Seldimi Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Καλησπέρα... Έχω την εξης απορία... Στην Ελλάδα ως γνωστόν πρέπει να κάνεις έναρξη επαγγέλματος κτλ κτλ για να προσφέρεις υπηρεσίες web... Αν στήσεις ένα site σε server εξωτερικού, εχεις την σελίδα σου στα αγγλικά και προσφέρεις υπηρεσίες παγκοσμίως, η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να σε κατηγορήσει ότι δεν έχεις άδεια άσκησης επαγγέλματος; Ή δεν έχει δικαιοδοσία;
isay Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δεν υφίσταται η έννοια "άδεια ασκήσεως επαγγέλματος". Επίσης κανείς δε θα ασχοληθεί να σε κυνηγήσει, ακόμα και αν ο server είναι σε πολυκατοικία, δίπλα από τη ΔΟΥ της περιοχής σου. Το πρόβλημα σου θα είναι ότι οι έλληνες πελάτες σου, θα σου ζητούν τιμολόγιο (για αυτά που πληρώνουν) και αν εσύ δεν έχεις κάνει έναρξη επαγγέλματος ... απλά δεν μπορείς να κόψεις τιμολόγιο (ή έστω απόδειξη παροχής υπηρεσιών).
Seldimi Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Ναι ναι.. αυτό το γνωρίζω... αλλα εδώ τόσοι και τόσοι φοροδιαφεύγουν.... απλά "φοβάμαι" λίγο τον έλεγχο, αν όντως ελέγχουν ή απλα τα λένε για να υπάρχουν στα χαρτιά... Όσο για τους πελάτες, κανεις δεν λέει όχι σε χαμηλότερες τιμές χωρις αποδείξεις Απλα το θέμα είναι αν πας καρφωτος απο κάπου μπορεί να έχεις μπλεξίματα, έτσι δν είναι;
BritGreek Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Ναι ναι.. αυτό το γνωρίζω... αλλα εδώ τόσοι και τόσοι φοροδιαφεύγουν.... απλά "φοβάμαι" λίγο τον έλεγχο, αν όντως ελέγχουν ή απλα τα λένε για να υπάρχουν στα χαρτιά... Όσο για τους πελάτες, κανεις δεν λέει όχι σε χαμηλότερες τιμές χωρις αποδείξεις Απλα το θέμα είναι αν πας καρφωτος απο κάπου μπορεί να έχεις μπλεξίματα, έτσι δν είναι; Αυτή ακριβώς η νοοτροπία φταίει για τη σημερινή μας κατάσταση. Αντί να φωνάζουμε για τα στραβά και για αυτούς που φοροδιαφεύγουν, προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς τα ίδια. Υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ο άλλος να του πουλήσεις κάτι και να μην του δώσεις απόδειξη; Μετά τι εγγύηση θα έχει για το προϊόν που θα αγοράσει από εσένα; Και πες ότι ένας πελάτης δεν μένει ευχαριστημένος ή στραβώνει με κάτι και σε "δίνει". Τι θα πεις μετά; Έχεις καταλάβει για τι πρόστιμα μιλάμε; Υπάρχουν άπειροι τρόποι να σε βρουν και να σε μαζέψουν. Εγώ προσωπικά δεν αγοράζω σχεδόν τίποτα χωρίς απόδειξη. Μόνο εφημερίδες και βενζίνη.
niksakl Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Τι να πει κανείς.... Εκτός ότι ο φίλος το σκέφτεται... το συζητάει και σε ένα ανοιχτό forum, ζητώντας συμβουλές... Τώρα να του πω πως είμαι διευθυντής ΔΟΥ και πως δέχομαι να του κάνω πλάτες με 30000Ε? Κακός θα είμαι?
