Προς το περιεχόμενο

Προβληματισμός για σπουδές/στρατό

freedubus

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να ρωτήσω, ξέρει κανείς τι μετράει περισσότερο για να σε δεκτούν σε ένα μεταπτυχιακό, να τελειώσεις τη σχολή σε 4 χρόνια με χ βαθμό ή να την τελειώσεις στα 5 με χ+0,5 βαθμό?

Επίσης εκτός από εργασιακή εμπειρία, GMAT, συστατικές και δημοσιεύσεις τι άλλο μετράει?

freedubus, τελικά τι αποφάσισες?

• Απαντ. 97
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Αφού το έχω πάρει αμπάριζα το θέμα, ας ξαναπαντήσω.

Δεν αξίζει να μείνεις 1 χρόνο παραπάνω για 5% καλύτερο βαθμό, βέβαια είναι σημαντικό και πόσο είναι το χ, άλλο το 58% και άλλο το 93%.

Για μεταπτυχιακά ρόλο παίζει και ο βαθμός του πτυχίου και η συνέπεια σου και καμιά εξτρά εμπειρία, πχ εράσμους, (πραγματική) πρακτική άσκηση, ότι δηλαδή σε κάνει να διαφέρεις από τον όχλο.

---------- Προσθήκη στις 23:32 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 23:31 ----------

Κυνικότατα: Το μέσο. (Εξαρτάται που κάνεις αίτηση)

Δημοσ.

Ναι εξαρτάται από τη σχολή.

Συνήθως στα επι πληρωμή μεταπτυχιακά, συνήθως κοιτάζουν μόνο τα τυπικά, βαθμό πτυχίου και γλώσσες (αφού πληρώνεις λίγο τους νοιάζουν τα αλλα).

Στα άνευ διδάκτρων, σε περνούν από ψιλό κόσκινο (εργασίες, εξετάσεις, προφορική συνέντευξη, ξένες γλώσσες). Π.χ. σε αυτό που είμαι τώρα δεν πληρώνω, αλλά για να μπώ έδωσα εξετάσεις 15 βιβλία ύλη και προφορική συνέντευξη σε 5μελή επιτροπή/Ιερά Εξέταση όπου με ρώτησαν απλά ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Πάντως δε νομίζω να παίζει ρόλο σε πόσα χρόνια πήρες πτυχίο, όσο το να δείξεις οτι λίγο ασχολιόσουν με το αντικείμενο (εργασίες, πρακτικές κλπ.) και οτι συνεχίζει να σε ενδιαφέρει. Άλλωστε δε σπουδάζουν όλοι με σκοπό να κάνουν μεταπτυχιακό, μπορεί να το αποφασίσουν αργότερα. Εγώ π.χ. σε 7 χρόνια πήρα πτυχίο, αλλά είχα κάνει 5-6 εργασίες γαμάτες και είχα εργαστεί και με τους μισούς καθηγητές του τμήματος σε πρακτικές. Δλδ. σε καμία περίπτωση δεν ήμουν το φυτό/συνεπής φοιτητής, αλλά ποτέ δεν έπαψα να ασχολούμαι.

freedubus, τελικά τι αποφάσισες?

Τίποτα ακόμα. Θα το αφήσω στο μυαλό μου να ωριμάσει μέσα στο Φλεβάρη, το Μάρτη θα έχει αποκρυσταλλωθεί κάπως και τον Απρίλη θα πάρω την τελική απόφαση. 'Εχω την πολυτέλεια άλλωστε. ;ρ

Δημοσ.
να ωριμάσει μέσα στο Φλεβάρη, το Μάρτη θα έχει αποκρυσταλλωθεί κάπως και τον Απρίλη θα πάρω την τελική απόσταξη.

633667772180295888-heroin.jpg

Δημοσ.

Κυρίως με ενδιαφέρει το μεταπτυχιακό έξω γιατί θέλω να αλλάξω παραστάσεις και γενικά να δω τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος, με έμφαση σε Γερμανούς και Ελβετούς, αλλά αν δεν κάτσει θα εξετάσω και Αγγλία/Βόρειες χώρες. Κυρίως ψάχνομαι για Γερμανία όμως. Οπότε το μέσο δεν παίζει από τη μεριά μου κι ελπίζω ούτε από τη μεριά τους (αντικειμενικότητα). Moreover τα περισσότερα μεταπτυχιακά στη Γερμανία είναι δωρεάν οπότε ούτε το "αφού πληρώνεις θα μπεις" παίζει νομίζω.

