Προς το περιεχόμενο

Περι οδοντικων σφραγισματων

therock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Βάλτε αυτά στο καθημερινό σας πρόγραμμα,μαζί με βούρτσισμα πρωί-μεσημέρι-βράδυ.

tepe.jpghealthcare_image.jpg

Είμαστε και σε δύσκολη ηλικία και δέν θα έχουμε που να στηρίξουμε την μασέλα μετά...

• Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

True story εχω σοβαρό τραύμα (ψυχολογικό) από οδοντίατρο στα 10-12 , ..απονεύρωση χωρίς ένεση.

Αυτό νομίζω δεν θα το έκανε ουτε ο δόκτωρας Mengele σε τροφιμους στο Auschwitz.

Οταν μετά από 10 χρόνια κατάφερα να ξαναπάω σε οδοντίατρο , ο νεος ντοκτορ μου είπε απλά πως ήταν μαλάκας. Ισως τότε να μην υπήρχε η ειδικότητα του ενδοδοντικού (αυτός δεν σε πονά και σου βγάζει το νεύρο έτσι όπως πρέπει χωρίς να σε ξαναενοχλήσει το δόντι ποτέ ξανα και να είναι και γερο χωρίς αποστήματα κτλ - )

Δημοσ.

Τα μαύρα σφραγίσματα πλέον αποφεύγονται λόγω του άργυρου και των αρνητικών συνεπειών στην υγεία. Παλιά αμέλησα τα δόντια μου και πρόσφατα κατάλαβα πόσο λάθος ήμουν, ευτυχώς όμως, τα έσωσα την τελευταία στιγμή. Μπορεί να ανοίξει μία μικρή τρυπούλα που θα σε ενοχλεί πολύ λίγο στην αρχή. Από εκεί θα περνάνε μικρόβια που θα τρώνε το δόντι ολοένα και περισσότερο και ελπίζω να μην ξυπνήσεις κάποιο βράδυ με πόνο που δεν αντέχεται και να περιμένεις να ξημερώσει για να πας στον οδοντίατρο, όπου το τσιμπηματάκι της ένεσης δε θα το καταλάβεις καθόλου. Ότι σφράγισμα, καθαρισμό έχεις να κάνεις πάνε όπωσδήποτε να το τακτοποιήσεις. Η δουλειά όμως με τα δόντια δε σταματάει στον οδοντίατρο. Αν κάθε μέρα δεν τα βουρτσίζεις, τότε το έχασες το παιχνίδι. Για εμένα το παν είναι να μάθεις να τα βουρτσίζεις σωστά και τουλάχιστον 3 φορές τη μέρα αν καπνίζεις ή πίνεις αναψυκτικά τα οποία διαβρώνουν τα δόντια κατά πολύ. Επίσης το βράδυ πριν κοιμηθείς πλύνε καλά τα δόντια, γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου, η στοματική κοιλότητα είναι κλειστή, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός της να αυξάνεται. Αυτό δημιουργεί θετικό περιβάλλον για τα μικρόβια στο στόμα. Το κυριότερο πλύσιμο είναι το βραδινό. Ο πόνος της ένεσης δεν είναι τίποτα. Ένα τσιμπιματάκι για 3 δευτερόλεπτα αξίζει αν σκεφθείς τι τράβαλα θα έχεις αν τα αμελήσεις.

Δημοσ.
. Επίσης το βράδυ πριν κοιμηθείς πλύνε καλά τα δόντια, γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου, η στοματική κοιλότητα είναι κλειστή, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εντός της να αυξάνεται. Αυτό δημιουργεί θετικό περιβάλλον για τα μικρόβια στο στόμα.

βασικα δεν ειναι μονο θεμα θερμοκρασιας, αλλα σε μεγαλυτερο βαθμο συμβαλλουν το ελαχιστο (εως καθολου) οξυγονο στην στοματικη κοιλοτητα και η μειωμενη εκκριση σαλιου κατα την διαρκεια του υπνου... ;)

κατα τ αλλα συμφωνω σε ολα!

επισης να αναφερω οτι σε ορισμενες περιπτωσεις το προβλημα ειναι γενετικο-κληρονομικο....

δηλαδη μπορει ο σμαλτος των δοντιων να μην ειναι οπως πρεπει να ειναι.... (πιο αδυναμος, λεπτος... κτλ κτλ) οποτε οσο καλα και να περιποιειται καποιος τα δοντια, ειναι δυσκολη περιπτωση....

