Προς το περιεχόμενο

16:9 -> 4:3 and more

Material_Defender_1032

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ερώτημα α)

Κάνω μια ταινία (που είναι σε 16:9, το The Nightmare Before Christmas) με τον divx 5.0.2 pro codec μέσω του virtual dub 1.4.10 αλλά μου την μετατρέπει σε 4:3 αυτόματα χωρίς να του το πω εγώ (στα filters επιλέγω μόνο το Vobsub 2.18 για τους υπότιτλους).

Στα filters του virtual dub έχω δει ένα resize που έχει και επίσης έχω κατεβάσει ένα φίλτρο (Smart Resize, Version 1.0 ενός Donald Graft). Πιο είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω? Επίσης στις τιμές new width και new height να βάλω τις τιμές 720 και 576?

Το Power DVD 4.0 μου δίνει το εξής info για το video:

Video Attribute :

Video compression mode : MPEG-2

TV system : 625/50 (PAL)

Aspect Ratio : 16:9

Display Mode : Only Letterbox

Source picture resolution : 720x576 (625/50)

Frame Rate : 25.00

Source picture letterboxed : Not letterboxed

Bitrate : 8.00Mbps

Τώρα που είναι η ταινία 4:3 μπορώ να την κάνω 16:9 ΧΩΡΙΣ να ξανακάνω encoding τα vob αρχεία?

Ερώτημα β)

Ενώ πάω να το τρέξω το divx που έχω κάνει με τον 5.0.2 με τον DivX Player 2.0 Alpha που συνοδεύει τον codec ή θα μου κολλάει ή όταν πάω να κάνω Fast Forward μέσω της Seek Bar έχω τον απόλυτο ασυγχρονισμό εικόνας/ήχου. Επίσης μου κολλάει ο Media Player Classic For DivX 6,4,0,6/6,4,2,0 όταν πάω να ανοίξω το avi αρχείο. Με άλλες divx ταινίες είναι οκ!!! Με τον Media Player της MS (6.4.07) είναι επίσης οκ.

Thanxs για τον χρόνο σας.

Material Defender 1032

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάνω μια ταινία (που είναι σε 16:9, το The Nightmare Before Christmas) με τον divx 5.0.2 pro codec μέσω του virtual dub 1.4.10 αλλά μου την μετατρέπει σε 4:3 αυτόματα χωρίς να του το πω εγώ (στα filters επιλέγω μόνο το Vobsub 2.18 για τους υπότιτλους). <hr /></blockquote>

Αυτό είναι θεωριτικά και πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟ!! Το VirtualDub δεν διαλέγει από μόνο του το aspect ratio της ταινίας. Ότι του δώσεις αυτό βγάζει. ʼρα, κάτι θα έκανες που δεν έπρεπε. Όπως:

1. Μήπως στα properties του DivX διάλεξες το Enable Resize και άφησες τις default τιμές (640x480);

2. Από τα λεγόμενα σου μάλλον χρησιμοποιείς την μέθοδο vfapi για το encode σου. Μήπως χρησιμοποιείς τον vfapi 1.05; Αν ναι τότε άλλαξε στον 1.04. Είχαν παρουσιαστεί κάποια μικρά προβληματάκια κατά την δημιουργία του pseudo-avi με αυτή την έκδοση.

3. Μήπως (αν και λες πως όχι) έβαλες στα φίλτρα του VDub το resize και του έβαλες τιμές που είναι 4:3 like;

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβησαν τότε πιθανόν η ταινία σου είναι 4:3 και εσύ την νόμισες για 16:9. Ο μοναδικός σίγουρος τρόπος να δεις τι aspect ratio έχει μια ταινία είναι μέσω του preview στο DVD2AVI στο field Aspect Ratio.

