Προς το περιεχόμενο

Από πού προέρχεται ο πάγος της κατάψυξης;


Skylined

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει υγρασία (μικρά σταγονίδια νερού - αεροζόλ) και νερό σε αέρια μορφή (ατμός) άλλα όχι σε ικανές ποσότητες που να δικαιολογούν τη συγκέντρωση πάγου στην κατάψυξη. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου ανανεώνεται ο αέρας ο οποίος βρίσκει το δρόμο προς την κατάψυξη.

 

Iσχύει κάτι τέτοιο ή υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση; Για να δούμε τί γνωρίζουν οι επιστήμονες του insomnia.gr

Δημοσ.

Λοιπον...ηθρα και 'γω απο εδω... Λοιπον πιστευω πως καθε τι που βαζουμε μεσα εχει καπιο ποσοστο υγρασιας...αυτο σιγα σιγα γινεται παγος με τη βοηθεια του αερα και της υγρασιας που περιεχει αυτος... Αυτο μπορω να σκεφτω εγω γιατι αν κανουμε αποψυξη, οταν το ξαναβαλουμε στη μπριζα το ψυγειο και παγωσει μεσα δε σχηματιζεται τιποτα...ολο αυτο γινεται σιγα σιγα...

Δημοσ.

Ο ατμοσφαιρικός αέρας, στις συνθήκες περιβάλλοντος, δεν αποτελείται μόνο από μίγμα οξυγόνου και αζώτου. Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει και νερό, το οποίο βρίσκεται σε αέρια μορφή (προφανώς, θεωρούμε ότι μόλις βάλαμε σε λειτουργία την κατάψυξη, οπότε δεν έχουμε κορεσμένο μίγμα. Όλο το παραπάνω θα γίνει κατανοητό με την βοήθεια του ψυχρομετρικού χάρτη, που παρατίθεται στο εξής link:

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/PsychrometricChart-SeaLevel-SI.jpg

 

Ας θεωρήσουμε ότι η ποσότητα αέρα που εγκλωβίστηκε μέσα στην κατάψυξη είχε θερμοκρασία ξηρής σφαίρας 25οC (οριζόντιος άξονας, 25οC). Επίσης ας υποθέσουμε σχετική υγρασία 50% (relative humidity 50% στις λοξές γραμμές που ανεβαίνουν προς τα πάνω και δεξιά). Η τομή αυτών των 2 καμπυλών μας δίνει w=0.01gm νερού ανά γραμμάριο ξηρού αέρα (φαίνεται στον χάρτη δεξιά, ως ο λόγος νερού ανα μάζα ξηρού αέρα). Αν τώρα κάνουμε ψύξη στους -5οC ξηρής σφαίρας, και θεωρήσουμε ότι δεν ανοίγουμε την κατάψυξη (άρα έχουμε διατήρηση τόσο του αέρα όσο και του νερού) από τον ψυχρομετρικό χάρτη βλέπουμε ότι στους -5oC το μέγιστο ποσοστό υγρασίας που μπορεί να είναι σε αέρα μορφή στον αέρα (σχετική υγρασία 100%) αντιστοιχεί σε w=0.003gm Νερού ανά gm αέρα. Επειδή το νερό δεν έχει τρόπο να διαφύγει, η διαφόρά 0.01-0.003=0.007gm/gm θα πέσει κάτω ως νερό σε υγρή μορφή, και επειδή είμαστε στην κατάψυξη, το νερό θα παγώσει.

 

Η εξήγηση αυτή είναι αρκετά απλή να την καταλάβει κάποιος, αρκεί να ξέρει τι σημαίνει η έννοια σχετική υγρασία και να ξέρει επίσης να διαβάζει τον ψυχρομετρικό χάρτη...

Δημοσ.

Το Focus δεν εχει τετοια θεματα;

Υπαρχουν και ψυγεια No-Frost που πραγματικα δεν παγωνουν τα τοιχωματα τους.

Δημοσ.
Το Focus δεν εχει τετοια θεματα;

Υπαρχουν και ψυγεια No-Frost που πραγματικα δεν παγωνουν τα τοιχωματα τους.

 

Γιατί κάνουν αυτόματη απόψυξη σε καθημερινή βάση.Αν πετύχεις να θελήσεις παγάκια την ώρα που το κάνουν,την πάτησες...