Δημοσ.
Πριν απο κανα δυο χρονια ειχα επισκευτει ενα οδοντιατρο για ενα καθαρισμο, και μου ειπε πως χρειαζομαι σφραγισμα σε 3-4 δοντια. Ομως μεχρι τωρα το εχω αμελησε θεωροντας το κατωτερης προτεραιοτητας. Τωρα πιστευω πως ηρθε η στιγμη να μαθω καποια προαγματα.

Α) Ποσο σημαντικα ειναι τα σφραγισματα? Δηλαδη ετσι και δεν σφραγιζεις τα δοντια τι μπορεις να παθεις? Να τρυπησουν?

Β)Τα σφραγισματα ποσο κρατανε? Θυμαμαι μικρος ειχαν κανει σφραγισματα, αλλα προφανως με τον καιρο βγηκαν. Δηλαδη αν ξανακανω τωρα, παλι θα ξαναχαλασουν?

Γ)Τι υλικα χρησιμοποιουν και ποιο ειναι το προτιμοτερο. Εχω ακουσει για προσμιξης πορσελανης, που προσεγγιζουν και το οδοντικο χρωματισμο.

Δ)Υπαρχουν διακεκριμενοι οδοντιατροι ή σε οποιον και να πας την ιδια δουλεια κανεις?

Ε)Πονανε καθολου? Μικρος που τα χα κανει δεν θυμαμαι τιποτα, αλλα μου ειχε πει ο οδοντιτρος να χωρισει τα σφραγισματα σε 2 επισκεψεις των 2 σφραγισματων για να τα αντεξω.

Αυτα για αρχη εχω κατα νου. Οποιος γνωριζει και εχει ψαχτει ας αναπτυξει τις αποψεις του. Ευχαριστω.

Μια και δεν έχει απαντήσει άλλος οδοντίατρος ακόμα, ας απαντήσω εγώ που είμαι κάποια χρόνια στο επάγγελμα:

Α) Ένα δόντι για να χρειαστεί σφράγισμα σημαίνει πως είναι ήδη τρύπιο και η καταστροφή συνεχίζεται. Μπορεί να μην πόνάει αλλά σίγουρα στο τέλος η καταστροφή θα φτάσει στο νεύρο και τότε μπορεί να είναι μη επισκευάσιμο. Οπότε πήγαινε να τα φτιάξεις.

Β)Ένα σωστά φτιαγμένο σφράγισμα με την προυπόθεση πως φροντίζεις τα δόντια σου σωστά μπορεί να κρατήσει για όλη την διάρκεια της ζωής σου.

Γ)Τα υλικά είναι δύο. Σύνθετες ρητίνες (λευκό) και αμάλγαμα (μεταλλικό). Και τα δύο είναι πάρα πολύ ανθεκτικά. Αμάλγαμα θα μπει σε περιπτώσεις που δεν μπορείς να έχεις το δόντι απόλυτα στεγνό κατά την τοποθέτηση του σφραγίσματος. Αν μπορείς να το έχεις στεγνό θα μπεί ρητίνη. Εγώ τα κάνω σχεδόν όλα ρητίνη. Αμάλγαμα κάνω 1 στα 30 και λιγότερο.

Δ)Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα απο οδοντίατρο σε οδοντίατρο και δεν μπορείς να ξέρεις που θα πέσεις. Θα σου έλεγα να μιλήσεις με φίλους και γνωστούς και να βρεις κάποιον με καλές συστάσεις και να έχει τελειώσει πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Ε)Δεν πονάνε γιατί γίνεται τοπική αναισθησία (ένεση δηλαδή). Αν έχεις 4 σφραγίσματα, 2 απο την μία μεριά και 2 απο την άλλη δεν μπορείς να τα κάνεις μαζί γιατί δεν θα νιώθεις άνετα να αναισθητοποιηθείς και απο τις δύο πλευρές του στόματος. Επίσης, αν σκεφτείς πως για ένα σωστό σφράγισμα παίρνει γύρω στα 40 με 50 λεπτά, δεν θα μπορούσες να είσαι με το στόμα ανοικτό για 2 ώρες.

Τώρα, σε αυτά που είπαν οι υπόλοιποι, όσα βλέπω:

"alex89 Τα μαύρα σφραγίσματα πλέον αποφεύγονται λόγω του άργυρου και των αρνητικών συνεπειών στην υγεία."

