Προς το περιεχόμενο

Συγκεντρωση και Προσοχη... βελτιωνονται;

tsifotis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στο ερωτημα μαλλον δεν μπορει να δωθει απαντηση απο μη ειδικους ποσο μαλλον απο ενα απλο google. Καποιοι ανθρωποι (πχ εγω) δεν μπορουμε εκτος της οχι δυνατης μνημης να συγκεντρωθουμε στην μελετη αλλα ουτε καν στο απλο διαβασμα (πχ λογοτεχνια, forums, εφημεριδες) και δεν μπορουμε να μην αποσπαστει η προσοχη μας. Θυμαμαι και σε ωρες μελετης μπορει καποτε να αφιερωνα μπολικο χρονο οχι ομως ποιοτικο δηλαδη να ξεκιναω απ την πρωτη παραγραφο της ιδιας σελιδας και να μην θυμαμαι τι διαβασα.

-Καλη ωρα οσο εγραφα τελειωσε ενα download , πηγα να βαλω κατι αλλο, τσεκαρα τα tabs ειδα ενα ξεχασμενο φορτωμενο βιντεακι youtube που με πηγε σε αλλο που κατι σε απορια σε google και μετα wikipedia κτλ - καταλαβαινετε που το παω...

Επειδη μακρηγορησα (ωχ ετσι γραφεται, να τσεκαρω...)

Επιστροφη ξανα, θα ηθελα λοιπον να ξερω αν πιστευετε οτι αντιμετωπιζεται και αν ναι πως. Πχ γνωριζετε ειδικες ασκησεις ή βιβλια, φυσικα προιοντα πχ αφεψηματα, ή τροφες ή εστω και χαπια, πχ εχει κανεις εμπειρια απο φαρμακα τυπου Ritalin , εχω ακουσει οτι τα χρησιμοποιουνε φοιτητες των ΗΠΑ για βοηθεια στην συγκεντρωση στην μελετη, αν και κανονικα προοριζονται για υπερκινητικα (και κακων σχολικων επιδοσεων) βλασταρια απο υπερπροστατευτικες ή και ανταγωνιστικες μαμαδες.

Υ.Γ. Στο ποστ πλατιαζω (ισως και λιγο εσκεμμενα ;) , ναι παλι ξεχασα να βαλω τόνους, ναι υπάρχουνε ειδικοί ψυχολόγοι που θα με συμβουλεύανε καλύτερα, όχι δεν θα απαντήσω περί ευαίσθητων, προσωπικών μου ιατρικων δεδομένων, - ιστορικό πάντως δεν υπάρχει, και όχι δεν πιστεύω οτι το καλύτερο ξεκίνημα απαντήσεων σε ενα ποστ ειναι οι εξυπνάδες, αν και απαραίτητες στην πορεία της εξέλιξης.

ΥΓ2 το παραπάνω υστερόγραφο μου φαίνεται κάπως άκομψο. Και μάλλον δεν θα κάνει μεγάλη καριέρα με τόσους περιορισμούς και κυρίως έκταση. ουφ, το κούρασα...

Δημοσ.

Μου θυμιζει το ανεκδοτο με τους τυπους που ειχαν αλτσχαιμερ....!!

Λοιπον στο θεμα μας ο εγκεφαλος οπως και το μυικο μας συστημα για να παραμενουν υγιη και να διατηρουνε της δεξιοτητες τους πρεπει να ''δουλευουνε'' σε επαρκει βαθμο καθημερινα αν δεν γινεται αυτο συνηθως αδρανουν.

Δοκιμασε σε καθημερινη βαση αν βεβαια μπορεις (λογω υποχρεωσεων) να ασχολεισαι με...: παζλ,παιχνιδια(και στο pc μια χαρα ειναι),σταυρολεξα,διαβασμα,σκακι κτλ

Προσπαθησε αν στο επιτρεπει το προγραμμα σου να γυμναζεσαι τουλαχιστον 3 με 4 φορες την εβδομαδα...

Παρε και συμπλεγμα Βιταμινης Β η αν βρεις ταμπλετες ''σεληνιο''......

Και κανε και καμια ιατρικη εξεταση (μαγνητικη τομογραφια) ισως αν δεν εχεις κανει ηδη μηπως εχεις κανα προβλημα και δεν το γνωριζεις....

Δημοσ.

