SR71B Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2010 Εχω εναν Maxtor DiamondMax 9+ 160 Gb (PATA) και οι επιδοσεις του (τοσο σε αναγνωση οσο και σε εγγραφη) πεφτουν απροειδοποιητα και ανεξηγητα. Μετα απο καποιο διαστημα ξανανεβαινουν, το ιδιο μυστηριωδως οπως επεσαν. Αυτο συμβαινει τρια χρονια ..... και μου χει σπασει τα νευρα. Ο δισκος ειναι συνδεδεμενος σε onboard ATA-133 controller της μητρικης. ΟΧΙ σε καποιον εξωτερικο controller (PCI η USB). Ο δισκος ειναι αγορασμενος πριν 4 χρονια αλλα τον δουλευω μονο 3 χρονια. Η μητρικη ειχε δουλεψει με εναν προηγουμενο δισκο ATA-133, τον Maxtor DiamondMax 8+ 40 GB και ΔΕΝ παρουσιασε ΠΟΤΕ κανενα προβλημα. Η μητρικη ειναι η MSI K7N2 Delta-L και το BIOS ειναι αναβαθμισμενο στην τελευταια εκδοση της MSI. Το firmware του δισκου (YAR41BWO) ΔΕΝ πειραχτηκε ΠΟΤΕ γιατι ειχα μια οδυνηροτατη εμπειρια απο μια αναβαθμιση σε ενα Fujitsu 8GB. Το τροφοδοτικο ειναι το Tagan 580 watt (TG580 U22) και πιστευω οτι τροφοδοτει με σχετικη ανεση σκληρο δισκο και καρτα γραφικων (ATI Radeon 9800 Pro) και ενα Plextor DVD-R. Τα Windows ειναι τα XP Pro (Corporate Edition) με SP2. O controller μεσα απο τον device manager αναγνωριζεται ως Standard Dual PCI IDE Controller και βλεπει κανονικα και τον σκληρο δισκο και το DVD-R (δηλαδη ως UltraDMA-6 και UltraDMA-4, αντιστοιχα). Αρα αξιοποιει το μεγιστο της ταχυτητας που μπορουν να φτασουν και τα δυο !!!!!!!! Η πτωση της ταχυτητας παρατηρειται κυριως οταν χρησιμοποιω ενα utility που καθαριζει τον ελευθερο χωρο του σκληρου μου δισκου (το BCWipe). Απο τα 56 MB/sec η ταχυτητα πεφτει στα 9.5 MB/sec. Υποψιαζομαι, οτι απο UltraDMA-mode πεφτει σε PIO-mode, αλλα δεν ειμαι και απολυτως σιγουρος. Παντως οι ρυθμισεις μεσα απο το BIOS δειχνουν <DMA Mode : Auto> για ολα τα καναλια. Οταν κοπιαρω μεγαλα αρχεια, μεσα απο τον Windows Commander, (κοντα στα 900 MB) η ταχυτητα πεφτει απο τα 46 MB/sec στα 7.9 MB/sec. Το ιδιο και μεσα απο τον Windows Explorer. Τα ιδια χαλια ........ Οταν ανοιγω το Photoshop, μερικες φορες κανει δυο ολοκληρα λεπτα να με βαλει μεσα. Κανονικα, με βαζει σε 4 δευτερα (το PhotoShop ειναι το 8.0 CS). Τα ιδια χαλια οταν κανω update τα thumbnails του ACDSee .......... αιωνες να τα τελειωσει !!!!! Το μεγαλο σπασιμο ειναι οτι το "φαινομενο" ερχεται και φευγει απο μονο του ....... χωρις να προκαλεσω κατι εγω. Help .........
pcos Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2010 κανε ενα ολικο σκαναρισμα με hdtune μηπως εχει χτυπησει. δεν σκεφτεσαι να τον αλλαξεις καποτε?
