Heatspreader Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Ανοίγω αυτό το Topic με αφορμή τη κουβέντα γύρω από το πουρμπουάρ. Αφήνετε πουρμπουάρ? Ναι ή όχι? Γιατί? Αν ναι, πόσο? Που? Σε γενικές γραμμές αφήνω πουρμπουάρ. Το θεωρώ κατά κάποιο τρόπο υποχρέωσή μου να αφήσω έστω και 50Cent έστω και 30cents! Από εκεί και πέρα αφήνω ανάλογα το λογαριασμό, το μαγαζί που είμαι, αν με έχουν εξυπηρετήσει καλά, κλπ. Για καφέ δεν πάω συχνά. Όταν πάω συνήθως αφήνω γύρω στα 50Cents έως 1Ευρώ. Όταν παραγγέλνω στο σπίτι κάτι να φάω, αφήνω από 50cents, έως 2Ευρώ. Για παράδειγμα αν είναι ο λογαριασμός 8,30Ευρώ, τον πληρώνω με 10άρικο και είμαστε εντάξει. Αν πάλι είναι 9,70, το ίδιο. Επειδή παραγγέλνω αρκετά συχνά όμως μία στις 4 φορές δεν θα αφήσω πουρπουάρ, ειδικά αν είναι το ίδιο παιδί που τα φέρνει. Όσον αφορά το ποτό τα πράγματα είναι πολύ ρευστά. Μπορεί να αφήσω από 0-10+++Ευρώ. Καταρχήν μιλάμε πάντα για καλά ποτά. Αν είναι χάλια το ποτό και το καταλάβω εκείνη την ώρα, όχι μόνο δεν αφήνω πουρπουάρ, αλλά δεν πληρώνω και το ποτό. Δεν μου έχει τύχει ευτυχώς ακόμα. Επίσης δεν αφήνω πουμπουάρ όταν το ποτό είναι πολύ ακριβό, δηλαδή 10+ Ευρώ και σπάνια πάω σε τέτοια μέρη. Από εκεί και πέρα παίζει πολύ τι θα με κεράσουν. Όταν βγω έξω θα πιω σίγουρα 3 με 4 ποτά, και μία γύρα σφηνάκια σίγουρα. Όσο κεράσουν τόσο πουμπουάρ αφήνω και τόσο θα κεράσω και τον/την σερβιτόρο barman/woman, ώστε να αφήσω και στο μαγαζί λεφτά. Σε μαγαζιά του τύπου δεν κερνάνε τίποτα και στο τέλος σου λένε και τη προπαίδεια, σε φάση ήπιες 5 ποτά, άρα 5χ8= 40Ευρώ δεν αφήνω τίποτα και μπορεί και να τους πω ότι με χρεώνει και πολλά. Από εκεί και πέρα αν έχω πιει 5 ποτά και με έχουν κεράσει 2 ποτά σίγουρα θα αφήσω 50... Σε μεγάλα μαγαζιά συνήθως όμως είναι σε Style SUper Market, ότι πάρεις πληρώνεις και ούτε σου δίνει σημασία αυτός που δουλεύει. Τη δική σας γνώμη....
Dominic Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 φιλε μου σημασια δεν εχει ποσα δινεις αλλα οτι δινεις...εγω αφηνω παντα τα ρεστα αν το παλικαρι/κοπελια που με εξυπηρετει ειναι ευγενικο και αν δεν εχω ρεστα αν εχω κανα πσιλο στο τσαντακι μου... τους καταλαβαινω ομως γτ και εγω δουλευω και ξερω πως ειναι να σε πριζουν ολη μερα και να εισαι αναγκαστικα με το χαμογελο...γι αυτο αφηνω αλλωστε...ειναι ολη την ωρα ορθιοι,τρεχουν δεξια αριστερα,θυμουντε ΟΤΙ εχει ο καταλογος και τις τιμες(οι περισσοτεροι)... στην τελικη παιδια ειναι που βγαζουν χαρτζιλικι... τωρα barman δεν εχω κανει...και ουτε συχναζω σε clubs-bars αλλα σε καφετεριες/μπυραριες επομενος δεν μπορω να πω γι αυτους... αν ειναι ομως ρε φιλαρακι για 50ε ελα να σε κερασω εγω οτι θες χαχαχαχαχα...και τη ganja απο τη jamaica θα σου φερω να "πιεις" αν θες....χααχχαχαχαχα
Heatspreader Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δεν εννοώ ότι αφήνω 50Ευρώ Tips. Εννοώ ότι αν ο λογαριασμός είναι 40 Ευρώ, θα αφήσω 50 και θα πω ότι είμαστε εντάξει.