Τα μαύρα σφραγίσματα περιέχουν υδράργυρο, ο οποίος όμως στην μορφή που είναι δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία όπως έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες πάνω απο 100 χρόνια που χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική.

"Lucifer για να γίνει η απονεύρωση δεν πρέπει να έχει πέσει τοπική αναισθησία. Πρέπει να πονάς στην ουσία για να ξέρει από που και κάτω είναι υγιές το νεύρο"

Λάθος, απο που και κάτω τελειώνει το δόντι θέλουμε να ξέρουμε και αυτό το βρίσκουμε με μια ειδική συσκευή ή όσοι δεν το έχουν με τις μικρές τοπικές ακτινογραφίες. Η απονεύρωση είναι εντελώς ανώδυνη διαδικασία.

"Chrisxxx Δεν κανουν τοπικη αναισθησια πλεον"

Λάθος, κάνουμε αναισθησία, εκτός απο περιπτώσεις όπου κάποιο δόντι είναι απονευρωμένο ή νεκρωμένο. Ένα δόντι μπορεί να είναι νεκρωμένο και εντελώς ανώδυνο. Επίσης υπάρχουν και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ατόμων που έχουν μεγάλη αντοχή στον πόνο.

"Lucifer Βέβαια υπάρχει σημαντική διαφορά τιμής"

Όχι πάντα. Εγώ χρεώνω το ίδιο το σφράγισμα έιτε είναι ρητινη είτε αμάλγαμα.

Αυτά, ελπίζω να βοήθησα. Α, και όχι δεν τα κάνω για διαφήμηση γιατί δεν μπορείς να έρθεις σε εμένα, είμαι Πάτρα.

Δημοσ.
Βάλτε αυτά στο καθημερινό σας πρόγραμμα,μαζί με βούρτσισμα πρωί-μεσημέρι-βράδυ.

tepe.jpghealthcare_image.jpg

Είμαστε και σε δύσκολη ηλικία και δέν θα έχουμε που να στηρίξουμε την μασέλα μετά...

Ξέρει κανείς αν το νήμα είναι καλύτερα πριν η μετά το βούρτσισμα?

Δημοσ.
Ξέρει κανείς αν το νήμα είναι καλύτερα πριν η μετά το βούρτσισμα?

Ο δικός μας γιατρός απαγορεύει δια ροπάλου τη χρήση νήματος γιατί χαλαρώνουν τα δόντια, όπως υποστηρίζει. Αυτό που κάνουμε και μας έχει σώσει είναι ένας καθαρισμός κάθε χρόνο, μαζί με προληπτικό έλεγχο. Ζω στην Αγγλία.

Δεν είμαι οδοντίατρος, απλά αναφέρω την εμπειρία μου.

Δημοσ.
Ο δικός μας γιατρός απαγορεύει δια ροπάλου τη χρήση νήματος γιατί χαλαρώνουν τα δόντια, όπως υποστηρίζει. Αυτό που κάνουμε και μας έχει σώσει είναι ένας καθαρισμός κάθε χρόνο, μαζί με προληπτικό έλεγχο. Ζω στην Αγγλία.

Oντως και εγω αυτο το ειχα απορια. Σαν να νιωθω να διευρυνουν το χασμα εντος εισαγωγικων αναμεσα σε καθε διαδοχικο δοντι οσες φορες χρησιμοποιω νημα.

Αρα τι κανεις? Τα αφηνεις ετσι και πας για καθαρισμους καθε τοσο λιγο? Ετσι ειναι το σωστο?

Δημοσ.

Υπάρχουν μελέτες σχετικά με το θέμα η μιλάει αυθαίρετα;Προσωπικά θα έλεγα οτι το τακτικό μάσημα τσίχλας κάνει μεγαλύτερο κακό στην οδοντοστοιχία μας σε σχέση με το νήμα.

Δέχομαι οτι ο καθαρισμός μια φορά τον χρόνο βοηθάει στην απομάκρυνση της βακτηριδιακής πλάκας,άλλα μέχρι εκεί,αφού τα δόντια μας θα έχουν χαλάσει πολύ πρίν γίνει ο καθαρισμός αυτός.

Μεταξύ μας τώρα,οι Βρετανοί δέν φημίζονται για την στοματική τους υγιεινή...:rolleyes:

Δημοσ.
Υπάρχουν μελέτες σχετικά με το θέμα η μιλάει αυθαίρετα;Προσωπικά θα έλεγα οτι το τακτικό μάσημα τσίχλας κάνει μεγαλύτερο κακό στην οδοντοστοιχία μας σε σχέση με το νήμα.

