Προς το περιεχόμενο

τι ssd για λειτουργικο

georgeuk

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτό φίλε είναι μεγάλη αλήθεια, αλλά με αυτά που έχω ακούσει περιμένω να δω σοβαρή διαφορά. Όταν με το καλό πάρω και εγώ, θα δούμε.

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Απλά έχε τον νου σου ή χαμηλές απαιτήσεις, ένα από τα δύο!

Αν είσαι με έναν απλό SATA, τότε ναι, πιστεύω θα δεις μεγάλες διαφορές. Μακάρι να είχα την όρεξη να βάλω τον SSD στο κατεβαστήρι, που μου βγάζει την ψυχή να μπουτάρει. Εκεί θα φαινόταν τί και πόσο.

Αλλά πιστεύω ότι ένας Raptor ή ένα καλό RAID είναι μία λύση πολύ πιο οικονομική και αρκετά ανταγωνιστική από άποψη επιδόσεων.

Δημοσ.

κανε raid με 2 ή και 3 SSD! εκεί να δεις...

και αν έχω καταλάβει σωστά, τα win7 χρειάζονται για να υποστηρίζουν το TRIM?

Δημοσ.
κανε raid με 2 ή και 3 SSD! εκεί να δεις...

και αν έχω καταλάβει σωστά, τα win7 χρειάζονται για να υποστηρίζουν το TRIM?

Και εγώ το σκέφτομαι αυτό που λες. Για να πετύχω να windows να φορτώνουν 5 δευτερόλεπτα νωρίτερα, λέω να αγοράσω 4 SSD, να τους κάνω RAID 10, να έχω και ταχύτητα και ασφάλεια. Ε, ρε γκάζια.

Το ότι θα έχω δώσει 800 ψωροευρώ για να κερδίσω μερικά δεύτερα είναι τελείως άσχετο...

Από όσα μπόρεσα και εγώ να διαβάσω εδώ, με τα 7άρια έχεις αυτόματα trim, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Αν βάλεις οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό, κατεβάζεις ένα toolbox από την intel και το τρέχεις κάθε μέρα (;)

Δημοσ.

Συμβαίνει πάντα όταν είσαι προκατειλημμένος υπερβολικά θετικά με κάτι να προσγειώνεσαι απότομα.

Το Raid 0 έχει κάποια μειονεκτήματα, ηπάρχει κίνδυνος να χαθούν δεδομένα, ενώ ο μονός δίσκος προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά, επιπλέον τα ψεφτο RAID 0 δεν δουλεύουν στα linunx εκτός αν είσαι διατεθειμένος να παίξεις πιάνο στην κονσόλα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν "τα συνδέεις και παίζουνε".

Ο SSD θα γίνει αντιληπτός όταν τον χρησιμοποιήσεις για ένα μήνα και μετά γυρίσεις πίσω στους μηχανικούς δίσκους, τι RAID και μ@λκ$ θα πεις μετά.

Από το PC του σπιτιού στο PC της δουλειάς που έχει μηχανικό δίσκο η διαφορά είναι ορατή και έχω αρχίζει να νιώθω κουρασμένος στην δουλειά μόνο και μόνο ανοίγοντας το Firefox ή το Word.

Edit

δοκίμασα την Alpha των Ubuntu 10.04 και σε 10 δευτερόλεπτα είσαι στο desktop.

Δημοσ.
Συμβαίνει πάντα όταν είσαι προκατειλημμένος υπερβολικά θετικά με κάτι να προσγειώνεσαι απότομα.

Το Raid 0 έχει κάποια μειονεκτήματα, ηπάρχει κίνδυνος να χαθούν δεδομένα, ενώ ο μονός δίσκος προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά, επιπλέον τα ψεφτο RAID 0 δεν δουλεύουν στα linunx εκτός αν είσαι διατεθειμένος να παίξεις πιάνο στην κονσόλα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν "τα συνδέεις και παίζουνε".

Ο SSD θα γίνει αντιληπτός όταν τον χρησιμοποιήσεις για ένα μήνα και μετά γυρίσεις πίσω στους μηχανικούς δίσκους, τι RAID και μ@λκ$ θα πεις μετά.

Από το PC του σπιτιού στο PC της δουλειάς που έχει μηχανικό δίσκο η διαφορά είναι ορατή και έχω αρχίζει να νιώθω κουρασμένος στην δουλειά μόνο και μόνο ανοίγοντας το Firefox ή το Word.

Edit

δοκίμασα την Alpha των Ubuntu 10.04 και σε 10 δευτερόλεπτα είσαι στο desktop.

Δεν το συζητάμε, έχεις απόλυτο δίκιο. Με το RAID 4 χρόνια τώρα κάθε μέρα με την αγωνία ήμουν! :fear:

Σε απλό, μονό SATA δεν γυρίζω, πραγματικά είναι κούραση. Και εγώ στη δουλειά με τα PC εκνευρίζομαι πια.

