Προς το περιεχόμενο

Περι οδοντικων σφραγισματων

therock

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πριν απο κανα δυο χρονια ειχα επισκευτει ενα οδοντιατρο για ενα καθαρισμο, και μου ειπε πως χρειαζομαι σφραγισμα σε 3-4 δοντια. Ομως μεχρι τωρα το εχω αμελησε θεωροντας το κατωτερης προτεραιοτητας. Τωρα πιστευω πως ηρθε η στιγμη να μαθω καποια προαγματα.

Α) Ποσο σημαντικα ειναι τα σφραγισματα? Δηλαδη ετσι και δεν σφραγιζεις τα δοντια τι μπορεις να παθεις? Να τρυπησουν?

Β)Τα σφραγισματα ποσο κρατανε? Θυμαμαι μικρος ειχαν κανει σφραγισματα, αλλα προφανως με τον καιρο βγηκαν. Δηλαδη αν ξανακανω τωρα, παλι θα ξαναχαλασουν?

Γ)Τι υλικα χρησιμοποιουν και ποιο ειναι το προτιμοτερο. Εχω ακουσει για προσμιξης πορσελανης, που προσεγγιζουν και το οδοντικο χρωματισμο.

Δ)Υπαρχουν διακεκριμενοι οδοντιατροι ή σε οποιον και να πας την ιδια δουλεια κανεις?

Ε)Πονανε καθολου? Μικρος που τα χα κανει δεν θυμαμαι τιποτα, αλλα μου ειχε πει ο οδοντιτρος να χωρισει τα σφραγισματα σε 2 επισκεψεις των 2 σφραγισματων για να τα αντεξω.

Αυτα για αρχη εχω κατα νου. Οποιος γνωριζει και εχει ψαχτει ας αναπτυξει τις αποψεις του. Ευχαριστω.

• Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Α) Είναι αρκετά σημαντικά, μπορεί να χάσεις και το δοντάκι σου.

Β) Δεν γνωρίζω, έχω κάνα 2 πάντως γύρω στα 8 χρόνια.

Γ) Δεν γνωρίζω τα υλικά πολύ παλιά πάντως είχαν χρώμα μαύρο, τώρα τελευταία που έκανα ένα ήταν άσπρο, άλλο υλικό σίγουρα και καλύτερο.

Δ) Κάποιον που εμπιστεύεσαι ίσως, κάποιον που σου πρότεινε κάποιος γνωστός.

E) Ενεσούλα και δεν καταλαβαίνεις τίποτα, εκτός από το τροχό που το νιώθεις σε όλο το κρανίο σου.

Δημοσ.

Κανονικά μετά από 4 χρόνια θα έπρεπε η τερηδόνα να έχει φτάσει όχι στο νεύρο του δοντιού , αλλά πιο κάτω και από την ρίζα μέχρι το σαγόνι, θα σε είχαν πεθάνει στον πόνο.

Πήγαινε ΑΥΡΙΟ οδοντίατρο μπας και γλυτώσεις κανα δόντι , αύριο όμως. - ξέρω οτι είναι εξτριμ σπορ ο οδοντίατρος , αλλά πήγαινε μην έχεις άλλα..

Δημοσ.

Δ) ΟΧΙ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΙ ΑΝ ΠΑΣ.

Πριν καμιά 12αριά χρόνια, φαντάρος ήμουν, υγειονομικάριος, στους γιατρούς χωμένους, πάω στο οδοντιατρείο της μονάδας, για καθαρισμό. Δύο οδοντίατρους είχαμε, και οι δύο φίλοι καλοί. Πετυχαίνω τον έναν, του λέω "να κάνουμε έναν καθαρισμό αν δεν βαριέσαι", "ας κάνουμε" λέει. "Μμμμμ, μια χαρά είναι τα δόντια σου, μόνο 4 σφραγισματάκια θες" μου λέει, "πότε θες να ξεκινήσουμε;". Κάγκελο εγώ, δεν είχα πονόδοντο στην ζωή μου, "βρε κάνε τώρα τον καθαρισμό και βλέπουμε", του λέω. Λίγες μέρες μετά πετυχαίνω στο οδοντιατρείο τον άλλον οδοντίατρο. Του ζητάω να με δει χωρίς να του πω τίποτα. "Μια χαρά είναι τα δόντια σου" λέει. "Τι, δεν θέλω κανένα σφράγισμα;" ρωτάω. "Όχι βέβαια, φαίνονται λίγο σαν τεριδονισμένα μερικά, αλλά μια χαρά κατάγερα είναι" λέει.

