Προς το περιεχόμενο

Τι Linux?


dvp_32

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν ξερω αν υπαρχει πιο ευκολο, αλλα απο οσο εχω δει το Ubuntu, οντως η εγκατασταση ειναι κατι το απλουστατο και αυτονοητο. Απλα ακολουθεις τις οδηγιες χωρις να χρειαστει να μελετησεις κατι πριν.

 

Το πιο δυσκολο σημειο καθε Λινουξ εγκαταστασης για μενα ειναι το να φτιαξεις την κατατμηση του σκληρου. Προσωπικα εχω ενα παλιο, δευτερευοντα δισκο, οπου εγκατεστησα το Λινουξ και το τρεχω απο κει. Για μενα αυτη ειναι η καλυτερη λυση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

+1 στις προτάσεις του isay.

Πες μας βέβαια και σε τι pc θέλεις να βάλεις linux (μήπως είναι πολύ παλιό πχ).

 

Μία πρώτη μου σκέψη είναι να το βάλω σε παλιό μέχρι να το μάθω και να δω εάν με καλύπτει. Επιπλέον θα ήθελα εάν έχετε την καλοσύνη και κάποιες εξηγήσεις ως προς το monomaxos και mint τα οποία δεν γνωρίζω ούτε ονομαστικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ουσιαστικά ο μονομάχος και το mint είναι ubuntu με παραπάνω προγράμματα και codecs προεγκατεστημένα.

Πόσο παλιό pc; Γιατί μπορεί να του πέσουν βαριά στο στομάχι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς να ξεκινήσεις απο Ubuntu Linux αφού θα βρεις πολλές απαντήσεις και οδηγούς για αρχάριους σε forums και γενικότερα σε σελίδες στο internet.

Αν δεν είσαι έτοιμος να το εγκαταστήσεις κανονικά σε κάποιον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σου,το CD του Ubuntu είναι και Live CD,δηλαδή μπορείς να δοκιμάσεις το λειτουργικό(κάνοντας boot απο το CD) χωρίς εγκατάσταση και χωρίς να αλλάξει απολύτως τίποτα στο PC σου.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις εδώ κι εδώ.

Παρόμοια διανομή είναι και το MInt Linux (βασισμένο στο Ubuntu) το οποίο έχει έτοιμα εγκατεστημένα codecs,flash-player και ότι άλλο χρειάζεσαι απο multimedia.

Καλή επιτυχία!

Καλή επιτυχία!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστεύω ότι η διάκριση ανάμεσα σε εντελώς αρχάριους και σχετικά έμπειρους δεν είναι το βασικό ερώτημα για την επιλογή διανομής.

 

Δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει ένας μοναδικός άξονας στον οποίο τοποθετούνται όλοι οι χρήστες, στην αρχή του οποίου είναι οι εντελώς αρχάριοι και στο τέλος οι σούπερ προχωρημένοι, και ότι κάποιες διανομές, όπως το Ubuntu είναι σχεδιασμένες για αρχάριους ενώ κάποιες άλλες, όπως το Slackware, απευθύνονται στους προχωρημένους.

 

Όμως δεν είναι δεδομένες ούτε οι ανάγκες ούτε τα ενδιαφέροντα όλων των χρηστών που απλά τυχαίνει να μην έχουν γνωρίσει το συγκεκριμένο λειτουργικό.

 

Το πιο βασικό ερώτημα λοιπόν πιστεύω ότι είναι τι έχει στο νου του κάποιος όταν σκέφτεται "χρήση του υπολογιστή" ή "εκμάθηση του λειτουργικού" και πόσο είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί, όχι αν τη συγκεκριμένη στιγμή στο συγκεκριμένο πράγμα είναι αρχάριος.

 

Σε κάποιον αρχάριο που του αρέσουν οι υπολογιστές και θέλει να μάθει το λειτουργικό σε κάποιο βάθος, θα πρότεινα να ξεκινήσει με κάποια διανομή με απλή δομή, όπως το Slackware, αντί με μία υπεραυτοματοποιημένη όπως το Ubuntu. Οι αυτοματισμοί μεταφράζονται σε επιπλέον περιπλοκότητα και ευθραυστότητα, τα οποία καθιστούν την κατανόηση πολύ πιο δύσκολη.

 

Από την άλλη οι αυτοματισμοί επιτρέπουν τη χρήση του λειτουργικού χωρίς να υπάρχει κατανόηση -όπως είναι λογικό, με κάποιους συμβιβασμούς σε άλλους τομείς που κάποιοι βρίσκουν αδιάφορους κάποιοι όχι.

 

Οπότε το Ubuntu θα το πρότεινα στους αρχάριους που έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές και που αυτό που ζητάνε είναι να κάνουν τις δουλειές που έχει συνηθίσει, με τον βαθμό του ελέγχου που έχουν συνηθίσει, με όσο το δυνατόν λιγότερο αρχικό διάβασμα -oχι σε όλους τους αρχάριους γενικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα συμφωνήσω μαζί σου nske.Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί και να ανακαλύψει το Linux μπορεί να το κάνει με οποιαδήποτε διανομή.Έτσι επαναπροσδιορίζει τον όρο λειτουργικό σύστημα.

Απο την άλλη όμως,αν έναν αρχάριο χρήστη ο οποίος δεν είχε στο παρελθόν επαφή με το Linux,τον παροτρύνεις να καταπιαστεί με μια "ιδιότροπη" διανομή,είναι πολύ πιθανό να το παρατήσει στη διαδρομή.Κι όχι για οποιοδήποτε λόγο,αλλά συγκεκριμένα οι αρχάριοι χρήστες συνήθως έχουν χρησιμοποιήσει(ή χρησιμοποιούν) Windows και ταυτίζουν τη δομή,τη διαχείρηση και τις απλές εργασίες του λειτουργικού συστήματος μ'αυτά.

Απλά το Ubuntu είναι μια εύκολη αρχή για πρώτη επαφή.

(Μετά σε τρώει η περιέργεια,κατεβάζεις Live cds με τις δημοφηλέστερες διανομές και πειραματίζεσαι μέχρι να καταλήξεις):lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...