bnvdarklord Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Το θεωρώ κατά κάποιο τρόπο υποχρέωσή μου να αφήσω έστω και 50Cent [...] yo! Περα απο την πλάκα, και γω αφήνω καμια φορα, αλλα μαλλον μεχρι 2 ευρώ οταν πχ παω για καφε κτλ... Οχι πολυ συχνά ομως... Συνηθως οπως και στις περιπτωσεις που ανεφερες, πχ ειναι 9,50 δινω 10 κτλ....
Tenshi Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Αφήνετε πουρμπουάρ? Ναι ή όχι? Γιατί? Αν ναι, πόσο? Που? Ναι και πάντα,αφενός γιατι έχοντας δουλέψει σαν σερβιτόρος καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι αυτό το "έξτρα" εισόδημα,αφετέρου δείχνεις την εκτίμησή σου για τις υπηρεσίες που σου παρέχουν. Προσπαθώ να δίνω το 10-15% του συνολικού κόστους ώς tips (μάλλον μου κόλλησε απο εκείνο το επεισόδιο των "Friends"),υπάρχουν βέβαια και φορές που είμαι ιδιαίτερα ανοιχτότερος,σε σημείο βλακείας.Συνήθως αυτό γίνεται όταν μιλάει το ποτό γιατι το σουβλάκι δέν με παρακινεί ιδιαίτερα...
De@th L0rd Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δεν αφήνω,γιατί δε μου περισσεύουν.Ασπάζομαι όμως τη γνώμη του Κ. Ροζ.Αν το αξίζει κάποιος με την εξυπηρέτησή θα ανταμοιφθεί . Αλλιώς δεν τιπάρω επειδή ντε κ καλά πρέπει. Αν έβλεπα πχ την κοπέλα με αυτή τη μπλούζα, όσο ευγενική και να ήταν θα άφηνα κανα 5 λεπτό. Ο βιασμός δεν είναι μόνο ο σωματικός ,είναι κ ο ψυχολογικός. Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις τύψεις σε κάποιον για να αποκομίσεις χρήμα, κάθε άλλο παρά ορθό ηθικά είναι. Life is a bitch,isn't she?
Heatspreader Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Αν έβλεπα πχ την κοπέλα με αυτή τη μπλούζα, όσο ευγενική και να ήταν θα άφηνα κανα 5 λεπτό. Κοίτα ποια είναι η διαφορά τώρα... Εσύ έχεις την επιλογή να μην αφήσεις, αν όμως κάποιος κάνει 77Ευρώ λογαριασμό ή 123Ευρώ και δεν σου αφήνει ούτε 1 Ευρώ τι μπορείς να του πεις? Γιατί πραγματικά μιλάμε για μπίχλα! Δουλεύω σε bar νύχτα και σας τα λέω... Από την άλλη έρχεται κάποιο ζευγαράκι πίνει από ένα ποτό ο καθένας και σου αφήνει κάτι...