Στα filters του virtual dub έχω δει ένα resize που έχει και επίσης έχω κατεβάσει ένα φίλτρο (Smart Resize, Version 1.0 ενός Donald Graft). Πιο είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω? Επίσης στις τιμές new width και new height να βάλω τις τιμές 720 και 576? <hr /></blockquote>

Μπορείς να χρησιμοποιείς το ενγένη φίλτρο για resize του VDub. Στα πεδία που λες βάζουμε τις τιμές σε pixels που θέλουμε για να μικρύνουμε το κάδρο της ταινίας. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μπορέσουμε να κερδίσουμε παραπάνω kbits/pixel, οπότε και καλύτερη ποιότητα (συνήθως όταν πάμε για 1 CD rip). Προσοχή όμως...οι τιμές που θα βάλεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το aspect ratio της ταινίας. Αν τώρα βάλεις το 720 και 576, αυτό που θα πάρεις θα είναι ένα avi που δεν θα έχει γίνει resized, θα έχει το αρχικό resolution του DVD αλλά και τις μαύρες μπάρες πάνω-κάτω. Χώρια που είναι πολύ πιθανόν να χάσεις αρκετά σε ποιότητα.

Τώρα που είναι η ταινία 4:3 μπορώ να την κάνω 16:9 ΧΩΡΙΣ να ξανακάνω encoding τα vob αρχεία? <hr /></blockquote>

Δυστυχώς μόνο με re-encode των vobs γίνεται.

Ενώ πάω να το τρέξω το divx που έχω κάνει με τον 5.0.2 με τον DivX Player 2.0 Alpha που συνοδεύει τον codec ή θα μου κολλάει ή όταν πάω να κάνω Fast Forward μέσω της Seek Bar έχω τον απόλυτο ασυγχρονισμό εικόνας/ήχου. Επίσης μου κολλάει ο Media Player Classic For DivX 6,4,0,6/6,4,2,0 όταν πάω να ανοίξω το avi αρχείο. Με άλλες divx ταινίες είναι οκ!!! Με τον Media Player της MS (6.4.07) είναι επίσης οκ. <hr /></blockquote>

Δεν καταλαβαίνω τι λες. Έχεις πρόβλημα συγχρονισμού με DivX Player και WM Classic ενώ δεν έχεις με τον WMP 6.4 για την ίδια ταινία; Θα σου πρότεινα πάντως τον DivX player να μην τον χρησιμοποιείς καθόλου. Δοκίμασε τον BSPlayer ή τον Zoom Player.

Γενικά πάντως θα σου πρότεινα να ξεφύγεις από αυτή την μέθοδο encoding που χρησιμοποιείς (αν όντως χρησιμοποιείς την vfapi). Είναι αρκετά πεπαλαιωμένη μέθοθος και δημιουργεί και προβλήματα. Χώρια ότι θέλει και παραπάνω ώρα το encode και κάνεις και αλλαγές στα colospaces.

Θα σου πρότεινα το GordianKnot 0.27. Καλά "how-to" θα βρεις στο site του trustfm (κοίτα στην υπογραφή του), στο www.doom9.org και στο www.everwicked.com

Αυτά... ;)

Το dvd2avi μου βγάζει το εξής info:

Aspect Ratio: 16:9

Frame Rate: 25.000 fps

Video Type: PAL

Frame Type: Interlaced

1) Στα properties του DivX έχω επιλέξει στην DivX Codec Tab το 2-pass, first pass/second pass και τι bitrate θέλω. Στο General Parameters έχω αλλάξει μόνο στο Source Interlace το All frames are interlaced.

2) Χρησιμοποιώ το Vfapi 1.04 Beta.

3) Όχι δεν έχω βάλει τέτοιο φίλτρο.

Η ταινία είναι 16:9 επειδή την βλέπω από το dvd σαν 16:9!!! :P

Το virtualdub/nundub μου βγάζει το εξής info στο AVI Information:

Frame size, fps (μs per frame): 720x576, 25.000 fps (40000 μs)

# of frames (time): 109606 (1:13:04)

Decompressor: DivX Pro 5.0.2 Codec

Την ταινία την βλέπω μια χαρά στον Media Player της MS (αλλά όχι σε 16:9 την κάνει 4:3 όπως έχω πει-δηλαδή χωρίς τις μαύρες γραμμές από πάνω και από κάτω) αλλά στον DivX Player 2.0 Alpha κρασάρει/έχει ασυγχρονισμό ήχου-εικόνας. Ο Media Player Classic For DivX μου κρασάρει μόλις πάω να ανοίξω το avi αρχείο.

Όσες άλλες ταινίες divx έχω κάνει με τον ίδιο τρόπο (Area 88,Princess Mononoke, Black Adder) οι παραπάνω players τις παίζουν μια χαρά (Ίσως επειδή ήταν ήδη 4:3).