Το θέμα είναι ότι 4 χρόνια τώρα έδινα και περνούσα μαθήματα με μόνο σκεπτικό να μην κάτσω ούτε εξάμηνο παραπάνω, οπότε μάζεψα μπόλικα 5αρακια που θα μπορούσα να αποφύγω. Κάποια στιγμή στη μέση των σπουδών είδα ότι θα συνεχίσω μεταπτυχιακό και παρόλα τα συνεχόμενα δεκαροεννιαράκια (αφού έγινε κ.λος-καρέκλα ενιαίο σώμα) ο ΜΟ είχε μπασταρδευτεί από τις αμαρτίες του πρώτου έτους. (αναδρομική αναβαθμολόγηση δεν έχουμε).

Οπότε τώρα το δίλλημα είναι κάθομαι παραπάνω, δίνω επιπλέον μαθήματα για να το φτιάξω κι άλλο ή τελειώνω φέτος, κατοχυρώνω το πτυχίο (άρα και το βαθμό) και προσπαθώ? Παίζει κανένα ρόλο ότι σε μαθήματα που σχετίζονται με το μεταπτυχιακό έχω πολύ παραπάνω από το ΜΟ του πτυχίου, μπορώ να το χρησιμοποιήσω αυτό σαν επιχείρημα? Οποιαδήποτε σκέψη ευπρόσδεκτη.

Δημοσ.

Συνήθως κοιτάνε το Μ.Ο αλλά εξαρτάται και αν είναι πολύ εξειδικευμένο το πτυχίο που κυνηγάς, τοτε ναι ίσως δούνε και τα μαθήματα.

Φυσικά μη περιμένεις να έχεις 6 ενώ θέλουν 7 και να σε πάρουν απο μαθήματα. Αν όμως έχεις 6,8 και θέλουν 7 ίσως δούνε τα μαθήματα που σχετίζονται και πούνε αντε.

Μην ξεχνάς όμως οτι οι θέσεις είναι λίγες και αν είναι και δωρεάν τότε θα βρεθούν σίγουρα άτομα με 8 και 9 να τις καλύψουν. Παρόλα αυτα μην αποθαρύνεσσαι, προχώρα κανονικά και στέλνε εμαιλ απευθείας στους υπεύθυνους και όχι σε γραματείες. Ρώτα, μάθε ενδιαφέρσου και ίσως σε βοηθήσει κάποιος αν δει οτι ενδιαφέρεσαι.

Και φυσικά όχι μη κάτσεις άλλο ενα χρόνο για βλακειες με βαθμούς, ότι έκανες έκανες και δεν κάνει τραγική διαφορά ενα 5% εκτός και αν είσαι πάνω απο 7.5 και εισαι τσιμα τσιμα να μπεις

Δημοσ.

Γενικά να προσπαθήσεις να παίξεις σίγουρα γύρω στο 7 αν όχι 7,5. Δες αν σε παίρνει.

Οπωσδήποτε πάντως βρές πληροφορίες για τα μάστερ που σε ενδιαφέρουν και δες τις απαιτήσεις του καθενός, και στείλε μέιλς στους υπευθύνους ρωτώντας τους ευθέως.

Αχ αυτά τα 5άρια του πρώτου έτους...παθών!

Δημοσ.

Σε σοβαρά ιδρύματα ζητούν και ελέγχουν τα transcripts σου, και παίζει ρόλο ο βαθμός σε συγκεκριμένα μαθήματα. Θυμάμαι το πάλαι ποτέ που έκανα αίτηση στη Γερμανία, υπήρχε χώρος στον οποίο ανέφερες 4-5 σχετικά μαθήματα που είχες παρακολουθήσει, εννοείται πως έβαζες αυτά με τον μεγαλύτερο βαθμό. Στη Γερμανία, δεν είναι όλα τα μεταπτυχιακά δωρεάν, ειδικά αυτά που δημιουργήθηκαν μετά την κατάργηση του ντιπλομ, και υπάρχουν διάφορα δευτερεύοντα κόστη.

Επειδή πριν μίλησα σαν την Πυθία, αν έχεις 68% προσπάθησε να το κάνεις 73%, αλλά αν έχεις 50%, απλά πάρε το πτυχίο να τελείωνεις και αν έχεις πάνω από 80-85% (α και γαμήσου :p)και μην ανησυχείς δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να το κάνεις 90%.

Αυτό που λέει ο Blondeamon, σχετικά με το 6 και το 7 δεν ισχύει, αν έχεις κάτι που τους κεντρίζει, θα σε πάρουν και με 6.

