και μισή. Ο σερβιτόρος-ντελιβεράς-βενζινάς whatever θα ΕΠΡΕΠΕ να πληρώνεται πολύ περισσότερα για την δουλειά που κάνει, και όχι να ελπίζει στην γνώση του savoir vivre και την καλή δίάθεση του εκάστοτε πελάτη. ΑΛΛΑ. Από την στιγμή που έτσι όπως είναι τα πράγματα το να διεκδικούμε τα αυτονόητα είναι ουτοπία, και επειδή όσοι κάνουν αυτές τις δουλειές ποντάρουν στα tips για να τα βγάλουν πέρα, έχουμε ηθική υποχρέωση να βιηθήσουμε, όπως και όσο μπορεί ο καθένας. Και μερικές σημειώσεις: Η ξυνόφατση σερβιτόρα, δεν είναι ξυνόφατση επειδή δε πηδιέται, όταν σας φέρνει τον καφέ άλλωστε τα βυζιά της μετράτε (μεταξύ μας). Είναι ξυνόφατση γιατι στην κωλοδουλειά που κάνει έχουν τεντώσει τα νεύρα της, και αξίζει την ίδια κατανόηση με μία που καταφέρνει να το κρύψει. Ο αργοπορημένος ντελιβεράς, δεν είναι αργοπορημένος επειδή σταματάει στα πάρκα να την πιει, (εντάξει παίζουν και τέτοιες περιπτώσεις ), ειναι αργοπορημένος επειδή βγάζει την δουλειά που χρειάζονται 3 μηχανάκια για να βγει σωστά. Μη βιάζεστε να τον πληρώσετε μη και μπει η παγωνιά απ'την ανοιχτή πόρτα, δώστε όσα νομίζετε πως πρέπει. Και όταν τον βλέπετε λούτσα με το αδιάβροχο, μη τον ρωτάτε αν βρέχει. ΒΡΕΧΕΙ. Και επειδή μερικοί είναι λίγο εύθιχτοι και τρέχουν στο δρόμο να προλάβουν, μη τους το λέτε όταν δεν προλαβαίνουν, είναι επικίνδυνο. Επίσης στην περίπτωσή του πήρε το ρίσκο να δουλεύει στον δρόμο επειδή ποντάρει στα τιπς για να γίνει νορμάλ το μεροκάματό του. Κακώς; Ναι. Αλλά από την στιγμή που στα παπάρια μας πόσα πέρνουν οι άνθρωποι σε κακοπληρωμένες δουλειές, ας ρίξουμε λίγο στάχτη στα μάτια της συνείδησής μας. Όχι;
Heatspreader Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 @liopyr Σκληρό ότι είπες, αλλά σωστό... Πραγματικά το διάβασα ξανά και ξανά το Post σου. Μπράβο για τις ιδέες σου και μπράβο σου γενικότερα. 20-22-25χρονα φοιτητοπαιδα που κανουν αυτες τις χαμαλοδουλειες. Υπάρχουν και πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία που κάνουν δουλειές όπως Barman, Delivery, κλπ...
kostastnt Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Ακόμη δεν κατάλαβα το λόγω ύπαρξης του πουρπουάρ... Από την στιγμή που πληρώνεται κάποιος για την εργασία του, γιατί πρέπει να του δώσω κάτι παραπάνω? Έχει αφήσει κανείς πουρπουάρ στο πλαίσιο? Έχει αφήσει κανείς πουρπουάρ σε εργασία μηχανικού? Σε ψιλικατζίδικο? Θα αφήσω μόνο σε περίπτωση που είναι τα γυρόνια 9,70 και βαριέμαι να βλέπω τον delivera να καθυστερεί 100 ώρες να βρει ρέστα... Εννοείται πως μετά από αυτό δεν ξαναπαραγγέλνω από αυτό το μαγαζί, αν μπορώ... Δεν είναι θέμα τσιγγουνιάς (ίσως και να είναι, αν πω ότι δεν σκορπάω για χαζούς λόγους) απλά ακόμη δεν το έχω καταλάβει το λόγο ύπαρξης...
Nomedor Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 [20-22-25χρονα φοιτητοπαιδα που κανουν αυτες τις χαμαλοδουλειες.] Υπάρχουν και πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία που κάνουν δουλειές όπως Barman, Delivery, κλπ... Ναι αλλά δεν αναφέρθηκε σε αυτούς
Heatspreader Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Το κατάλαβα και γι' αυτό το τόνισα...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.