StavrosD Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Αν θες να κάνεις ψιλοδουλειές, μπορείς να κινηθείς όπως λες. Αν θες να κυνηγήσεις σοβαρές δουλειές δεν θα δεις άσπρη μέρα με αυτό τον τρόπο. Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, αν δεν κόψεις τιμολόγιο ή απόδειξη δεν πρόκειται να πάρεις δουλειά από ΑΕ, ΕΠΕ και άλλα εταιρικά σχήματα καθώς ότι δεν φαίνεται λογιστικά στα έξοδα τα πληρώνει από την τσέπη του ο υπάλληλος ή ο ιδιοκτήτης. Αν κοπεί τιμολόγιο περνάει στα έξοδα της επιχείρησης και όχι μόνο γλιτώνει το ΦΠΑ αλλά γλιτώνει και φόρο επειδή μειώνονται τα καθαρά έσοδά του. Για να στα πω σε νούμερα, ένα γειτονικό μαγαζάκι ίσως και να δεχτεί να σε πληρώσει χωρίς απόδειξη για ποσά 300 με 500€. Δεν θα σε προτιμήσει κανένας σε τετραψήφιες και πάνω τιμές. Ξέχασα να αναφέρω ότι αν δεν έχεις ανοίξει βιβλία, θα χάνεις και από την δικιά σου τσέπη. Δεν θα μπορείς να αγοράσεις με τιμολόγιο εξοπλισμό (γραφείο, καρέκλες, υπολογιστή, software, hardware), και δεν θα εκπίπτει η ασφάλειά και άλλα έξοδα από το εισόδημα
Seldimi Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Κοίτα διαφωνώ και εγώ με τις παρανομίες αλλά σε κάποιες φάσεις της ζωής σου (βλ. φοιτητής) δεν μπορείς να ξοδεύεις το δίμηνο 300ευρώ για το ΤΕΒΕ για να μπορείς να αναλάβεις 1 project/μήνα (σαν μερική απασχόληση ή χαρτζιλίκι) Σαν φοιτητής που είμαι λοιπόν έχω φτιάξει ιστοσελίδες (και δεν είμαι ο μόνος που το κάνει) Και αν με δώσει ο πελάτης, πως θα αποδείξει ότι εγώ τον χρέωσα για κάτι και δεν λέει ψευδολογίες; Γι αυτό σκέφτηκα και την λύση του εξωτερικου Γιατι στο εξωτερικό όλοι πουλάνε υπηρεσίες έτσι και εμεις εδώ δλδ θα πρέπει να δίνουμε και απο αυτά στο κράτος; Κ απ την στιγμή που είναι σκέψεις και όχι κάποια υλοποίηση, δεν παραβαίνω κάτι απ΄οσο ξέρω
Blondeamon Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μην παίζεις με αυτά και μην φοροδιαφεύγεις...κανείς δεν θα βγεί κερδισμένος. Τα πράγματα αλλάξανε, αν σε πιάσουν τώρα κανείς δε θα πει βρε το φοιτητάκο αλλα θα φάς μια 40.000αρα στο κεφάλι πρόστιμο και μετά θα βάλεις το πατέρα σου φυλακή για να τα βρεί. Δηλαδή αν κόψεις τιμολόγιο εσένα τι σε πειράζει? Υ.Γ Τι ελλεινά βλακώδης σκέψη είναι αυτή με το εξωτερικό? Καλά ειλικρινά νομίζεις οτι στο εξωτερικό πουλάνε υπηρεσίες "μαύρες" ? Εδώ κόβουν απόδειξη και στη τσίχλα, ποσο μάλλον σε υπηρεσίες. Και φυσικά σε κάθε συναλλαγή υπάρχει ο φόρος.
Seldimi Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Οκ ίσως κάνω και λάθος γιατί προσπαθώ να μάθω τι παίζει σε κάθε τομέα... (γι αυτο και ρωτάω, έστω και χαζομάρες δημόσια!) Όσο για το εξωτερικό είχα μιλήσει παλαιότερα με φίλο που είχε εταιρια στην Ιταλία... και έλεγε τα πράγματα ειαι πολυ ευνοικότερα στον τομέα αυτό σε σχέσ με εδώ.. Όπως εξήγησα και παραπάνω για να κόψω τιμολόγιο πρέπει να ασφαλιστώ στο ΤΕΒΕ και να πληρώνω το 2μηνο σωστά; (αν κόβω τιμολόγιο από εταιρία φίλου, είμαι καλυμμένος; ) Και για αναφέρω κάτι ακόμη για το εξωτερικό... το γνωστό σε όλους template monster για πωλήσεις μέσω paypal δεν δίνει τιμολόγια ή κάτι σχετικό... ή κάνω λάθος;
isay Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Η απάντηση που πρέπει να κρατήσεις είναι αυτή του StavrosD. Αλλά ακόμα και για μικρά μαγαζάκια (μια καφετέρια), θα σου ζητήσει απόδειξη για να την περάσει στα έξοδα. Τιμολόγιο από εταιρεία φίλου γίνεται, αν έχει ανάλογες υπηρεσίες. Συμπέρασμα: Για μικρές και ΠΟΛΥ σποραδικές δουλειές, δε συμφέρει η έναρξη. Για το εξωτερικό. Η Ιταλία έχει ίδια νοοτροπία με εμάς, αλλά σε πιο βόρεια κράτη, η έκδοση απόδειξης είναι αυτονόητη. Είναι άλλη νοοτροπία (με την οποία συμφωνώ).