Ακόμα δεν έχω κάνει ούτε ένα σφράγισμα, και ποτέ δεν είχα τον παραμικρό πονόδοντο. Ευτυχώς που είχαμε και δεύτερο οδοντίατρο στην μονάδα, γλίτωσα 4 σφραγίσματα!

Δημοσ.

Μαλλον και εγω λες να εχω το ιδιο με σενα? Μαλλον θα ψαξω για καποια δευτερη γνωμη μπας και στην τελικη δεν χρειαζονται τιποτα.

Δημοσ.

Πριν απο κανα δυο χρονια ειχα επισκευτει ενα οδοντιατρο για ενα καθαρισμο, και μου ειπε πως χρειαζομαι σφραγισμα σε 3-4 δοντια. Ομως μεχρι τωρα το εχω αμελησε θεωροντας το κατωτερης προτεραιοτητας. Τωρα πιστευω πως ηρθε η στιγμη να μαθω καποια προαγματα.

Α) Ποσο σημαντικα ειναι τα σφραγισματα? Δηλαδη ετσι και δεν σφραγιζεις τα δοντια τι μπορεις να παθεις? Να τρυπησουν?

Β)Τα σφραγισματα ποσο κρατανε? Θυμαμαι μικρος ειχαν κανει σφραγισματα, αλλα προφανως με τον καιρο βγηκαν. Δηλαδη αν ξανακανω τωρα, παλι θα ξαναχαλασουν?

Γ)Τι υλικα χρησιμοποιουν και ποιο ειναι το προτιμοτερο. Εχω ακουσει για προσμιξης πορσελανης, που προσεγγιζουν και το οδοντικο χρωματισμο.

Δ)Υπαρχουν διακεκριμενοι οδοντιατροι ή σε οποιον και να πας την ιδια δουλεια κανεις?

Ε)Πονανε καθολου? Μικρος που τα χα κανει δεν θυμαμαι τιποτα, αλλα μου ειχε πει ο οδοντιτρος να χωρισει τα σφραγισματα σε 2 επισκεψεις των 2 σφραγισματων για να τα αντεξω.

Αυτα για αρχη εχω κατα νου. Οποιος γνωριζει και εχει ψαχτει ας αναπτυξει τις αποψεις του. Ευχαριστω.

Εντάξει τραγικό, τρέχα αύριο μήπως και γλιτώσεις τις απονευρώσεις.

Απαντάω σε όσα ξέρω.

Α) Είναι εντελώς σημαντικά, αλλιώς τα μικρόβια πάνε βαθιά και μετά απονεύρωση δλδ μεγάλο πρόβλημα.

Γ)Μερικοί είναι κομπογιανίτες όπως και σε κάθε επάγγελμα. Οπότε ρώτας γνωστούς για κανέναν καλό.

Ε)Πλέον σπάνια πονάς στα οδοντιατρία για απλές περιπτώσεις.

Δημοσ.