Θα δοκιμάσω και τους players που προτείνεις

Μπορείς να χρησιμοποιείς το ενγένη φίλτρο για resize του VDub. Στα πεδία που λες βάζουμε τις τιμές σε pixels που θέλουμε για να μικρύνουμε το κάδρο της ταινίας. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να μπορέσουμε να κερδίσουμε παραπάνω kbits/pixel, οπότε και καλύτερη ποιότητα (συνήθως όταν πάμε για 1 CD rip). Προσοχή όμως...οι τιμές που θα βάλεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με το aspect ratio της ταινίας. Αν τώρα βάλεις το 720 και 576, αυτό που θα πάρεις θα είναι ένα avi που δεν θα έχει γίνει resized, θα έχει το αρχικό resolution του DVD αλλά και τις μαύρες μπάρες πάνω-κάτω. Χώρια που είναι πολύ πιθανόν να χάσεις αρκετά σε ποιότητα.

Δοκίμασα να κάνω test με το φίλτρο του virtual dub αλλά δεν είδα διάφορα στο output avi. Γμτ τι γκαντεμιά με έχει χτυπήσει... :confused:

Γενικά πάντως θα σου πρότεινα να ξεφύγεις από αυτή την μέθοδο encoding που χρησιμοποιείς (αν όντως χρησιμοποιείς την vfapi). Είναι αρκετά πεπαλαιωμένη μέθοθος και δημιουργεί και προβλήματα. Χώρια ότι θέλει και παραπάνω ώρα το encode και κάνεις και αλλαγές στα colospaces.

Εγώ αυτήν την μέθοδο ξέρω κυρίως (dvd2avi->vfapi->virtual dub). Όσο για τον χρόνο στον p3@450 ένα πέρασμα μου παίρνει περίπου 7 ώρες. Πάντως όσες ταινίες έχω κάνει έχουν βγει καλές (είτε με τον παραπάνω τρόπο είτε με το DVDx). Τεσπα θα δοκιμάσω και το GordianKnot και ότι κάτσει.... :P

Χίλια ευχαριστώ πάντως για την βοήθεια σου! :)

Μάλιστα...τώρα εξηγούνται αρκετά πράγματα.

1. Ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιείς το resizing και το deinterlacing μέσα από τα properties του codec. Δεν είναι καθόλου καλό και πάρα πολλές φορές βγάζει σοβαρά προβλήματα. Δηλαδή μην ξαναχρησιμοποιήσεις το "All frames are interlaced". Έχε το απενεργοποιημένο.

2. Πως ξέρεις ότι η ταινία σου είναι interlaced; Επειδή το λέει το DVD2AVI; Δυστυχώς φίλε μου αυτό είναι το μόνο info που δεν θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη. Για να καταλάβεις πότε μια ταινία είναι interlaced τότε θα πρέπει από το preview που της κάνεις στο DVD2AVI να παρατηρήσεις αν υπάρχει πολυπλεξία στις οριζόντιες γραμμές. Αν όχι τότε η ταινία σου είναι progressive και δεν χρειάζεται de-interlacing. Αν ναι, και σύμφωνα με την μέθοδο που χρησιμοποιείς για encoding, θα πρέπει να κάνεις το de-interlacing από το ομώνυμο φίλτρο του VirtualDub και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση μέσα από τον codec. Πληροφοριακά σου λέω δε πως το 90-95% των PAL R2 ταινιών που κυκλοφορούν δεν είναι interlaced. Για να πάρεις όμως περισσότερες πληροφορίες για το θέμα interlacing, ρίξε μια ματιά στο http://www.doom9.org/ivtc-tut.htm

3. Και για να έρθουμε στο θέμα μας με το 4:3 πρόβλημα σου. Αν το pseudo-avi που τροφοδότησες το VirtualDub δεν το έκανες resize και το άφησες 720x576 τότε είναι απόλυτα λογικό να στο κάνει 4:3. Και για να γίνω πιο σαφής...

