Προς το περιεχόμενο

Glossy Vs matte

Tablet

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και μετά την απογοήτευση τη χθεσινή που δεν παρουσιάστηκε νέο mbp ήρθε η ώρα να αγοράσω το ήδη υπάρχον.Εχω κολλήσει ποια οθόνη να επιλέξω γιατί είναι τόσο

μικρή η διαφορά και δεν γνωρίζω τις διαφορές ως προς την ανάλυση και την ποιότητα.Tωρα βέβαια είμαι σίγουρος πως όλο και κατι θα έχετε πει αλλά οσο στις σελίδες που γύρισα δεν είδα κάτι.

Τα φώτα σας παρακαλώ?

Ευχαριστώ!

• Απαντ. 68
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

4 topics απο κάτω, ειναι η απαντηση στο ερώτημα σου:

Γουστα ειναι αυτα..(και εξαρταται μαλιστα και σε τι μερος/φωτισμο θα χρησιμοποιεις κυριως τον φορητο)

Οι περισσοτεροι επαγγελματιες προτιμουν antiglare γιατι μπορουν να δουλεψουν τον φορητο πολυ πιο ανετα στο μπαλκονι, σε μια καφετερια, διπλα στο παραθυρο και γενικοτερα ειναι πολυ πιο ανετη και ξεκουραστη οταν την δουλευεις on-the-go.

(ουσιαστικα , παιρνοντας την glossy οθονη χανεις μερος απο την φορητοτητα γιατι δεν μπορεις να δουλεψεις παντου τον φορητο)

Επισης ακομα και σε εργασιακο περιβαλλον/γραφειο ειναι πολυ πιο ανετη γιατι δεν εχεις τις ενοχλητικες αντανακλασεις απο τα φωτα κλπ..

Φυσικα δεν το συζηταω ποσο πιο ανετη και ξεκουραστη ειναι για διαβασμα/coding κλπ, ειδικα σε περιβαλλον που εχει τεχνητο φωτισμο.

Απο την αλλη , χανεις λιγο σε contrast σε ταινιες κλπ.

Δες εδω :

http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?p=2852259&highlight=glossy+engadget#post2852259

και εδω σε περιβαλλον γραφειου ή εξω :

mbp17_unbox07.jpg

23da9d8f6b.jpg

Ιδιες αναλυσεις κτλ παιζουν, απλα διαλέγεις κ παιρνεις αναλογως τον χωρο που θα το χρησιμοποιεις... ;)

Δημοσ.

Και για να μην μπερδευτεις:

και οι 2 οθονες ειναι με LED backlight.

Η διαφοροποιηση εγκεiται μονο στην επιστρωση που εχουν μπροστα: θα ειναι glossy(γυαλιστερη) ή antiglare(ματ)?

Σαν οθονες λοιπον(το καθεαυτο κομματι της lcd) ειναι ακριβως ιδιες, απλα αλλαζει τι "καλυμμα" μπαινει μπροστα.

Δημοσ.

Επειδή και εγώ είχα ανάλογο δίλημμα και το είχα ψάξει το θέμα, είχα καταφέρει να βρω δίπλα-δίπλα δύο MBP, και τα δύο τελευταίας γενιάς, το ένα με glossy και το άλλο με antiglare οθόνη. Η antiglare οθόνη δεν υστερούσε σε φωτεινότητα σε σχέση με την glossy, όπως σε παλαιότερα MBP (προφανώς παίζει ρόλο το ότι είναι και οι δύο LED-backlit, όπως αναφέρει και ο haHa). Προσωπικά θεωρώ ότι η antiglare οθόνη είναι σαφώς καλύτερη επιλογή για laptop - δεν θέλω να με αποσπά καμία αντανάκλαση όταν δουλεύω, και επειδή όποτε δούλεψα σε laptop με glossy οθόνη πάντα κάτι με ενοχλούσε, θεωρώ πολύ καλό το ότι πλέον έχεις την επιλογή. Ωστόσο, επίσης πιστεύω ότι αν δεν τις δεις από κοντά με τα μάτια σου δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη, τουλάχιστον όχι από το ίντερνετ. Και πρόσεξε, αν βρεις κάποιο MBP τελευταίας γενιάς με glossy οθόνη και κάποιο παλαιότερο MBP με antiglare (κυκλοφορούν κάποια τέτοια που έχουν... ξεμείνει, στο Multirama πχ.) μην μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ εκείνης της antiglare και αυτής του τελευταίου MBP.

Δημοσ.

Οκ και καπου διαβασα οτι εχει διαφορα στην αντιθεση ισχυει?

Ή ειναι ακριβως ολοιδιες με διαφορα μονο στην επίστρωση.

Ευχαριστω παιδια με υπερκαλυψατε.

Δημοσ.

To MBP μου έχει την glossy οθονη.

Σίγουρα 1 στις 20 φορές κάτι θα φανεί στην οθόνη ως αντανάκλαση, αλλά δεν είναι κάτι τόσο τραγικό ώστε να μου τραβήξει την προσοχή.

Συν το γεγονός ότι η υψειλή φωτεινότητα κρύβει τις όποιες αντανακλάσεις.

Δημοσ.
To MBP μου έχει την glossy οθονη.

Σίγουρα 1 στις 20 φορές κάτι θα φανεί στην οθόνη ως αντανάκλαση, αλλά δεν είναι κάτι τόσο τραγικό ώστε να μου τραβήξει την προσοχή.