Μην παρεξηγηθώ μόνο, είναι πολύ γρήγορος, το photoshop ανοίγει για πλάκα, απλά με αυτά που διάβαζα περίμενα και εγώ δεν ξέρω τί.

Δημοσ.
Απλά έχε τον νου σου ή χαμηλές απαιτήσεις, ένα από τα δύο!

Αν είσαι με έναν απλό SATA, τότε ναι, πιστεύω θα δεις μεγάλες διαφορές. Μακάρι να είχα την όρεξη να βάλω τον SSD στο κατεβαστήρι, που μου βγάζει την ψυχή να μπουτάρει. Εκεί θα φαινόταν τί και πόσο.

Αλλά πιστεύω ότι ένας Raptor ή ένα καλό RAID είναι μία λύση πολύ πιο οικονομική και αρκετά ανταγωνιστική από άποψη επιδόσεων.

Καλή συμβουλή. Τώρα έχω veloci, απλά να αναφέρω κάτι γιατί αρχίζουν και το ανακατεύουν πολλοί. Το raid τον μηχανικών ΔΕΝ πρέπει να το αναφέρουμε όταν μιλάμε για τους ssd. Με το raid 0(που είχα για χρόνια) κερδίζεις μόνο σε ταχύτητα μεταγωγής δεδομένων. Τίποτα παραπάνω. Ενώ με τους ssd κερδίζεις σε access time, το οποίο είναι ο λόγος για την άμεση απόκριση των προγραμμάτων. Βέβαια και με τις ταχύτητες αναγνωσης που προσφέρουν (συνήθως από 100 ως 180 mb/s) μεγάλα προγράμματα ή παιχνίδια φορτώνουν πολύ γρηγορότερα. Σίγουρα είναι μονόδρομος για το άμεσο μέλλον.

Δημοσ.

Απλά να συμφωνήσω κι εγώ με τους υπόλοιπους νέους χρήστες SSD. Μόνο που δε βρέθηκα προ (δυσάρεστης) έκπληξης επειδή είχα ήδη διαβάσει κάποιους ψιλοαπογοητευμένους χρήστες (και επίσης επειδή ήταν σχεδόν δώρο και συνεπώς δεν έδωσα 200€ :P).

Ένα απ τα θετικά είναι πως με τον HDD, μετά το boot, κάποια προγράμματα/gadgets δε φόρτωναν ή δε φαίνονταν να φορτώνουν. Με τον SSD κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Φυσικά, δεν είναι και λόγος απόκτησής του αυτός, απλά μια παρατήρηση.

Πάντως τα πλεονεκτήματά τους φαίνονται καλύτερα αν τους δουλέψεις για λίγο καιρό και μετά μεταβείς σε HDD.

Δημοσ.

Γράφτηκε ότι το Photoshop με SSD ανοίγει αστραπιαία -> βάλε 8 δευτερόλεπτα:rolleyes:

Όσο για το ότι αν πας από σύστημα με SSD σε σύστημα με μηχανικό δίσκο, συμφωνώ, από αργό, πας σε κάπως πιο αργό:-D

Όχι ότι το μετανιώνω κιόλας, κάθε βελτίωση καλοδεχούμενη, καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές όμως όταν περιγράφουμε εντυπώσεις.

(Χρησιμοποιώ τον 80άρη Intel με 64άρια Win7)

Δημοσ.
Γράφτηκε ότι το Photoshop με SSD ανοίγει αστραπιαία -> βάλε 8 δευτερόλεπτα:rolleyes:

Μπα, σε 3" ανοίγει σε εμένα. (CS 4, με 11.1 update σε 40% γεμάτο SSD).

Και πάλι όμως έχεις δίκιο. Το "αστραπιαία" που χρησιμοποίησα ήταν όντως υπερβολικό και λάθος. "Αστραπιαία" αντικειμενικά θα πει σε λιγότερο από δευτερόλεπτο. Εγώ το χρησιμοποίησα υπερβολικά, γιατί ήμουν συνηθισμένος στα 8 που έκανε ως τώρα. Και τα windows, από το 1+ λεπτό που έκανε ως τώρα, κάνει πλέον 40. Η διαφορά μοιάζει τεράστια και θα έπρεπε να είμαι ικανοποιημένος, αλλά πέρα από αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις, γενικά δεν τρελάθηκα.

Για αυτό λέω πως δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί στους χαρακτηρισμούς που έχω διαβάσει παντού. "Η σπουδαιαότερη αναβάθμιση που έχω κάνει ποτέ", "άξιζε κάθε ευρώ που έδωσα¨ και άλλα πολλά τέτοια. Υποκειμενικά είναι όλα αυτά, μόνο οι αριθμοί μετράνε. Και μάλλον ούτε καν αυτοί, μόνο η καθημερινή συμβίωση.