720x576 είναι το original resolution ενός PAL DVD. Αν τώρα το DVD είναι φτιαγμένο ως widescreen (16:9) θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει τις μαύρες μπάρες που έχει πάνω-κάτω. Οι μπάρες αυτές λειτουργούν ώστε να μπορεί να δει κάποιος το DVD σε μία non-widescreen TV, ξεγελώντας την κατά κάποιο τρόπο. Αν τώρα εσύ δεν κόψεις αυτές τις μπάρες (cropping) και περάσεις το video ως έχει, τότε το avi που θα προκύψει θα είναι 720x576 δηλαδή fullscreen (4:3) διότι παίρνει τις μαύρες αυτές μπάρες ως μέρος της ταινίας ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Όταν έρχεται όμως η σειρά του player, ο οποίος καταλαβαίνει αυτήν την πραγματικότητα, κόβει τις μαύρες μπάρες και παράλληλα προσπαθεί να κρατήσει το aspect ratio του avi, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ταινία 4:3 γιατί έτσι έχει προκύψει από το encode.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κάνουμε πάντα crop τις μαύρες μπάρες σε μία 16:9 ταινία (είτε είναι 1.85:1, είτε 2.35:1) και μετά διαλέγουμε resize από τα φίλτρα του VirtualDub. Για παράδειγμα δοκίμασε να ξανακάνεις encode την ταινία, να φορτώσεις το εν λόγω φίλτρο και να βάλεις Presice Bilinear και WxH = 560x304 αν είναι 1.85:1 ή 640x272 αν είναι 2.35:1. Ξέρε πως οι τιμές αυτές είναι απλά υποθετικές και είναι άμεσα εξαρτώμενες από το cropping ώστε να έχει το λιγότερο δυνατό Aspect Error. Απλά πιστεύω ότι λίγο πολύ θα κάνουν την δουλειά σου σε ένα αρχικά πειραματικό στάδιο.

Οι λόγοι που σου πρότεινα να σταματήσεις την μέθοδο vfapi είναι αναλυτικά οι εξής:

α. Η μέθοδος vfapi λειτουργεί μόνο σε RGB mode. Το DVD σου όμως περιέχει το λεγόμενο YV12 colorspace. Για να μπορέσει το VirtualDub να επεξεργαστεί το wrapped-avi που προκύπτει από το vfapi πρέπει να δουλέψει σε RGB και να φορτώσεις φίλτρα (resize, vobsub, κλπ) μέσα από το VirtualDub. Μόνο και μόνο με αυτό το δεδομένο το VirtualDub θα πρέπει να δουλέψει σε Full Processing Mode πράγμα που αυξάνει τον χρόνο encoding.

To mode το οποίο γυρεύεις είναι το Fast Recompress (ταχύτερο encoding με καμία απώλεια στην ποιότητα) το οποίο δουλεύει μόνο όταν αντί για το pseudo-avi τροφοδοτήσεις το VDub με αρχείο Avs (AViSynth Script) το οποίο δουλεύει σε Y,U,V colospace. Τέτοιου είδους αρχεία είναι ικανό να βγάλει το GordianKnot 0.27 που σου είπα.

β. Λόγω του ότι το vfapi δουλεύει μόνο σε RGB θα πρέπει να γίνουν οι εξής μετατροπές στο VDub κατά την διάρκεια του encoding: YV12->YUV->RGB->YUV κάτι το οποίο δεν είναι και ότι καλύτερο χρωματικά. Γι αυτό όσοι έχουν χρησιμοποιήσει και τις 2 μεθόδους παρατηρούν μία σχετική αλλοίωση στο hue και saturation του τελικού avi. Με το GordianKnot αυτό δεν γίνεται γιατί δεν δουλεύει καθόλου σε RGB mode αλλά σε YUV. ʼρα το conversion το οποίο γίνεται είναι μόνο YV12->YUV.

Πρόσφατα έχει αρχίσει ένας μαραθώνιος ώστε να εφευρεθούν μεδόθοι, χρησιμοποιώντας το AviSynth, που να δουλεύουν κατευθείαν σε YV12 colospace που είναι και ο original χρωματικός χώρος ενός DVD έτσι ώστε να μην έχουμε καμία χρωματική απώλεια και το encode μας να γίνεται ακόμα πιο γρήγορα.