Συν το γεγονός ότι η υψειλή φωτεινότητα κρύβει τις όποιες αντανακλάσεις.

δηλαδή οταν δουλεύεις πρωι εξω με ήλιο είναι ολα κομπλέ?Απλα σε ρωτάω γιατί στου καθηγητή μου το glossy στον ήλιο δυσκολευόταν λιγο να δει καθαρα..

Δημοσ.

Eξω στον ηλιο δεν παιζει να δουλεψεις με glossy.Θα ειναι καπως ετσι, χωρις υπερβολη:

web2%281948%29.jpg

Αν βρεις καμμια σκια, θα δουλεψεις εστω και δυσκολα..

Με antiglare οθονη θα εισαι πολυ πιο ανετος.

Αλλα το λαπτοπ ελαχιστοι το χρησιμοποιουν σε πραγματικα εξωτερικο χωρο(μη σκεπασμενο κλπ).

Το προβλημα ειναι οτι ακομα και σε εσωτερικους χωρους (γραφεια κλπ) μπορεις να εχεις αντανακλασεις απο τα ασπρα φωτα του γραφειου ή προβλημα με το φως απο κανα παραθυρο.

Αυτο το προβλημα στους εσωτερικοςυ χωρους μετριαζεται τις περισσοτερες φορες με το να αυξανεις την φωτεινοτητα, κατι που βεβαια εχει αντικτυπο στην αυτονομια.

Τυπικες αντανακλασεις σε εσωτερικο χωρο γραφειου με ασπρα φωτα:

IMG00016_small.jpg

Μεσα στο σπιτι σου δεν θα εχεις καποιο προβλημα(μιας και εσυ χειριζεσαι τον φωτισμο,απλα λοιπον δεν θα πρεπει να κατσεις διπλα στο παραθυρο)

Σε αλλους χωρους που δεν χειριζεσαι εσυ τον φωτισμο, πιθανοτατα να εχεις προβλημα.

Δημοσ.

Να ρωτήσσω κάτι. Απο τη στιγμή που η οθόνες είναι ακριβώς ίδιες απλά αλλάζει το εξωτερικό κάλυμα στο να την διαφοροποιήσει απο glossy σε mat μπορούμε κάπου να βρούμε αυτά τα καλύματα και πόσο κοστίζουν. Θέλω δηλαδή απο glossy που έχω να την κάνω mat. Πού μπορώ να βρώ τα εξωτερικά καλύματα και πόσο κάνουν. Ρωτάω γιατί αν πάω στην Apple ζήτω που κάηκα...

Δημοσ.

Το πιστευω οτι ειναι ετσι με δυσκολια φαινεται σε ηλιο.Απλα το θετικο ειναι πως επειδη ουτε εσυ θα βλεπεις δεν θα βλεπουν και οι γυρω σου τι κανεις στο mac.Αφτο ειναι το καλο...

---------- Προσθήκη στις 16:29 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 10:32 ----------

Mπορει να μου πει καποιος λειτουργικά παντα σε τι ωφελεί να παρεις glossy?Ποιο ειναι το συν.Στο matte οκ εγινε κατανοητο.Στο glossy?Eιναι μονο θεμα ομορφιας?

Δημοσ.

Φαντάζομαι είναι μια διαφορετική αντιμετώπιση του περιβάλλοντα φωτισμού: η glossy οθόνη αντανακλά το φως και η ματ το διαχέει. Σίγουρα θα μπορέσεις να βρεις πολλούς να προτιμούν το πρώτο και άλλους τόσους που προτιμούν το δεύτερο. Στους mac που είναι και το θέμα μας εδώ πιστεύω ότι έχει να κάνει πολύ και με την εμφάνιση - κακά τα ψέμματα, το glossy γυαλί δένει περισσότερο με το υπόλοιπο. Επίσης, η glossy οθόνη δίνει και ένα boost σε χρώματα, φωτεινότητα, καλύτερη απόδοση του μαύρου, κτλ. Αν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή σε συγκεκριμένο χώρο και όχι τόσο την ημέρα (γιατί ακόμα και στο σπίτι την ημέρα υπάρχει αρκετό φως) δεν θα σε απασχολήσει καθόλου. Εγώ πάντως όταν χρειάστηκε να δουλέψω αρκετά πρωινά σε ένα Toshiba laptop με glossy οθόνη, με ενόχλησε αρκετά. Φαντάζομαι με την ακόμα πιο glossy οθόνη των τελευταίων Macbook (τουλάχιστον στα καταστήματα φαίνεται να αντανακλά πιο πολύ από τα υπόλοιπα laptop με glossy οθόνη) θα είχα μεγαλύτερο πρόβλημα. Και δούλευα στο σπίτι, όχι έξω.

Δημοσ.

Oι glossy οθονες εχουν λιγο καλυτερο contrast-μαυρο χρωμα , κατι που κανει τις ταινιες να φαινονται εντυπωσιακοτερες..

Στις υπολοιπες χρησεις(browsing,δουλεια,coding) ειναι μειον..

Δημοσ.

Aρα για να καταλήξουμε το μόνο χαρακτηριστικά μιλώντας μείον της matte σε σχέση με την glossy είναι το κοντράστ?

(Δεν μιλάω για καλύτερή ορατότητά στο φως γιατί δουλεύω μόνο σε εσωτερικό χώρο.) Μιλάω χαρακτηριστικά..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...