washcloud Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 26 Ιανουαρίου 2010 Με το HDTune που είπε ο χαμογελιάρης από πάνω, δες τί λέει στο info tab αναφορικά με το σε τί mode κάνει πρακτικά παιχνίδι ο δικός σου - ε και κάνε κι ένα benchmarking test στο σχετικό tab. Πάντως -κάποιο- ζήτημα λειτουργικού (λέω) είναι. Φορματάκι μας ψήνει; ...Mπες κι από safe mode να δεις τί νταλκά βαράει εκεί. Kαι να χρησιμοποιείς (πάλι λέω) το Ccleaner για καθαρισμούς, ως το γιουνιβέρσαλι αποδεκτό για τούτη τη δουλειά. Αυτό που ανέφερες, ούτε που το 'χω ξαναδεί. (Ένα παρόμοιο ζητηματάκι είχα κι εγώ, όποτε χρησιμοποιούσα τη "memory cleaning" λειτουργία του Αdvanced Windows Care. Και καλά απελευθέρωνε ασκόπως δεσμευμένη μνήμη, αλλά μετά σερνόταν το σύμπαν, πιο πολύ κι απ' τον Μπασινά)
SR71B Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 Ok, τα στοιχεια απο το HDTune εχουν ως εξης : Στην καρτελλα Info (κατω δεξια) γραφει : ======================================= Standard : ATA/ATAPI-7 Supported : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133) Active : UDMA Mode 6 (Ultra ATA/133) Στην καρτελλα Benchmark (κατω δεξια) γραφει : ======================================== Minimum : 30.1 MB/sec Maximum : 56.8 MB/sec Average : 46.4 MB/sec ----------------------------------- Access Time : 14.0 ms Burst Rate : 109.7 MB/sec CPU Usage : 2.8 % Εαν κρινω απο τα συγκριτικα τεστ για ενα πληθος δισκων που εχει το HDtune στο website του .... ειμαι σε εξαιρετικη φορμα. Για την ακριβεια εχω καλυτερους δεικτες απο οσα screenshots εχει για τον 6Y160P0 (τον δισκο μου, δηλαδη). ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, γιατι αρκει μια στιγμη ωστε οι επιδοσεις να κατακρυμνησθουν στα ταρταρα. Την τριτη φορα που ετρεξα το HDTune, και καπου στην αρχη του Benchmark test, το γραφημα βουτηξε στα 9 MB/sec !!!! Αμεσως μετα ανεβηκε στα 56 MB/sec. Το ιδιο και οταν ειχε φτασει στα μισα, δηλαδη 44 MB/sec. Boυτηξε στα 9 ΜΒ/sec. Μετα ξανασκαρφαλωσε στα 44 MB/sec. Eψαξα λιγο παραπανω, και βρηκα οτι αν το UDMA Mode 6 μου δινει max 56.7 MB/sec, τοτε τα 9.7 MB/sec αντιστοιχουν κοντα στο PIO Mode 2 !!!!!!!!! Γιατι βρισκεται κοντα στο 1/6 της ταχυτητας UDMA Mode 6, που πετυχαινω με τον δισκο μου. (link : http://en.wikipedia.org/wiki/Programmed_input/output) Aρχιζω να προσανατολιζομαι οτι τα Windows ριχνουν την μεγιστη ταχυτητα (για καποιο λογο) και την ξανανεβαζουν (για καποιο λογο παλι).
washcloud Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 ..η απάντηση στις έρευνές σου είναι εδώ : Average : 46.4 MB/sec. Οι αυξομοιώσεις είναι φυσιολογικές σ' ένα τεστ. Το θέμα είναι να μην κολλάει για ώρα το σύστημα. Δες επίσης τί συμπεριφορά έχει σε safe mode. Αλλά και εκεί να έχει κολλήματα, από τη στιγμή που το HDTune αναφέρει σαν active το μέγιστο δυνατό mode, απλά νομίζω καλά θα κάνεις να κάνεις μια επανεγκατάσταση, για να μην παιδεύεσαι. Ειδικά αν έχεις το ίδιο λειτουργικό χρόνια. Ο δίσκος δε νομίζω να έχει πρόβλημα.
pcos Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 οι μειωμένες ταχύτητες μπορεί να είναι ένδειξη λάθους στον δίσκο. έκανες ολικό σκανάρισμα του δίσκου για λάθη? στην καλύτερη περίπτωση θα είναι λάθη που φτιάχνουν. αλλιώς πας για άλλο δίσκο (αν έχει χτυπημένα clusters).