Ουφφφ...Αυτά...Ελπίζω να μην σε κούρασα προσπαθώντας να σου εξηγήσω τι γενικά παίζει χωρίς να μπω σε ιδιαίτερα τεχνικές λεπτομέρειες!! :) ;)

Ρε συ προσπαθείς να καταστρέψεις τα ελάχιστα εγκεφαλικά μου κύτταρα που είναι ζωντανά με αυτά που γράφεις?! :P

Πάντως πιστεύω ότι κατάλαβα τα περισσότερα.

Τελικά κατέβασα τον οδηγό του trustfm (αν και πάνω-κάτω τα περισσότερα τα ξέρω) και το Gknot. Δοκίμασα να κάνω μερικά τεστ με το avisynth και μπορώ να πω ότι είδα τεράστια αλλαγή. Δεν νομίζω να ξαναπιάσω στα χέρια μου το vfapi...

Το deinterlacing (αν υπάρχει interlacing) να το διαλέγω μέσω του avisynth ή μέσω φίλτρου του virtual dub?

Επίσης στο avisynth στο Resize filter επιλέγω το Bilinear (έχω παρατηρήσει ότι οι υπότιτλοι έχουν καλύτερη ποιότητα με αυτήν την επιλογή [τους βάζω μέσω του vdub]).

Πάντως χίλια ευχαριστώ, μπορώ να πω ότι έμαθα ωραία κόλπα για καλύτερο divx-ing! :grin:

Material Defender 1032

Μία μικρή παρατήρηση φίλε μου.

Από την στιγμή που διαλέγεις να χρησιμοποιήσεις AviSynth ξεχνάς τα φίλτρα του VDub. Όλα τα φίλτρα που πιθανόν να χρειαστείς τα φορτώνεις μέσω του AviSynth χρησιμοποιώντας την εντολή LoadPlugin("Path_to_Plugin/Plugin_name.dll"). Υπάρχει βέβαια τρόπος να κάνεις import μέσω του AviSynth φίλτρα του VDub αλλά πλέον δεν υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος να το κάνεις, μιας και τα plugins που έχουν βγει για το AviSynth σε υπερκαλύπτουν.

ʼρα για να απαντήσω στην ερώτηση σου de-interlacing διαλέγεις ΜΟΝΟ μέσα από το AviSynth.

Τώρα όσον αφορά το θέμα resizing αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο subject. Σε πάρα πολύ γενικές γραμμές θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς μέχρι 1000 kb/s το Neutral Bicubic -> BicubicResize(resizedW,resizedH,0,0.5) και για μεγαλύτερες το Lanczos Resize.

Απλά σου επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι πάρα πολύ γενικό που λέω. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιείς Bilinear ή και ακόμα Simple Resize αν η ταινία σου είναι χαμηλού compressibility!

@ All !!

Παιδιά ζητάω λίγες μέρες υπομονή από όλους σας μέχρι να κατορθόσω να βγάλω αυτό το sticky περί AviSynth όπου θα εξηγώ τα πάντα γι αυτό μαζί με αρκετά exampe-scripts για διάφορες περιπτώσεις. Απλά τον τελευταίο καιρό έχω πήξει στην δουλειά (μέχρι και το ΣΚ παίρνω δουλειά στο σπίτι!!!) και γι αυτό καθυστερώ...πρέπι κι από την άλλη να κοιτάω και το forum και να βοηθάω και τα παιδιά.

Λίγο υπομονή λοιπόν φίλοι μου...Ελπίζω ότι θα αποζημιωθείτε για το αποτέλεσμα! Και πάλι ζητώ συγνώμη που έχω φανεί ανακόλουθος τόσο καιρό! :(

material ... sthn erwthsh sou an: Το deinterlacing (αν υπάρχει interlacing) να το διαλέγω μέσω του avisynth ή μέσω φίλτρου του virtual dub?

8a bazeis panta ola ta filtra mesw avisynth ! 3exna ta vdub filters mia kai kalh !

Epeidh eixa spastei na kanw xrhsh filtwn vdub sto vcd guide mou eftia3a to avs-svcd creator pou bazi filtra sto avs script kai bgazei mia gia pata ta vdub filters ...

well oxi akoma gia na pw thn ali8eia mias kai to textsub akoma einai vdub filer alla douleuei kai externally . Ante na doume pote 8a ftiaxtei kana dll gia subs na 3ekollisoume teleiws me to vdub kai na douleuoume mono me avisynth.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...