Προς το περιεχόμενο

Άσχετος στο ΟC , θέλει να μάθει !

moldovan20

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν ,αύριο έρχονται και τα τελευταία κομμάτια και χωρίς να χάσω χρόνο λέω να πειραματιστώ πάνω στο θέμα . Όσα διάβασα εδώ , παραπάνω με μπέρδεψαν .

Το σύστημα αποτελείται από τα εξής :

Cpu

Mobo

Cpu cooler

Case

Gpu

Ram

Psu

1) Θα υπάρξει πρόβλημα αν "πειραματιστώ" από το amd overdrive ? Είναι καλύτερα από bios ?

2)Θα πρέπει από την αρχή ακόμα να ανεβάζω με πολύ μικρό ρυθμό τη cpu και να κάνω κάθε φορά όλα τα test ? ( Πολύ χρονοβόρο μου φαίνεται ,διάβασα ότι θέλει κάνα 8ωρο το test ) ή ανεβάζω σε κάποιο standar σημείο και από εκεί και πέρα ψάχνω που τερματίζει με αργά βήματα ?

3) Τι software θα χρειαστώ και πόσες ώρες το τρέχω ?

4) Αν τελικά γίνει από το bios η δουλειά ,πρέπει να απενεργοποιήσω κάποιες λειτουργίες ή πάω κατευθείαν στο θέμα ?

5)Οι μνήμες λέει ότι κάνουν αυτόματα κάποιες ρυθμίσεις ,θα πρέπει να απενεργοποιήσω κάποια λειτουργία τους ?

6) Στην αρχή διάβασα ότι πειράζουμε μόνο το fsb και μετά τα ρεύματα .Πότε ανεβάζουμε την τάση ?

Ξέρω σας κούρασα , αλλά η ασχετοσύνη μου είναι μεγάλη πάνω στο θέμα (Δεν έτυχε να ασχοληθώ στο P4)

Όποιος έχει τη διάθεση ας με βοηθήσει .Ευχαριστώ και ελπίζω όλα να πάνε καλά :-)

Δημοσ.

1) Δεν είναι και ότι καλύτερο να κάνεις overclock από software και δεν θα στο συνιστούσα.

2) Εγώ πάντως έκανα 10-20 λεπτά test και όταν έφτανα σε μια υψηλή συχνότητα έτρεχα 2-3 ώρες. Όταν έφτανα στην επιθυμητή συχνότητα το άφηνα 12 ώρες. Καλό είναι πάντως όταν δεν έχεις και πείρα να ανεβαίνεις σιγά σιγά (αυτό έκανα κι εγώ και δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα)

3) Υπάρχουν πολλά προγράμματα για να stress-άρουν τον CPU. Μερικά από αυτά:

Prime95

IntelBurnTest

OCCT

Το Prime95 το τρέχω 12 ώρες ενώ τα άλλα απ' ότι έχω ακούσει είναι πιο βαριά οπότε και 1-2 ώρες είναι οκ.

4) Είναι κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες. Στον i5 ήταν C1E και EIST. Αλλά στους AMD πρέπει να είναι διαφορετικές ρυθμίσεις οπότε ψάξ' το λίγο (θα έχει κανένα βιντεάκι utube).

5) Άμα δεν θες να τις clock-άρεις δεν πειράζεις τίποτα (ίσως χρειαστεί να πειράξεις το ratio για να φτάσεις τα stock MHz)

6)Όταν βλέπεις ότι το PC είναι unstable (δηλαδή βγάζει BSOD, errors σε linpack κλπ.) τότε ανεβάζεις και τάση. Όμως ανεβάζοντας την τάση, ανεβαίνει και η θερμοκρασία.

Πάντως δεν είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Λίγο να ασχοληθείς και θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Εγώ που clock-αρα για πρώτη φορά πάντως, δεν δυσκολεύτηκα πολύ. Απλά θέλει χρόνο.

Ελπίζω να βοήθησα. :-)

Δημοσ.

Δηλαδή το OCCT κάνει την ίδια δουλειά σε λιγότερο χρόνο? Γιατί αν είναι κάθε λίγα mhz να κάνω και test 12 ώρες και να κάνω μια βδομάδα πειράματα πάει η εξεταστική :-)

Δημοσ.

Πάντως για το IntelBurnTest είμαι σίγουρος πως κάνει την ίδια δουλειά με το prime95 σε πολύ λιγότερο χρόνο. Οπότε όταν φτάσεις εκεί που θες άστο κανένα 2ωρο να είσαι sure.

Δημοσ.

Βρήκα τις παρακάτω ρυθμίσεις για bios ,ισχύουν ?

Disable Cool ‘n’ Quiet

Disable C1E

Disable Spread Spectrum

Disable Smart CPU Fan Control

Manually set Memory Timings

Windows Power Option: High Performanc

Δημοσ.