Δοκίμασε να κάνεις μια άσκηση στην οποία συνήθως δε μπορείς να συγκεντρωθείς (πχ διάβασε ένα ποστ του washcloud ολόκληρο), κάνοντας βαράκια δικέφαλους ή κάτι τετοιο και report back.

Δημοσ.

Δοκίμασε να αποσυνδέσεις το μόντεμ απο τον υπολογιστή.

αν, δεν κάνει τίποτα, δοκιμασε να κλείσεις τον υπολογιστή.

Πόσες ώρες μπορεις να αντέξεις με σβηστό υπολογιστή, τηλεόραση, playstation, ipod, iphone, ραδιοφωνο, dvd ...

... χωρις να βγεις απο το σπίτι;

Δημοσ.
Δοκίμασε να αποσυνδέσεις το μόντεμ απο τον υπολογιστή.

αν, δεν κάνει τίποτα, δοκιμασε να κλείσεις τον υπολογιστή.

Πόσες ώρες μπορεις να αντέξεις με σβηστό υπολογιστή, τηλεόραση, playstation, ipod, iphone, ραδιοφωνο, dvd ...

... χωρις να βγεις απο το σπίτι;

random ή μου έπεσε βότκα στον καφέ....ή όντως όλοι βλέπουμε διπλά τα ποστ σου σήμερα???? :-)

Δημοσ.

@ Toufas Η Ελλαδα τι διαφορει ως προς το εξωτερικο; περι φαρμακων ή της νοοτροπιας του κοσμου σ αυτα τα θεματα

@buzzard, καλα ακουγονται ολα αυτα αλλα οχι τοσο συγκεκριμενα, εχεις δοκιμασει κατι απ αυτα;

@ramdom, δεν ειναι το προβλημα λογω pc, δυστυχως αν και δεν βοηθαει καθολου...

Δεν εχει απασχολησει κανεναν αλλο το θεμα ποτέ;

Δημοσ.
Δοκίμασε να κάνεις μια άσκηση στην οποία συνήθως δε μπορείς να συγκεντρωθείς (πχ διάβασε ένα ποστ του washcloud ολόκληρο), κάνοντας βαράκια δικέφαλους ή κάτι τετοιο και report back.

τι σου έφτεξε ο άνθρωπος....

πάντως καλό θα ήτνα να πήγαινες σε κάποιον γιατρό για να πάρεις περισσότερες πλ,ηροφορίες επι του θέματος κτλ αλλα να ειναι αξιόπιστος(δύσκολο)

Δημοσ.

Προσωπικα ναι σε καθημερινο επιπεδο, ο τροπος ζωης μου ειναι ετσι...

(βεβαια δεν ειχα καποιο παρομοιο προβλημα)Υπαρχουν αρκετες μελετες ως προς το συμπλεγμα βιταμινης Β (πιο συγκεκριμενα το φολικο οξυ) και την χρηση του σεληνιου σαν ''βοηθητικα/ενισχυτικα/βελτιωτικα των γνωστικων μας λειτουργιων.

Μην ξεχναμε επισης ποσο μεγαλη σημασια παιζει το μαγνησιο σε επιπεδο μνημης ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ....

Το ''r'' γιατι το μπηκε στο nick μου.....ειναι buzzad και οχι buzza'r'd

Δεν εχεις παρα να δοκιμασεις...,ετσι και αλλιως μονο να επωφεληθεις μπορει απο κατι τετειο απο οποια πλευρα και αν το δεις....!!

Δημοσ.
τι σου έφτεξε ο άνθρωπος....

Ένα δευτερεύον κινητικό task μπορεί να αυξήσει την προσοχή και τη μνήμη στο πρωτεύον.

Δημοσ.

Είναι πολύ πιο βαθύ απ'οσο φαίνεται και πιο ουσιαστικό

δεν είναι οτι δε μπορείς να συγκεντρωθείς , απλά σ'ενα δεύτερο επίπεδο του ασυνείδητου το μυαλό σου σκέφτεται συνέχεια άλλα πράγματα για να μην επικεντρωθείς στο μέσα σου και στα εσωτερικά προβλήματά που σε απασχολούν (οικογενειακά προβλήματά)*. Κάτι σαν κουκούλωμα πρόχειρο.

Βρες την ριζα των προβλημάτων που σε διέπουν και επικεντρώσου σ'αυτα.

* Λέω οικογενειακά προβλήματά γιατί το 99% των προβλημάτων μας προέρχονται από

οικογενειακά θέματά.