Seldimi Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Ωραια... με βλέπω να καταλλήγω στην έκδοση αποδείξεων απο φίλο με παρόμοιες υπηρεσίες... Σε αυτή την περίπτωση του καταβάλω το ποσό ΦΠΑ; Δλδ μου κόβει απόδειξη 100ευρώ και του δίνω 19ευρώ;
tespa_2002 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Ωραια... με βλέπω να καταλλήγω στην έκδοση αποδείξεων απο φίλο με παρόμοιες υπηρεσίες... Σε αυτή την περίπτωση του καταβάλω το ποσό ΦΠΑ; Δλδ μου κόβει απόδειξη 100ευρώ και του δίνω 19ευρώ; Συν το φόρο εισοδήματος
Don.Matis Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Αυτή ακριβώς η νοοτροπία φταίει για τη σημερινή μας κατάσταση. Αντί να φωνάζουμε για τα στραβά και για αυτούς που φοροδιαφεύγουν, προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς τα ίδια. Sorry που βγαίνω λίγο offtopic αλλά θα σκάσω αν δεν το πω... Οπότε εσύ φίλτατε BritGreek είσαι υπέρ του να μην φοροδιαφεύγουμε και εγώ το ίδιο, όμως πρέπει να λάβεις υπ' όψιν σου ότι όταν το ΤΕΒΕ με το που κάνεις έναρξη σου βαράει στο κεφάλι 600 ευρώ το δίμηνο πως είναι δυνατόν ένας φοιτητής με 1-2 δουλειές τον μήνα να πληρώσει αυτό το ποσό? Και πως γίνεται το πρόβλημα να είναι στον φοιτητή που φοροδιαφεύγει και όχι σε αυτό το άχρηστο κράτος που δεν έχει προβλέψει μια πιο προσιτή λύση σε άτομα που δεν δουλεύουν το ίδιο πολύ με άλλα?? Όσο μπορείς κάνε τις δουλειές σου μαύρες, μέχρι να καταφέρεις να είσαι σίγουρος ότι το εισόδημα σου μπορεί να καλύψει 300 με 350 ευρώ τον μήνα. Αν σου τύχει δουλειά που θέλει απόδειξη και έχεις γνωστό την κόβεις από εκεί. Το παν είναι να επιβιώσουμε όχι να πληρώνουμε φόρους σαν μ@λ@κες από το πρωί μέχρι το βράδυ ώστε να παχύνουν και άλλο οι τσέπες τους!
StavrosD Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Το ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ πλέον) έχει πολλές κατηγορίες ασφάλισης. Ανάλογα με την τσέπη του μπορεί να επιλέξει όποια κατηγορία θέλει. http://www.oaee.w1.icop.gr/eisfores.asp?c_eis_id=189&cateis_id=186&cat_id=0&cpeis=186&cat_parenteis=161&banner_pgc=5 Ίσως αν καλύπτεται ως φοιτητής στον κλάδο υγείας (πολλά πανεπιστήμιο παρέχουν την δυνατότητα αυτή) δεν θα πληρώνει τον κλάδο υγείας.
Seldimi Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2010 Θα μου πείτε ένα παράδειγμα για τον φόρο εισοδήματος κτλ για απλό project 100ευρώ; Όσο για αυτό StavrosD.... απ' όσο γνωρίζω μεχρι τα 25 μου με καλύπτει γονική ασφάλεια... Θα κοιτάξω λίγο τα νούμερα του ΤΕΒΕ μπας και βγάλω άκρη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.