Δημοσ.

Αυτό που λέει ο Blondeamon, σχετικά με το 6 και το 7 δεν ισχύει, αν έχεις κάτι που τους κεντρίζει, θα σε πάρουν και με 6.

care to elaborate που το στηρίζεις ή λόγια του αέρα?

Εγώ μιλάω εκ πείρας των συμφοιτητών μου και φυσικά δικιάς μου. 120 άτομα και κανείς δεν είχε κάτω απο τη βάση που ζητήσανε, μάλιστα οι περισσότεροι είμαστε πιο κοντά στο 8 παρά στο 7. Και ορισμένοι έχουμε και δημοσιεύσεις.

Μπορείς να μου πείς τι είναι αυτό που θα βρούνε σε κάποιον που δεν πληροί καν τη βαθμολογική βάση που δε θα βρούνε σε κάποιον που θα έχει και 7,5 ή 8 ή ακομα και 8.5 ? Ξέρεις πόσες αιτήσεις αναλογούν σε κάθε θέση? 50-100 στην καθεμία. Ξέρεις πόσα δευτερολέπτα κρίνουν στο πρώτο screening το αν θα περάσει το CV σου ή το cover letter σου? Γύρω στα 50. Αν κάποιος είναι τόσο κάτω απο το όριο δεν έχει ελπίδα.

Καλό είναι να μην λέμε οτι θέλουμε χωρίς να ξέρουμε. Φυσικά μεγάλα παιδιά είμαστε ο καθένας ας πιστέψει ότι θέλει.

Υ.Γ Μιλάω πάντα για σοβαρά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αν αρχίσουμε να μιλάμε για κουραδίτσες όχι μόνο εκπτώσεις θα κάνουν στους βαθμούς τους αλλά και πολύ χειρότερα.

Δημοσ.

Το στηρίζω σε αυτά που έχω δει και γενικότερα από την εμπειρία του κύκλου μου. Ξέρω ότι δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο, αλλά έχω περάσει από 8 ιδρύματα μέχρι στιγμής σε διάφορες βαθμίδες.

Το έχω αναφέρει και παραπάνω, αν θεωρούν ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά για την οποία σε θέλουν, θα σε πάρουν. Για να θεωρήσουν όμως ότι τους κάνεις, πρέπει να έχεις διάφορα χαρακτηριστικά, ο μέσος όρος του πτυχίου δείχνει σε ποιο σημείο της καμπάνας του Gauss ανήκεις στο δομημένο σύστημα του Πανεπιστημίου. Και επαναλαμβάνομαι, αν δεν είσαι στο δεξί άκρο (που δεν είναι το 95-99% των υποψηφίων), πρέπει να έχεις πολλά άλλα χαρακτηριστικά για να ανήκεις σε "κατανομή" 1-2 στοιχείων, που σε ξεχωρίζουν από τον όχλο.

Άκου για παράδειγμα, εργασία παράλληλα με τις σπουδές σε σχετικό ερευνητικό κι ας φέρνεις και καφέδες. Συστατικές επιστολές που να τονίζουν τα χαρακτηριστικά σου, ιδιαίτερα αυτά που θεωρούν ότι είναι απαραίτητα για ένα μαστερ ή διδακτορικό (το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στις αιτήσεις είναι γενικές συστατικές επιστολές και γενικά cover letters), cover letter στο οποίο ο συγγραφέας του προσδιορίζει τον εαυτό του μέσα στη θέση για την οποία αιτείται και παρουσιάζοντας προοπτικές τόσο για τον ίδιο με βάση τις μέχρι τότε εμπειρίες του, όσο και για το ίδρυμα (έμμεσα το δεύτερο) πχ το να δείχνεις διατεθειμένος να συνεχίσεις και περαιτέρω τις σπουδές σου είναι ένα συν τεράστιο, σχεδόν κανείς δεν απαντάει την ερώτηση γιατί κάνει αίτηση. Οι δημοσιεύσεις όταν είναι σε κοινώς αποδεκτά μέσα, όπως πολύ σωστά ανέφερες σε ξεχωρίζουν από τους πολλούς, αν είναι για τον ούτσο το περιοδικό ή το συνέδριο, απλά δείχνουν το ενδιαφέρον σου για το αντικείμενο. Οι εξωακαδημαϊκές ασχολίες, μετά από ένα σημείο παίζουν ρόλο, διότι δείχνουν διάφορα, όπως ότι είσαι ομαδικός, ανοιχτόμυαλος και άλλα τέτοια όμορφα.