Δημοσ.
Ο ατμοσφαιρικός αέρας, στις συνθήκες περιβάλλοντος, δεν αποτελείται μόνο από μίγμα οξυγόνου και αζώτου. Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει και νερό, το οποίο βρίσκεται σε αέρια μορφή (προφανώς, θεωρούμε ότι μόλις βάλαμε σε λειτουργία την κατάψυξη, οπότε δεν έχουμε κορεσμένο μίγμα. Όλο το παραπάνω θα γίνει κατανοητό με την βοήθεια του ψυχρομετρικού χάρτη, που παρατίθεται στο εξής link:

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/PsychrometricChart-SeaLevel-SI.jpg

 

Ας θεωρήσουμε ότι η ποσότητα αέρα που εγκλωβίστηκε μέσα στην κατάψυξη είχε θερμοκρασία ξηρής σφαίρας 25οC (οριζόντιος άξονας, 25οC). Επίσης ας υποθέσουμε σχετική υγρασία 50% (relative humidity 50% στις λοξές γραμμές που ανεβαίνουν προς τα πάνω και δεξιά). Η τομή αυτών των 2 καμπυλών μας δίνει w=0.01gm νερού ανά γραμμάριο ξηρού αέρα (φαίνεται στον χάρτη δεξιά, ως ο λόγος νερού ανα μάζα ξηρού αέρα). Αν τώρα κάνουμε ψύξη στους -5οC ξηρής σφαίρας, και θεωρήσουμε ότι δεν ανοίγουμε την κατάψυξη (άρα έχουμε διατήρηση τόσο του αέρα όσο και του νερού) από τον ψυχρομετρικό χάρτη βλέπουμε ότι στους -5oC το μέγιστο ποσοστό υγρασίας που μπορεί να είναι σε αέρα μορφή στον αέρα (σχετική υγρασία 100%) αντιστοιχεί σε w=0.003gm Νερού ανά gm αέρα. Επειδή το νερό δεν έχει τρόπο να διαφύγει, η διαφόρά 0.01-0.003=0.007gm/gm θα πέσει κάτω ως νερό σε υγρή μορφή, και επειδή είμαστε στην κατάψυξη, το νερό θα παγώσει.

 

Η εξήγηση αυτή είναι αρκετά απλή να την καταλάβει κάποιος, αρκεί να ξέρει τι σημαίνει η έννοια σχετική υγρασία και να ξέρει επίσης να διαβάζει τον ψυχρομετρικό χάρτη...

 

ειλικρινα περιμενεις να καταλαβει κανεις τον χαρτη; εδω εγω που υποτιθεται το εχω διδαχτει δεν καταλαβενω χριστο:lol::lol::lol:

Δημοσ.
...

 

Φίλε DarkOrion (μ' αρέσει η υπογραφή σου) θα εκλαϊκεύσω την πολύ καλή εξήγηση που έδωσες. Με άλλα λόγια.. ο κρύος αέρας μπορεί να συγκρατήσει μικρότερη ποσότητα υδρατμών από τον θερμότερο. Οι υδρατμοί που περισσεύουν μετατρέπονται σε νερό και επειδή βρίσκονται στην κατάψυξη σε πάγο.

 

Τώρα, παρατηρούμε ότι ο πάγος στην κατάψυξη διαρκώς αυξάνεται οπότε λογικά πρέπει να συνεισφέρουν η ανανέωση του αέρα κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο συν την υγρασία που περιέχουν τα τρόφιμα όπως έγραψε ο nick#18. Δηλαδή αν η κατάψυξη ήταν τελείως αεροστεγής η ποσότητα του πάγου θα παρέμενε αμετάβλητη. Έτσι δεν είναι;

 

Λύθηκε η απορία μου. Οι επιστήμονες του insomnia.gr διαπρέπουν.

Δημοσ.
ειλικρινα περιμενεις να καταλαβει κανεις τον χαρτη; εδω εγω που υποτιθεται το εχω διδαχτει δεν καταλαβενω χριστο

 

Προσπάθησα να το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορούσα. Εντάξει, δεν είναι απλό θέμα, αλλά λίγες βασικές γνώσεις και καταλαβαίνεις πάνω κάτω τι παίζει. Δεν εννοώ ακριβώς, αλλά αποκτάς μια εικόνα.

 

Τώρα, παρατηρούμε ότι ο πάγος στην κατάψυξη διαρκώς αυξάνεται οπότε λογικά πρέπει να συνεισφέρουν η ανανέωση του αέρα κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο συν την υγρασία που περιέχουν τα τρόφιμα όπως έγραψε ο nick#18. Δηλαδή αν η κατάψυξη ήταν τελείως αεροστεγής η ποσότητα του πάγου θα παρέμενε αμετάβλητη. Έτσι δεν είναι;

 