Δέχομαι οτι ο καθαρισμός μια φορά τον χρόνο βοηθάει στην απομάκρυνση της βακτηριδιακής πλάκας,άλλα μέχρι εκεί,αφού τα δόντια μας θα έχουν χαλάσει πολύ πρίν γίνει ο καθαρισμός αυτός.

Μεταξύ μας τώρα,οι Βρετανοί δέν φημίζονται για την στοματική τους υγιεινή...:rolleyes:

Σίγουρα δεν φημίζονται, πάντως ως ακαδημαϊκός θεωρώ ότι Η Βρετανία κατέχει πολύ μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ερευνών που γίνονται σε όλους τους επιστημονικούς τομείς.

Αν κάποιος βλέπει τα πράγματα εκ των έσω, θα διαπιστώσει ότι τα ποσά που δίνονται για έρευνες (και δεν τα κλέβει κανείς) είναι υπέρογκα.

Επίσης, να σας επισημάνω ότι εμείς δεν πληρώνουμε για την επίσκεψη σε οδοντίατρο. Καλύπτεται κανονικότατα από τα ταμεία μας. Εδώ στην Ελλάδα, είχα κάνει 1 καθαρισμό και 2 σφραγίσματα και πλήρωσα 170 ευρώ.

Δημοσ.

Έλεος πια γαμώτο.

Οι μισοί λένε ναι στο στοματικό διάλυμα οι άλλοι μισοί το απαγορεύουν δια ροπάλου.

Είχαμε σίγουρο το νήμα και τώρα έρχεσαι και μας λες ότι κάποιοι το απαγορεύουν και αυτό για ροπάλου.

Μένει να αμφισβητηθεί και το βούρτσισμα.

Τελικά πως μπορεί να ξέρει κανείς τι να κανει? Επιστήμη και μπιπ.

Δημοσ.

Εμένα με "ξενέρωσε" περισσότερο το γεγονός οτι εκεί καλύπτοντε από τα ταμεία... εδώ αμα ζητήσουμε και αποδείξεις είμαστε μαλάκες... :S

Χωρίς πλάκα , λίγο πριν τα χριστούγεννα από το ιατρείο που πήγα μου έκλεψαν το μπουφάν με όλα μέσα , πορτοφόλια , γυαλιά και λοιπά συμπράγκαλα. Την γλύτωσαν τα κλειδιά μου γιατί ο κωλόφαρδος τα είχα στο παντελόνι μου.

Ο γιατρός μου είπε οτι έχει ξαναγίνει αυτό στο ..ιατρείο του και με τα λίγα με τα πολλά μου είπε οτι αυτά έχει η ζωή. :S

Δημοσ.

Χρησιμοποιείτε το νήμα άφοβα. Όσοι είσετ φοιτητές και έχετε Διοδος μπείτε στο http://www.sciencedirect.com/ και ψάξτε για dental floss. Δεν θα βρείτε ούτε μία μελέτη κατά του νήματος.

Στην Αγγλία η οδοντιατρική είναι πολύ πίσω γιατί μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε αμιγώς οδοντιατρική σχολή.

Όσο για τον φίλο που του έκλεψαν τα πράγματα, ας πήγαινε σε πιο σοβαρό γιατρό.

Δημοσ.
Έλεος πια γαμώτο.

Οι μισοί λένε ναι στο στοματικό διάλυμα οι άλλοι μισοί το απαγορεύουν δια ροπάλου.

Είχαμε σίγουρο το νήμα και τώρα έρχεσαι και μας λες ότι κάποιοι το απαγορεύουν και αυτό για ροπάλου.

Μένει να αμφισβητηθεί και το βούρτσισμα.

Τελικά πως μπορεί να ξέρει κανείς τι να κανει? Επιστήμη και μπιπ.

Αυτό δεν είναι τίποτα. Εδώ πας στον έναν γιατρό και σου λέει πως είσαι του θανατά και να μπεις χειρουργείο επειγόντως, και ο άλλος σου λέει ότι είσαι μια χαρά. Πόσα τέτοια έχουν γίνει....

Δημοσ.

Κατερίνα, σκέψου απλά, έχουν συμφέρον να λένε "όχι νήμα αλλά καθαρισμός;"

Αν η απάντηση είναι ναι, κάνεις αυτό ακριβώς που υπάρχει μετά από το "όχι".

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...