Γενικά, μην κολλάτε στο βαθμό. Κάντε αιτήσεις όπου θεωρείτε ότι σας αρέσει να πάτε, αν έχετε μικρό μο φροντίστε να τονίσετε τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά σας ξεχωρίζουν, η διαδικασία επιλογής δεν είναι δυαδική, οι υποψηφιότητες κατατάσσονται. Και κάτι τελευταίο, που ίσως φανεί κάπως. Δε χρειάζεται να κάνουν όλοι (μεταπτυχιακές) σπουδές. Συμφοιτητές μου, στην Ελλάδα, έχουν καταφέρει να έχουν πολύ καλές θέσεις και υψηλότερους μισθούς από ότι έχω στη Γερμανία και μόνο με το πρώτο πτυχίο.

Δημοσ.

Συμφωνώ με InsomniaK. Έχω και συγκεκριμένη περίπτωση φίλου μου που το δεχτήκανε στο Bristol για μεταπτυχιακό (σε electrical engineering) με 6.5 ανώ ζητούσαν οπωσδήποτε 7. Και εγώ είχα κάνει αίτηση με ίδιο μέσο όρο και πήρα τον μπούλο.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τον πήραν λόγω πτυχιακής εργασίας που ήταν σαφώς πιο κοντά στο αντικείμενο του master.

Μην κολλάτε κάντε όπου σας αρέσει. Στο κάτω κάτω δε χάνεις και τίποτα.

Και κάτι τελευταίο, που ίσως φανεί κάπως. Δε χρειάζεται να κάνουν όλοι (μεταπτυχιακές) σπουδές. Συμφοιτητές μου, στην Ελλάδα, έχουν καταφέρει να έχουν πολύ καλές θέσεις και υψηλότερους μισθούς από ότι έχω στη Γερμανία και μόνο με το πρώτο πτυχίο.

Έτσι ακριβώς. Στη δουλειά μου (πολυεθνική στις Βρυξέλλες) ανάθεμά με και αν κοιτάνε και βασικό πτυχίο. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν καν πτυχίο πανεπιστημίου (εγώ έχω και master τρομάρα μου) αλλά είναι απίστευτα καλοί στη δουλειά τους.

Για μένα το μεταπτυχιακό (για engineering μιλάω που είναι το αντικείμενό μου) είναι μόνο για ακαδημαική καριέρα ή για τίποτα εξεζητημένες δουλειές (R&D etc) που και εκεί δεν ξέρω αν είναι αρκετό (μάλλον θέλεις και phD) και φυσικά για το δημόσιο.

Το ΜΒΑ είναι άλλη κατηγορία και λέει αν θέλεις να πας προς μια πιο finance θέση σε μια επιχείρηση.

Για όλα τα υπόλοιπα είναι απλά ένα χαρτι που τις περισσότερες φορές κανείς δεν το κοιτάει. Για να λέμε και την αλήθεια ούτε και εγώ θα το πολυκοιτούσα αν ήμουν εργοδότης.

Δημοσ.

Thanks όλους για τις απαντήσεις, θα κάνω πρώτα κάτι υπολογισμούς, θα τρέξω πιθανά σενάρια και θα επανέλθω. :P

Μόνο σε αυτό να πω κάτι:

Και κάτι τελευταίο, που ίσως φανεί κάπως. Δε χρειάζεται να κάνουν όλοι (μεταπτυχιακές) σπουδές. Συμφοιτητές μου, στην Ελλάδα, έχουν καταφέρει να έχουν πολύ καλές θέσεις και υψηλότερους μισθούς από ότι έχω στη Γερμανία και μόνο με το πρώτο πτυχίο.

Δεν θέλω να κάνω σπουδές επειδή θα ανέβει το πρεστίζ, ούτε επειδή το λένε οι γονείς, ούτε για να καμαρώνουν οι γείτονες. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι γουστάρω αυτό που κάνω και θέλω να επεκτείνω τις γνώσεις μου, να αποκομίσω εμπειρίες από άλλα πανεπιστήμια και γενικά να ασχοληθώ πιο εντατικά με αυτό που σπούδασα γιατί μου αρέσει.

Τώρα είδα βέβαια ότι πολλοί ανέφεραν την πτυχιακή σαν προϋπόθεση και στη σχολή μου δεν υπάρχει πτυχιακή, οπότε δεν ξέρω πως θα τους κάτσει. Υπάρχουν πολλές σχολές οικονομικής κατεύθυνσης που δεν έχουν πτυχιακή?

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...