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Moderators Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Αφήνετε πουρμπουάρ? Ναι ή όχι? Γιατί? Αν ναι, πόσο? Που? Συνηθως ναι, εκτος αν ειναι τοσο βλακες να εχουν τη μπυρα ή τον καφε ακριβως 5 ευρω Περα απο τη πλακα τωρα, ναι αφηνω γιατι καταλαβαινω τα παιδια. Δυστυχως ομως υπαρχουν και μαγαζια που δεν τα παιρνουν τα παιδια, αλλα στο τελος της μερας/νυχτας τα βαζουν ολοι σε ενα τραπεζι και τα μοιραζουν εξισου. Μεγιστη γυφτια το ξερω, αλλα ισχυει. Οπου εχω ακουσει τετοια, αποφευγω να αφηνω. Ποσο? Εξαρταται. Αν μιλαμε για καφε/σοκολατα που ο λογαριασμος δε ξεπερναει τα 15 ευρω, τοτε αφηνω γυρω στα 0,70-1,2ευρω. (Αν το παιδι μαζεψει τοσα απο το 70% των παρεων, μιλαμε για γερο χαρζηλικι καθημερινα). Αν παλι ο λογαριασμος πιασει 50+ ρικο, τοτε ο καθενας αποφασιζει ποσα θελει να αφησει, τα μαζευουμε και τα αφηνουμε. Που? Συνηθως σε καφετεριες/μπυραριες... Δεν ειμαι τακτικος πελατης club, ακομα σπανιοτερα παω σε εστιατορια.
Heatspreader Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δυστυχως ομως υπαρχουν και μαγαζια που δεν τα παιρνουν τα παιδια, αλλα στο τελος της μερας/νυχτας τα βαζουν ολοι σε ενα τραπεζι και τα μοιραζουν εξισου Ποιοι άλλοι παίρνουν δηλαδή?
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Moderators Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Εννοω οτι αν ο ενας ειναι ξυστης και δεν εξυπηρετει και τοσο, θα παρει τα ιδια με αυτον που σκιζεται. Μου εχει τυχει και μαγαζι που δινονται τα πουρμπουαρ στον ιδιοκτητη και αυτος αφηνει στα παιδια αναλογα με το εκαστοτε κεφι του...
klainmaingr Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Αν και απο μπάρ/καφετέριες έβγαζα τα προς το ζείν στα φοιτητικά μου χρόνια, διαφωνώ κάθετα με το "τι μπορείς να του πείς". ΤΙΠΟΤΑ. Επειδή μας σκατοπληρώνουν σε αυτά τα τα μαγαζιά δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να "απαιτούμε" απο τους πελάτες τα σπασμένα. Και μεταξύ μας, πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος αξίζει τίπ. Το να μου φέρει απρόθυμα ένα ποτό και 2 χθεσινά πατατάκια είναι η δουλειά του. Παίρνει αυτά που παίρνει και τέλος. Το "τι μπορείς να του πείς", απλά δεν υπάρχει. Διακριτική ευχέρεια λέγεται και κανονικά δεν έπρεπε να το σκέφτεσαι κάν αυτό... Στην τελική διεκδικήστε το νόμιμο "τιπ σερβιτόρου" απο το ταμείο της ημέρας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ήδη παραφουσκωμένη τιμή του ποτού που πληρώνει ο πελάτης. Αναγράφεται σίγουρα και στον δικό σας τιμοκατάλογο... Αφήνω μόνο όταν δώ πραγματικά καλή εξυπηρέτηση. Όχι επειδή έτσι "πρέπει". @@δια πρέπει. Απο πού και ώς που πρέπει. εντιτ: Ναι γίνεται και αυτό σε πολλά μαγαζιά. Μοιράζεται το σύνολο των μπουρμπουάρ με "πόντους" και μάλιστα έχω δει και το τραγικό να μπαίνει και ο "μέτρ" (δεν έχουμε εμότικον μούτζας γμτ) στη μοιρασιά. Γενικά αν ξεφύγεις απο το συνοικιακό (που απο ότι καταλαβαίνω δουλεύεις), σε λίγο μεγαλύτερα μαγαζιά για μένα δεν αξίζει να αφήνεις μπουρμπουάρ για πολλούς και διάφορους λόγους.