Moderators GeorgeMan Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 Moderators Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2010 Μπας και απλα θελει αλλαγη το καλωδιακι ή καλυτερο βαλσιμο? Δε κανεις και κανα full scan με το HD tune...?
SR71B Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2010 Εκανα uninstall τον δισκο μεσα απο τον Device Manager και εβαλα το Plug'n'Play να τον αναγνωρισει ξανα ...... Τιποτα καινουργιο .... η ιδια μανιοκαταθλιπτικη συμπεριφορα. Επισης, βυσματωσα καποια παλια καλωδια IDE στην θεση των υπαρχοντων (και πιο ακριβων, με ΗM θωρακιση). Τα ιδια ..... Κριμα το σκυψιμο και το σηκωμα. Format ΔΕΝ ξανακανω. ΟΧΙ αν δεν βρω τι φταιει πρωτα. Αλλιως, παω για μια απο τα ιδια (συν την ταλαιπωρια).
antonl Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2010 Αν έχεις όρεξη, κάνε boot με κάποιο LiveCD κι άρχισε τα copy-paste στον δίσκο. Αν υπάρχει πρόβλημα κι εκεί τουλάχιστον θα ξέρεις ότι είναι θέμα hardware.
SR71B Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2010 Βρηκα κατι που ψιλοεφτιαξε την κατασταση. ΔΕΝ την διορθωσε τελειως ............. απλα, τα φαινομενα εχουν μικροτερη συχνοτητα εμφανισης απο οτι πριν, δεν εχουν εξαφανιστει τελειως (γμτ μου, τα λειτουργικα εχουν αποκτησει δικη τους θεληση και αποψη ....... !!!!!!) Η ερευνα ξεκινησε απο αυτο το link : http://support.microsoft.com/kb/817472 Η μαμα Microsoft εβαλε παλι το χερακι της. Τα Windows XP ειναι ετσι σχεδιασμενα ωστε να ριχνουν την ταχυτητα διαμεταγωγης οταν εντοπισουν 6 αθροιζομενα λαθη CRC (Cyclical Redundancy Checks) σε καθε προσπαθεια αναγνωσης/εγγραφης του δισκου. Δυστυχως, αυτο παει πακετο με την προδιαγραφη UltraDMA-6. ΔΕΝ γινεται να εξαιρεθει !!!!! Αυτο που γινεται ομως, και η μαμα Microsoft το απεφυγε ως επιλογη, ειναι να πεφτει η ταχυτητα διαμεταγωγης οταν εντοπιστουν 6 συνεχομενα λαθη CRC απο την στιγμη που ξεκιναει μια συγκεκριμενη αναγνωση/εγγραφη (και ΟΧΙ αθροιζομενα, απο την στιγμη εγκαταστασης των XP). Ποιο αρχειο ειναι υπευθυνο για αυτη την ακαταστασια ? Το ATAPI.SYS στον καταλογο C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS. Αλλα ΟΧΙ το αναβαθμισμενο απο την εγκατασταση του Service Pack 2. Μονο απο το SP1 (και προγενεστερα). Γιαυτο και η Microsoft παρεχει το Q817472 hotfix (στο παραπανω link) για να διορθωσει τα χαλια της (τα ατελειωτα). Τι μπορει να δημιουργησει ενα λαθος CRC ? Μια ελαχιστη διακυμανση τασης που τραβαει ο δισκος απο το καλωδιο του τροφοδοτικου, μια υπερθερμανση του δισκου και των κεφαλων, ενα λιγο "προβληματικο" firmware του δισκου (η του DVD-R στο διπλανο καναλι) που μπερδευει τα XP ωστε να "γλιστρησουν" στo απηρχαιωμενο Interrupt 13h και οχι στο 21h (native disk I/O), Παντως, λαθη CRC ΔΕΝ προκυπτουν μονο απο bad sectors ....... Τεσπα, πως μεταφραζονται σε μια λυση-πατεντα ολα αυτα ? ......... Πρωτα, ετρεξα