Όταν ανοίξεις την κατάψυξη, ο αέρας είναι κορεσμένος, ο πάγος έχει δημιουρηθεί οπότε όλα βρίσκοντα σε ισορροπία (θεωρώντας ότι η ισχύς που παρέχει το ψυγείο είναι τόση ώστε σε κάθε χρονική στιγμή η ποσότητα θερμότητας που μπαίνει από την μόνωση μέσα στην κατάψυξη είναι ίδια με αυτή που βγάζει το ψυγείο έξω). Τη στιγμή ακριβώς που ανοίγεις την κατάψυξη, λόγω διαφοράς θερμοκρασίας κυρίως, δημιουργείται ροή θερμότητας από το περιβάλλον προς το εσωτερικό της κατάψυξης, και αυτή είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας. Η μεταφορά θερμότητας έχει σαν συνέπεια και μεταφορά μάζας, οπότε νέος θερμός αέρας μπαίνει μέσα και κρύος βγαίνει έξω. Ο κρύος είναι κορεσμένος, αλλά βγαίνει σε περιβάλλον πολύ μεγαλύτερου όγκου, οπότε γι αυτό δεν βλέπεις νερό να πέφτει στο δωμάτιο. Ο καινούριος ζεστός που μπήκες στην κατάψυξη είναι μη κορεσμένος αλλά σε ψηλότερη θερμοκρασία, οπότε για το νέο μίγμα (ποσότητα που μπήκε ζεστού άερα + ποσότητα παγωμένου άερα που ΔΕΝ βγήκες από την κατάψυξη) ακολουθείται πάλι η διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω. Άρα η ποσότητα του πάγου συσσωρεύεται.

 

Tα no-frost ψυγεία δεν ξέρω πως δουλεύουν, φαντάζομαι θα κάνουν αφύγρανση του αέρα οπότε θα υπάρχει κάπου ένα μικρό tank που μαζεύουν νερό, ίσως το επιστρέφουν πίσω και το πετάνε στην ατμόσφαιρα, οπότε αυτό σε ψηλή θερμοκρασία και πολύ μεγάλο χώρο περνάει στην αέρια φάση κατευθείας (αφού σίγουρα ο άερας του δωματίου δεν είναι κορεσμένος...)

Δημοσ.
Tα no-frost ψυγεία δεν ξέρω πως δουλεύουν, φαντάζομαι θα κάνουν αφύγρανση του αέρα οπότε θα υπάρχει κάπου ένα μικρό tank που μαζεύουν νερό, ίσως το επιστρέφουν πίσω και το πετάνε στην ατμόσφαιρα, οπότε αυτό σε ψηλή θερμοκρασία και πολύ μεγάλο χώρο περνάει στην αέρια φάση κατευθείας (αφού σίγουρα ο άερας του δωματίου δεν είναι κορεσμένος...)

 

How does a frost-free refrigerator work?

How does a frost free refrigerator's defrost system work?

 

Το δικό μου ψυγείο πάντως όταν κλείνεις την κατάψυξη κάνει κάτι σαν κενό, σαν να τραβά τον αέρα από μέσα τοσο που είναι πολύ δύσκολο να το ξαναανοίξεις αμέσως μετά. Ίσως να είναι και ιδέα μου απλά λόγω της μείωσης του ειδικού όγκου του αέρα στην κατάψυξη ... αλλά πάλι είναι πολύ έντονο, ακούγεται μάλιστα σαν να ρουφιέται αέρας.

 

Αν έφτιαχνα ψυγείο πάντως κάπως έτσι θα το έκανα.

Δημοσ.
Ο κρύος είναι κορεσμένος, αλλά βγαίνει σε περιβάλλον πολύ μεγαλύτερου όγκου, οπότε γι αυτό δεν βλέπεις νερό να πέφτει στο δωμάτιο.

 

Επίσης μου άρεσε η περαιτέρω εξήγηση του φαινομένου και θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω κάτι στην πρόταση της παράθεσης: σχηματισμός σταγονιδίων και πτώση νερού συμβαίνει όταν ο αέρας είναι υπερκορεσμένος.

 

 

Αν έφτιαχνα ψυγείο πάντως κάπως έτσι θα το έκανα.

Ακούγεται καλή ιδέα

Δημοσ.
Επίσης μου άρεσε η περαιτέρω εξήγηση του φαινομένου και θα μου επιτρέψεις να συμπληρώσω κάτι στην πρόταση της παράθεσης: σχηματισμός σταγονιδίων και πτώση νερού συμβαίνει όταν ο αέρας είναι υπερκορεσμένος.

 

Με το που βγει, ζεσταίνεται αμέσως, οπότε περνάει σε μη-κορεσμένη κατάσταση, άρα δεν γίνεται τίποτα...

Δημοσ.

Και μενα εχει πιασει παγο το ψυγειο στην οροφη της καταψηξης.

Καμια ιδεα για το πως τον αφαιρουμε?

Ευχαριστω.

Δημοσ.

το βγάζουμε απο την μπρίζα, ο πάγος λιώνει, τον αφαιρούμε είτε ως νερό είτα ως κομμάτια πάγου, καθαρίζουμε την κατάψυξη κυρίως από το νερό που έχει προέλθει από το λιώσιμο των πάγων, ξαναηλεκτροδοτούμε το ψυγείο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...