Δημοσ.

[

quote=Tablet;3145695]Είναι πολύ πιο βαθύ απ'οσο φαίνεται και πιο ουσιαστικό

δεν είναι οτι δε μπορείς να συγκεντρωθείς , απλά σ'ενα δεύτερο επίπεδο του ασυνείδητου το μυαλό σου σκέφτεται συνέχεια άλλα πράγματα για να μην επικεντρωθείς στο μέσα σου και στα εσωτερικά προβλήματά που σε απασχολούν (οικογενειακά προβλήματά)*. Κάτι σαν κουκούλωμα πρόχειρο.

Βρες την ριζα των προβλημάτων που σε διέπουν και επικεντρώσου σ'αυτα.

* Λέω οικογενειακά προβλήματά γιατί το 99% των προβλημάτων μας προέρχονται από

οικογενειακά θέματά.

Έχω κι εγώ παρόμοιο πρόβλημα σε σοβαρό βαθμό από το δημοτικό.Οι γονείς μου κλασικά το αγνόησαν με την ελληνική τεχνική" Έλα μωρε δεν έχεις τίποτα" ¨Είσαι απλά αφηρημένος, το λέει ο δάσκαλος"

με αποτέλεσμα στην τριτοβάθμια να μου χει φύγει ο πάτος σε κάποια μαθήματα λόγω απώλειας συγκέντρωσης.Έχω πάει σε ειδικό για το θέμα κ μου πρότεινε την Θεραπεία συμπεριφοράς επειδή δεν ήθελα να πάρω ριταλίνες. Δουλεύει μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο καινούριο κοινωνικό,οικογενιακό ή επαγγελματικό πρόβλημα που θα σε αποδιοργανώσει πλήρως.Είμαι σε καλύτερη φάση απ'οτι στην εφηβεία πχ,αλλά αυτό το πράγμα σε βασανίζει πιστεύω μια ζωή.Αυτό κανονικά μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως αν εντοπιστεί σε μικρή σχολική ηλικία.Δυστυχώς όμως η κοινωνία τα θεωρεί αυτά πολυτέλειες,και είναι το ίδιο σοβαρό ίσως και μεγαλύτερο από τη δυσλεξία σε μαθησιακά θέματα.

Βέβαια αν πεις σε κάποιον βλάκα τρίτο ότι έχεις το συγκεκριμένο πρόβλημα,θα απαντήσει ακόμα και IRL με τη γνωστή τακτική ξεχέσματος των forums.

"Όλο δικαιολογίες είσαι,εγώ πως μπορώ κ τελείωσα στην ώρα μου,συγκεντρώσου"

Βασικά αυτό πιστεύω ήταν ένα από τα προβλήματα που όποιος το είχε στο παρελθόν,ήταν η εξής περίπτωση:

"Το παιδί ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ τα γράμματα." Και απλά ακολουθούσες μια χειρωνακτική εργασία.Η ελληνική κοινωνία όμως σήμερα θεωρεί όποιον είναι εργάτης η κάνει χειρωνακτική εργασία υποδεέστερο,επομένως αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι που ποτέ δε θα είσαι καλός,για μια ζωή.

Περιμένω πάντως τον κλασικό βλάκα των φόρουμ να βγεί και να πεί τη παπάτζα του,να ειρωνευτεί και να το παίξει σκληρός.Του εύχομαι από τώρα να πάθει κάτι παρόμοιο εις διπλούν να δεί μετά τι ωραία που είναι να είσαι υπερόπτης με καταστάσεις που δεν έχεις βιώσει.Και αν την πεί τελικά θα φάω μπαν.

Δημοσ.

Η θεραπεια συμπεριφορας τι ακριβως είναι; για αυτες τις περιπτωσεις ή και γενικότερα;

Μαλλον καταλαβαινω οτι είναι πολυ συνθετο το θεμα.

Καποια αλλη αποψη εξισου ενδιαφερουσες με τις προηγουμενες;

Δημοσ.

επειδη ειμαι φοιτητρια σε κατι σχετικο....αυτο που εχεις επιστημονικα λεγεται "διασπαση προσοχης" η "διαταραχη ελλειματικης προσοχης"!!!!