το Q817472 hotfix απο το site της Microsoft. Εννοειται, για οσους εχουν SP2 (και πανω) ΔΕΝ χρειαζεται. Μετα ανοιξα την registry και πηγα στα παρακατω κλειδακια : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\ {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001 HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\ {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002 Το πρωτο κλειδι ειναι για το Secondary IDE Channel και το δευτερο για το Primary IDE Channel. Με ενδιαφερε , κυριως, το δευτερο κλειδι που σχετιζεται με τον σκληρο δισκο. Εκανα κλικ στο παραθυρο δεξια, και δημιουργησα μια καινουργια DWORD value με τιτλο ResetErrorCountersΟnSuccess και τιμη 1. Στο ιδιο παραθυρο, υπαρχει μια DWORD value με την ονομασια MasterIdDataCheckSum. Την διεγραψα !!! Οταν τα Windows XP εκκινησαν ξανα, αναγκαστηκαν να κοιταξουν απο την αρχη την EΕPROM του σκληρου δισκου και να δημιουργησουν την ιδια καταχωρηση αλλα με την σωστη τιμη, αυτη την φορα. Ολα τα παραπανω μπορειτε να τα κανετε και για το Secondary IDE Channel (ιδιως εαν εχετε προβληματα με buffer underruns στο DVD-R και το Nero). Το link που μου ανοιξε τα ματια, ηταν αυτο : http://winhlp.com/node/10 ΠΡΟΣΟΧΗ : ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΣΚΟΥΣ SATA !!!!!
chrisimone Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 φιλε μου σε παραδεχομαι .. σου βγαζω το καπελο εκατσες και το εψαξες βρηκες τι φταει και την πατεντα μπαλωμα ... αλλοι στην θεση σου πολυ απλα θα τον σουταραν .. και θα επερναν εναν σατα!!!
pcos Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 ... αλλοι στην θεση σου πολυ απλα θα τον σουταραν .. και θα επερναν εναν σατα!!! μέσα στο μυαλό μου είσαι!
SR71B Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 ..... ηταν μεσα ΚΑΙ στο δικο μου μυαλο !!!!! ΑΛΛΑ επρεπε να αλλαξω και μητρικη αν πηγαινα για SATA δισκο (οποτε και επεξεργαστη, οποτε και μνημη). Το κοστος των 400+ ευρω θα ετσουζε ..... ασχημα ..... Παντως, τα προβληματα ΔΕΝ εξαλειφθηκαν. Απλα μειωθηκαν. Οταν βρω το χρονο θα το ψαξω περισσοτερο ......
JIMBOAthens Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 ...ΑΛΛΑ επρεπε να αλλαξω και μητρικη αν πηγαινα γιαSATA δισκο (οποτε και επεξεργαστη, οποτε και μνημη). Το κοστος των 400+ ευρω θα ετσουζε ..... ασχημα .... Δεν χρειάζεται να αλλάξεις μητρική. Για κοίτα αυτό: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.611179&u=EQUIP-111817-ESATA-II-PCI-COMBO-CARD-1+1
antonl Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 2 Φεβρουαρίου 2010 Δεν χρειάζεται να αλλάξεις μητρική. Για κοίτα αυτό: http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.611179&u=EQUIP-111817-ESATA-II-PCI-COMBO-CARD-1+1 Απλώς πολλά τέτοια adapters έχουν θέμα όταν θα έχουν τον boot σκληρό και θέλει λίγο ψάξιμο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.