-Καλό είναι να κατεβάσεις το τελευταίο bios της μητρικής σου (αν δεν το φορά ήδη) και να την φλασάρεις με αυτό.

Κατόπιν στο bios

-Απενεργοποιείς cool n quiet.

-Απενεργοποιείς spread spectrum

-Απενεργοποιείς C1E (όπου υπάρχει, η asrock μου δεν έχει τέτοια επιλογή η asus έχει)

-Ανεβάζεις cpu freq (χωρίς να πειράξεις πολ/στή multiplier) και ταυτόχρονα ρυθμίζεις τις μνήμες σου σε συχνότητες και timings που σίγουρα μπορούν να παίξουν βλέποντας πρίν κάνεις οτιδήποτε το spd στο cpu-z.

-Όσο ανεβαίνει το FSB πιθανόν να χρειαστεί και αύξηση του vcore.

Επίσης αυξάνεται και η συχνότητα των μνημών, πρέπει να ξέρεις με τι ρευμα μπορούν να παίξουν στην εκάστοτε συχνότητα (απο το spd) για να τους το δώσεις μέσω του dram voltage.

-Kάποια στιγμή θα χρειαστεί να αυξήσεις ρευμα και στο NB voltage (δωσε 1,3v αν χρειαστεί)

-Όταν δεν σου ποστάρει στα windows ή δεν βγάζει το stress test πιθανόν να θέλει περισσότερο vcore ή να μην έχεις βάλει σωστά τις μνήμες freq/timings/voltage.

Τουλάχιστον για αρχή θέλει πολύ προσοχή, αργά βήματα για να μάθεις τι κάνει τι ακριβώς. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που θα πρέπει να δείς αλλά θα έπρεπε να γράφω αρκετή ώρα. :P

Διάβασε τον οδηγό που υπάρχει στο φόρουμ και ότι απορία έχεις τα παιδιά θα σε βοηθήσουν.

Welcome to the o/c club. :lol:

Επίσης το καλύτερο πρόγραμμα stressing είναι το OCCT.

Small data στρεσάρει cpu , Larga data στρεσάρει μνήμες.

1 ώρα large data είναι μιά χαρά.

Εγώ προσωπικά τρέχω και μισή ώρα linpack OCCT για να δώ max temps του cpu αλλά είναι υπερβολικό οπότε μπορείς να το αποφύγεις δεν θα έχεις πρόβλημα.

Επίσης για πιο γρήγορα αποτελέσματα τρέχεις και το intel burn test. Μερικές λούπες απο αυτό αντιστοιχούν σε ώρες με prime 95.

Συμπέρασμα, Μην τρέξεις prime 95 άδικος κόπος. :-)

Δημοσ.
Λοιπόν ,αύριο έρχονται και τα τελευταία κομμάτια και χωρίς να χάσω χρόνο λέω να πειραματιστώ πάνω στο θέμα . Όσα διάβασα εδώ , παραπάνω με μπέρδεψαν .

Το σύστημα αποτελείται από τα εξής :

Cpu

Mobo

Cpu cooler

Case

Gpu

Ram

Psu

1) Θα υπάρξει πρόβλημα αν "πειραματιστώ" από το amd overdrive ? Είναι καλύτερα από bios ?

2)Θα πρέπει από την αρχή ακόμα να ανεβάζω με πολύ μικρό ρυθμό τη cpu και να κάνω κάθε φορά όλα τα test ? ( Πολύ χρονοβόρο μου φαίνεται ,διάβασα ότι θέλει κάνα 8ωρο το test ) ή ανεβάζω σε κάποιο standar σημείο και από εκεί και πέρα ψάχνω που τερματίζει με αργά βήματα ?

3) Τι software θα χρειαστώ και πόσες ώρες το τρέχω ?

4) Αν τελικά γίνει από το bios η δουλειά ,πρέπει να απενεργοποιήσω κάποιες λειτουργίες ή πάω κατευθείαν στο θέμα ?

5)Οι μνήμες λέει ότι κάνουν αυτόματα κάποιες ρυθμίσεις ,θα πρέπει να απενεργοποιήσω κάποια λειτουργία τους ?

6) Στην αρχή διάβασα ότι πειράζουμε μόνο το fsb και μετά τα ρεύματα .Πότε ανεβάζουμε την τάση ?

Ξέρω σας κούρασα , αλλά η ασχετοσύνη μου είναι μεγάλη πάνω στο θέμα (Δεν έτυχε να ασχοληθώ στο P4)

Όποιος έχει τη διάθεση ας με βοηθήσει .Ευχαριστώ και ελπίζω όλα να πάνε καλά

Ενας συνοπτικος οδηγος overclocking εδω

Βρήκα τις παρακάτω ρυθμίσεις για bios ,ισχύουν ?