υπαρχουν χιλιαδες επιστημονικα βιβλια για αυτο το θεμα,χιλιαδες ιστιοσελιδες(αλλα προσοχη να ειναι γραμμενα απο ειδικους) και ξερω οτι γινονται παρα μα παρα πολλα διαλεξεις,σεμιναρια,συνεδρια για αυτο το θεμα(εχω παρευρεθει σε αρκετα ενδιαφεροντα).

και βεβαια μπορεις κατα πολυ να το βελτιωσεις με αυτες τις λυσεις που προειπα.

ελπιζω να βοηθησα λιγο!!!

Δημοσ.
επειδη ειμαι φοιτητρια σε κατι σχετικο....αυτο που εχεις επιστημονικα λεγεται "διασπαση προσοχης" η "διαταραχη ελλειματικης προσοχης"!!!!

υπαρχουν χιλιαδες επιστημονικα βιβλια για αυτο το θεμα,χιλιαδες ιστιοσελιδες(αλλα προσοχη να ειναι γραμμενα απο ειδικους) και ξερω οτι γινονται παρα μα παρα πολλα διαλεξεις,σεμιναρια,συνεδρια για αυτο το θεμα(εχω παρευρεθει σε αρκετα ενδιαφεροντα).

και βεβαια μπορεις κατα πολυ να το βελτιωσεις με αυτες τις λυσεις που προειπα.

ελπιζω να βοηθησα λιγο!!!

Δε νομίζω κάποιος με ελλειμματική προσοχή να μπορεί να διαβάσει τόσο εύκολα αυτά τα χιλιάδες βιβλία και ιστοσελίδες, αφού δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

---------- Προσθήκη στις 01:07 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 00:47 ----------

[

quote=Tablet]Είναι πολύ πιο βαθύ απ'οσο φαίνεται και πιο ουσιαστικό

δεν είναι οτι δε μπορείς να συγκεντρωθείς , απλά σ'ενα δεύτερο επίπεδο του

Έχω κι εγώ παρόμοιο πρόβλημα σε σοβαρό βαθμό από το δημοτικό.Οι γονείς μου κλασικά το αγνόησαν με την ελληνική τεχνική" Έλα μωρε δεν έχεις τίποτα" ¨Είσαι απλά αφηρημένος, το λέει ο δάσκαλος"

με αποτέλεσμα στην τριτοβάθμια να μου χει φύγει ο πάτος σε κάποια μαθήματα λόγω απώλειας συγκέντρωσης.

Σε καταλαβαίνω. Από το δημοτικό είχα απίστευτο πρόβλημα με τα μαθηματικά, ( δεν μπορούσα να μάθω ούτε την προπαίδεια, την οποία ούτε και σήμερα τη ξέρω όλη,απλά κάνω προσθέσεις), οι δάσκαλοι λέγανε " έλα μωρε ο καθένας με τις κλίσεις του, είναι πολύ καλή στον γραπτό λόγο", έφτασα β γυμνασίου μη μπορώντας ούτε μια απλή πρόσθεση να κάνω και οι γονείς μου με στείλανε να κάνω με το ζόρι μαθήματα που κρατήσανε μέχρι το α εξάμηνο του ΤΕΙ . Εγώ ντρεπόμουνα και δεν ήθελα να πάω φροντιστήριο από τη β γυμνασίου γιατί κανείς δε πήγαινε από το σχολείο από τη β γυμνασίου φροντιστήριο.

Δε ξέραμε ούτε πώς ονομάζεται αυτή η αδυναμία μου για αυτό και δε πήγα σε κάποιο γιατρό να μου πει αν έχω ή όχι δυσαριθμησία. Πάντως βαθμολογικά στις πανελλαδικές μου στοίχισε ( λάθος πράξεις ως συνήθως, λάθος αποτελέσματα). Περνάω στο ΤΕΙ , χαρά εγώ που θα έγραφα επιτέλους με computeraki .Δούλεψα και ως ταμίας, δεν είχα πρόβλημα να υπολογίσω τα ρέστα αλλά όταν έκανα όμως την πρακτική μου διαπίστωσα ότι το πρόβλημα με τους αναγραμματισμούς αριθμών και να μη μπερδεύομαι ποιός αριθμός είναι μικρότερος και ποιός μεγαλύτερος παραμένει:mad: Δε θέλω να φανταστώ τι προβλήματα θα είχα αν οι γονείς μου δεν αποφασίζανε να πάω να κάνω μαθήματα στα μαθηματικά...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...