Heatspreader Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Επειδή μας σκατοπληρώνουν σε αυτά τα τα μαγαζιά δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να "απαιτούμε" απο τους πελάτες τα σπασμένα. Το να μου φέρει απρόθυμα ένα ποτό και 2 χθεσινά πατατάκια είναι η δουλειά του. Παίρνει αυτά που παίρνει και τέλος. Το "τι μπορείς να του πείς", απλά δεν υπάρχει. Διακριτική ευχέρεια λέγεται και κανονικά δεν έπρεπε να το σκέφτεσαι κάν αυτό...Στην τελική διεκδικήστε το νόμιμο "τιπ σερβιτόρου" απο το ταμείο της ημέρας, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ήδη παραφουσκωμένη τιμή του ποτού που πληρώνει ο πελάτης. Αναγράφεται σίγουρα και στον δικό σας τιμοκατάλογο... Αφήνω μόνο όταν δώ πραγματικά καλή εξυπηρέτηση. Όχι επειδή έτσι "πρέπει". @@δια πρέπει. Απο πού και ώς που πρέπει. Δεν απαιτείς από τον πελάτη τα σπασμένα. Όταν όμως τον έχεις προσέξει, δεν τον έχεις γράψει στα @@ σου και έχεις κάνει κάποιες βόλτες στο τραπέζι θεωρώ ότι πρέπει να σου αφήσει κάτι. Ναι η δουλειά σου είναι να του φέρνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς και ότι θέλει ο πελάτης δεν διαφωνώ, αλλά όπως έχω πει πολλές φορές η ζωή και γενικότερα οι καταστάσεις χτίζονται από τα γεγονότα και όχι από τους νόμους. Έχει καθιερωθεί το πουρπουάρ σε πολιτισμένες χώρες και ναι, η ο εργοδότης συνήθως έως πάντα σε κλέβει. Αν δηλαδή σε έχει κεράσει, σε έχει εξυπηρετήσει σωστά δεν είναι κρίμα, ή δεν είσαι γύφτος να μην αφήσεις? Γενικά αν ξεφύγεις απο το συνοικιακό (που απο ότι καταλαβαίνω δουλεύεις), σε λίγο μεγαλύτερα μαγαζιά για μένα δεν αξίζει να αφήνεις μπουρμπουάρ για πολλούς και διάφορους λόγους. Δουλεύω σε γνωστό Rock Bar στην Αθήνα. Όπως είπα σε μαγαζιά όπου είναι Super Market δεν έχει νόημα να αφήσεις. Ούτε θα σε κεράσουν κάτι, ούτε θα σε θυμούνται την επόμενη φορά και να αφήσεις, ούτε τίποτα. Εκτός και αν πηγαίνεις καθημερινές, όπου εκεί αλλάζει το πράμα... Πάντως εκεί που όντως είναι η δουλειά σου και είναι πιο σημαντικό από όλα θεωρώ είναι η ευγένεια σου και ο χαβαλές σου. Ας μη ξέρεις τα ποτά, αν μην είσαι γρήγορος τόσο. Όταν βλέπω ξινές φάτσες που συνήθως είναι γυναίκες...
sam sam Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Χειμώνα δεν δίνω... Μιας και 1ον δεν υπάρχουν και 2ον τα ψιλά που εχω είναι από τους γονείς μου...(όπου με το ζόρι την "παλεύω" ) Το καλοκαίρι βέβαια που ένα 60άρι την ημέρα το βγάζω για πλάκα... Αν δεν με έχουν γραμμένο, να μην φέρνουν π.χ.πιάτα, ενώ έχει έρθει το φάγατο...ή πιρούνια... ή ποτήρια... ( είναι είναι συχνό φαινόμενο...) δίνω... Το πόσο...είναι άλλο θέμα...όχι πάνω από 2 ευρώ πάντως. Σε μπαρ μόνο μια φορά εχω δώσει γιατί άξιζε!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.