-Καλό είναι να κατεβάσεις το τελευταίο bios της μητρικής σου (αν δεν το φορά ήδη) και να την φλασάρεις με αυτό.

Κατόπιν στο bios

-Απενεργοποιείς cool n quiet.

-Απενεργοποιείς spread spectrum

-Απενεργοποιείς C1E (όπου υπάρχει, η asrock μου δεν έχει τέτοια επιλογή η asus έχει)

-Ανεβάζεις cpu freq (χωρίς να πειράξεις πολ/στή multiplier) και ταυτόχρονα ρυθμίζεις τις μνήμες σου σε συχνότητες και timings που σίγουρα μπορούν να παίξουν βλέποντας πρίν κάνεις οτιδήποτε το spd στο cpu-z.

-Όσο ανεβαίνει το FSB πιθανόν να χρειαστεί και αύξηση του vcore.

Επίσης αυξάνεται και η συχνότητα των μνημών, πρέπει να ξέρεις με τι ρευμα μπορούν να παίξουν στην εκάστοτε συχνότητα (απο το spd) για να τους το δώσεις μέσω του dram voltage.

-Kάποια στιγμή θα χρειαστεί να αυξήσεις ρευμα και στο NB voltage (δωσε 1,3v αν χρειαστεί)

-Όταν δεν σου ποστάρει στα windows ή δεν βγάζει το stress test πιθανόν να θέλει περισσότερο vcore ή να μην έχεις βάλει σωστά τις μνήμες freq/timings/voltage.

Τουλάχιστον για αρχή θέλει πολύ προσοχή, αργά βήματα για να μάθεις τι κάνει τι ακριβώς. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που θα πρέπει να δείς αλλά θα έπρεπε να γράφω αρκετή ώρα. :P

Διάβασε τον οδηγό που υπάρχει στο φόρουμ και ότι απορία έχεις τα παιδιά θα σε βοηθήσουν.

Welcome to the o/c club. :lol:

Επίσης το καλύτερο πρόγραμμα stressing είναι το OCCT.

Small data στρεσάρει cpu , Larga data στρεσάρει μνήμες.

1 ώρα large data είναι μιά χαρά.

Εγώ προσωπικά τρέχω και μισή ώρα linpack OCCT για να δώ max temps του cpu αλλά είναι υπερβολικό οπότε μπορείς να το αποφύγεις δεν θα έχεις πρόβλημα.

Επίσης για πιο γρήγορα αποτελέσματα τρέχεις και το intel burn test. Μερικές λούπες απο αυτό αντιστοιχούν σε ώρες με prime 95.

Συμπέρασμα, Μην τρέξεις prime 95 άδικος κόπος. :-)

τρεξε καλυτερα το intel burn test 5 λουπες αν περναει αυτο ειναι μια χαρα .....

Δημοσ.

εγω θα προτεινα σε πρωτη φαση να ασχοληθεις με multi μιας και ειναι ξεκλειδωτος, βρες που ειναι σταθερος και αστον εκει.

κι οταν τελειωσεις με την εξεταστικη συνεχιζεις πιο βαθια...!!!

ριξε και μια ματια εδω http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=353056

Δημοσ.

Όταν τρέχω το intelburntest δε θα έπρεπε να δουλεύει 100% ο επεξεργαστής ? Επίσης το ram:fsb δεν πρέπει να είναι 1:1 ? Το eversτ μου λέει 16:6 και το cpu-z 3:8 η μνήμες είναι αυτές . ( Στο bios όλες οι επιλογές για τις μνήμες είναι κλειδωμένες ,καμιά ιδέα? )

cpuzm.jpg

Δημοσ.

Μόνο με το prime πάει 100% μάλλον κάτι κάνω λάθος .Η μνήμες είναι σωστό που είναι έτσι?Δεν θα έπρεπε να είναι 1:1 ?

Ok με το intelburntest δεν είχα το 64bito . Τώρα για να πειραματιστω λίγο τι είναι πιο σωστό να ανεβάσω multiplier ή bus speed ? (αν αυξήσω το bus speed 210 πάει στα 3.6)

Αν παιρνάει το burntest είναι σταθερός ή για max θερμοκρασίες είναι αυτο ?

Δημοσ.
Μόνο με το prime πάει 100% μάλλον κάτι κάνω λάθος .Η μνήμες είναι σωστό που είναι έτσι?Δεν θα έπρεπε να είναι 1:1 ?

Ok με το intelburntest δεν είχα το 64bito . Τώρα για να πειραματιστω λίγο τι είναι πιο σωστό να ανεβάσω multiplier ή bus speed ? (αν αυξήσω το bus speed 210 πάει στα 3.6)

Αν παιρνάει το burntest είναι σταθερός ή για max θερμοκρασίες είναι αυτο ?

αν αυξήσεις bus speed αυξάνεις την συχνότητα της μνήμης=πιο γρήγορη .....

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...