Προς το περιεχόμενο

Ερώτηση Μαθηματικής φύσεως

Tracer27

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

είμαι 3η λυκείου και έχω βάλει κάτω μια άσκηση αλλά σε ένα σημείο χρειάζομαι την βοήθειά σας....

Λοιπόν λέει: Να μελετηθεί ως προς την μονοτονία και τα ακρότατα η f(x)=χ στην χ επι (1-χ) στην 1-χ.....Επειδή δεν μπορώ να την γράψω καλύτερα ειναι της μορφής α στην α επι β στην β,με χ ανήκει στο (0,1)...

Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε βοήθεια..Ευχαριστώ

Δημοσ.

Ελπίζω να μη σε πάρω στο λαιμό μου, γιατί δεν τα θυμάμαι καλά...

Νομίζω πως για τη μονοτονία μπορείς να πάρεις την παράγωγο της f(x), η οποία βγαίνει θετική, οπότε η f είναι γνησίως αύξουσα στο (0,1).

Τώρα για τα ακρότατα, επειδή δεν ορίζεται η f στο 0 και το 1, νομίζω πως παίρνεις τα όρια στο 0 και το 1. Ή όχι; Δεν ξέρω. Δεν θυμάμαι.

Ντρέπομαι. :(

Δημοσ.

Ναι το πρόβλημα μου ειναι πως αν κάνεις την παραγώγιση η παραγωγος αποτελείται απο 2 όρους....ο ένας είναι e στην κάτι που είναι πάντα θετικό και το άλλο είναι lnx-ln(1-x)...Για το πρόσημο αυτού δεν είμαι σίγουρος...μηδενίζεται στο χ=1/2 και δεξιά απο το 1/2 ειναι θετικό και αριστερά(μεχρι το 0) αρνητικό??

Δημοσ.
Ναι το πρόβλημα μου ειναι πως αν κάνεις την παραγώγιση η παραγωγος αποτελείται απο 2 όρους....ο ένας είναι e στην κάτι που είναι πάντα θετικό και το άλλο είναι lnx-ln(1-x)...Για το πρόσημο αυτού δεν είμαι σίγουρος...μηδενίζεται στο χ=1/2 και δεξιά απο το 1/2 ειναι θετικό και αριστερά(μεχρι το 0) αρνητικό??

Μισό λεπτό. Μετά την παραγώγιση δεν βγάζεις αυτό;

xln(1-x)^1-x + x^x (1-x)ln(1-x)

Ε, αυτό είναι θετικό...

• Moderators
Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά, η άσκηση είναι:

f(x) = (x^x)[(1-x)^(1-x)] , x ανήκει (0,1)

Για να εξετάσω τη μονοτονία και τα ακρότατα θα χρειαστώ την f'(χ). Υπολογίζω τις επιμέρους παραγώγους πρώτα, χάριν ευκολίας:

(x^x)' = (x^x)(ln|x| + 1) = (x^x)(lnx + 1) , αφού x>0

[(1-x)^(1-x)]' = [(1-x)^(1-x)](ln|1-x| + 1)(1-x)' = -[(1-x)^(1-x)](ln(1-x) + 1) , αφού χ(0,1) -> 1-χ >0

Η f'(x) θα είναι:

f'(x) = (x^x)'[(1-x)^(1-x)] + (x^x)[(1-x)^(1-x)]' = (x^x)(lnx + 1)[(1-x)^(1-x)] - (x^x)[(1-x)^(1-x)](ln(1-x) + 1)

Βγάζω κοινό παράγοντα το (x^x)[(1-x)^(1-x)] και έχω:

f'(x) = (x^x)[(1-x)^(1-x)] (lnx + 1 - ln(1-x) - 1) = (x^x)[(1-x)^(1-x)] (lnx - ln(1-x))

Κι από ιδιότητες λογάριθμων:

f'(x) = (x^x)[(1-x)^(1-x)]{ln[x/(1-x)]}

Όμως, επειδή x ανήκει (0,1) τότε το x είναι διάφορο του μηδενός και της μονάδας, συνεπώς κανένας από τους τρεις όρους της f'(x) δεν μηδενίζεται ποτέ, άρα η f(x) δεν παρουσιάζει ακρότατα κι επειδή για κάθε x στο (0,1) η f'(x) είναι μεγαλύτερη του μηδενός, τότε η f(x) είναι γνήσια αύξουσα.

Δημοσ.

Μετα την παραγώγιση βγάζω e^xlnx+(1-x)ln(1-x) [lnx+ln(1-x)]

---------- Προσθήκη στις 21:28 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 21:21 ----------

Malthador βγάζουμε το ίδιο....Για χ=1/2 που ανήκει στο (0,1) έχουμε στην παρένθεση με τα ln ln1=0 και την μηδενίζει την παράγωγο...Αρα ψάχνω το πρόσημο της ln{x/1-x}??

• Moderators
Δημοσ.

Malthador βγάζουμε το ίδιο....Για χ=1/2 που ανήκει στο (0,1) έχουμε στην παρένθεση με τα ln ln1=0 και την μηδενίζει την παράγωγο...Αρα ψάχνω το πρόσημο της ln{x/1-x}??

Έχεις, δίκιο, βλακεία μου, που δεν το είδα.

Οι δύο πρώτοι όροι δεν μηδενίζονται πουθενά στο (0,1) και είναι πάντα θετικοί, ο λογάριθμος, όμως, μηδενίζεται στο x=1/2. Οπότε, ναι τσεκάρεις αριστερά και δεξιά από το 1/2 πως συμπεριφέρεται ο λογάριθμος.

Επίσης, επειδή δεν θυμάμαι, είχαμε διδαχτεί στο λύκειο κυρτότητες και όρια στην μελέτη της συνάρτησης; Για να είναι πλήρης η μελέτη θες κι αυτά, αλλά δεν ξέρω αν είναι διδαγμένα.

Και εννοείται ότι στο x=1/2 παρουσιάζεται ακρότατο...

Δημοσ.

Ναι αλλά δεν τα χρειάζομαι...Μια τελευταία ερώτηση ο λογάριθμος οκ μηδενίζεται στο χ=1/2...Βρίσκεις την παράγωγο του g(x)=ln(x/1-x) βγαίνει θετική....Ντύνεις δεξιά αριστερά απο το 1/2 με την g που ξέρεις την μονοτονία και βρήκες το πρόσημο της g που είναι και πρόσημο της f΄ σωστά???

Δημοσ.
Ναι αλλά δεν τα χρειάζομαι...Μια τελευταία ερώτηση ο λογάριθμος οκ μηδενίζεται στο χ=1/2...Βρίσκεις την παράγωγο του g(x)=ln(x/1-x) βγαίνει θετική....Ντύνεις δεξιά αριστερά απο το 1/2 με την g που ξέρεις την μονοτονία και βρήκες το πρόσημο της g που είναι και πρόσημο της f΄ σωστά???

Γιατί να πάρεις την παράγωγο της g; Το πρόσημό της πρέπει να βρεις.

edit: Άκυρη η ερώτηση. Κάτι μου λέει πως η g δεν ορίζεται στο (0,1), έτσι δεν είναι;... Το 1-χ<0 και το χ>0.

Δημοσ.

Λοιπόν παίδες η f γνησίως αύξουσα για χ ε (0,1/2) και γνησίως φθίνουσα για χ 3 (1/2,1).

Εχει μόνο ένα ακρότατο,ολικό μέγιστο για χ=1/2 το f(1/2)=1/2!!

Υπόδειξη:Βρίσκουμε f '(x)=(x^x)((1-x)^(1-x))ln(x/(1-x))

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...