Το ξέρω, είμαι υπερβολικά υποχόνδριος, αλλά στο κάτω κάτω έχω κάθε δικαίωμα να γκρινιάζω, ένα σκασμό λεφτά έδωσα.

Δημοσ.

Τα πάντα είναι συνήθεια... Εγώ πήρα Χ-25m G2 80Gb και αντί να τον βάλω στο desk (μιά χαρά ο caviar black), προτίμησα να τον βάλω στο netbook μου (MSI U100). Εκεί χωρίς να αποδίδει τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει (λόγω SATA-1 του Μ/Β), του δίνει τρομερή εκρηκτικότητα (λέμε τώρα...netbook είναι). Τρέχει για πλάκα τα W7 Ultimate και φορτώνει πολύ γρηγορότερα τα προγράμματα, εγκαταστάσεις, ταυτόχρονη αναζήτηση ιών κλπ. Τι να το κάνεις όμως το συνήθισα έτσι όπως παίζει και προχτές π.χ. ψαχνόμουν να αλλάξω τον Ιντερνετ Explorer με το Google Chrome και έκανα διάφορα tweaks. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής για λειτουργικό Windows 7, ο Intel είναι μονόδρομος λόγω υποστήριξης TRIM και λόγω μικρότερου λόγου Ευρώ/GB. (Πάντως αν δεν μπορούσα να πάρω SSD , σε μηχανικό θα επαιρνα Spinpoint F3).

Δημοσ.
Για αυτό λέω πως δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί στους χαρακτηρισμούς που έχω διαβάσει παντού. "Η σπουδαιαότερη αναβάθμιση που έχω κάνει ποτέ", "άξιζε κάθε ευρώ που έδωσα¨ και άλλα πολλά τέτοια. Υποκειμενικά είναι όλα αυτά, μόνο οι αριθμοί μετράνε. Και μάλλον ούτε καν αυτοί, μόνο η καθημερινή συμβίωση.

Το ξέρω, είμαι υπερβολικά υποχόνδριος, αλλά στο κάτω κάτω έχω κάθε δικαίωμα να γκρινιάζω, ένα σκασμό λεφτά έδωσα.

Ακριβώς! Μαζί σου και πάλι... ;)

Δημοσ.
Τα πάντα είναι συνήθεια... Εγώ πήρα Χ-25m G2 80Gb και αντί να τον βάλω στο desk (μιά χαρά ο caviar black), προτίμησα να τον βάλω στο netbook μου (MSI U100). Εκεί χωρίς να αποδίδει τις ταχύτητες που μπορεί να πιάσει (λόγω SATA-1 του Μ/Β), του δίνει τρομερή εκρηκτικότητα (λέμε τώρα...netbook είναι). Τρέχει για πλάκα τα W7 Ultimate και φορτώνει πολύ γρηγορότερα τα προγράμματα, εγκαταστάσεις, ταυτόχρονη αναζήτηση ιών κλπ. Τι να το κάνεις όμως το συνήθισα έτσι όπως παίζει και προχτές π.χ. ψαχνόμουν να αλλάξω τον Ιντερνετ Explorer με το Google Chrome και έκανα διάφορα tweaks. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής για λειτουργικό Windows 7, ο Intel είναι μονόδρομος λόγω υποστήριξης TRIM και λόγω μικρότερου λόγου Ευρώ/GB. (Πάντως αν δεν μπορούσα να πάρω SSD , σε μηχανικό θα επαιρνα Spinpoint F3).

Στο ίδιο δίλημμα ήμουν κι εγώ, αν θα τον βάλω στο netbook ή στον desktop. Χαλαρά πιστεύω πως στο πρώτο θα πιανε καλύτερα τόπο απλά βαριόμουν τη διαδικασία. Είχα και μια αμφιβολία μήπως χαντακωθεί απ τον αργό επεξεργαστή...

Δημοσ.

Phtoshop CS 4 σε 4'', Opera Browser 10 σε 1'', Adobe Acrobat Reader (τελευταία έκδοση) σε 0,5, Windows 7 64bit (με tweak απενεργοποίηση κάποιες διεργασίες) σε 20''. Ubuntu 10.04 Alpha 2 σε 10''. Με Q6600 και 4GB RAM + Intel SSD 80GB

Όποιος ξόδεψε περισσότερα από 150 euro για επεξεργαστή και περισσότερα από 100 για μητρική και πάνω από 100 για μνήμη και πάνω από 150 για κάρτα γραφικών και 50-100 για gaming mouse είναι επιεικώς απαράδεκτος αν γκρινιάζει για 100-200 ευρώ για δίσκο SSD.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...