Για πόνο μην φοβάσαι :) Μία ένεση 3 δευτερολέπτων και μετά σε βαράει kickboxer και δεν καταλαβαίνεις τίποτα :)

Τα υλικά για τα σφραγίσματα είναι 2... Αλλά δεν θυμάμαι ονόματα... Τα χρώματα είναι πάντως μάυρο και άσπρο... Κάποιοι οδοντίατροι όταν το έψαχνα ήταν κατά του άσπρου γιατί λέγανε ότι χαλάει γρηγορότερα, δηλαδή μου είχαν πει το μάυρο μπορεί να φτάσει και 10 χρόνια, ενω το άσπρο 6-7 κατά μέσο όρο... Σε κάποιον μπορεί να φτάσουν και τα 1000 χρόνια... Εγώ έκανα άσπρα γιατί προτιμώ να μην φαίνονται μαυρίλες στις φωτό :P

Συμβουλή μου κάνε άσπρα και στο καπάκι κάπνισε 2-3 τσιγάρα (καπνίζεις δεν καπνίζεις ) και πιες έναν καφέ να φύγει το τελειώς άσπρο και να έρθει στο χρώμα του δοντιού όσο είναι φρέσκο... Όταν το είπα αυτό σε οδοντίατρο παραλίγο να με δολοφονήσει... Βέβαια αυτό μου το πρότεινε άλλος οδοντίατρος και σε εμένα πέτυχε :)

Πάντως πήγαινε σε κάποιον που θα σου προτείνει κολλητός η συγγενής... Μην πας τυχαία όπου να'ναι..

Δημοσ.

Βέβαια υπάρχει σημαντική διαφορά τιμής ε. Οπότε αν μιλάμε για σφράγισμα στον τραπεζίτη ξερωγώ, ε, δεν είναι ότι θα είναι και εμφανές το ασημί/μαύρο σφράγισμα.

Δημοσ.

χωρις να ειμαι εντελως σιγουρος, νομιζω οτι τα μαυρα σφραγισματα εχουν απαγορευτει διοτι το υλικο αποδειχτηκε καρκινο-τετοιο....

παντως εγω που εχω 2-3 λευκα σφραγισματα εχουν κρατησει χρονια...

αναισθησια τοπικη ισως και να μην χρειαζεται καθολου.... εγω σε αυτα που εχω κανει δεν μου εκανε ουτε ενεση. ο πονος ειναι ελαχιστος...

εξαρταται ομως και απο το ποσο χαλασμενο ειναι το δοντι... αν φτασει στο σημειο της απονευρωσης τοτε δεν την γλιτωνεις την ενεση....

για απλες γουβιτσες (:P) ομως δεν νομιζω οτι χρειαζεται η αναισθησια....

ισως διαφερει και απο ανθρωπο σε ανθρωπο... who knows.... :rolleyes:

Δημοσ.

Δεν κανουν τοπικη αναισθησια πλεον.. Αν δεν ακουγα τον τροχο δεν θα καταλαβαινα καν ότι μου τρυπαει το δοντι. Πόνο έχεις όσο πιο κοντα πλησιαζει ο τροχος στο νευρο του δοντιου και το κέντρο του πόνου αλλά ειναι κατι που αντεχεται.. Βεβαια όλο αυτό εχει να κανει με τον ασθενη και κυρίως τις φοβίες του.

Τα υλικα που χρησιμοποιουν ειναι πλεον στο χρώμα του δοντιου ακόμα και 30' μετα το σφραγισμα δεν μπορουσα να καταλαβω σε πιο δοντι εκανα σφραγισμα...

Αν το δοντι θελει σφράγισμα πήγαινε να κανεις και μην το αφήνεις γιατί η σαπίλα προσωράει προς τα μέσα και πιστεψε με ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να κανεις απονεύρωση.

Δημοσ.

Ισχύει. Έκανα σχετικά πρόσφατα και οκ, όχι. Για να καταλάβεις, για να γίνει η απονεύρωση δεν πρέπει να έχει πέσει τοπική αναισθησία. Πρέπει να πονάς στην ουσία για να ξέρει από που και κάτω είναι υγιές το νεύρο -και φαντάσου πόσο όμορφο είναι να σου τσιγκλάνε με ένα μεταλλικό μαντζαφλάρι το εκτεθειμένο νευράκι σου, η πρώτη ενστικτώδης αντίδρασή μου ήταν να πιάσω τον οδοντογιατρό απ' τον γιακά.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...